29 Απριλίου 2013

Γενική Πολιτειολογία

Του Πέτρου Πούγγουρα

Η Γενική Πολιτειολογία είναι μάθημα του 3ου εξαμήνου και ανήκει στα υποχρεωτικής επιλογής του Τομέα Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου. Όπως φανερώνει και ο τίτλος, στο μάθημα εξετάζονται ορισμένες από τις σημαντικότερες θεωρίες θεμελίωσης του κράτους. Γνώσεις από άλλα μαθήματα δεν είναι απαραίτητες για την παρακολούθησή του.

Διδάσκων είναι ο Καθηγητής κ. Τσακυράκης. Γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο (στη διδακτορική του διατριβή ασχολείται με τη θεμελίωση του σύγχρονου κράτους από τον Hobbes και τον Locke). Οι παρατηρήσεις του στα θέματα που συζητούνται είναι βαθιές, απόρροια της συστηματικής ενασχόλησής του με αυτά και της πρωτότυπης σκέψης του. Στα θετικά στοιχεία προσθέστε και το ότι είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο με τους φοιτητές. 

Αφού διδαχθεί ως εισαγωγικό κείμενο η Απολογία του Σωκράτη, στη συνέχεια απασχολούν οι θεωρίες θεμελίωσης του κράτους. Αρχικά εξετάζεται η φιλοσοφική θεμελίωση της αρχαίας πόλεως-κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο συζητούνται...

...η Πολιτεία του Πλάτωνα και τα Πολιτικά του Αριστοτέλη. Ακολουθούν οι θεωρίες περί σύγχρονου κράτους, οι οποίες πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στο άτομο. Εξετάζονται ο Λεβιάθαν του Thomas Hobbes και οι Δύο Πραγματείες περί Κυβερνήσεως του John Locke.

Εργασίες δεν δίνονται.

Σχετικά με την εξεταστέα ύλη και τα διανεμόμενα συγγράμματα. Ως σύγγραμμα μπορείτε να παραλάβετε είτε την Πολιτεία του Πλάτωνα είτε τον Λεβιάθαν του Χομπς. Για τις εξετάσεις θα πρέπει να διαβάσετε τη διδακτορική διατριβή του κ. Τσακυράκη που καλύπτει όσα διδάχθηκαν σχετικά με τον Χομπς και τον Λοκ, όπως και τις σημειώσεις που διανέμει ο καθηγητής για τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα.

Οι εξετάσεις είναι προφορικές. Οι ερωτήσεις που γίνονται αφορούν ζητήματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί εκτενώς στο μάθημα. Ο καθηγητής κάνει περισσότερες ερωτήσεις στον καθένα και προσπαθεί να καλύψει όλο το φάσμα της ύλης.

Ως συγγράμματα διανέμονται τα πρωτότυπα έργα, ενώ οι σημειώσεις που διανέμονται καλύπτουν κυρίως όσα συζητήθηκαν στην αίθουσα. Επομένως, η παρακολούθηση βοηθάει αρκετά. Επιπλέον, η μορφή των ερωτήσεων κατά την προφορική εξέταση είναι τέτοια που απαιτεί κατανόηση και όχι απλώς αποστήθιση.

***


Του Δημήτρη Καραγκούνη 

Είναι υποχρεωτικής επιλογής μάθημα του τομέα θεωρίας του δίκαιου και εξετάζεται προφορικά. Το διδάσκει ο κ Τσακυράκης, τον οποίο είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο κάλος στην παρακολούθηση όσο όταν διδάσκει μαθήματα του δημόσιου, όπως τα δικαιώματα, ή όταν μιλεί σε συνέδρια. Αυτό είναι και το πρόβλημα καθώς θέλει στην εξέταση να σε έχει δει και στο μάθημα του. Η ύλη δεν είναι μεγάλη, περιλαμβάνει περίπου 200 σελίδες από σημειώσεις δίκες του, και καλύπτει τη φιλοσοφία Πλάτωνα , Αριστοτέλη, Χομπς και Λοκ. Το τελευταίο αρνητικό είναι ότι, ναι μεν μπορεί να βάλει μεγάλους βαθμούς στην εξέταση, αν του απαντήσεις την ερώτηση του, αλλά συνήθως οι ερωτήσεις είναι λεπτομέρειες της ύλης ή κάτι που δε θεωρείς τόσο σημαντικό, οπότε αν απαντήσεις κουτσά στραβά θα σου βάλει ένα 7.

4 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γενική Πολιτειολογία ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρτήστε σας παρακαλώ την ύλη και τις σημειώσεις που αφορούν την γενική πολιτειολογια θα περιμένουμε ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή