29 Απριλίου 2013

Ναυτικό Δίκαιο

Της Έφης Γόντικα 

Τομέας β’ ιδιωτικού – υποχρεωτικής επιλογής ιδιωτικού τομέα. 

Διδάσκοντες

Αθανασίου-Χριστοδούλου 

Αντικείμενο

Έννοια και αντικείμενο ναυτικού δικαίου - Ιστορική εξέλιξη - Νομοθετικές πηγές - Τι είναι πλοίο και πλωτό ναυπήγημα - Προσωπικό του πλοίου - Ναυτική πίστη - Οι μορφές της πλοιοκτησίας - Περιορισμός της ευθύνης του πλοιοκτήτη - Συμβάσεις οικονομικής χρησιμοποίησης του πλοίου - Θαλάσσια μεταφορά προσώπων και πραγμάτων - Θαλάσσια περιστατικά (σύγκρουση, θαλάσσια αρωγή, ναυάγια, κοινή αβαρία) 

Δυσκολία

Αν θέλετε ένα ακόμη μάθημα για να ξεμπερδεύετε με τον τομέα και δεν είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε χρόνο που αντιστοιχεί σχεδόν σε υποχρεωτικό μάθημα, μην επιλέξετε Ναυτικό. Το μάθημα θέλει παρακολούθηση, ενεργή συμμετοχή, εξετάζεται πάντα...

...προφορικά, και στην εξέταση συνεκτιμώνται όλα. Η Αθανασίου, η οποία είναι αυτή που στην ουσία διδάσκει – ο Χριστοδούλου θα έρθει στο πρώτο μάθημα και στην παρουσίαση της εργασίας για τις Μονοβάπορες εταιρίες , θέμα πάνω στο οποίο έκανε διατριβή - είναι κατά κοινή ομολογία πολύ καλή στη διδασκαλία, το μάθημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, έχει άμεση σχέση με την πολιτική και την οικονομία των χωρών και για την Ελλάδα, η ναυτιλία είναι ένας τομέας με κομβική σημασία. Αν το επιλέξετε λοιπόν, παρακολουθήστε το – όχι ότι δεν περνάς και χωρίς παρακολούθηση, απλά οι βαθμοί για αυτόν που παρακολουθεί και έχει κάνει εργασία, είναι πολύ πιο γενναιόδωροι 

Εργασίες:

Είναι 2 ειδών, γραπτή, και προφορική παρουσίαση μέσα στην τάξη. Στο πρώτο-δεύτερο μάθημα, γίνεται η διανομή των παρουσιάσεων οι οποίες είναι ομαδικές 2-4 άτομα maximum. Αναγγέλλεται το θέμα σηκώνουν χέρι όποιοι θέλουν, και η Αθανασίου διαλέγει όποιον δει πρώτο- γίνεται ένας ψιλοχαμός. Αν θέλετε να παρουσιάσετε οπωσδήποτε, μην διαλέξετε τις τελευταίες-τελευταίες παρουσιάσεις, γιατί είναι πολύ πιθανόν να μην προλάβετε – όλο και καμιά απεργία-κατάληψη συμβαίνει και δε γίνονται ποτέ. Αν είστε από αυτούς που δε θα προλάβουν να παρουσιάσουν την εργασία, την παρουσιάζετε στο γραφείο της Αθανασίου με την ομάδα σας και βέβαια συνυπολογίζεται κανονικότατα στο βαθμό. Οι παρουσιάσεις αποτελούν ύλη του μαθήματος, και ανεβαίνουν στο e-class. Αν δεν προλάβετε παρουσίαση, μπορείτε να πάρετε γραπτή-ατομική εργασία-δίνει αρκετά θέματα, όχι εντελώς ίδια με τις παρουσιάσεις και συνυπολογίζονται ομοίως στο βαθμό. Δεν μπορεί βέβαια, να πάρει κάποιος 2 εργασίες και γραπτή και προφορική. 

Εξέταση

Πάντα προφορική, στο γραφείο της Αθανασίου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ρωτήσει κάτι που δεν έχει πει στο μάθημα, οπότε οι σημειώσεις είναι ζωτικής σημασίας. Το κλίμα είναι πιο σοβαρό προφανώς από ό, τι είναι στην τάξη, αλλά σε περίπτωση που δε θυμάστε κάτι σας δίνει χρόνο και επιστρέφει με νέα ερώτηση αν τελικά δεν απαντήσετε. Παρακολουθείτε και τις ερωτήσεις των υπολοίπων, γιατί αν δεν απαντήσουν, μπορεί να ρωτήσει εσάς. 10 δεν μπαίνει εύκολα, δεν σημαίνει δηλαδή ότι λες για 8+2 η εργασία 10. Αν έχεις κάνει εργασία όμως δύσκολα θα πάρεις κάτω από 8. Τέλος, δίνει συστατικές επιστολές σε όποιους πάρουν 9 ή 10.

Παρά του ότι το μάθημα είναι πολύ απαιτητικό για επιλογής, μη διστάσετε να το πάρετε αξίζει τον κόπο 100%.

1 σχόλιο:

  1. Σε ποιο έτος είναι καλύτερο να παρακολουθεί κάποιος αυτό το μάθημα?
    2 έτος είναι εντάξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή