7 Μαρτίου 2015

Johannes Gutenberg Universität Mainz - Γερμανία


Της Α.Τ.

Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Gutenberg έχει την εξής πρωτοτυπία: έχει campus. Όλες οι σχολές, οι λέσχες σίτισης, η κινηματογραφική λέσχη, οι Γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, το διεθνές ΑΤΜ και σχεδόν όλες οι εστίες είναι συγκεντρωμένες σε μια περιοχή. Η Νομική του Μάιντς δεν είναι και από τις πιο ξακουστές (όπως η γειτονική Χαιδελβέργη), κυρίως γιατί το πανεπιστήμιο είναι νέο. Ωστόσο, οι καθηγητές είναι εξαιρετικοί και οι υποδομές άριστες. Επίσης, το μάθημα γίνεται με PowerPoint τα οποία ανεβαίνουν στο Ίντερνετ.

Δηλώσεις μαθημάτων

Για τους Ερασμίτες της Νομικής συγκεκριμένα...

...οι δηλώσεις δεν γίνονται ηλεκτρονικά όπως για όλους τους υπόλοιπους. Θα πάτε στον (φιλικότατο) υπεύθυνο της Νομικής για τους Ερασμίτες και θα του πείτε τι επίπεδο έχετε στα γερμανικά, ποιος τομέας σας αρέσει, πόσα περίπου μαθήματα θέλετε να πάρετε. Θα σας τυπώσει αυτός ό,τι πληροφορίες χρειάζεστε γιατί το σάιτ της σχολής είναι κάπως δύσχρηστο. Επίσης, μπορεί να σας πει ποιοι καθηγητές είναι πιο ελαστικοί στη βαθμολόγηση ώστε να πετύχετε έναν υψηλό μέσο όρο. Σημειωτέον ότι αν θέλετε να υπολογίσετε τα μαθήματα που θα περάσετε στο Εράσμους στο μέσο όρο σας καλό είναι να πετύχετε πολύ υψηλούς βαθμούς, καθώς ναι μεν περνάτε με 4, αλλά ο ανώτερος βαθμός είναι το 18, οπότε η μετατροπή στο ελληνικό σύστημα δε θα σας ευνοήσει.

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις στα περισσότερα μαθήματα είναι προφορικές αν και καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον υπεύθυνο για τους Ερασμίτες πριν δηλώσετε. Στις εξετάσεις μπορείτε να έχετε κώδικα συν ελληνογερμανικό-γερμανοελληνικό λεξικό, όχι όμως ορολογίας. Η βαθμολόγηση είναι ελαστική έως γενναιόδωρη. Η προφορική εξέταση είναι ομαδική και διαρκεί περίπου δέκα λεπτά για κάθε άτομο, όχι συνεχόμενα αλλά εναλλάξ, μια-δυο ερωτήσεις ο καθένας με τη σειρά. Μπορείτε να συμβουλεύεστε τον Κώδικα και εννοείται πως τηρούνται πρακτικά ώστε να μην αδικηθείτε.

Εστίες

Οι τιμές κυμαίνονται από 250-400 ανάλογα με τα τ.μ., την απόσταση από το πανεπιστήμιο, την παλαιότητα της εστίας και το αν θα μοιράζεστε κάποιους κοινόχρηστους χώρους. Είναι σημαντικό πως ο οργανισμός των εστιών εγγυάται δωμάτιο σε όποιον Ερασμίτη γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο. Συνεπώς ελάχιστοι επιλέγουν να καταφύγουν στην περιορισμένη ούτως ή άλλως ιδιωτική προσφορά σε διαμέρισματα. Προσέξτε να δηλώσετε εστίες προτίμησης ΜΕΣΑ στο campus, δείτε το χάρτη πριν συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα! Κάποιες είναι αρκετά απομακρυσμένες ενώ άλλες είναι κυριολεκτικά δίπλα στη σχολή.

Μαθήματα Γερμανικών

Αν θέλετε να παρακολούθησετε μαθήματα Γερμανικών θα κάνετε αίτηση πολύ νωρίς. Η κατάταξή σας θα γίνει με εξέταση στην αρχή του εξαμήνου. Θα συνέστηνα να πάτε καλά διαβασμένοι σε αυτήν την εξέταση και να περάσετε σε τμήμα ένα επίπεδο πιο υψηλό από πού έχετε, πχ αν έχετε Β1, να καταφέρετε να γίνετε δεκτοί στο τμήμα Β2 (δεν είναι τρομερά δύσκολο). Προσωπικά δεν παρακολουθούσα μαθήματα Γερμανικών, ωστόσο άκουσα αρκετά παράπονα ότι το επίπεδο ήταν χαμηλότερο από το αναγραφόμενο και στο τμήμα Β1 πχ υπήρχαν άτομα που δεν ήξεραν λέξη Γερμανικά. Είναι αρκετά απαιτητικά (πολλές ώρες μαθημάτων και αρκετά τεστ). Δίνουν μονάδες ECTS αλλά η Νομική Αθήνας δεν τις αναγνωρίζει οπότε μη βασιστείτε σε αυτές.

Αξιοθέατα

Δυστυχώς το Μάιντς καταστράφηκε ολοσχερώς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εγγύτητας στη Φρανκφούρτη. Για το λόγο αυτό η πόλη δεν είναι γραφική όπως άλλες. Στο ιστορικό κέντρο υπάρχουν απομιμήσεις των παλιών κτιρίων αλλά δεν πείθουν ιδιαίτερα. Επιπλέον, η πόλη είναι αρκετά μικρή. Αν έρθετε χειμερινό εξάμηνο, θα δείτε τη χριστουγεννιάτικη αγορά και το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι της Γερμανίας.

Άνθρωποι

Ο τίτλος είναι μάλλον περίεργος αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο έμψυχο δυναμικό του Μάιντς. Μπορεί να μην έχει αξιοθέατα, αλλά οι κάτοικοί του διαφέρουν από την υπόλοιπη Γερμανία (duh) και το παινεύονται. Μιλούν Hochdeutsch, αλλά δεν οι μεγαλύτεροι δεν έχουν ξεχάσει την (υπέροχη κατά τη γνώμη μου) διάλεκτο. Πίνουν κρασί από τα Weinberger. Αράζουν δίπλα στο Ρίνο. Πάνε νέοι, γέροι και παιδιά στο καροτσάκι στο γήπεδο για να υποστηρίξουν την θύρα 05. Μισούν το Wiesbaden. Εν ολίγοις, είναι οι πιο ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι και εξυπηρετικοί άνθρωποι. Χαθήκατε στο δρόμο; Η βαλίτσα είναι βαριά; Κάθε σωστός Meenzer θα σκιστεί να σας βοηθήσει. Επίσης, έχουν τρελό γέλιο όταν γίνει κανένα μικροατύχημα στο κέντρο και η αστυνομία κλείσει μισό δρόμο. Θα τους δείτε να συνωστίζονται και να φωνάζουν «χάος» και εσείς θα γελάτε με την ανάμνηση της Αθήνας κλειστής από Μοναστηράκι ως Μέγαρο Μούσικης. Τέλος, καθώς η πόλη είναι μικρή, δε θα κάνετε κλίκα με τους ερασμίτες όπως στις μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, θα κάνετε φιλίες με ντόπιους κι έτσι θα εξασκήσετε πολύ τη γλώσσα και θα μάθετε την κουλτούρα.

Μεταφορές

Στην αρχή του εξαμήνου θα σκάσετε ένα ζεστό 300άρι για να πάρετε το περίφημο Semesterticket. Λοιπόν μέσα στο Μάιντς δεν είναι και πολύ χρήσιμο: στην Πανεπιστημιούπολη κινείστε με ποδήλατο ή με τα πόδια και το κέντρο απέχει ένα 20λεπτο με τα πόδια. Ωστόσο, μόλις το παραλάβετε στα χέρια σας δικαιούστε να μετακινείστε με όλα τα ΜΜΜ χονδρικά στην περιοχή από Marburgως Wormsκαι πλαγίως από Idar-Obersteinως Fulda (δεν μπορώ να το περιγράψω πολύ καλά, θα σας δώσουν χάρτη). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ταξιδέψετε δωρεάν στις πόλεις Φρανκφούρτη, Marburg, Darmstadt, Wiesbaden, Offenbach κ.α. Μιας και το πληρώσατε (είναι υποχρεωτικό) εκμεταλλευθείτε το. Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε περιοχή που δε δικαιούστε, έχετε τις εξής επιλογές: 1. Εξαντλείτε το περιθώριο του Semesterticket και αγοράζετε εισιτήριο τρένου από την τελευταία πόλη που δικαιούστε να πάτε (η DeutscheBahn είναι αγιογδύτης όμως, συν αργεί πάντα). 2. Κλείνετε μέσω ίντερνετ εισιτήριο για Fernbus. Κατά σαν τα δικά μας ΚΤΕΛ, όμως φτηνά, ακριβή, με ιδανικές συνθήκες κλιματισμού και φιλικούς οδηγούς, με πρίζες και wifi. Δηλαδή καμία σχέση με τα δικά μας ΚΤΕΛ. 3. Blablacar. Εν ολίγοις μπουκάρετε στο αμάξι ενός αγνώστου και πιάνετε ψιλή κουβέντα ώσπου να φτάσετε. Είναι επίσης πολύ φτηνό.

Τι μπορείτε να δείτε γύρω από το Μάιντς

Θα πρότεινα να εκμεταλλευτείτε τις εκδρομές που διοργανώνουν οι Tutorsof Mainz στην αρχή του εξαμήνου. Είναι οικονομικές και θα δικτυωθείτε με Γερμανούς και ερασμίτες. Το Μάιντς βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να επισκεφθείτε πολλές πόλεις της Γερμανίας και όχι μόνο: η Φρανκφούρτη είναι μισή ώρα δρόμος. Τα Wiesbaden, Marburg, Rüdesheim, Heidelberg, Darmstadt, Gießen καθώς και το Στραστβούργο είναι πολύ κοντά. Μπορείτε να πάτε και Köln, Weimar ή Μόναχο για μονοήμερη. Επίσης, μπορείτε να βρείτε προσφορές για φοιτητές για Βρυξέλλες ή Ζυρίχη. Επίσης, από το αεροδρόμιο Frankfurt Hahn (όχι το Frankfurt International) μπορείτε να βρείτε πολύ καλές τιμές (πχ 20 ευρώ) για Αγγλία-Ιταλία-Ισπανία αν κλείσετε νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου