7 Μαρτίου 2015

Πανεπιστήμιο του Bordeaux - Γαλλία

της Χρύσας Χαρίση

Μιας και ο καιρός πέρασε και οι καινούργιες αιτήσεις ΕRASMUS είναι έτοιμες προς συμπλήρωση,
είναι ώρα νομίζω να μοιραστώ κι εγώ την μπορντελέζικη εμπειρία μου. Το Μπορντώ βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Γαλλία στην περιοχή της Ακουιτανίας και είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Γκαρόν. Είναι μικρή πόλη, αν τη συγκρίνει κανείς με το Παρίσι, αλλά συγκαταλέγεται στα πολυπληθέστερα κέντρα της Γαλλίας.

Το Μπορντώ είναι ηλιόλουστο τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη. Οι βροχές κάνουν αισθητή την παρουσία τους από τον Γενάρη και μετά. Το κέντρο της πόλης είναι μικρό, γραφικό και περπατιέται εύκολα. Έχει δύο κεντρικές μεγάλες πλατείες και πολλές μικρές με γραφικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Η μια κεντρική πλατεία είναι η Victoire η οποία συνδέεται μέσω του εμπορικού δρόμου Sainte Catherine με την πλατεία Grand Théâtre. Στην πλατεία Grand Théâtre, βρίσκουμε την όπερα της πόλης και απέναντι το διασημότερο ξενοδοχείο του Μπορντώ, πρώην δημαρχείο. Εντός της όπερας, λειτουργεί καφέ όπου αξίζει να δοκιμάσετε το café gourmand.


Mία από τις αγαπημένες μου πλατείες υπήρξε η Lafargue, όπου το μπαρ Αpollo προσφέρεται για χαλαρό ποτό, ενώ η Λάουρα απέναντι σε περιμένει για φθηνά ρούμια και περίεργες επαφές με τους μεθύστακες της περιοχής. Λίγο παραπάνω, το μπαρ La vie moderne με το εξαιρετικό παστίς δεν ξεχνιέται εύκολα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ουτοπία για καφέ, φαγητό ή σινεμά. Το κτίριο είναι ιδιαίτερο, καθώς παλιά ήταν εκκλησία που ανακαινίστηκε. Στην πλατεία Ηôtel de ville, όπου βρίσκεται το δημαρχείο, δεσπόζει επιβλητικά ο καθεδρικός ναός Saint André. Από τις αγαπημένες μου γειτονιές του Μπορντώ ήταν η τουρκική συνοικία με κέντρο της την πλατεία Saint Michel, όπου το φθινόπωρο διοργανώνονται ενδιαφέρουσες συναυλιούλες. Εκεί, θα βρείτε την μοναδική σε ολόκληρη την πόλη τυρόπιτα με φέτα. Δώστε ραντεβού κάτω από το μεγάλο ρολόι που βρίσκεται επί της Victor Hugo και κάντε τον κόπο να διαβάσετε το στιχάκι που είναι σκαλισμένο στον πύργο του ρολογιού. Περπατήστε το σούρουπο στις όχθες του Γκαρόν και στρίψτε προς τη συνοικία Chartrons για να μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή πιο ρομαντική  από τη δική μας. Θα εντυπωσιαστείτε σίγουρα από το Μirroire d'eaux, πλατεία με ελάχιστο νερό στην επιφάνεια της οποίας αντανακλάται το παλάτι και το τραμ που περνά.

Το Μπορντώ είναι διάσημο για τα κρασιά του. Οπότε καταναλώστε άφοβα, καθώς το κρασί είναι φθηνό και εξαιρετικό. Συμβουλή: προτιμήστε κρασιά με την ένδειξη Chateau στην ετικέτα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο κρασιού, όπου θα πληροφορηθείτε σχετικά με την ιστορία του κρασιού και θα κάνετε γευσιγνωσία (μην ξεχάσετε να πετάτε το κρασί που απομένει στο κουβαδάκι που θα σας δώσουν, πριν προχωρήσετε στο επόμενο ποτήρι, διαφορετικά θα σας μαζεύει η ξεναγός).

Το φαγητό στα εστιατόρια είναι σχετικά ακριβό. Παρ' όλα αυτά μπορεί κανείς να βρει πλήρες μενού με 13-20 ευρώ. Ενδεικτικά, αναφέρω το Entrecôte, τo L'Alysson και το Régent Grill. Kαθημερινά προτιμήστε να μαγειρεύετε σπίτι, καθώς τα βασικά είδη δεν διαφέρουν ως προς τις τιμές από την Ελλάδα ή να τρώτε στην εστία του Πανεπιστημίου που παρέχει μεσημεριανό αντί 3,20 ευρώ.

Σε ό, τι αφορά τη μετακίνηση, υπάρχει το τραμ που διασχίζει την πόλη και λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 12, την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τις 2 μ.μ. Υπάρχουν και τα λεωφορεία, αγαπημένο των ερασμιτών το 58 που λειτουργεί μέχρι τις 5 τα ξημερώματα κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Η μηνιαία φοιτητική κάρτα που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΜ κοστίζει 29 ευρώ. Τα ταξί απλησίαστα εννοείται.

Το πανεπιστήμιο Bordeaux 4 είναι η τρίτη καλύτερη Νομική Σχολή της Γαλλίας με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο. Προσωπικά, δεν με συγκίνησε η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς περιοριζόταν σε ένα καθ' υπαγόρευση μάθημα, χωρίς διαδραστικότητα. Η εξοικείωση με τη γλώσσα είναι ταχύτατη και η ύλη σίγουρα μικρότερη από τη δική μας.

Εστία είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς, αρκεί να βοηθήσει η τύχη και να σας λάχει δωμάτιο της προκοπής. Οι δημόσιες εστίες κοστίζουν έως και 260 ευρώ περίπου. Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα ευγένειας και εξυπηρέτησης με τη γραμματεία της εστίας, αλλά με λίγη καλή θέληση, γερά νεύρα και λίγο ταβόρ στο φαγητό θα τα βγάλετε πέρα. Γενικά πιστεύω πώς καλύτερη λύση είναι η ενοικίαση σπιτιού στο κέντρο, αρκεί να βρείτε συγκάτοικο. Βολεύει, αφού το κέντρο είναι σημείο συνάντησης. Το μοναδικό πρόβλημα θα είναι οι πρωινές διαλέξεις στο πανεπιστήμιο που απέχει από το κέντρο περίπου 30 λεπτά με το τραμ, αλλά σιγά που θα παρακολουθείτε, οπότε μην το σκέφτεστε.

Κοντινοί και φθηνοί προορισμοί από το Μπορντώ είναι η Τουλούζη, το Μονπελιέ, η Βαρκελώνη. Προσπαθήστε να προλάβετε τις προσφορές των τραίνων που παρέχουν σημαντικές μειώσεις εισιτηρίων.

Για κλαμπ δεν έχω να πω τίποτα. Πήγα μια φορά και ήταν τραυματική εμπειρία, οπότε δεν ξύνω πληγές. Σε ό, τι αφορά τα ερασμίτικα πάρτυ, ρωτήστε αυτούς και αυτές που πήγαν.

Το Μπορντώ είναι μια πολυπολιτισμική φοιτητούπολη, ιδανική για όσους και όσες αγαπούν τις μικρές πόλεις ευρωπαϊκού στυλ. Μια πόλη προσεγμένη, χωρίς να είναι αποστειρωμένη, μια υπεροπτική παραμυθούπολη, η Ωραία κοιμωμένη της Γαλλίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου