29 Απριλίου 2013

Εκκλησιαστικό Δίκαιο

Του Δημήτρη Μπαλαγιάννη

Μάθημα με περιεχόμενο σχετικό με κανόνες δικαίου (έστω και αν δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου ο Καταστατικός χάρτης (ν. 590/1977), αντίθετα με κάθε άλλο μάθημα του τομέα Ιστορίας και Θεωρίας του δικαίου. Η ύλη του κυμαίνεται στις 240-260 σελίδες, μπορεί και λιγότερες από το προηγούμενο κατώτατο όριο, ο διδάσκων καθηγητής δείχνει μέσα στο μάθημα τα κεφάλαια που παρουσιάζουν μεγαλύτερο εξεταστικό ενδιαφέρον. 

Ο διδάσκων παρουσιάζει την ύλη κεντρίζοντας το ενδιαφέρον, τόσο χάριν στο χιούμορ του, όσο και στη συμπλήρωση της παρουσίασης με πληροφορίες που το κάνουν ιδιαίτερα παραστατικό. Εργασίες δεν προσφέρονται, ακόμα και αν προσωπικά το ζητήσετε από τον καθηγητή. 

Κάθε φορά, στην αρχή του μαθήματος ή στο τέλος και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο καθηγητής μοιράζει 1 χαρτί το οποίο "κάνει το γύρο της αίθουσας" και γράφετε το όνομά σας. Σκοπός της κίνησής αυτής είναι να διατηρεί ένα κατάλογο αυτών που...

...παρακολουθούν το μάθημα, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένος σε περίπτωση που κάποιος του ζητήσει συστατική επιστολή, εάν ο φοιτητής αυτός παρακολουθούσε το μάθημα και έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για αυτό μέσω της παρακολούθησης. 

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η μελέτη της θρησκείας αναφορικά με τη θέση της στο Σύνταγμα, καθώς και τα ατομικά δικαιώματα που αναφέρονται σε αυτή, η ιστορική πορεία της δημιουργίας και θεμελίωσης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος και των Μητροπόλεων των νέων χωρών και της λειτουργίας τους σήμερα,  η κεντρική και περιφερειακή οργάνωση της εκκλησίας, η νομική κατάσταση κληρικών και μοναχών, η περιουσία της εκκλησίας, τα εκκλησιαστικά εγκλήματα και τα δικαστικά όργανα της εκκλησίας. Το μάθημα δεν απαιτεί παπαγαλία, αλλά, όσο δεν έχουμε κάποιο νόμο μαζί μας όταν εξεταζόμαστε, πρέπει να μάθετε καλά τι λέει το βιβλίο. 

Οι παρακολουθήσεις παρουσιάζουν ο,τι ακριβώς γράφει το βιβλίο, αλλά και χρειάζονται λόγω του παραπάνω συστήματος παρουσιών, προκειμένου για απόκτηση αργότερα συστατικής επιστολής. Το μάθημα εξετάζεται ΚΑΙ προφορικά ΚΑΙ γραπτά, αναλόγως τι θέλετε εσείς. 

Συμπερασματικά: το μόνο μάθημα (κατά τη γνώμη μου) με ΝΟΜΙΚΟ εδιαφέρον από τον τομέα ιστορίας και θεωρίας του δικαίου. Όποιος δεν ενδιαφέρεται, κουράζεται, βαριέται μαθήματα που θέλουν παπαγαλία, θεωρίες, έχει λύση για τον τομέα αυτό.

***

Του Κωνσταντίνου Πικραμένου 

Το εκκλησιαστικό δίκαιο είναι μάθημα υποχρεωτικής επιλογής του τομέα ιστορίας και θεωρίας του δικαίου. Διδάσκει ο κ. Ιωάννης Κονιδάρης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Μέγας Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου» και αρθρογραφεί τακτικά (βλ. εδώ).

Σε σχέση με το μάθημα ισχύουν κατά την γνώμη μου τα εξής: 

Α) Σε περίπτωση τακτικής παρακολούθησης: 

Αν σας ενδιαφέρει έστω και λίγο η σύγχρονη ελληνική ιστορία και πολιτική θα το βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το χιούμορ του καθηγητή είναι ιδιαίτερο, αλλά εκτιμώ ότι θα σας βοηθήσει να περάσετε καλά μαζί με τους περίπου 30-40 άλλους συναδέλφους που το παρακολουθούν κάθε χρόνο. Το βιβλίο από το οποίο γίνεται η εξέταση είναι περίπου 350 σελίδες, αλλά κατά τη διάρκεια των παραδόσεων επισημαίνονται τα σημαντικότερα κεφάλαια. Είναι επίσης θετικό ότι ο εξεταζόμενος δεν καλείται να απομνημονεύσει κάποια φοβερή και τρομερή λεπτομέρεια! Υπάρχει δυνατότητα προφορικής εξέτασης (συνίσταται) και οι βαθμοί είναι γενναιόδωροι.  

Β) Σε περίπτωση μη παρακολούθησης

Το βιβλίο ίσως σας φανεί βαρετό αν δεν έχετε παρακολουθήσει το μάθημα, αλλά με 3-4 μέρες υπομονετικού διαβάσματος σίγουρα μπορείτε να πάρετε έναν καλό βαθμό. Για να γράψετε άριστα, όμως, χωρίς το άτυπο «bonus προσέλευσης» θα πρέπει είτε να διαβάσετε με πολύ συγκέντρωση και υπομονή είτε να μάθετε από κάποιον που παρακολούθησε τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου