29 Απριλίου 2013

Ελληνική Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία

Του Παναγιώτη Τσιάλα  

Το μάθημα αυτό είναι υποχρεωτικής επιλογής δημοσίου δικαίου του Γ' Εξαμήνου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να το παρακολουθήσετε ήδη κατά το χειμερινό εξάμηνο του 1ου έτους (επιτρέπεται). Υποδειγματική οργάνωση μαθήματος, με δομή σεμιναριακή. Διδάσκοντες είναι ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Ν. Αλιβιζάτος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σ. Βλαχόπουλος. Ένα πολύ ευχάριστο τρίωρο την εβδομάδα, το οποίο δεν συμπίπτει με τις ώρες των υποχρεωτικών μαθημάτων του Α' εξαμήνου (κατά κανόνα διεξάγεται τις Τρίτες και ώρα 18.00 με 21.00). Κάθε χρόνο επιλέγεται συγκεκριμένο αντικείμενο σεμιναρίου και διανέμονται σχετικές ομαδικές εργασίες (υποχρεωτικές). Στα σεμινάρια των τελευταίων ετών περιλαμβάνονται θεματικές...

...όπως: "Η αποχουντοποίηση του Ελληνικού Πανεπιστημίου", "Σελίδες από την εκλογική ιστορία και νομολογία της χώρας μας", "Ο πολιτικός εγκληματίας σε δίκες του νέου ελληνικού κράτους" κλπ.

Προτάσσονται τρία τρίωρα γενικών παραδόσεων, και στις υπόλοιπες συναντήσεις γίνεται παρουσίαση των ομαδικών εργασιών των φοιτητών (2 εργασίες ανά συνάντηση) και συζήτηση. Τα πορίσματα αυτών των συζητήσεων, σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις των τριών πρώτων μαθημάτων αποτελούν την ύλη εξετάσεως στο τέλος. Η εξέταση είναι γραπτή και γίνεται με ανοικτό το οποιοδήποτε βιβλίο ή σημείωση επιθυμεί να φέρει μαζί του ο εξεταζόμενος (3 θέματα κρίσεως, και επιλέγονται τα δύο). Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική (διαφορετικά δεν θα είστε καν ενήμεροι για την ύλη!) και συναρπαστική. Τηρείται σειρά προτεραιότητας, σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης. Ο Αλιβιζάτος είναι μέτρ του αντικειμένου (εντυπωσιακή κατάρτιση), ενώ ο Βλαχόπουλος παρουσιάζεται στο μάθημα τόσο πολύ προετοιμασμένος, που αισθάνεσαι ότι ξοδεύει χρόνο για σένα και ότι σε σέβεται και σε τιμά ως φοιτητή. Κατάλληλο για πρωτοετείς από κάθε άποψη (όλοι έχετε ορισμένες οικείες προσλαμβάνουσες από το μάθημα της Ιστορίας Κατεύθυνσης). Οι βαθμοί είναι αρκετά υψηλοί, ανάλογοι προς την αδιάλειπτη προσπάθεια που οφείλετε να καταβάλετε καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.

Επιλέξτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου