28 Απριλίου 2013

Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο

Ενημέρωση: Σύμφωνα με την από 10/10/2016 ανακοίνωση του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, οι παραδόσεις του μαθήματος "Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο" για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-17 θα διεξαχθούν σε δύο κατευθύνσεις: Αστυνομικό Δίκαιο / Δημόσιες Επιχειρήσεις.
Διευκρινίζεται ότι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα επιλογής και εξέτασης σε μια μόνο κατεύθυνση.

***

Του Παναγιώτη Τσιάλα

Το Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο έχει δύο σκέλη:

α) Δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο: Διδάσκει ο συμπαθέστατος και ιδιαίτερα φιλότιμος Λέκτορας κύριος Β. Κονδύλης. Το βιβλιαράκι που διανέμεται για το δημόσιο υπαλληλικό δίκαιο είναι σπιθαμιαίου μεγέθους και δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να το διαβάσεις γιατί έχει και γούστο! Ο διδάσκων υπαινίσσεται τα θέματα που θα βάλει στις εξετάσεις, αλλά γράφεις χωρίς Υπαλληλικό Κώδικα (όλα μέσα από το βιβλιαράκι πάντως). Δίδεται απαλλακτική εργασία για όσους ενδιαφέρονται. Ένα δίωρο κάθε Δευτέρα.

β) Αστυνομικό δίκαιο: Διδάσκει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ζωή Παπαϊωάννου. Η παρουσία στο μάθημά της είναι από περιττή έως επιζήμια. Δαπανά την ώρα του μαθήματος αφηγούμενη ιστορίες από τη ζωή της και όταν αποφασίσει να μιλήσει νομικά (λέμε τώρα) επιχειρεί να επιλύσει δυσχερή νομικά ζητήματα χωρίς να επισημαίνει ειδικές και ρητές διατάξεις του νόμου αλλά με αναγωγή σε γενικές αρχές και ρήτρες του δικαίου (επιείκεια, αναλογικότητα, χρηστά ήθη, κατάχρηση δικαιώματος και δεν συμμαζεύεται...). Δίνονται απαλλακτικές εργασίες, οι οποίες...

...μπορεί να παρουσιαστούν κιόλας (έτσι, αν είσαι τεμπέλης διδάσκων, γλιτώνεις και την παράδοση...). Τα θέματα των εξετάσεων αντλούνται από μια ύλη κάτι λιγότερο από 200 σελίδες και είναι βατά και προβλέψιμα, με βάση και τα θέματα περασμένων ετών (ανακυκλώνονται διαρκώς). Ένα δίωρο κάθε Παρασκευή.

Για να απαλλαγεί κανείς από την εξέταση πρέπει να εκπονήσει εργασίες και στα δύο σκέλη. Διαφορετικά θα πρέπει να περάσει από εξέταση. Η εξέταση αυτή είναι γραπτή και, απ' όσο θυμάμαι περιέχει ένα πρακτικό δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου και ένα θεωρητικό ζήτημα αστυνομικού δικαίου. Δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής αλλά είναι μάλλον απίθανο να κοπεί κανείς. Συνολική ύλη περίπου 350 σελίδες με τις σελίδες του εγχειριδίου του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου να έχουν το μισό μέγεθος μιας φυσιολογικής σελίδας.

Τα τελευταία έτη, πάντως, φαίνεται πως έχει επέλθει μια αλλαγή στη δομή του μαθήματος, η οποία είναι άγνωστο αν θα συνεχισθεί. Το σκέλος του Αστυνομικού διαχωρίσθηκε πλήρως από το σκέλος του Δημοσιοϋπαλληλικού (μάλλον επειδή κατέστη ανυπόφορη η συγκατοίκηση) και οι δυο επιμέρους θεματικές διδάσκονται εναλλάξ ανά έτος. Για παράδειγμα, πέρυσι (2012-2013) δίδαξε Αστυνομικό Δίκαιο η κυρία Παπαϊωάννου (μόλις ένα δίωρο τη βδομάδα!), δίνοντας, όπως συνηθίζει, και απαλλακτικές εργασίες, χωρίς να διεξάγεται καθόλου διδασκαλία στο Δημοσιοϋπαλληλικό. Τη φετινή χρονιά ίσως είναι η σειρά του κυρίου Κονδύλη να κάνει μόνος του Δημοσιοϋπαλληλικό, χωρίς την κυρία Παπαϊωάννου. Αν συμβεί αυτό, τότε εκτιμώ ότι ο Κονδύλης θα διδάσκει και τα δύο δίωρα, ενώ δεν είμαι σίγουρος αν θα δώσει απαλλακτικές εργασίες (είναι πιο διστακτικός σε αυτά).

*το παραπάνω κείμενο αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου