7 Μαρτίου 2018

Πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης

Των Ρημ Χατίμπ και Αλέξανδρου Αλεβιζόπουλου


Θα το καταλάβετε γρήγορα. Η Μαδρίτη είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Δε χρειάζεται να σας απασχολήσει ιδιαίτερα η επιλογή εξαμήνου καθώς, όπως θα διαπιστώσετε, η πόλη είναι φιλόξενη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όποιος ή όποια έχει διάθεση να την ανακαλύψει, θα νιώσει γρήγορα οικεία.


Διαμονή 
Δυσκολίες μπορεί να συναντήσετε στην ανεύρεση διαμονής, όχι από την άποψη των περιορισμένων επιλογών (αντιθέτως, οι λεγόμενοι international φοιτητές είναι πάρα πολλοί στη Μαδρίτη και για αυτό πολλά και τα διαθέσιμα καταλύματα), αλλά από πλευράς κόστους. Οι τιμές των δωματίων (η συγκατοίκηση με άλλους φοιτητές θεωρείται αυτονόητη στη Μαδρίτη κι αν φαντάζει αρχικά αποθαρρυντική για κάποιους, εντέλει είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκεί εμπειρίας) κυμαίνονται από 300-600 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία του σπιτιού, τις παροχές και τον αριθμό των συγκατοίκων. Τα σπίτια στο κέντρο, αν και βολικότερα στις μετακινήσεις, είναι συνήθως ακριβότερα. Ωστόσο το καλά οργανωμένο δίκτυο συγκοινωνιών σας επιτρέπει να μείνετε και λίγο πιο έξω (καθημερινά μετρό μέχρι τη 1 τα ξημερώματα και αρκετά 24ωρα λεωφορεία).
Ενδεικτικά sites για διαμονή:  idealista.com/ spotahome.com/ fotocasa.es


Το Πανεπιστήμιο 
Το UC3M βρίσκεται στην περιοχή Χετάφε που απέχει κάτι λιγότερο από ώρα από το κέντρο της πόλης. Να σημειώσουμε ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει και εστίες κοντά στις εγκαταστάσεις του, εμείς ωστόσο δε θα σας προτείναμε τη Χετάφε ως τόπο διαμονής.
Το πανεπιστήμιο είναι δίγλωσσο. Επειδή όμως ο αριθμός των μαθημάτων στα αγγλικά είναι σχετικά περιορισμένος θα πρέπει να τα δηλώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όταν φτάσετε στο πανεπιστήμιο προκειμένου να προλάβετε τις θέσεις.  Όλα τα προσφερόμενα μαθήματα έχουν ενδιαφέρον, οι καθηγητές είναι ορεξάτοι και ο τρόπος διεξαγωγής διαφορετικός απ’ ότι έχουμε συνηθίσει, με εργασίες, παρουσιάσεις και workshops. 

Η ζωή στην πόλη 
Θα επιβιώσετε στην πόλη ακόμη και χωρίς τη γνώση ισπανικών. Φυσικά, μη θεωρείτε δεδομένη τη γνώση αγγλικών από τους ντόπιους, οι οποίοι ωστόσο είναι πάντοτε ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.Η Μαδρίτη είναι όντως μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ – όπως λένε και οι ντόπιοι – διατηρώντας τη ζωντάνια της από τα πρωινά καφέ και τις υπαίθριες αγορές μέχρι τα νυχτερινά κλαμπ και μπαρ. Must για τους Μαδριλένιους είναι οι κυριακάτικες βόλτες στα πάρκα της πόλης (με πρώτο το Retiro) και οι περιηγήσεις στα μουσεία της πόλης, με εντυπωσιακότερο κατά τη γνώμη μας το Reina Sofia.Το κόστος ζωής προσιδιάζει σε αυτό της Αθήνας, με κάποιες ωστόσο αποκλίσεις (π.χ ακριβότερο φαγητό, φτηνότερο ποτό).Η θέση της Μαδρίτης (στο κέντρο της Ιβηρικής χερσονήσου) ενδείκνυται για κάθε είδους αποδράσεις εντός της χώρας, ακόμα και για μονοήμερες εκδρομές, αλλά και σε εξωτικούς προορισμούς. 

Hasta luego!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου