12 Μαρτίου 2013

Αγγλία - University of Sheffield

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Της Μπέτη-Μαρίνας Παγουρδάκη

Η Πόλη:

Πρόκειται για φοιτητούπολη με τα όλα της: δύο πανεπιστήμια, (τα οποία βρίσκονται και σε υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους, οπότε υπάρχει και η απαραίτητη "ίντριγκα"), πολλοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, φθηνά καταστήματα για να προμηθευτείς τα απαραίτητα για το σπίτι ή την εστία και νυχτερινή ζωή με αρκετά παρεΐστικο αέρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα αξιοθέατα της πόλης δεν είναι και τόσο πολλά, αξίζει όμως μια βόλτα στους βοτανικούς κήπους -μην ξεχάσεις τα μπισκότα για να ταΐσεις τους σκίουρους- μια ηλιόλουστη μέρα (οι μέρες αυτές δεν είναι και τόσο σπάνιες και ο καιρός συνήθως δεν είναι τόσο βροχερός όσο πιθανότατα θα περίμενε κανείς) καθώς και...


... στον καθεδρικό ναό της πόλης. Σε ό,τι αφορά στα ψώνια, υπάρχουν ορισμένα καταστήματα στο κέντρο του Sheffield, αυτά όμως που θα φανούν περισσότερο χρήσιμα σε ένα φοιτητή, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών τους, είναι τα σούπερ μάρκετ Tesco για τρόφιμα, το πολυκατάστημα Wilkinson's για διάφορα είδη σπιτιού όπως κουζινικά, κουβέρτες, μαξιλάρια, καθώς και για πιο προσωπικά είδη, π.χ σαμπουάν, και το εμπορικό κέντρο Meadowhall στο οποίο μπορεί κανείς να βρει ό,τι βάλει ο νους του και το οποίο απέχει 20 λεπτά με το τραμ (εισιτήρια εντός) από το κέντρο της πόλης (συγκρατήστε, κυρίως οι κοπέλες, το όνομα του καταστήματος "Primark" - ψώνια μέχρι τελικής πτώσης.). Αναφορικά με τις δυνατότητες διασκέδασης, στην πόλη υπάρχουν αρκετοί κινηματογράφοι και τουλάχιστον 1-2 κεντρικά θέατρα/συναυλιακοί χώροι, πολλά εστιατόρια με κουζίνες από διάφορα μέρη του κόσμου (π.χ στην Leopold Square θα βρεις ιταλικό, ινδικό και βραζιλιάνικο τουλάχιστον), πολλές pubs (παραγγέλνουμε στο μπαρ, σπάνια θα έρθει κάποιος να μας πάρει παραγγελία) και φυσικά αρκετά μπαρ και κλαμπ στην περίφημη West Street, στην οποία συχνάζουν κυρίως φοιτητές, και στην οποία μπορείς να πιεις το ποτό σου σε αρκετά καλές τιμές (αρκεί να θυμηθείς να έχεις πάνω σου την ταυτότητά σου, τη ζητάνε παντού πριν καν μπεις στο μαγαζί). Οι άνθρωποι είναι ως επί το πλείστον πολύ ευγενικοί και φιλικοί, και αποκαλούν τους πάντες "love". Στα ισχυρά "συν" της πόλης ανήκει το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και προσφέρεται για εκδρομές σε γύρω μέρη, όπως το γραφικότατο και πανέμορφο York, το Liverpool, το Manchester αλλά και πιο μακρινά μέρη όπως το Λονδίνο (κάτι παραπάνω από 2 ώρες με το τρένο), το Εδιμβούργο, που απέχει 6 ώρες με το λεωφορείο αλλά αξίζει τον κόπο, και φυσικά τα χωριά του Peak District, εθνικού πάρκου πολύ κοντά στο Sheffield όπου μπορείς να ακολουθήσεις, περπατώντας, μονοπάτια από το ένα χωριό στο άλλο, περνώντας μέσα από αγρούς και δίπλα σε ποτάμια. Επίσης, ετοιμάσου για αρκετή γυμναστική, καθώς η πόλη είναι χτισμένη σε λόφους επομένως, όπου και να πηγαίνεις, θα καταλήξεις να περπατάς ανηφορικά, είτε πηγαίνοντας, είτε επιστρέφοντας. (ναι, έχει λεωφορεία και τραμ, αλλά οι φοιτητές πηγαίνουν σχεδόν παντού με τα πόδια). Τέλος, το Sheffield δεν έχει δικό του αεροδρόμιο, οπότε για να φτάσεις πρέπει να πετάξεις είτε στο Manchester (3 πτήσεις την εβδομάδα με την easyjet) και μετά να πάρεις τρένο ή λεωφορείο είτε να πετάξεις μέχρι το Λονδίνο και στη συνέχεια να πάρεις το τρένο (ή λεωφορείο κι εδώ, αλλά ο χρόνος που απαιτείται είναι σημαντικά μεγαλύτερος).

Το Πανεπιστήμιο:

Πριν κάνεις το learning agreement, το πανεπιστήμιο στέλνει μια λίστα με μαθήματα που μπορείς να παρακολουθήσεις, και πρέπει να τους δηλώσεις τρεις βασικές και τρεις αναπληρωματικές επιλογές, και από τα έξι αυτά μαθήματα επιλέγεσαι να παρακολουθήσεις τρία, ανάλογα και με τη ζήτηση που υπάρχει για το καθένα. Προσωπικά βρέθηκα να παρακολουθώ δύο αναπληρωματικές επιλογές και μια στην οποία με έβαλαν εντελώς αυθαίρετα, αλλά τα περισσότερα άτομα που ρώτησα παρακολουθούσαν τουλάχιστον μία από τις πρώτες επιλογές τους, οπότε μάλλον ήμουν απλώς άτυχη (ή τυχερή, γιατί ήταν μάθημα πρώτου έτους και επομένως σχετικά εύκολο). Παρακολουθείς, λοιπόν, τρία μαθήματα, στα οποία οι απλές παρακολουθήσεις, όπως και στην Αθήνα, δεν είναι υποχρεωτικές, υπάρχουν όμως, σχεδόν κάθε δεύτερη εβδομάδα, κάποια υποχρεωτικά φροντιστηριακά μαθήματα (seminars), τα οποία απαιτούν προετοιμασία, συμμετοχή και πιθανότατα κάποια παρουσίαση από το φοιτητή. Η ύλη των μαθημάτων δεν βρίσκεται συμπυκνωμένη σε ένα σύγγραμμα, αλλά δίνονται reading lists με διάφορα βιβλία που μπορεί κανείς να επιλέξει και να δανειστεί από μια από τις βιβλιοθήκες (πολύ χρήσιμη η βιβλιοθήκη Information Commons, ανοιχτή 24/7), καθώς και με πολλές online πηγές, επομένως η αγορά του βιβλίου σπανίως είναι αναγκαία για την επιτυχία. Η εξέταση στα μαθήματα μπορεί να γίνει με εργασία, γραπτή εξέταση, βαθμολογημένα σεμινάρια, ή με συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων, ενώ επιτυχία υπάρχει με κάθε βαθμό άνω του 40% (ωστόσο οτιδήποτε κάτω του 50%, ίσως να έχει δυσκολία να αναγνωριστεί δεδομένου ότι στην Ελλάδα περνάμε με 5/10). Οι καθηγητές είναι αρκετά προσιτοί και μπορεί κανείς να επικοινωνήσει πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα μαζί τους μέσω e-mail. Στο επίπεδο της γλώσσας μπορεί κανείς να προσαρμοστεί εύκολα, ακόμα κι αν έχει να  τη χρησιμοποιήσει χρόνια. Βέβαια, κανείς δε διαχωρίζει τους φοιτητές Erasmus από τους Βρετανούς (εκτός αν είστε σε κάποιο ολιγομελές τμήμα, οπότε θα σας ξέρει ο καθηγητής), οπότε κάποιες μικρές δυσκολίες είναι αναμενόμενες, αλλά σε καμία περίπτωση καθοριστικές. (λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι για να πας από την Ελλάδα στην Αγγλία σου ζητούν τουλάχιστον επίπεδο Β2, ενώ από άλλες χώρες δε ζητούν απολύτως καμία πιστοποίηση).

Μεγάλο ρόλο στο πανεπιστήμιο παίζει και το Students' Union, μια οργάνωση από φοιτητές για φοιτητές, που διοργανώνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, από πάρτι και εκδρομές, μέχρι μαθήματα πολεμικών τεχνών, χορού, ορειβασίας σε τοίχο και μιούζικαλ (μερικά μόνο παραδείγματα), κυνήγια θησαυρού, προβολές ταινιών και άλλα πολλά. Επίσης το πανεπιστήμιο διαθέτει ομάδες για πάρα πολλά αθλήματα, καθώς και κοινότητες για κάθε είδους ενδιαφέρον, από εθνικό (π.χ υπάρχει ελληνο-κυπριακή κοινότητα) μέχρι λογοτεχνικό (π.χ κοινότητα αφιερωμένη στο Χάρι Πότερ!!!). Με άλλα λόγια πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να καταφέρεις να βαρεθείς.

Η Στέγαση:

Το πανεπιστήμιο δεν εγγυάται κατ'αρχήν στέγαση σε φοιτητές που πηγαίνουν εκεί για ένα μόνο εξάμηνο. Παρ' όλα αυτά, μπορείς να κάνεις αίτηση και κατά πάσα πιθανότητα θα σε  δεχτούν σε κάποια εστία, αν και είναι πιθανό να μη σου στείλουν προσφορά για εστία παρά μόνο δύο εβδομάδες πριν αναχωρήσεις (σπάνιο, αλλά έχει συμβεί), οπότε ήδη θα έχεις αγχωθεί αρκετά για το θέμα της διαμονής. Δεν υπάρχει, ωστόσο, λόγος ανησυχίας, καθώς, όπως ήδη αναφέρθηκε, η πόλη σφύζει από φοιτητές, επομένως υπάρχουν και πολλά διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε αυτούς. Το πανεπιστήμιο διαθέτει 3 campus, το Endcliffe, το Ranmoor και το City (το τελευταίο δεν είναι ακριβώς campus, αλλά συγκροτήματα διαμερισμάτων πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης). Το Endcliffe είναι από τις αγαπημένες επιλογές των φοιτητών, καθώς καταλαμβάνει μεγάλη έκταση με συγκροτήματα διαμερισμάτων στα οποία ζουν μόνο φοιτητές, διαθέτει καφετέρια-μπαρ στο οποίο διοργανώνονται συνεχώς εκδηλώσεις (και για τους άντρες τις παρέας, προβάλλονται οι σημαντικότεροι ποδοσφαιρικοί αγώνες κάθε εβδομάδας) και γενικότερα είναι πολύ "ζωντανό", με μόνο ίσως αρνητικό το ότι βρίσκεται σχετικά μακριά από τα περισσότερα τμήματα του πανεπιστημίου και από το κέντρο της πόλης. Από το Ranmoor δεν έχω προσωπική εμπειρία, αλλά έτσι κι αλλιώς δύσκολα θα καταλήξει ερασμίτης εκεί, αφού είναι το πιο "ήσυχο" campus, για φοιτητές με οικογένειες, ζευγάρια κλπ. Όσον αφορά στο City Community, υπάρχει κι εκεί αρκετά παρεΐστικο κλίμα, αν και πιο διάσπαρτο απ'ότι στο Endcliffe, δεδομένου ότι μιλάμε για συγκροτήματα φοιτητικών διαμερισμάτων (ανήκουν όμως στο πανεπιστήμιο, είναι εστίες) μέσα στην πόλη και όχι σε κάποιον ειδικά διαμορφωμένο για τους φοιτητές χώρο. Στα ισχυρά "συν", ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο του Sheffield και από το Information Commons, την 24ωρη βιβλιοθήκη που αναφέρθηκε νωρίτερα. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα θέματα στέγασης, παροχές, καθώς και τιμές  μπορείς να βρεις και στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου (μικρές σημειώσεις:α) εκτός από το αντίτιμο της εστίας θα ζητηθεί και μια προκαταβολή της τάξεως των 150 λιρών [περίπου 190 ευρώ] για κάλυψη τυχόν ζημιών, η οποία θα σας επιστραφεί μετά την επιστροφή στην...πατρίδα και β) αν μείνεις για ένα μόνο εξάμηνο θα πρέπει να πληρώσεις το ποσό σε μία δόση, εκτός αν καταφέρεις να κάνεις διακανονισμό μαζί τους - εγώ, για την ιστορία, δεν τα κατάφερα, ζητούσαν χαρτιά που δεν υπήρχε τρόπος να βρω).

Συμπέρασμα:

Φιλικοί άνθρωποι, βατό ακαδημαϊκό σύστημα, κόστος ζωής ελαφρώς ανεβασμένο, αλλά σίγουρα ελεγχόμενο αν ξέρεις πού να πας, συμπαθητικές εστίες (έχουν ανακηρυχθεί οι καλύτερες του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με έρευνα των Times το 2011) καιρός πολύ καλύτερος απ'ότι φαντάζεσαι, πόλη γεμάτη φοιτητές και σε στρατηγική θέση για κοντινές εξορμήσεις. Γιατί όχι; Ακόμα όμως κι αν κάποιος διαφωνήσει σε όλα τα παραπάνω, και μόνο οι άνθρωποι που θα γνωρίσει και οι εμπειρίες που θα αποκομίσει φτάνουν. Οπότε, Erasmus δαγκωτό, οπουδήποτε!

*Ήμουν στο Σέφιλντ την περίοδο 2012-2013.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Της Έλενας Νικολαρέα 

Η Πόλη:

Το Σέφιλντ βρίσκεται στο Νότιο Γιορκσάιρ, στην κεντρική Αγγλία, μία ώρα μακριά από το Μάντσεστερ και περίπου τρεισήμισι από το Λονδίνο με το λεωφορείο (με το τρένο γρηγορότερα αλλά και πολύ ακριβότερα). Πρόκειται για μία απ’ τις μεγαλύτερες πόλεις της Αγγλίας, κάτι ωστόσο που δεν είναι τόσο αισθητό λόγω του σχετικά μικρού κέντρου της. Εκεί συχνάζουν κυρίως φοιτητές, με αποτέλεσμα να νομίζεις τελικά ότι πρόκειται καθαρά για φοιτητούπολη. Λόγω των φοιτητών από κάθε γωνιά του πλανήτη, το Σέφιλντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά πολυπολιτισμικό, ενώ είναι επίσης μια πόλη πολύ ασφαλής και με αρκετά καλό καιρό, παρά τις προκαταλήψεις για τη μόνιμη αγγλική κακοκαιρία. Υπάρχουν πολλά πάρκα, όμορφες πλατείες και κτήρια στο κέντρο, αν και γενικώς όχι αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε (μην παραλείψετε πάντως μία «επίσκεψη» στο «ασανσέρ» του Arts Tower-όσο αστείο κι αν ακούγεται, θα με θυμηθείτε!). Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχάσω εδώ το περίφημο και πανέμορφο Peak District. Πρόκειται για ένα απ’ τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα της Αγγλίας, μια απέραντη περιοχή μεταξύ του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ, γεμάτη καταπράσινα αλλά και βραχώδη τοπία, παραδοσιακά χωριά και παλιά αρχοντικά (το εντυπωσιακότερο των οποίων είναι αναμφίβολα το Chatsworth House – «σκηνικό», εκτός των άλλων, της «Περηφάνειας και Προκατάληψης» της Τζέιν Όστιν). Είναι επίσης πολύ εύκολο, μέσω λεωφορείων ή τρένων να επισκεφθείτε και άλλα πολλά μέρη της Βρετανίας με αφετηρία το Σέφιλντ. Εξαιρετική ευκαιρία για μονοήμερες εξορμήσεις σε κοντινούς ή λίγο μακρινότερους προορισμούς (Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Γιορκ, Νόττινχαμ, Οξφόρδη, Κέμπριτζ και πολλά ακόμα) σε πολύ καλές τιμές αποτελούν οι εκδρομές που διοργανώνονται από την Ένωση Φοιτητών κάθε Σάββατο και Κυριακή (φροντίστε όμως μία-δύο εβδομάδες νωρίτερα τουλάχιστον για εισιτήρια). Περαιτέρω, εύκολα μπορείτε να οργανώσετε εκδρομές σε Λονδίνο, Εδιμβούργο ή ακόμα και Δουβλίνο. Όσο για το βράδυ στο Σέφιλντ, η πολυσύχναστη West Street αλλά και τα πολλά “flat parties” στις εστίες, δε θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Η Ένωση Φοιτητών επίσης διοργανώνει τα Sheffield Nights’ Out πολλές φορές την εβδομάδα. Σινεμά, θέατρα και συναυλίες αποτελούν βέβαια κι άλλες ακόμα επιλογές διασκέδασης.

Το Πανεπιστήμιο:

Βρίσκεται πολύ συχνά μέσα στην εκατοντάδα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου με βάση τις ετήσιες λίστες. Πρόκειται για ένα πολύ οργανωμένο πανεπιστήμιο, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, πολύ βοηθητικό προσωπικό και μια πολυβραβευμένη Ένωση Φοιτητών (η περίφημη Sheffield Students' Union) η οποία δε θα σας αφήσει να βαρεθείτε ποτέ στο Σέφιλντ! Οι όμιλοι ενδιαφερόντων που λειτουργούν είναι πραγματικά αναρίθμητοι! Αν πάτε στο χειμερινό εξάμηνο (αν και κάτι ανάλογο θα διοργανώνεται σίγουρα και στο εαρινό), μη χάσετε τα Societies και Sports Fairs κατά τη διάρκεια της Intro Week που εκτός από πολλά δωράκια θα σας προσφέρουν και πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ομίλων κατά τη διάρκεια της χρονιά σας. Για να εγγραφείτε κάπου θα χρειαστεί κάποια μικρή συνδρομή, υπάρχουν ωστόσο και πολλές δυνατότητες δωρεάν συμμετοχής σε διάφορες δραστηριότητες και αξίζει το ψάξιμο γι’ αυτές. Όσον αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι, στη Νομική θα χρειαστεί να εξεταστείτε σε τρία μαθήματα. Οι παρακολουθήσεις είναι υποχρεωτικές μόνο όσον αφορά τα 6-7 «σεμινάρια» κάθε μαθήματος, ολιγομελή δηλαδή τμήματα τύπου «εργαστηρίων» που θα χρειάζονται και κάποια προετοιμασία. Ο τρόπος εξέτασης ποικίλει ανάλογα με το μάθημα, αλλά θα πρόκειται συνήθως είτε για γραπτό διαγώνισμα είτε για εργασία ή για συνδυασμό των δύο. Γενικώς, ο φόρτος εργασίας σας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα είναι ανάλογος των μαθημάτων που θα επιλέξετε, ενώ και ο τρόπος διαβάσματος μπορεί σε άλλα μαθήματα να είναι σχεδόν αποκλειστικά «ψηφιακός» ή σε άλλα να απαιτεί λίγο ψάξιμο στη βιβλιοθήκη. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει βέβαια μία μνεία στην απίστευτη κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου (το IC – Information Commons), κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν κλείνει ποτέ! Λειτουργεί, χωρίς υπερβολή, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο! Eλπίζω πάντως να μην τρομάξατε! Γενικώς, το διάβασμα σε καμία περίπτωση δεν είναι περισσότερο από την Αθήνα, μάλλον είναι σχεδόν σίγουρα αρκετά λιγότερο. Θα έχετε λοιπόν σίγουρα αρκετό ελεύθερο χρόνο για να χαρείτε το Εράσμους!
 
Στέγαση:

Οι εστίες του Πανεπιστημίου μπορεί να μην είναι πολύ φτηνές (δυστυχώς θα σας κοστίσουν περίπου ολόκληρο το ποσό της υποτροφίας του ΙΚΥ), αποτελούν όμως σίγουρα την καλύτερη επιλογή. Οι φοιτητές ενός εξαμήνου δεν είναι θεωρητικά εγγυημένο ότι θα πάρουν θετική απάντηση στην αίτησή τους για δωμάτιο στις εστίες, πρακτικά όμως θέσεις προσφέρονται μάλλον σχεδόν σε όλους τους αιτούντες τελικά. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα δωμάτια είναι μοντέρνα και πολύ καλοδιατηρημένα. Στα περισσότερα διαμερίσματα, που αποτελούν μέρος συγκροτήματος κτηρίων, 5-6 άτομα θα μοιράζονται κοινή κουζίνα-σαλόνι. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές όσον αφορά τις εστίες ωστόσο (υπάρχει και τρίτη αλλά δεν πολύ-αφορά τους Ερασμίτες). Μπορεί δηλαδή να μείνετε είτε σε συγκρότημα κοντά στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 5-10 λεπτών απ’ τα πανεπιστημιακά κτήρια, είτε στο Endcliffe Village, το οποίο μπορεί μεν να απέχει 25 περίπου λεπτά με τα πόδια απ’ το πανεπιστήμιο (και περισσότερο μέχρι το κέντρο), αποτελεί όμως ένα πανέμορφο, καταπράσινο μέρος γεμάτο εστίες φοιτητών και μόνο. Η επιλογή είναι δική σας, αν και υπάρχει πιθανότητα να μην σας προσφερθεί τελικά η εστία που επιλέξατε καθώς προτεραιότητα δίνεται στους μόνιμους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Όπου και να μείνετε πάντως, ένα είναι σίγουρο, στο Σέφιλντ θα περάσετε υπέροχα!

Links:

University of Sheffield: http://www.sheffield.ac.uk/
School of Law: http://www.sheffield.ac.uk/law/index
Students’ Union: http://www.shef.ac.uk/union/
Τοπική συγκοινωνία: http://travelsouthyorkshire.com/
Υπεραστικά λεωφορεία: http://www.nationalexpress.com/ , http://uk.megabus.com/
Τρένα: http://www.nationalrail.co.uk/

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο παραπάνω/παρακάτω εξαιρετικά κατατοπιστικό κείμενο της Μπέττυς, το οποίο μετά και από προσωπική εμπειρία συνυπογράφω στο έπακρο (υπήρχαν κάποιες μικροαλλαγές όταν πήγα εγώ, όπως το ότι είχε σταματήσει να λειτουργεί η λέσχη για τον Χάρι Πότερ :P )! Είναι επίσης αυτονόητο πως είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω ερωτήσεις! Μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο facebook (Elena Nikolarea) ή και e-mail στο elnikolarea@gmail.com . Ακόμα κι αν δεν επιλέξετε Σέφιλντ πάντως, αν το σκέφτεστε για το Εράσμους (κι επειδή διαβάσατε όλο αυτό μάλλον το σκέφτεστε), να πάτε! Είναι εξαιρετική εμπειρία και σίγουρα αξίζει να αρπάξετε την ευκαιρία! Τώρα, όχι του χρόνου!

*Ήμουν στο Σέφιλντ κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξάμηνου του 2013-2014.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Του Νίκου Βουτυράκου

Πόλη:

Το Sheffield είναι μια απ' τις μεγάλες πόλεις της Αγγλίας, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται γιατί είναι χωρικά αρκετά απλωμένο. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρεις να το γυρίσεις όλο το διάστημα παραμονής σου στην Αγγλία, αλλά ούτε και χρειάζεται καθώς στο κέντρο ή πέριξ αυτού έχει ό,τι χρειάζεσαι. Το γεγονός ότι έχει περί τους 80.000 φοιτητές δικαιολογεί το γεγονός ότι το κέντρο της πόλης είναι ζωντανό οποιαδήποτε ώρα, και στα μαγαζιά ο κόσμος συνοψίζεται ηλικιακά από 18 έως 25 ετών, γεγονός δυσεύρετο στην Αθήνα. Ένα ακόμη προσόν της πόλης είναι πως, χρησιμοποιώντας τη φοιτητική ταυτότητα έχεις έκπτωση σε πολλές παροχές και υπηρεσίες, από την είσοδο και το ποτό στο κλαμπ μέχρι το κούρεμα. Επιπλέον, τα εστιατόρια και οι παμπ της πόλης έχουν προσφορές καθημερινά (του τύπου ένα κυρίως πιάτο και μια μπύρα 4 λίρες, 2 πιάτα με 7 λίρες κλπ), οπότε μπορείς να είσαι εντός budget με ελάχιστο ψάξιμο. Είναι αλήθεια ότι η Αγγλία είναι ακριβή χώρα, ιδίως όσο αφορά τις μετακινήσεις, αλλά το καλό στο Sheffield είναι ότι περπατιέται εύκολα και έχει αρκετό πράσινο, οπότε οι διαδρομές γίνονται κυρίως με τα πόδια, δεν ξεπερνούν τα 15-20 λεπτά και είναι αρκετά ευχάριστες. Αλλά και το γεγονός ότι είναι φοιτητούπολη έχει οδηγήσει τα μαγαζιά πάσης φύσεως να ρίξουν αρκετά τις τιμές τους. Προσωπικά τα έξοδα μου φάνηκαν παρόμοια με αυτά της Αθήνας. Μεγάλο ατού της Αγγλίας το Tesco, πολύ φτηνό σούπερ μάρκετ, και το Primark, με πολύ φθηνά ρούχα. Επίσης, πιάνοντας κάποια κλισέ, να τονίσω πρώτον ότι ο καιρός στο Sheffield είναι κατά το πλείστο πολύ καλός, κρύος μεν αλλά με ήλιο οπότε το σπάει και δεν δημιουργεί πρόβλημα, ενώ οι βροχές είναι πολύ σπανιότερες από όσο περιμένεις. Δέυτερον, οι Άγγλοι είναι όντως περίεργος λαός αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν αν έχεις κάποιο πρόβλημα. Τέλος, η θέση του Sheffield στο χάρτη σου δίνει την ευκαιρία να δεις όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όντας κοντά στη Σκωτία απ' την μια πλευρά και σε Λονδίνο/Cambridge απ' την άλλη. Είναι γεγονός ότι η Αγγλία δεν ενδείκνυται για ταξίδια στη λοιπή Ευρώπη, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τόσες πόλεις να δεις, που δεν πρόκειται να σε αφήσει ταξιδιωτικά ανικανοποίητο. Και το ίδιο το πανεπιστήμιο οργανώνει εκδρομές κάθε βδομάδα σε πολύ φθηνές τιμές, απλά πρέπει να φροντίσεις να δηλώσεις συμμετοχή εγκαίρως. Για να το κάνεις αυτό τσέκαρε το site της Student's Union και βρες το φυλλάδιο "Give it a go" άμα τη αφίξει σου. Βέβαια, μπορείς να οργανώσεις και με παρέα εγχώριες και μη εξορμήσεις. Η λέξη κλειδί είναι μία: Megabus. Google it.

Πανεπιστήμιο:

Το Πανεπιστήμιο του Sheffield είναι ένα εκ των δύο πανεπιστημίων της πόλης και το πιο καλό. Κατατάσσεται στα Ivy League πανεπιστήμια της Αγγλίας και το επίπεδο σπουδών είναι αρκετά ανεβασμένο. Τα μαθήματα διασπώνται σε παραδόσεις και σεμινάρια, εξ ων τα τελευταία είναι υποχρεωτικά (νομίζω επιτρέπονται μέχρι 2 απουσίες, που βέβαια δεν είναι και λίγες αν σκεφτείς ότι τα σεμινάρια είναι σύνολο 6), αλλά διαρκούν μία ώρα κάθε δύο βδομάδες (δηλαδή 3 ώρες, εφόσον πάρεις 3 μαθήματα), οπότε στην ουσία δεν είναι κάτι τρελά δεσμευτικό. Οι παραδόσεις είναι κάτι σαν τις δικές μας στην Αθήνα, χλιαρές και μάλλον περιττές, ειδικά αν αναλογιστείς ότι οι καθηγητές ανεβάζουν όλο το υλικό διαδικτυακά σε pdf, οπότε η φυσική παρουσία δεν προσφέρει κάτι, ειδικά απ' τη στιγμή που τα θεωρητικώς πραγματευόμενα στην παράδοση νομικά ζητήματα αναλύονται σε πρακτικό επίπεδο στα σεμινάρια. Συνεπώς μάλλον ούτε βιβλία χρειάζεσαι, εφόσον μάθεις καλά τις διαφάνειες, αλλά μπορείς να πας σε μία εκ των υπερσύγχρονων βιβλιοθηκών της πόλης και να δανειστείς συγγράμματα, για να εμβαθύνεις στη μελέτη σου (πράγμα που βέβαια δεν βρίσκω λόγο να κάνεις αλλά νομική είναι αυτή, ποτέ δεν ξέρεις). Όσον αφορά τα μαθήματα, εμένα μου φάνηκαν αρκετά απαιτητικά, αλλά μάλλον γιατί τα επέλεξα με κριτήριο αρεσκείας μου και όχι ακαδημαϊκής ευκολίας. Ωστόσο μάλλον το να περάσεις δεν είναι δύσκολο, καθώς η βάση είναι το 40%, που με σχετικά καλή εποπτεία της ύλης προσεγγίζεται. Εξάλλου πρόκειται για ιδιωτικό πανεπιστήμιο με δίδακτρα περί τις 10.000 λίρες το χρόνο για τους (μη-εράσμους προπτυχιακούς) φοιτητές, οπότε γενικά οι καθηγητές έχουν διάθεση να περάσουν. Βέβαια βαθμό δεν παίρνεις εύκολα, δεδομένου ότι εξετάζεσαι με τα ίδια σταθμά όπως οι Άγγλοι φοιτητές (για την ιστορία, καλύπτουν μέχρι και το όνομά σου στην κόλλα, τύπου Πανελλήνιες), και το "άριστα" ξεκινάει από 70%, οπότε οτιδήποτε πάνω από 60% θεωρείται πολύ καλό. Τα κτίρια του πανεπιστημίου είναι κατά βάση παλαιά διατηρημένα εξωτερικά και υπερσύγχρονα εσωτερικά, θυμίζοντας αρκετά φάση Harry Potter. Οι καθηγητές είναι πάντα πρόθυμοι να σου λύσουν κάθε απορία και να σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς, ενώ μπορείς να κλείσεις οποτεδήποτε ραντεβού μαζί τους στις ώρες ακρόασής τους ή και εκτός, από το να σε κατευθύνουν στο διάβασμά σου μέχρι το να λύσετε μαζί θέματα προηγούμενων ετών. Επίσης είναι αρκετά νέοι σε ηλικία (προσωπικά δεν είναι καθηγητή πάνω από 45 χρονών, και ως εκ τούτου είναι πολύ άμεσοι στη μετάδοση των γνώσεων στους φοιτητές και κοντά σε κάθε ακαδημαϊκό προβληματισμό τους. Απίστευτο επιπλέον είναι το Student's Union, το οποίο είναι απίστευτα βοηθητικό και με τρομερές παροχές, που αναλύει η Έλενα στο άρθρο της παραπάνω αλλά και που θα τις ανακαλύπτετε καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στο Sheffield. Τώρα, ως προς το δικαιϊκό σύστημα της Αγγλίας, το common law βασίζεται κυρίως σε νομολογία, μη έχοντας τόσους νόμους και συνθήκες όσες οι ηπειρωτικού δικαίου χώρες. Αυτό είναι στην αρχή κάπως δύσκολο στη σύλληψη, αλλά είναι μέθοδος που μεσοπρόθεσμα σου μαθαίνει πώς να σκέφτεσαι πιο νομικά, καθώς συνειδητοποιείς πως όλες οι "θεμελιώδεις" αρχές που εμείς θεωρούμε δεδομένες προκύπτουν από σειρά αντικρουόμενων αποφάσεων των δικαστηρίων. Οπότε εν τέλει καταλήγει αρκετά ενδιαφέρουσα διαδικασία, μαθαίνοντάς σου καλύτερα τα βήματα της νομικής σκέψης. Και η πρακτική αυτή προσέγγιση, συνδυαστικά με την θεωρητική κατάρτιση που σε μεγάλο βαθμό έχουμε απ' την Αθήνα, πιστεύω είναι αρκετά χρήσιμο εφόδιο. Μπορώ να πω πολλά ακόμη για το εκπαιδευτικό σύστημα, όσο το έζησα τουλάχιστον, αλλά όλα συνοψίζονται στο ότι βλέπεις ένα Πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα σέβεται και εσένα ως φοιτητή, δίνοντάς σου συνεχώς κίνητρα για βελτίωση, διαπιστώσεις δυστυχώς πρωτόγνωρες για έναν φοιτητή της Νομικής Αθήνας.

Στέγαση:

Οι δύο βασικές εστίες για τους ερασμίτες είναι το Endcliffe και το Mappin. Το πρώτο έχει ως θετικά ότι έχει μέγεθος μικρού χωριού και είναι εκεί ζει μεγάλη μερίδα των φοιτητών (περί τα 300 άτομα), και σαν εγκαταστάσεις είναι αρκετά σύγχρονες. Διαθέτει κουζίνα/σαλόνι κοινόχρηστα σε κάθε flat, και τα δωμάτια έχουν κρεβάτι, γραφείο και ατομικό μπάνιο. Το βασικό αρνητικό είναι ότι είναι αρκετά μακριά απ' το κέντρο, γεγονός περιοριστικό γιατί έχει πολύ περπάτημα για το πανεπιστήμιο το πρωί και για τα μαγαζιά το βράδυ, ενώ η συγκοινωνία δεν είναι για κάθε μέρα δεδομένου του κόστους της. Όμως αποτελεί συνήθη προορισμό για τα predrinks οπότε είναι δημοφιλές για τους ερασμίτες. Το Mappin, απ' την άλλη, είναι στην καρδιά του κέντρου και δίπλα σε όλα τα μαγαζιά, καθώς και στο πανεπιστήμιο, όμως είναι αρκετά μικρότερη σε μέγεθος (40 άτομα σύνολο) και διαθέτει κοινόχρηστα μπάνια (βέβαια 2 μπάνια για 6 άτομα, οπότε δεν είναι τόσο θέμα) και κουζίνα. Είναι φυσικά εξίσου ζωντανή εστία και με χαλαρότερη επιτήρηση. Εγώ έμενα στο Mappin και συγκριτικά μάλλον ήταν αρκετά καλύτερη επιλογή, δεδομένων των ευκολιών που προσφέρει. Βέβαια, ετοιμαστείτε να δώσετε όλη την υποτροφία του ΙΚΥ στην εστία, είναι δυστυχώς φαρμακείο η διαμονή. Μπορείτε πάντα να νοικιάσετε με άλλους φοιτητές σπίτι και να πληρώνετε περίπου τα μισά, ωστόσο η δική μου πρόταση είναι ότι στην εστία ζεις πιο έντονα τη φάση εράσμους και προσωπικά δεν θα την άλλαζα με τίποτα.

Διασκέδαση:

Μάλλον το πιο καίριο κομμάτι του άρθρου, στο οποίο αισθάνομαι εν προκειμένω και πιο ειδήμων. Αρχικά, σε περίπτωση που είσαι των γραμμάτων και των τεχνών μάλλον δεν μπορώ να σε βοηθήσω ιδιαίτερα, πέρα απ' το να σου πω ότι στο Sheffield λειτουργούν αρκετά σινεμά και θέατρα με ποικιλία παραστάσεων, στα οποία υπάρχει και φοιτητική έκπτωση, και είναι όλα αρκετά κεντρικά. Ακόμη, γίνονται διάφορα υπαίθρια δρώμενα στο κέντρο της πόλης και σε μεγάλη συχνότητα, από κιόσκια με κουζίνες από όλο τον κόσμο (όπου έχει και σουβλάκια, ω ναι) μέχρι techno party gone wild. Ωστόσο, η βασική ερασμίτικη διασκέδαση έχει ως εξής: γύρω στις 6-7 ξεκινάει το πιώμα στην εστία (αγγλιστί predrinking), σε φάση drinking games κάθε είδους με μοναδικό στόχο να γίνεις όσο χειρότερα (ή καλύτερα?) γίνεται, μετά γύρω στις 10 είτε πας σε κάποιο πάρτυ της εστίας και συνεχίζεις το predrinking είτε σε κάποιο μπαρ ή παμπ, και κατά τις 12 που πλέον σε λες και εύθυμο τελειώνεις με κάποιο κλαμπ. Η πόλη έχει καμιά 10αριά καλά κλαμπ, πολύ κοντά το ένα στο άλλο, αλλά όπως κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του διαλέγεις πού θα βγεις ανάλογα με το τι πάρτυ παίζουν, ήτοι κυρίως με το τι μέρα είναι (αυτά μη σε αγχώνουν, μέσα στον πρώτο μήνα τα μαθαίνεις). Και υπάρχουν πάρτυ για όλα τα γούστα, από RnB και Latin μέχρι Greek Nights και βραδιές Disco. Δεν σκοπεύω να σποϊλάρω παραπάνω, αλλά το Corporation είναι το place to be τις Τετάρτες, θα με θυμηθείς παραγγέλνοντας blue pines. Να σημειώσω ότι τα κλαμπ με εξαίρεση 1-2 κλείνουν 3 η ώρα, πράγμα που μπορεί να ξενίζει αναλογιζόμενοι τον ελληνικό τρόπο διασκέδασης, ωστόσο το ότι ξεκινάς από τις 7-τουλάχιστον- την κραιπάλη συνηγορεί στο να είσαι όντως αρκετά πτώμα στις 3, ειδικά αν διάγεις τέτοιο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση (όπως και σου εύχομαι), οπότε συνειδητοποιείς πως είναι μάλλον καλύτερο να μη χάνεις όλη την υπόλοιπη μέρα σου κοιμώμενος. Γιατί για ένα σωστό χανγκόβερ ζούμε.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω το μάλλον αυτονόητο. Το εράσμους είναι ανεπανάληπτη εμπειρία και έχει πάρα πολλά να σου δώσει τόσο ακαδημαϊκά όσο κυρίως σε επίπεδο κουλτούρας , συντείνοντας στην ευρύτερη αυτοβελτίωσή σου. Όμως αυτό που μένει τελικά και που φυσικά δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγες (ή και πολλές) λέξεις είναι οι άνθρωποι που γνωρίζεις, άνθρωποι με τους οποίους δένεσαι με έναν μοναδικό τρόπο και ταυτίζεσαι με διάφορους τρόπους παρόλο που δεν μιλάτε καν την ίδια γλώσσα και έχετε διαφορετικές προσαλμβάνουσες. Και αυτό εκ των υστέρων μάλλον είναι το βασικό που σου χαρίζει το εράσμους, κάνοντάς σε ωριμότερο άνθρωπο.

Αν και πιστεύω ότι ήμουν αρκετά αναλυτικός, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω facebook (Nikos Vouti) για οποιαδήποτε περαιτέρω απορία.


*Ήμουν στο Σέφιλντ κατά το εαρινό εξάμηνο του 2015.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 σχόλια:

  1. Χαίρετε,
    Είμαι ο κ. Mike Church χρηματοδοτικό δάνειο, ένας νόμιμος δανειστής δανείου, δίνουμε δάνεια
    σε προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο, δάνεια αγορά αυτοκινήτου, φοιτητικό δάνειο, χρέος
    δάνειο ενοποίησης, μη εξασφαλισμένο δάνειο, δάνεια επιχειρηματικού κεφαλαίου και επιχειρήσεις προς
    επενδύστε και για να επιλύσετε οικονομικά προβλήματα, κ.λπ. ... τα δάνεια μας εύκολα και μοιραστείτε
    κεφάλαιο 150 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένει να δανείσει ιδιωτικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα,
    όρος που κυμαίνεται από 500 έως 100 εκατομμύρια ευρώ για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους,
    αξιόπιστη και ενσωματώνει θέλει να κάνει δάνειο. Το επιτόκιο μου 2%, εάν
    σας ενδιαφέρει η προσφορά δανείου μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση email,

    Όνομα: κ. Mike

    Email: agborloanfirm@gmail.com ή αριθμός WhatsApp για κινητά, +1 661 380 6431

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σίγουρα πολύ ωραίο να βρίσκεσαι σε μια τέτοια πανεπιστημιούπολη. Όταν ήμουν φοιτητής, υπήρχαν τέσσερα πανεπιστήμια στην πόλη μας και το ένα ανταγωνιζόταν το άλλο. Φυσικά, είναι καλύτερα να βρίσκεσαι σε μια μικρή πόλη, αλλά ούτε εκεί υπάρχει πολλή διασκέδαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή