20 Φεβρουαρίου 2018

Οδηγίες για την προφορική εξέταση του Ειδικού Ενοχικού κατά τη χειμερινή εξεταστική

Της Νιόβης Μ.

Το Ειδικό Ενοχικό είναι υποχρεωτικό μάθημα που διδάσκεται στο 4ο εξάμηνο και εξετάζεται γραπτά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη και, κατ' εξαίρεση, στη χειμερινή εξεταστική εξετάζεται προφορικά για τους επί πτυχίω φοιτητές.

Εξετάζουν πάντα δύο Καθηγητές (οι συνδυασμοί που διαμορφώθηκαν στη χειμερινή εξεταστική 2018 ήταν Αυγουστιανάκης-Μεντής, Καραγιάννης-Τσολακίδης, Μεντής-Τσολακίδης –φυσικά, είναι πιθανό να εξετάσουν κι άλλοι καθηγητές του τομέα που διδάσκουν το μάθημα). Είναι μια «ήρεμη», μάλλον φιλική εξέταση σε σημείο που σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος απαντήσει κάτι λάθος, θα προσπαθήσουν σε ένα βαθμό να την/τον κατευθύνουν στη σωστή απάντηση, με επιπλέον ερωτήσεις. Βέβαια, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια των εξεταστών και δεν είναι ο κανόνας, απλά αναφέρεται ως προσωπική εμπειρία.

Ενδεικτικές ερωτήσεις:

Με τη μορφή θεωρίας:
1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εγγύησης;
2. Η δωρεά είναι τυπική ή άτυπη δικαιοπραξία;
3. Υπάρχουν συμβάσεις που θεραπεύεται η έλλειψη τύπου, αν ναι, ποιες και με ποιον τρόπο;

Με τη μορφή πρακτικού: 
1. Θα λείψω και ζητάω από το γείτονα να ποτίζει τα λουλούδια μου, έχω σύμβαση; Κι αν ναι, ποια;
2. Αν ποτίζοντας ο γείτονας τα λουλούδια μου, ποτίζει και τα δικά του με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση του νερού, τι αξιώσεις έχω και με βάση ποια άρθρα;
3. Έχω μισθώσει ένα διαμέρισμα και αποφασίζω να το πωλήσω. Μπορώ; Αν ναι, ποιες ενέργειες απαιτούνται;
4. Αν επιθυμώ να μισθώσω για 15 χρόνια το διαμέρισμά μου, τι πρέπει να κάνω;
5. Αποφάσισα να ανακαινίσω το μπάνιο του διαμερίσματός μου και μετά το πέρας της ανακαίνισης λόγω «κακής δουλειάς» προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα υδραυλικά και κατ’ επέκταση στους τοίχους και τα έπιπλα του μπάνιου. Τι αξιώσεις έχω, κατά ποιου και με ποιες νομικές βάσεις;

Είναι απαραίτητο στις απαντήσεις να γίνεται πάντοτε αναφορά στις αντίστοιχες διατάξεις.

Επιτρέπεται ως ένα βαθμό να ανατρέχετε στον Αστικό Κώδικα, αλλά κάποια βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, ποια δικαιώματα έχει ο αγοραστής σε περίπτωση πραγματικού ελαττώματος στην πώληση και στη μίσθωση (αντίστοιχα και για τα νομικά ελαττώματα), τα χαρακτηριστικά των σημαντικότερων επωνύμων συμβάσεων ( σύμβαση πώλησης, μίσθωσης, δανείου, χρησιδανείου, έργου, εργασίας, εγγύησης),  χρειάζεται να τα γνωρίζετε απέξω, ακόμα και αν προκύπτουν οι απαντήσεις από τις διατάξεις του νόμου.


Στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου 2017-2018 επετράπη στους εξεταζόμενους να βάλουν ρήτρα. Μετά το πέρας της εξέτασης δεν ανακοινωθήκαν οι βαθμοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου