9 Αυγούστου 2019

Θέματα ΠΜΣ Εγκληματολογία κι Αντεγκληματική ΠολιτικήΣεπτέμβριος 2018

Eγκληματολογία:

1.Κριτική Εγκληματολογία σε σύγκριση με παραδοσιακή Εγκληματολογία και κριτική της πρώτης. 

2.Αφανής εγκληματικότητα και τρόποι αντιμετώπισης προβλήματος. 

3.Κοινωνική αντίδραση, θεωρία ετικέτας και κριτική ως προς τη συμβολή στην Εγκληματολογία. 

Να απαντηθούν και τα τρία θέματα.Γενικό Ποινικό:


1. Αρχή nullum crimen nulla poena sine lege : εκφάνσεις και παραδείγματα.

2.Σε μια παραλία πέφτει στη θάλασσα ένα ανήλικο παιδί που δεν ξέρει κολύμπι. Το περιστατικό αντελήφθησαν ο πατέρας του Π, η μητέρα του Μ κι ένας διερχόμενος Χ. Μόνο η Μ δεν ξέρει κολύμπι. Ένας άλλος διερχόμενος, ο Υ, δεν αντιλαμβάνεται το περιστατικό λόγω προβλημάτων ακοής και λόγω της προσοχής του που ήταν στραμμένη στο σκύλο του. 
Αξιόποινο Π, Μ, Χ, Υ. 

3. Ο κυνηγός Α πυροβολεί σε κάτι θάμνους ακούγοντας θορύβους και νομίζοντας ότι πρόκειται για θηράματα, όμως εκεί βρίσκονται οι κυνηγοί Β και Γ. Ο Β τραυματίστηκε και ο Γ από τους πυροβολισμούς έχασε το σκύλο του. Ο Β μετά από μια εβδομάδα πέθανε στο νοσοκομείο από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. α)Αξιόποινο Α.
β)Πώς θα τιμωρούταν ο Α αν πυροβολούσε πίσω από τους θάμνους για να σκοτώσει τους Β, Γ αλλά εκεί αντί για αυτούς βρίσκονταν 2 αγριογούρουνα τα οποία και τραυμάτισε;

Να απαντηθούν τα 2 από τα 3 θέματα.
Η εκφώνηση είναι κατά προσέγγιση.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 σχόλια:

 1. Για την εγκληματολογία αρκεί το βιβλιο της Σπιννέλη.
  Για το Γενικό ποινικο το Βιβλίο Ανδρουλάκη
  Για Σωφρονιστική το βιβλίο του Κουράκη.
  Τίποτα άλλο!!!!!!
  έδωσα πέρυσι και πέρασα. Αν ήξερα πως αρκούσαν αυτά θα είχα κουραστεί λιγότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα! Πρόκειται να δώσω προσεχώς για την κατεύθυνση "Εγκληματολογία και Αντεγκληματική Πολιτική" (δεν είμαι από νομική αλλά από συναφές τμήμα). Θα ήθελα να ρωτήσω, επιτρέπεται να έχουμε μαζί μας το σωφρονιστικό κώδικα στο μάθημα της ποινικής καταστολής και τον ΠΚ στο γενικό ποινικό δίκαιο; Στη σχολή μου μπορούσαμε να έχουμε ανοιχτό τον ΠΚ αλλά εδώ δε ξέρω τι ισχύει. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιβάλλονται οι κώδικες. Και μάλιστα και ο παλιός ΠΚ και ο νέος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γενικώς όλα τα κείμενα επιτρέπονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θέματα Σεπτεμβρίου 2019:

  Α. Ποινική Καταστολή  1) Συγκριτικά πλεονεκτήματα των μικτών θεωριών για την ποινή.  2) Πώς αξιολογείτε την κατάργηση της μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική με τον νέο ΠΚ;  3) Σχολιάστε το σχέδιο νόμου του Οκτωβρίου 2017 για το αίτημα δίκαιης ικανοποίησης του κρατουμένου.  - Για τις ερωτήσεις 2 και 3 μάς μοίρασαν τα αντίστοιχα άρθρα σε φωτοτυπίες, ενώ επιτρεπόταν η χρήση σωφρονιστικού και ποινικού κώδικα.

  - Οι εκφωνήσεις είναι κατά προσέγγιση.

  - Γράφαμε 2 από τα 3 θέματα.  Β. Εγκληματολογία  1) Παρουσιάστε τις θέσεις ενός (ή περισσοτέρων) εκπροσώπων της Ιταλικής Θετικής Σχολής και αντιπαραθέστε τις με τις θέσεις ενός εκπροσώπου της Κλασσικής Σχολής.  2) Εγκληματολογικές στατιστικές: κατηγορίες, συσχέτιση με σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας, ποιο είδος στατιστικής (αστυνομική, δικαστική, σωφρονιστική, κάποια άλλη) θεωρείται πιο αξιόπιστο και γιατί.  3) Τι γνωρίζετε για τις θεωρίες κοινωνικής εκμάθησης του εγκλήματος; Αναπτύξτε μία από αυτές (όπως τη θεωρία διαφορικού συγχρωτισμού του E. Sutherland) και προβείτε σε κριτική της αποτίμηση.  - Γράφαμε 2 από τα 3.

  - Οι εκφωνήσεις είναι κατά προσέγγιση.  Γ. Γενικό Ποινικό Δίκαιο  1) Ποια είναι η κρατούσα στο ποινικό δίκαιο θεωρία για την αιτιότητα; Ποια είναι τα προβλήματά της και σε ποιες άλλες θεωρίες καταφεύγουμε για την επίλυσή τους;  2) Πώς διακρίνεται ο ενδεχόμενος δόλος από την ενσυνείδητη αμέλεια; Αναφέρατε παραδείγματα.  3) Στον Κ, δράστη ανθρωποκτονίας με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Πώς αξιολογείτε αυτή την απόφαση; Συγκρίνατε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου του νέου ΠΚ με το αντίστοιχο ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου του παλαιού ΠΚ.  - Γράφαμε 2 από τα 3.

  - Οι εκφωνήσεις είναι κατά προσέγγιση.

  - Επιτρεπόταν η χρήση τόσο του παλαιού, όσο και του νέου ΠΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Κ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΚ Κ ΚΠΔ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα σας. Πρόκειται να δώσω εξετάσεις για εισαγωγή στην αντεγκληματική πολιτική και ήθελα να ρωτήσω ποιά βιβλία πρέπει να διαβάσουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή