29 Απριλίου 2013

Ιστορία Εξωτερικής Πολιτικής

Του Παναγιώτη Τσιάλα

Έξυπνο μαθηματάκι ελεύθερης επιλογής με μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για διδάσκουσα. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λένα Διβάνη, εκτός από Διεθνολόγος, είναι και συγγραφέας πολλών λογοτεχνικών βιβλίων (και θεατρικών έργων) από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Δραστήριος άνθρωπος και με ιδιαίτερα αιρετικές απόψεις, μπορεί να την αγαπήσετε ή να την μισήσετε.

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η ιστορία της Ελλάδας από το 1821 μέχρι το 1945, με έμφαση στην εδαφική της ολοκλήρωση. Ουσιαστικά, θα δείτε ποια στάση τήρησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις σε κάθε νέο στάδιο εδαφικής ολοκλήρωσης της Ελλάδας. Ποιες χώρες συμμάχησαν με την Ελλάδα, ποιες αντιτάχθηκαν στις διεκδικήσεις της, πώς εναλλάχθηκαν οι ρόλοι των φίλων και των εχθρών της στις Διεθνείς Συνδιασκέψεις και κυρίως, τι επεδίωκε...

...η διεθνής κοινότητα υιοθετώντας άλλοτε ευμενή και άλλοτε εχθρική στάση απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα. Το διδακτικό εγχειρίδιο είναι μεγάλο (700 σελίδες), όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο (δεν είναι αυτός ο σκοπός του), πλην όμως μπορείτε να γλιτώσετε πολύ διάβασμα αν παρακολουθείτε τις παραδόσεις και αντιληφθείτε τα σημεία στα οποία επιμένει η διδάσκουσα. Η εξέταση είναι προφορική για όλους και οι ερωτήσεις αντλούνται κατά βάση από την παραδεδομένη στην αίθουσα διδασκαλία.

Προσφέρονται προαιρετικές εργασίες με ενδιαφέροντα θέματα, οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν τον βαθμό σας μέχρι και 2 μονάδες πλέον της επίδοσής σας στην προφορική εξέταση. Σε ό, τι με αφορά, δε μπορώ παρά να διαψεύσω τη φήμη ότι, όσοι δεν παίρνουν εργασίες, υφίστανται δυσμενή βαθμολογική μεταχείριση. Πάντως η μη παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος είναι ικανή να σας στοιχίσει.

Γουστόζικο μάθημα. Κάντε μια δοκιμή.

6 σχόλια:

  1. σε ποιο εξαμηνο γινεται το μαθημα της εξωτερικης πολιτικης και τι ωρες γινεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γίνεται στο β' εξάμηνο. Φέτος(2015-2016) γίνεται κάθε Τρίτη 1-3 στην αιθ. 7 και κάθε Πέμπτη 10-11 στην α' Μαθηματικών.
    Εξαιρετική καθηγήτρια, πολυ διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο καθηγητή/τρια Νομικής. Καταλαβαίνει κανείς πώς πρέπει να διδάσκεται η ιστορία. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ τη λάτρεψα και την ιστορία και την κα Διβάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν κατάλαβα διαφορά σε σχέση με την εργασία. Σπουδαία καθηγήτρια, καθόλου συντηρητική, σχεδόν δεν ανήκει εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πλέον το μάθημα έχει αλλάξει διδάσκων. Καθηγητής είναι ο κ. Εμμανουήλ Κούμας. Πάρα πολύ ευγενικός και προσιτός καθηγητής. Προσπαθεί να κάνει το μάθημα όσο πιο διαδραστικό γίνεται, χρησιμοποιώντας διαφάνειες και δίνοντας τον λόγο στους μαθητές. Για τις εξετάσεις δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω πέρα από τις εν λόγω διαφάνειες και τις σημειώσεις από το μάθημα (βέβαια εγώ το έβγαλα και χωρίς σημειώσεις). Το γραπτό έχει τρεις ερωτήσεις από τις οποίες επιλέγεις τις δύο.
    Τέλος υπάρχει και δυνατότητα εκπόνησης εργασίας, η οποία, αν είναι καλή, σου προσθέτει δύο μονάδες στην τελική βαθμολογία. Ο καθηγητής είναι παρα πολύ ευέλικτος με το θέμα και πολυ βοηθητικός με την βιβλιογραφία.
    Εν ολίγοις, προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το μάθημα, ειδικά σε κάποιον που δεν ξέρει νεότερη ιστορία και θέλει να καλύψει αυτό το κενό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υ.Γ. πλέον η ύλη είναι από την συνθήκη της Λωζάνης και μετά

      Διαγραφή