7 Μαρτίου 2015

Lunds Universitet - Σουηδία

της Αλεζίνης Λόξα

Η πόλη:
Η Lund είναι μια μικρή γραφική πόλη στο Σουηδικό Νότο, στην περιοχή Skåne. Είναι πολύ κοντά στο Μάλμε που ίσως οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν. H Lund είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό διεθνικό χωριό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και άπειρους διεθνείς φοιτητές, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 35% σχεδόν του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της. Ο συνολικός φοιτητικός πληθυσμός της ανέρχεται δε στο 45% του συνολικού πληθυσμού της και με τα Πανεπιστημιακά κτήρια να ξεπετάγονται σε κάθε δεύτερη γωνία μοιάζει με μια πόλη που χτίστηκε μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο.

Οι θερμοκρασίες σε αυτό το τμήμα της Σουηδίας είναι αρκετά ψηλές και ο καιρός δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να επιλέξετε τη Lund ως την πόλη του ονειρικού εξαμήνου σας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, κατά το χειμερινό εξάμηνο που την επισκέφτηκα και έως και τα Χριστούγεννα δεν είχε πέσει η θερμοκρασία υπό το μηδέν και δεν είχε ρίξει ούτε μια μέρα χιόνι.  Επίσης δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει η διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα η μικρότερη μέρα σε εκείνο το σημείο της Σουηδίας διαρκεί από τις 8 το πρωί έως και τις 3.30 το μεσημέρι περίπου. Η ακραία συννεφιά και η έλλειψη φωτός είναι σκληρή από Νοέμβρη μέχρι και Ιανουάριο, από εκεί και πέρα όλα αντέχονται.
Πάντως η άνοιξη σε αυτήν την πόλη είναι μοναδική. Γεμίζει χρώματα και ζωή.

Μετακινήσεις:
Σε αυτήν την πόλη όλα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Ειδικά σε σχέση με το χάος της Αθήνας όλα θα σας φανούν πολύ μαζεμένα. Γενικότερα για να χρησιμοποιήσετε τα ΜΜΜ πρέπει να βγάλετε μια κάρτα, την jojo, στην οποία φορτώνεται χρήματα (το λιγότερο 22 ευρώ) και τη χτυπάτε όταν μπαίνετε στα λεωφορεία. Αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα να βγάλετε μεμονωμένο εισιτήριο. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο για μετακινήσεις προς άλλες πόλεις όπως το Μαλμε, το Γκέτεμποργκ ή την Κοπεγχάγη. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση εάν βγάλετε εισητήριο μέσω της jojo, σας έρχεται γύρω στα 2-3 ευρώ πιο φτηνό. Οπότε πάρτε τη.

Πάντως δε σας προτείνω να μετακινείστε με αστικά λεωφορεία, δεδομένου ότι κοστίζει γύρω στα 2 με 2,5 ευρώ η διαδρομή. Για αυτό και από την πρώτη μέρα πρέπει να ψάξετε να βρείτε ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο που θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος όσο θα βρίσκεστε εκεί. Ποδήλατο μπορείτε να βρείτε είτε στο lundabocker, ένα μαγαζάκι πίσω από το κεντρικό κτήριο της ακαδημαϊκής κοινότητας AF είτε σε γκρουπάκια στο fb (ενδεικτικά δείτε εδώ)

Το Πανεπιστήμιο:
Το πανεπιστήμιο είναι ότι πιο οργανωμένο αντίκρισα ποτέ στη ζωή μου. Από τις πρώτες δύο εισαγωγικές εβδομάδες που οργανώνουν άπειρες δραστηριότητες προκειμένου να σιγουρευτούν ότι οι Ερασμίτες θα καταφέρουν να εισαχθούν στις συνθήκες ζωής της πόλης, μέχρι τα μαθήματα στη Νομική.

Στη νομική οι Ερασμίτες δικαιούνται να παρακολουθήσουν μόλις 2 μαθήματα, ένα για κάθε περίοδο σπουδών. Γενικώς εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα. Οι συνθήκες διδασκαλίας αποτελούν ένα πολιτισμικό σοκ σε σχέση με ότι έχετε μάθει. Οι παραδόσεις διεξάγονται κυρίως μέσω παρουσιάσεων powerpoint και με διάλογο μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών. Από τις σχέσεις με τους καθηγητές απουσιάζει κάθε έννοια ιεραρχίας όπως την έχουμε συνηθίσει στο ελληνικό σύστημα.

Η δυσκολία των μαθημάτων δεν είναι ιδιαίτερη, ωστόσο απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και για τους Ερασμίτες σχεδόν όλα γίνονται με απαλλακτική εργασία. Ωστόσο πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι Σουηδοί είναι πάρα πολύ αυστηροί με το plagiarism κατά τρόπο που ακόμα και τη δομή να έχετε ίδια με κάποια πηγή σας, ακόμα και αν δεν ταυτίζετε η εργασία σας σε καμία λέξη, το ανιχνεύουν και σας κόβουν.

Διασκέδαση:
Η φοιτητική διασκέδαση στη Σουηδία είναι μια καλοστημένη επιχείρηση. Τα πάρτυ επιμελούνται τα nations τα οποία είναι κάτι σαν τις δικές μας παρατάξεις, αλλά με ορισμένη κοινωνική ταυτότητα και χωρίς έντονη πολιτική δράση. Για να μπεις όμως σε αυτά τα πάρτυ χρειάζεται να έχεις τη studentlund card η οποία στοιχίζει γύρω στα 30-35 ευρώ για κάθε εξάμηνο. Αν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας κάθε σαββατοκύριακο σε πάρτυ που θυμίζουν την Ίο και την Πάρο με κλαμπίστικη μουσική και μεθυσμένα νιάτα βγάλτε την κάρτα. Αλλιώς έχετε και εναλλακτικές.

Πρώτη εναλλακτική τα πάρτυ στις εστίες τα οποία οργανώνονται σε οργανωμένη βάση κάθε μια με δύο εβδομάδες. Για μένα ήταν ότι πιο σάπιο είχα δει στη ζωή μου. Τρομερός συνωστισμός ώστε να μη βρίσκεις μέρος να σταθείς πολλή βαβούρα και επίσης ορισμένα μεθυσμένα νιάτα με τα οποία δεν μπορείς να συνεννοηθείς.

Δεύτερη εναλλακτική να δουλεύετε περιστασιακά στα nations κάτι για το οποίο δε χρειάζεστε κάρτα κι έτσι να κάνετε το τρελό πάρτυ σας μια φορά το μήνυμα και τον υπόλοιπο καιρό να τη βγάζετε στο ariman την πιο τέλεια καφετέρια-μπυραρία της πόλης που κάθε Σάββατο και Κυριακή φέρνει ντιτζέι που παίζουν ωραία ψαγμένη μουσική και γίνεται χαμός. Εξαιρετικό κλίμα και τρομεροί και οι άνθρωποι που συχνάζουν εκεί.
Σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η διασκέδαση δε διενεργείται στα Ελληνικά ωράρια. Τα πάντα κλείνουν 1 τις καθημερινές και 3 Παρασκευή και Σάββατο.

Στέγαση:
Και σε αυτό το σημείο ξεκινάει ίσως το μοναδικό πρόβλημα αυτής της πόλης. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς κάπου να μείνει ειδικά προτού φτάσει εκεί. Συγκεκριμένα εστία δεν πρόκειται να βρείτε. Όσο και να ισχυρίζονται ότι δίνουν προτεραιότητα σε όποιον δηλώσει νωρίτερα, φροντίζουν να δώσουν τις εστίες σε όσους έρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε ή σε μεταπτυχιακούς. Δηλώστε δωμάτιο σε spooletorp, vildanden και ulrikedal και αφήστε τη sparta και τη delphi που είναι φημισμένες για το τρελό τους πάρτυ εκτός γιατί δεν είναι και πολύ κοντά στη νομική. Αλλά έτσι κι αλλιώς ότι και να δηλώσετε, δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο γιατί στο τέλος θα σας απορρίψουν.

Επομένως η λύση σας για να βρείτε κάτι αξιοπρεπές για να ζήσετε με ένα νοίκι από 300 έως 400 ευρώ είναι να επιλέξετε τη συγκατοίκηση η οποία στη Σουηδία είναι πολύ διαδεδομένη. Εγώ βρήκα σπίτι να με φιλοξενήσει μέσω αυτού του σάιτ και κατέληξα να μένω με μια υπέροχη Σουηδή 50χρονη κυρία η οποία με βοήθησε πολύ με ότι και αν χρειάστηκα στην πόλη. Άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τα γκρουπάκια στο fb όπως αυτό.
Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε όμως. Εγώ πήγα στη Σουηδία χωρίς να έχω βρει σπίτι αφού για πάνω από ένα μήνα έστελνα ανελέητα μέιλ και δεν μου απαντούσε κανείς. Ωστόσο με το που πάτησα το πόδι μου, έχοντας κλείσει δωμάτιο σε hostel για το πρώτο βράδυ, βρήκα απευθείας σπίτι.

Κόστος ζωής:
Η Σουηδία γενικότερα έχει ανεβασμένο κόστος ζωής σε σχέση με την Ελλάδα. Στα καθημερινά έξοδα οι τιμές στα τυριά και τα κρέατα κυμαίνονται γύρω στα 2-5 ευρώ παραπάνω από την Ελλάδα σε βαθμό που τα καθιστούν απαγορευτικά. Αν έχετε το νου σας όμως, το ica το αγαπημένο μου σούπερ μάρκετ βγάζει εβδομαδιαίες προσφορές κι έτσι μπορείτε να φάτε σαν άνθρωποι ορισμένες φορές. Στα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Φαγητό από έξω δεν αντέχει η τσέπη του μέσου Έλληνα αφού ακόμα και τα πρόχειρα φαγητά έχουν τιμές εστιατορίου. Μοναδική εξαίρεση το φαλαφελάδικο δίπλα στη Stortorget με τούμπανο φαλάφελ για 3.5 ευρώ.

Πάντως το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα ο Σύλλογος της Νομικής (εκτός από τα nations που δραστηριοποιούνται σε γενικό επίπεδο και πέρα από την κάθε σχολή υπάρχουν και ορισμένοι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στη βάση του αντικειμένου σπουδών) έχει στο χώρο του φούρνους μικροκυμάτων όπου μπορείτε να ζεσταίνετε τοπ φαγητό σας σε καθημερινή βάση χωρίς καμία χρέωση.

Τέλος το αλκοόλ είναι ένα θεματάκι γιατί είναι πανάκριβο και μπορείτε να το βρείτε μόνο στο Systembolaget που έχει το κρατικό μονοπώλιο. Φέρτε όσο μπορείτε από την Ελλάδα και ετοιμαστείτε να πληρώνετε από 5 ευρώ το λιγότερο την φθηνότερη μπύρα μέχρι και 7-8 την ακριβότερη. Για ποτά δεν το συζητάμε καν, αφού πληρώνεις με βάση την ποσότητα του αλκοόλ και για 2 cl πληρώνεις 10 ευρώ ενώ από εκείνο το σημείο και πέρα μπορεί να φτάσει μέχρι και 14-16 ευρώ.

Συμπέρασμα:
Η Σουηδία συνιστά σε πολλά πράγματα ένα πολιτιστικό αντιπαράδειγμα, από την ευγένεια που διακρίνει τους ανθρώπους της μέχρι την αντίληψή τους για τα συλλογικά αγαθά, τις συλλογικές διεκδικήσεις και την προστασία του περιβάλλοντος. Το να περάσεις ένα εξάμηνο σε αυτή τη χώρα σίγουρα θα σου αλλάξει την αντίληψη για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή σου, από τις ανθρώπινες σχέσεις μέχρι το πώς πρέπει να είναι η ακαδημαϊκή ζωή αλλά ακόμα και το κίνημα. Σίγουρα το Εράσμους στη Σουηδία αποτελεί μια εμπειρία ζωής που σε σημαδεύει πολύ περισσότερο από το Εράσμους σε χώρες που είναι πιο κοντά στην Ελλάδα σε επίπεδο αντίληψης ζωής
Προτιμήστε τη Lund και δε θα χάσετε.
Για ό,τι χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μου στο aleziniloxa@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου