Της Αμαλίας Φλέγγα
Για να διαβάζετε αυτό το κείμενο σημαίνει ότι σκέφτεστε να κάνετε αίτηση για Εράσμους και συγκεκριμένα για σπουδές στη Γαλλία.
Ανεξάρτητα με το πανεπιστήμιο ή την χώρα που θα επιλέξετε, να ξέρετε ότι το Εράσμους απαιτεί πολύ τρέξιμο, καλή οργάνωση, ένα γερό budget (κυρίως αν επιλέξετε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης) και, κυρίως, γερά νεύρα και κουράγιο για να αντιμετωπίσετε τόσο την εγχώρια όσο και την ξένη γραφειοκρατία. Καλό είναι επίσης να πραγματοποιήσετε μία ενδελεχή έρευνα για τις χώρες και τις πόλεις που τυχόν σας ενδιαφέρουν (πχ. στέγαση, κόστος ζωής, πρόσβαση, γεωγραφική θέση κτλ) όπως και για το εκάστοτε πανεπιστήμιο, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών (πχ. κοιτάξτε αν, πόσα και τι μαθήματα δίνονται στην γλώσσα που γνωρίζετε, ειδικά αν ψάχνετε για μαθήματα στα αγγλικά σε μη αγγλόφωνες χώρες, τις πιστωτικές μονάδες που δίνουν συνήθως τα μαθήματα κτλ.). ...
Έτσι λοιπόν και εγώ, μετά από αρκετό ψάξιμο, βρέθηκα για τους 5 μήνες του χειμερινού εξαμήνου στην πανέμορφη Λυών της Γαλλίας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Lyon 3 - Jean Moulin, το Νομικό τμήμα του οποίου θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της χώρας (μετά βέβαια από τα φημισμένα Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας).
Το πανεπιστήμιο
H νομική σχολή στεγάζεται σε δύο campus τα οποία απέχουν περίπου 20 λεπτά με το μετρό. Αφενός τα μαθήματα του (τριετούς) πτυχίου πραγματοποιούνται στο κτήριο που άλλοτε στεγαζόταν βιοτεχνία καπνού (εξ’ ου και το όνομα Manufacture de Tabacs), το οποίο βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης (Gare Part Dieu) αλλά αρκετά μακριά από το κέντρο (γύρω στο τέταρτο με το μετρό). Αφετέρου τα μαθήματα του master (που είναι διετές, αν και οι ερασμίτες μπορούν να επιλέξουν μαθήματα μόνο από το πρώτο έτος) γίνονται σε διάφορα κτήρια στο campus des Quais, στις όχθες του ποταμού Ροδανού (Quai Claude Bernard).
Όσον αφορά την οργάνωση και τα διοικητικά, οφείλω να προειδοποιήσω ότι πρόκειται για το μελανό σημείο του πανεπιστημίου. Οι γάλλοι είναι γραφειοκράτες εκ πεποιθήσεως, εξαιρετικά δυσκίνητοι, και δεν διακρίνονται για την αφοσίωση στην εργασία τους, οπότε σίγουρα θα χρειαστεί να τους κυνηγήσετε για οτιδήποτε χρειαστείτε. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις πρώτες βδομάδες των μαθημάτων οι υπεύθυνοι για την υπογραφή του learning agreement είχαν φύγει σε διακοπές.
Τα μεγαλύτερα, βέβαια, προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε κατά την διάρκεια της προεξεταστικής και εξεταστικής περιόδου: το (αρχικό) πρόγραμμα των εξετάσεων μας κοινοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της εξεταστικής και υποβλήθηκε σε συνεχείς τροποποιήσεις, ακόμα και την προηγούμενη της εξέτασης. Οι υπεύθυνοι βέβαια ήταν 8 στις 10 φορές άφαντοι και τις υπόλοιπες μας παρείχαν πληροφορίες είτε ανεπαρκείς είτε αντικρουόμενες (και μετά άντε να βγάλεις άκρη).
Γενικά η διαχείριση των διοικητικών ζητημάτων στο πανεπιστήμιο απαιτεί γερά νεύρα, πολλή υπομονή και επιμονή, ίσως και καμία δέηση στον Χριστό και την Παναγία μήπως φωτιστούν οι υπεύθυνοι και δώσουν τις σωστές πληροφορίες πριν να είναι πολύ αργά. Με άλλα λόγια εάν δεν αντέχετε την έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού, την ανευθυνότητα και την απροθυμία συνεννόησης και συνεργασίας, μακριά από το Λυών 3.
Ακαδημαϊκά
Το πανεπιστήμιο προσφέρει την δυνατότητα λήψης ενός διπλώματος αναγνωρισμένου από το Γαλλικό κράτος ονόματι Diplôme des Etudes Universitaires Français (DEUF). Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η λήψη τουλάχιστον 26 ECTS, εκ των οποίων τα 11 καλύπτονται από τρία υποχρεωτικά μαθήματα αποκλειστικά για Ερασμίτες: γαλλική γλώσσα (5 ECTS), μεθοδολογία του δικαίου (online με εργασίες) και εισαγωγή στο γαλλικό δίκαιο (από 3 ECTS). Τα υπόλοιπα 15 ECTS καλύπτονται από μαθήματα επιλεγόμενα από τον κάθε φοιτητή από μία πληθώρα μαθημάτων νομικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών που προσφέρει το πανεπιστήμιο σε όλους τους φοιτητές, ξένους και γάλλους. Το μόνο πρόβλημα έγκειται στο ότι το κάθε μάθημα δίνει 2 ή 3 ECTS (σε αντίθεση με άλλα γαλλικά πανεπιστήμια που δίνουν 4 με 6) με αποτέλεσμα ο φοιτητής να πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον άλλα 5 με 7 μαθήματα.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι μία ιδιαιτέρως κοπιώδης διαδικασία καθώς η διδασκαλία περιορίζεται τις περισσότερες φορές σε απλή υπαγόρευση. Το κάθε μάθημα διδάσκεται 3 συνεχόμενες ώρες (με δύο δεκάλεπτα διαλείμματα ανά 50λεπτο), μία φορά κάθε βδομάδα σε μεγάλα αμφιθέατρα. Οι διαλέξεις των περισσότερων καθηγητών είναι μεν δομημένες αλλά συμπαγείς και λεπτομερείς, με πολύ γρήγορο ρυθμό, γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση ιδιαίτερα κουραστική. Ύλη και εγχειρίδιο δεν υπάρχουν. Και στο τέλος οι εξετάσεις βασίζονται σε ότι έχει διδαχτεί στο μάθημα, με αποτέλεσμα να πρέπει ο φοιτητής να σημειώνει κυριολεκτικά σχεδόν κάθε φράση που θα πει ο καθηγητής.
Οι παρακολουθήσεις βέβαια δεν είναι υποχρεωτικές αλλά συνίστανται για την γρηγορότερη εξοικείωση με την γλώσσα και το αντικείμενο του μαθήματος. Προσπαθήστε επίσης από το πρώτο μάθημα να ζητάτε τις σημειώσεις των διπλανών σας, οι περισσότεροι φοιτητές σημειώνουν το μάθημα στον υπολογιστή. Να ξέρετε όμως ότι οι γάλλοι φοιτητές δεν συνηθίζουν να μοιράζονται τις σημειώσεις ούτε καν με τους φίλους τους, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να σας στραβοκοιτάξουν άσχημα.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων βγαίνει 5 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και αφισοκολλείται στους πίνακες ανακοινώσεων του κάθε τομέα (ορισμένα μαθήματα του πτυχίου αναρτώνται και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του πανεπιστημίου) , ενώ συχνά τα μαθήματα ματαιώνονται ή μετατίθενται σε άλλη μέρα / ώρα κτλ. και το μαθαίνουμε λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη. Γι’ αυτό πριν κάθε μάθημα καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε την ηλεκτρονική πλατφόρμα ή τον πίνακα ανακοινώσεων για να μην κάνετε διαδρομές χωρίς λόγο.
Όσον αφορά τις εξετάσεις, μπορεί να είναι είτε προφορικές (αν είστε τυχεροί), είτε πολλαπλής επιλογής (όσο δελεαστικό και να ακούγεται προσπαθήστε να αποφύγετε μαθήματα με τέτοια εξέταση, καθώς το διαγώνισμα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να κόβονται πάνω από οι μισοί φοιτητές ακόμα και αν έχουν διαβάσει τα πάντα), είτε γραπτές, με ερωτήσεις θεωρητικές από το μάθημα (στις οποίες οι βαθμοί δεν ανεβαίνουν πάνω από 13/20). Για τις γραπτές εξετάσεις πρέπει να προμηθευτείτε από τους υπευθύνους ειδικές ετικέτες που εξασφαλίζουν την ανωνυμία σας καθώς και άλλες ετικέτες που αναφέρουν ότι είστε ερασμίτες.
Στέγαση
Σε δημόσιες εστίες
Η εύρεση στέγης στην Γαλλία διευκολύνεται αρκετά μέσω του συστήματος των δημοσίων εστιών του γαλλικού κράτους, ονόματι CROUS, μέσω του οποίου μπορείτε να βρείτε δωμάτιο με 200-300Ε. Αιτήσεις για το χειμερινό εξάμηνο γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος Απριλίου, αν και είναι καλό να ξεκινήσετε την αίτηση με το που λάβετε το nomination και όχι αργότερα από 15 μέρες πριν την καταληκτική προθεσμία, καθώς πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία και ενδέχεται να προκύψουν διάφορα. Το καλό με τις δημόσιες εστίες είναι ότι συνήθως οι ερασμίτες καταφέρνουν να βρουν δωμάτιο. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, εξαίρεση αποτελούν οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, και κυρίως το Παρίσι και η Λυών, καθώς τα πανεπιστήμια δέχονται πάρα πολλούς φοιτητές γάλλους και ξένους, εν των οποίων οι πρώτοι έχουν προτεραιότητα στις δημόσιες εστίες. Οι πιθανότητες λοιπόν να βρείτε δωμάτιο στο CROUS της Λυών είναι λίγες έως και μηδαμινές, αξίζει όμως μία προσπάθεια.
Σε ιδιωτικές εστίες
Οι περισσότεροι Ερασμίτες στη Λυών επιλέγουν να μείνουν σε στούντιο σε ιδιωτική εστία. Η εύρεση δωματίου είναι, βέβαια, μία υπόθεση ιδιαιτέρως ακριβή, περίπλοκη και γραφειοκρατική. Τα έγγραφα που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης είναι πολλά και διαφορετικά ανά εστία, ενώ συνοδεύονται από τα «frais de dossier», τέλη δηλαδή για την επεξεργασία της αίτησης, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τα 400Ε. Επίσης, όλες οι ιδιωτικές εστίες απαιτούν ο υποψήφιος ενοικιαστής να έχει γάλλο εγγυητή, πρόθυμο να σας δώσει την φορολογική του δήλωση.
Όσον αφορά το ενοίκιο, για ένα στούντιο 18 με 20 τμ με δικό του μπάνιο και κουζίνα κυμαίνεται μεταξύ 480 και 600Ε, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης σε στούντιο 28-30 τμ ανέρχεται στα 350 με 500Ε ο καθένας. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στα πράγματα και τις υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στο ενοίκιο, καθώς μπορεί να μην περιλαμβάνεται ούτε καν το στρώμα του κρεβατιού.
Για την ολοκλήρωση της ενοικίασης πρέπει να καταβληθεί το ενοίκιο του πρώτου μήνα, εγγύηση ύψους ενός μηνιάτικου καθώς και τα «etats des lieux», τέλη για τον έλεγχο του δωματίου. Πριν την μετακόμιση είναι απαραίτητα η αγορά ασφάλισης σπιτιού και αστικής ευθύνης, η οποία για 5 μήνες είναι περίπου 30-50Ε.
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα η Association International Lyon 3 συνεργάζεται με ορισμένες ιδιωτικές (και δημόσιες) εστίες και προσφέρει στους Ερασμίτες την δυνατότητα να κλείσουν δωμάτιο χωρίς να χρειάζεται γάλλος εγγυητής. Για την εγγραφή στην οργάνωση αυτή απαιτείται να πληρωθεί ένα τέλος ύψους 50Ε και μία εγγύηση ύψους 350Ε η οποία επιστρέφεται μία εβδομάδα πριν την αποχώρηση. Η χρήση αυτής της υπηρεσίας εμένα μου έλυσε πραγματικά τα χέρια καθώς περιορίζει αρκετά την γραφειοκρατία και το «τρέξιμο», καθώς η αίτηση, τα συμβόλαια κτλ (στη δική μου τουλάχιστον εστία) έγιναν εξ’ ολοκλήρου μέσω email και όταν έφτασα στη Λυών είχα ένα μέρος να μείνω, σε αντίθεση με άλλους ερασμίτες. Προσοχή όμως, τα δωμάτια που είναι διαθέσιμα μέσω της οργάνωσης είναι ελάχιστα συγκρινόμενα με το σύνολο των Ερασμιτών, οπότε επιβάλλεται να κινήσετε την διαδικασία με το που ανοίξει η πλατφόρμα.
Σε σπίτι ιδιώτη ή σε συγκατοίκηση
Πρόκειται για ιδιώτες που νοικιάζουν κάποιο δωμάτιο στο σπίτι τους σε φοιτητές και μοιράζονται τους κοινόχρηστους χώρους. Είναι μία πιο οικονομική αλλά ριψοκίνδυνη επιλογή, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι άνθρωπος θα σου τύχει.
Μετακινήσεις
Η Λυών έχει ένα εξαιρετικό σύστημα μαζικών μετακινήσεων που απαρτίζεται από μετρό, τραμ και λεωφορεία. Το εισιτήριο είναι λιγάκι τσουχτερό, 1,80Ε για μία ώρα, υπάρχει όμως μηνιαία κάρτα για φοιτητές που κοστίζει 31Ε. Για την αγορά της κάρτας τον πρώτο μήνα πρέπει να οπλιστείτε με εξαιρετική υπομονή καθώς ανοικτά είναι μόνο κάποια ειδικά εκδοτήρια στα οποία η ώρα αναμονής είναι συνήθως δύο με τρείς ώρες. Τους υπόλοιπους μήνες η ανανέωση γίνεται σε αυτόματα μηχανήματα σε κάθε σταθμό του μετρό και του τράμ.
Παράλληλα, η πόλη είναι εντελώς φλάτ, γεγονός που ενισχύει τις εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης, κυρίως το ποδήλατο (η πόλη διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, με ετήσια συνδρομή ύψους 15Ε), αλλά και το skateboard, το πατίνι και άλλα πιο προηγμένα μέσα. Προσοχή όμως στους δρόμους καθώς οι Λυωνέζοι δεν διακρίνονται για την τήρηση του ΚΟΚ, και ειδικά οι ποδηλάτες οι οποίοι συνηθίζουν να περνάνε και με κόκκινο. Επίσης, στις μεγάλες λεωφόρους υπάρχει ειδική λωρίδα για λεωφορεία, ασθενοφόρα, περιπολικά και ταξί στην οποία οδηγούν αντίθετα στο υπόλοιπο ρεύμα και δεν υπόκεινται στην τήρηση των φαναριών, οπότε προσοχή ακόμα κι αν είναι πράσινο για τους πεζούς.
Φαγητό
Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά λυωνέζικα bouchons. Οι τιμές των μεμονωμένων πιάτων βέβαια φαντάζουν απαγορευτικές συγκρινόμενες με την ελληνική πραγματικότητα, γι’ αυτό προτιμήστε bouchons που προσφέρουν μενού τριών πιάτων στα 20 με 25Ε. Στα μπαράκια η μπύρα δεν πέφτει κάτω των 5Ε, και τα άλλα ποτά κάτω των 8, γι’ αυτό και οι νέοι συνηθίζουν να αγοράζουν μπύρες από το σουπερ μάρκετ με και να τις πίνουν στις όχθες του ποταμού (αν και είναι παράνομο και γίνονται συχνές περιπολίες της αστυνομίας).
Κατά τ’ άλλα τις καθημερινές οι λύσεις είναι δύο: μαγείρεμα (προσοχή τα δωμάτια δεν έχουν φούρνο) ή φαγητό στο πανεπιστήμιο. Στα (δημόσια) εστιατόρια του CROUS μπορείτε κάθε μέρα (πλήν του σαββατοκύριακου) να τρώτε ένα πλήρες γεύμα τριών πιάτων με την πανεπιστημιακή σας ταυτότητα και 3,25Ε. Τέτοια εστιατόρια υπάρχουν σε διάφορα μέρη της πόλης, ένα μάλιστα μέσα στο Manufacture και είναι ανοικτά 11:30 με 14:00 (στις δύο παρά μας διώχνουν κυριολεκτικά), αν και είναι καλύτερο να πάτε νωρίς, γιατί μετά τα «ωραία» τα μαζεύουν. Μέσα στα campus είναι επίσης ανοιχτές (με πιο προσιτό ωράριο) «καντίνες» που πωλούν σάντουιτς, γλυκά, καφέ κτλ. Γύρω από το manufacture υπάρχουν επίσης και μαγαζάκια για πρωινό ή ένα ελαφρύ μεσημεριανό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των φοιτητών.
Οι τιμές στο σουπερ μάρκετ στα ίδια περίπου επίπεδα με την Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε τα λαχανικά και τα φρούτα που είναι δύο με τέσσερεις φορές πάνω από τα ελληνικά δεδομένα, τα οποία βέβαια μπορούμε να τα βρούμε και σε υπαίθριες αγορές.
Η πόλη
Ένα πράγμα θα σας πω: η Λυών είναι η καλύτερη πόλη για να ζήσει κανείς στη Γαλλία (και 29η στον κόσμο) για το 2017 σύμφωνα με τον Economist.
Όχι αδίκως .
Η πόλη βρίσκεται στην κεντρική-ανατολική Γαλλία, 150χλμ. δυτικά της Γενεύης. Χάρη στην εξαιρετική γεωγραφική της τοποθεσία στην συμβολή των ποταμών Rhone και Saone γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά την Αναγέννηση, όταν και οικοδομήθηκε η «παλιά πόλη» της Λυών (Vieux Lyon), μία γειτονιά εξαιρετικής ομορφιάς η οποία διατηρείται έως σήμερα και προστατεύεται από την Unesco. Στο λόφο πάνω από την παλιά πόλη στέκει εμβληματική η βασιλική Fouviere (υπάρχει πρόσβαση με τρένο για όσους δεν είναι φαν της πεζοπορίας), από την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλης της πόλης. Αξίζει να επισκεφθείτε επίσης τα ρωμαϊκά θέατρα που βρίσκονται λίγο πιο κάτω. Από μουσεία, τα πιο δημοφιλή είναι το Musée des Confluences (φυσικής ιστορίας), το Musée des Beaux-Arts (καλών τεχνών) και το Musée Gallo-Romain, χωρίς -κατά τη γνώμη μου- ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Άλλη μία όμορφη γειτονιά είναι το Presqu’île, στη συμβολή των δύο ποταμών, από την περιοχή της Croix Rousse μέχρι την Bellecour. Συνετό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε (γενικά ή έστω μετά τη δύση του ηλίου) την περιοχή της Guillotiere, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτηριζόταν ως «coupe de tête» (εκεί όπου κόβουν κεφάλια), αν και πλέον τα πράγματα δεν είναι τόσο επικίνδυνα.
Όσον αφορά τον πληθυσμό, η Λυών είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, αριθμώντας περίπου 500.000 κατοίκους (εντάξει, αν υπολογίσουμε και τα προάστια ξεπερνά την Μασσαλία, αγγίζοντας τα 2,5 εκατομμύρια). Δεν είναι λοιπόν αχανής όπως το Παρίσι, έχει όμως αρκετά πράγματα να δείτε και να δοκιμάσετε ώστε να μην βαρεθείτε. Παράλληλα, πρόκειται για μία πόλη νεανική και πολυπολιτισμική αφενός λόγω των κυμάτων μετανάστευσης από παλιές γαλλικές αποικίες και αφετέρου λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών (γάλλων και πολλών ξένων) που προσελκύει.
Δραστηριότητες και ταξίδια
Για τα ερασμίτικα πάρτι, τα κλάμπ και γενικά την νυχτερινή διασκέδαση ρωτήστε όσους και όσες πήγαν. Το σίγουρο είναι ότι λόγω του μεγάλου πληθυσμού ξένων φοιτητών στην πόλη οργανώνονται διάφορα event σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο.
Για τους ποδοσφαιρόφιλους προτείνω μία επίσκεψη στο ολοκαίνουργο γήπεδο της Olympique Lyonnais, Stade des Lumieres: η εμπειρία είναι μοναδική και ο κίνδυνος για βίαια επεισόδια είναι ελάχιστος.
Εάν θέλετε να εξερευνήσετε και άλλες πόλεις της Γαλλίας, προτιμήστε προορισμούς προσβάσιμους με τα υπεραστικά λεωφορεία ouibus (τύπου κτελ) τα οποία συνδέουν την Λυών με τις διάφορες πόλεις της Γαλλίας αλλά και γειτονικών χωρών και προσφέρει εισητήρια σε λογικές τιμές, ειδικά αν κλείσετε γύρω στις 5 με 10 μέρες πριν το ταξίδι. Προορισμοί που απέχουν έως 3 ώρες με το λεωφορείο και αξίζει να επισκευθείτε είναι οι εξής: Dijon, Clemont Fernard, Annecy, Grenoble και φυσικά Γενεύη. Τα γρήγορα τρένα, γνωστά και ως TGV ενδείκνυνται για εκδρομές σε πιο μακρινούς προορισμούς, όπως το Παρίσι, αν και πρέπει να κλείσετε τα εισιτήρια τουλάχιστον δύο μήνες πριν το ταξίδι αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι τσέπες σας. Άλλη ιδιαιτέρως προσφιλής επιλογή είναι η εταιρία ouigo, με την οποία μπορείτε να ταξιδέψετε από την Λυών στη Μασσαλία, την Avignon, την Aix en Provence και τα περίχωρα του Παρισιού με 10-25 ευρώ με γρήγορα τρένα που φεύγουν κάθε μέρα στις 6 το πρωι.
Χρήσιμες πληροφορίες
1) Αν μετά το «nomination» δεν λάβετε απάντηση από το πανεπιστήμιο με οδηγίες για την εγγραφή κτλ εντός 7-10 ημερών, συνετό θα ήταν να επικοινωνήσετε απευθείας με το πανεπιστήμιο του εξωτερικού για να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς. Το πιο πιθανό είναι να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, αν και στη δική μου περίπτωση η ασυνεννοησία του γαλλικού και της ελληνικού πανεπιστημίου είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το nomination περίπου ένα μήνα μετά την λήξη της προθεσμίας που έθετε το πανεπιστήμιο στη Λυών (μετά από πολύ τρέξιμο βεβαίως).
2) Για κινητή τηλεφωνία επιλέξτε την free mobile. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά με πληρωμή της συνδρομής ενός μήνα (20Ε) και ενός τέλους 10Ε, και την sim την αποστέλλουν μέσα σε 5 μέρες στη διεύθυνσή σας. Η συνδρομή περιλαμβάνει απεριόριστες κλήσεις και sms εντός Γαλλίας, 100GB internet και απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά εντός ΕΕ.
3) Η Association International Lyon 3 προσφέρει στους ερασμίτες του χειμερινού εξαμήνου το πρόγραμμα Seminaire d’Immersion. Πρόκειται για μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων στα τέλη του Αυγούστου κατά την οποία παραδίδονται εντατικά μαθήματα γαλλικών, ενώ οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες, όπως ξενάγηση στο campus και στην πόλη, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, εκδρομή σε μεσαιωνική πόλη και άλλα πολλά. Φέτος κόστιζε 160Ε και πραγματικά άξιζε, καθώς διευκολύνει κάπως την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον (γνωρίζεις και άλλους ερασμίτες από όλον τον κόσμο).
4) Το γαλλικό κράτος προσφέρει σε κάθε φοιτητή, γάλλο ή ξένο, ένα επίδομα ενοικίου (APL από το CAF) για κάθε ολόκληρο μήνα που νοικιάζει δωμάτιο. Για ένα ενοίκιο ύψους 550Ε μπορεί να δοθεί επίδομα ύψους 170Ε, αφού βέβαια έχετε επιστρέψει στην Ελλάδα καθώς η διαδικασία αίτησης και επεξεργασίας της αίτησης είναι ολίγον χρονοβόρα.
5) Κάθε φυσικό πρόσωπο που νοικιάζει σπίτι στη Γαλλία (πλην των δημοσίων εστιών) την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος ύψους περίπου ενός ενοικίου. Εάν φύγετε από το δωμάτιο στις 31 Δεκεμβρίου ή μπείτε στις 2 Ιανουαρίου το γλιτώνετε.
Άλλες πληροφορίες
1) Για την επικοινωνία με τους ντόπιους ξεχάστε την προοπτική «μισά γαλλικά, μισά αγγλικά». Οι Λυωνέζοι δεν ξέρουν αγγλικά και ακόμα και αν ξέρουν (τα βασικά πάντα) αρνούνται να τα μιλήσουν. Οι περισσότεροι όμως είναι αρκετά ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν βλέπουν ότι μιλάμε γαλλικά (ή έστω προσπαθούμε) και η συνεννόηση επιτυγχάνεται σχεδόν πάντα.
2) Για τα του οίκου προτιμήστε το ΙΚΕΑ, είναι εύκολα προσβάσιμο με το τραμ.
3) Το νερό της βρύσης στη Λυών πίνεται. Εμφιαλωμένο μόνο από σουπερ μάρκετ, από οπουδήποτε αλλού θα το πληρώσετε 2-3 ευρώ το μικρό μπουκαλάκι, κρίμα είναι.
4) Στη Γαλλία σπανίως θα βρείτε τετράδια με γραμμές, καθώς οι γάλλοι χρησιμοποιούν για σημειώσεις χαρτιά με τετράγωνα, σαν αυτά που χρησιμοποιούσαμε στο δημοτικό στην αριθμητική.
5) Προσοχή στα ρέστα. Οι υπάλληλοι σε εστιατόρια / καφέ / ζαχαροπλαστεία ενδέχεται να επιχειρήσουν να σας κλέψουν μόνο και μόνο γιατί έχετε ξένη προφορά.
Συμπέρασμα: εάν στηρίζεστε αποκλειστικά στην υποτροφία του ΙΚΥ, μην επιλέξετε την Λυών για εράσμους, (προτιμήστε κάποια άλλη πόλη όπου θα μπορέσετε να βρείτε δωμάτιο στο CROUS). Σε αντίθετη περίπτωση, η μικρή πριγκίπισσα της Γαλλίας σας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες!
Κατά τα άλλα, ΕΛΑΤΕ ΛΥΩΝ!! Ακόμα και αν δεν επιλέξετε την πόλη για σπουδές, αξίζει να την επισκεφθείτε έστω και για ένα σαββατοκύριακο, θα μαγευτείτε από την ιδιαίτερη ομορφιά της.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Του Κωνσταντίνου Ζουμπουλάκη
(Φεβρουάριος 2013)
Παραδοσιακά η Γαλλία είναι από τους βασικούς προορισμούς κάποιου/ες για το Εράσμους. Πολύ περισσότερο για τους νομικάριους/ες. Γιατί όμως Λυόν;
Γι’ αυτό.
Η πόλη
Στο νοτιοανατολικό άκρο του εξαγώνου, η Λυόν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Εντάξει, γνωστή και προαιώνια η κόντρα με τη Μασσαλία που ισχυρίζεται ότι είναι μεγαλύτερη. Στα σημεία, ωστόσο, νομίζω πως τους έχουμε. Το βασικό, για μένα, ερώτημα που πρέπει να θέσει κανείς στο εαυτό του πριν φύγει για τα ξένα είναι αν θέλει να περάσει τον καιρό του σε μια μεγαλούπολη όπου θα έχει συνεχώς νέα πράγματα να κάνει και να ανακαλύπτει ή προτιμά να εγκατασταθεί σε μια πόλη πιο μαζεμένη την οποία θα ανακαλύψει και θα μάθει πολύ καλύτερα στο διάστημα που θα βρίσκεται εκεί και ενδεχομένως θα δεθεί ευκολότερα μαζί της. Για αυτό το λόγο η Λυόν φαντάζει ιδανική, γιατί βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν είναι τόσο αχανής όσο το Παρίσι, ούτε μικρή σαν κάποιο χωριό της κεντρικής Γαλλίας.
Μεταφορές
Εξαιρετικές. Ένα ευρύ δίκτυο από μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ καλύπτει σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης, μέχρι τα απομακρυσμένα προάστια. Το εισιτήριο, ωριαίας διάρκειας κοστίζει 1,70€ – άουτς. Συμφέρει, βέβαια, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών που για τους φοιτητές είναι στα 28€. Λίγο μετά τις δώδεκα το βράδυ τραβάνε χειρόφρενο τα πάντα βέβαια, εκτός Πέμπτης/Παρασκευής και ΣΚ όπου υπάρχουν τα «Pleine Lune», τα αγαπημένα μας νυχτερινά λεωφορεία ,που όλοι οι Ερασμίτες λατρέψαμε. Πάνω απ’ όλα όμως, το καλύτερο μέσο είναι ένα: ποδήλατο. Βολεύει άπειρα και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Η πόλη είναι φλατ (σχεδόν παντού) και μπορεί κανείς είτε να αγοράσει κάποιο φθηνό μεταχειρισμένο (ευκολάκι) είτε να χρησιμοποιεί το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων της πόλης (ακόμα πιο ευκολάκι).
Στέγη
Αυτό θα πονέσει λίγο. Όπως παντού στη Γαλλία τα ενοίκια είναι αρκετά τσιμπημένα για λίγα τετραγωνικά. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές εστίες. Οι τυχεροί που θα βρούνε δωμάτιο σε δημόσια/πανεπιστημιακή εστία είναι κομπλέ. Υπάρχουν και ιδιωτικές εστίες, αρκετά πιο ακριβές από τις υπόλοιπες. Πρόταση: συγκατοίκηση. Ξεκάθαρα. Είναι πολύ εύκολο να βρεις κάποιο δωμάτιο σε συγκατοίκηση, είτε με Γάλλους είτε με άλλους Ερασμίτες,. Πολύ οικονομική λύση και ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις αμέσως κόσμο. Έχε υπόψη σου ότι θα παίρνεις και ένα επίδομα στέγασης από το γαλλικό κράτος (Caf), που ανάλογα με το ύψος του ενοικίου μπορεί να φτάσει και τα 200€ περίπου, για τα υψηλότερα ενοίκια.
Ζωή
Εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχουν δυο-τρεις κεντρικές γειτονιές όπου είναι συγκεντρωμένος ο κόσμος και τα πολλά μαγαζιά. Ωστόσο, ωραία μπαράκια και λοιπά μέρη για έξοδο βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Καλύπτονται, άλλωστε, όλα τα γούστα και οι προτιμήσεις. Από μεγάλα κλαμπ όπου γίνεται χαμός μέχρι μικρά χωμένα και ψαγμένα μπαράκια, άπειρες παμπ, από χώρους με λάιβ ηλεκτρονικής μουσικής σε τζαζ μπαρ και ότι τραβάει η ψυχή σου γενικά. Τις ζεστές μέρες ο πολύς κόσμος κάθεται έξω, κυρίως στις όχθες του ποταμού. Είναι άλλωστε δυο τα ποτάμια που διασχίζουν το κέντρο της πόλης. Πολύ καλή φάση γενικά. Στα συν να σημειωθεί και το πάρκο Tête d’ Or, το μεγαλύτερο πάρκο της Γαλλίας, όπου κυριολεκτικά μπορείς να χαθείς και το οποίο συνίσταται για βόλτες και κυριακάτικα πικ - νικ.
Κόστος
Το είπαμε, η Γαλλία είναι ψιλοακριβή γενικά. Πέραν από τα ενοίκια και τις μεταφορές, οι υπόλοιπες τιμές είναι όλες λίγο πιο πάνω απ’ ότι στην Ελλάδα. Το ποτό έξω δεν είναι απαγορευτικό, με την μπύρα σε μαγαζί να είναι κάπου στα 5 και τα πιο σπέσιαλ στα 9-10. Κυρίως, όμως θα τη βγάλετε με κρασί(στη Γαλλία είσαι), το οποίο είναι αισθητά πιο φθηνό και καλό. Όσο για το φαγητό έξω, καλύτερα να μάθεις να μαγειρεύεις. Στα σουπερμάρκετ οι τιμές είναι πάνω κάτω οι ίδιες, ενώ βολεύουν πολύ και οι υπαίθριες αγορές(ναι, τις λαϊκές της Γαλλίας εννοώ). Τέλος, σινεμά και θέατρο είναι στα ίδια περίπου με την Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο
Το Université Jean Moulin – Lyon ΙΙΙ θεωρείται η καλύτερη Νομική Σχολή της πόλης και μια από τις δυο-τρεις πιο καλές στη Γαλλία, μετά από εκείνες του Παρισιού. Στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτήρια, ευκόλως προσβάσιμα και σε κεντρικά σημεία αμφότερα. Τα μαθήματα της Licence (έτη 1-3) γίνονται σε ένα εξαιρετικό κτήριο, παλιό εργοστάσιο καπνού το οποίο, αφού έκλεισε και μετά τις απαραίτητες επεμβάσεις, στεγάζει το πανεπιστήμιο. Τα μαθήματα του Master I (4ο δικό μας έτος) γίνονται σε ένα ακόμα παλαιότερο και πιο εντυπωσιακό κτήριο στο κέντρο της πόλης, δίπλα ακριβώς από το ποτάμι. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να επιλέξει μαθήματα από οποιοδήποτε έτος θέλει, ασχέτως του έτους φοίτησης στο οποίο κανονικά βρίσκεται. Αρκεί μόνο να είναι του αυτού εξαμήνου. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλους τους τομείς του δικαίου, ενώ διδάσκονται και μαθήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Θετικό επίσης το γεγονός ότι υπάρχει συνεργασία με το τμήμα πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου, οπότε προτείνεται η σχολή και για όσους δεν είναι και πολύ μεγάλοι φαν της νομικής. Προσφέρονται πολλά μαθήματα πολιτικών επιστημών, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας και τα σχετικά. Μια χαρά. Σε ότι αφορά τον τρόπο διδασκαλίας δεν απέχει και πολύ από αυτά που ξέρουμε από την Αθήνα. Όλα τα μαθήματα γίνονται σε μεγάλα αμφιθέατρα όπου ο προφέσορας υπαγορεύει και οι φοιτητές κρατάνε σημειώσεις. Τα πληκτρολόγια παίρνουν φωτιά γενικά. Ναι, όλα τα Γαλλάκια είναι με τα λάπτοπ τους, Mac κατά προτίμηση. Εξαίρεση αποτελούν τα TD, μαθήματα τα οποία γίνονται σε ολιγομελή γκρουπ και επί της ουσίας ως στόχο έχουν την εμβάθυνση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι σχετικά απαιτητικά καθώς κατά κύριο λόγο έχουν δουλειά για το σπίτι, παρουσιάσεις, εργασίες και τα σχετικά. Βέβαια, με τους Ερασμίτες είναι λίγο πιο χαλαροί. Υποχρεωτικά πρέπει όμως να πάρεις και ένα από δαύτα. Σε ότι αφορά τις εξετάσεις, γίνονται ως επί το πλείστον προφορικά, ειδικά για τους Ερασμίτες πάλι. Προσωπικά θεωρώ πως είναι αρκετά χαλαρές και οι καθηγητές επιεικείς, οπότε κομπλέ. Τέλος, πέραν των νομικών μαθημάτων τα οποία διδάσκονται από κοινού για όλους τους φοιτητές (Γάλλους και φοιτητές Εράσμους), το πανεπιστήμιο παρέχει και τρία μαθήματα αποκλειστικά για τους Ερασμίτες: μάθημα γαλλικών, μεθοδολογίας και εισαγωγής στο γαλλικό δίκαιο. Η ώρα του παιδιού γενικά.
Πέραν τούτων, στα θετικά συγκαταλέγονται οι διάφορες διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει το πανεπιστήμιο με ορισμένους χώρους πολιτισμού και άλλους φορείς με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διοργανώνονται δωρεάν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία, προβολές ταινιών, ημερίδες, εκδηλώσεις εκδρομές και λοιπά.
Αυτά.
Σε γενικές γραμμές πάντα.
Allez l’OL!
(και ας μας πίκρανε πριν από κάποια χρόνια μέσα στο Ζερλάν)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου