7 Μαρτίου 2018

Πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο Universität Bremen της Βρέμης

Του Χάρη Αναστασόπουλου

Γενικές πληροφορίες

Η Βρέμη είναι μια πόλη στη βόρεια Γερμανία και αποτελεί  με την πόλη Bremerhaven ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Είναι χτισμένη επί του ποταμού Weser και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε περίπου 550.000 κατοίκους καθιστώντας τη μια πόλη μεσαίας έκτασης.
H Altstadt (παλαιά πόλη) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά κέντρα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στη Γερμανία, με αξιοθέατα που έχουν μακρά ιστορία. Αξιοσημείωτα είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου, η Marktplatz και το δημαρχείο, οι μουσικοί της Βρέμης (από το γνωστό παραμύθι) για τους οποίους λέγεται ότι αν πιάσεις τον γάιδαρο και κάνεις μια ευχή φέρνει τύχη, ο Ρολάνδος της Βρέμης και η συνοικία Schnoor. Η Βρέμη παράγει ακόμα δική της μπύρα, την Becks.


Η ζωή στην πόλη

 Συγκοινωνία:  τα ΜΜΜ της πόλης αποτελούνται από ένα δίκτυο τραμ και  λεωφορείων. Η οργάνωσή τους είναι εξαιρετική, τα δρομολόγια συχνά και φτάνουν στη στάση με ακρίβεια λεπτού. Όσοι δεν μένετε στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί τις μέρες εκτός Παρασκευής και Σαββάτου, γιατί αργά το βράδυ σταματάνε τα μέσα για αρκετές ώρες. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν κατά κόρον και το ποδήλατο. Υπάρχουν παντού οργανωμένοι ποδηλατόδρομοι, ενώ το πεδινό έδαφος της πόλης σίγουρα ευνοεί τη μετακίνηση με αυτό το μέσο.  Στην αρχή του εξαμήνου ο φοιτητής λαμβάνει το Semesterticket έναντι 248 ευρώ. Με αυτό το εισιτήριο μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα μέσα της πόλης για όλο το εξάμηνο. Αυτό συμφέρει, αν σκεφτεί κανείς ότι το εισιτήριο κοστίζει 2.70 ευρώ ανά διαδρομή. Επομένως, για μια διαδρομή πήγαινε-έλα, το ποσό θα ήταν 5.40 την ημέρα, και αν υπολογιστεί μια ενδεχόμενη αλλαγή γραμμής, ακόμα μεγαλύτερο. Σημαντικό είναι ακόμα ότι με το Semesterticket μπορεί κανείς να ταξιδέψει με το τρένο δωρεάν στο κρατίδιο της κάτω Σαξονίας (Αννόβερο) και το Αμβούργο.

Ψυχαγωγία-Διασκέδαση:  η πόλη μπορεί να μην είναι Αθήνα, είναι όμως αρκετά μεγάλη, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Υπάρχουν αρκετά clubs, bars, καφετέριες τα οποία δεν θα βαρεθεί κάποιος, αντιθέτως μέσα στο εξάμηνο θα ανακαλύπτει και νέα μέρη.  Ένα μεγάλο μέρος της νυχτερινής ζωής βρίσκεται στην περιοχή Viertel.  Επιπροσθέτως,  διοργανώνονται από την erasmus initiative αρκετές συναντήσεις και δραστηριότητες για τους ερασμίτες, ιδιαίτερα στην αρχή του εξαμήνου. Η πόλη διαθέτει και το Bürgerpark, ένα τεράστιο πάρκο κατάλληλο  για να περιπλανηθεί κανείς στη φύση αλλά και για άθληση.

Κόστος ζωής: το κόστος για τα ψώνια και τη διασκέδαση είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερο από το αντίστοιχο στην Αθήνα (δεν ισχύει για τα γερμανικά εστιατόρια, τα οποία είναι ακριβά). Αυτό, σε συνδυασμό με την επιχορήγηση και μια σχετικά οικονομική στέγαση, δίνει τη δυνατότητα για ένα αρκετά οικονομικό Erasmus.


Το πανεπιστήμιο και τα μαθήματα

Το πανεπιστήμιο είναι ένα μεγάλο campus, το οποίο βρίσκεται  σε βόρειο προάστιο της Βρέμης. Η απόσταση μεταξύ της πανεπιστημιούπολης  και του κέντρου της πόλης είναι 20 λεπτά με το τραμ, οπότε, παρά την απόσταση, το πανεπιστήμιο είναι σε γενικές γραμμές προσιτό, όπου κι αν μένει κανείς. Η πανεπιστημιούπολη διαθέτει βιβλιοθήκη, λέσχη με φθηνό φαγητό (2.30 ευρώ το πιάτο της φθηνότερης επιλογής), τράπεζα και άλλες χρήσιμες υπηρεσίες.
Όσον αφορά τη νομική, το κτήριό της βρίσκεται στην είσοδο της πανεπιστημιούπολης. Διαθέτει δική της βιβλιοθήκη και κυλικείο. Υπάρχει μια ποικιλία μαθημάτων από την οποία μπορεί να επιλέξει κανείς  και να αντιστοιχίσει (π.χ. ιδιωτικό διεθνές, εμπράγματο, ευρωπαϊκό). Η νομική της Βρέμης είναι περισσότερο προσανατολισμένη στο διεθνές δίκαιο. Τα μαθήματα διδάσκονται στην πλειονότητα στα γερμανικά, όμως υπάρχουν και περίπου2-4 μαθήματα (ποικίλλει ανά έτος και εξάμηνο) τα οποία προσφέρονται στα αγγλικά. Επιπροσθέτως, μπορεί κάποιος να επιλέξει μαθήματα και από άλλα τμήματα (π.χ. πολιτικό), εάν μπορούν να αναγνωριστούν.
Τα μαθήματα διδάσκονται κατά βάση με τη μορφή διάλεξης, όμως και οι φοιτητές μπορούν να έχουν συμμετοχή. Η αξιολόγηση, αναλόγως το μάθημα, γίνεται είτε με γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου, είτε με γραπτή εργασία και/ή μια παρουσίαση σε power point στην τάξη (εξαρτάται από τα ECTS που επιθυμεί ο εκάστοτε φοιτητής). Οι καθηγητές είναι συνεργάσιμοι και ανεβάζουν βοηθητικό υλικό σε ένα site, που είναι το αντίστοιχο my-studies. Με μια αξιοπρεπή προσπάθεια μπορεί κανείς να περάσει τα μαθήματα που απαιτούνται για να λάβει το υπόλοιπο της υποτροφίας αλλά και να πετύχει και καλούς βαθμούς.  Το μόνο αρνητικό στη νομική είναι ότι οι ερασμίτες είναι λίγοι. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για τη δικτύωσή σας με ερασμίτες, επειδή οι ερασμίτες στο πανεπιστήμιο συνολικά είναι πολλοί και οι παρέες διαμορφώνονται τις 3 πρώτες βδομάδες που είναι orientation weeks. Κατά τη διάρκειά τους  γίνονται καθημερινά συναντήσεις γνωριμίας  και δραστηριότητες από κοινού, ενώ δεν πραγματοποιούνται μαθήματα.

Στέγαση

Η στέγαση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας.  Υπάρχουν δημόσιες εστίες (https://www.stw-bremen.de/), που βρίσκονται κυρίως γύρω από το πανεπιστήμιο, ενώ λιγότερες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Το ενοίκιο κυμαίνεται συνήθως  μεταξύ 200-300 ευρώ το μήνα και υπάρχει η επιλογή να μείνει κανείς μόνος ή με συγκατοίκους. Ωστόσο, πρέπει κανείς να κάνει αίτηση νωρίς, ώστε να έχει πιθανότητες να βρει δωμάτιο, γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη. Εναλλακτικά, υπάρχουν ιδιωτικές εστίες, οι οποίες όμως είναι πιο ακριβές (400-480 το μήνα).  Άλλη λύση είναι να προσπαθήσει  ο φοιτητής να βρει συγκάτοικο μέσω του wg-gesucht.de, όμως δεν είναι πολύ εύκολο και θέλει τύχη. Τελευταία λύση είναι να δεχτείτε μια πρόταση στέγασης που θα σας κάνει το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο καταβάλλει προσπάθεια να βρει στους φοιτητές μια επιλογή στέγασης, που συνήθως βασίζεται στη βούληση κάποιου γερμανού ιδιοκτήτη ή σε συγκατοίκηση. Εάν επιλέξετε να σας βοηθήσει, θα σας στείλει τον Αύγουστο μια πρόταση, την οποία μπορείτε είτε να τη δεχτείτε είτε να την απορρίψετε. Η τελευταία αυτή λύση συνήθως δεν είναι τόσο ακριβή, έχει όμως, όπως είναι λογικό, το ρίσκο του να μην είναι τόσο ικανοποιητική η στέγαση.

Χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο;

Ο χειμώνας στη Βρέμη είναι  αρκετά βαρύς και αναμφίβολα πιο αισθητός εν συγκρίσει με την Αθήνα. Είναι βέβαια μια διαφορετική εμπειρία. Όποιος πάει στο χειμερινό εξάμηνο, θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί στο Freimarkt, μια γιορτή της Βρέμης  που διαρκεί 2 βδομάδες  (περισσότερες πληροφορίες: https://www.freimarkt.de/). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα επισκεφτεί την Χριστουγεννιάτικη αγορά (Weihnachtsmarkt), η οποία διαρκεί 1 μήνα. Η αγορά στήνεται κυρίως στην παλαιά πόλη και επί του ποταμού Weser, στην Schlachte και η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική. Κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη αγορά από όσες έχω επισκεφτεί στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, όποιος αποφασίσει να πάει στο εαρινό εξάμηνο, θα μπορεί να κάνει πιο άνετα ταξίδια με σύμμαχο τον καιρό, θα απολαύσει το πράσινο και τη ζωντάνια της φύσης και θα μπορεί να απολαύσει τη μπύρα του στο γρασίδι δίπλα στον ποταμό.

Όποιος θέλει να μάθει κάτι παραπάνω, ας μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου στο facebook: Haris Anastasopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου