29 Απριλίου 2013

Διεθνές Ποινικό Δίκαιο

Του Δημήτρη Τσιλίκη

Αντικείμενο

Το διεθνές ποινικό δίκαιο είναι υποχρεωτικής επιλογής διατομεακό μάθημα, αφού η ύλη του αποτελεί κομμάτι του διεθνούς και του ποινικού δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι σε όποιον τομέα το δηλώσετε, εκεί και θα καταχωρηθεί.

ΔΙΕΘΝΕΣ:

Το κομμάτι αυτό αφορά την ποινική καταστολή των εγκλημάτων εξ επόψεως δημοσίου διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα, αφορά εκείνα τα εγκλήματα που έχουν γίνει αντικείμενο σύναψης διεθνών συμβάσεων, κατά βάση σε επίπεδο Ο.Η.Ε. Ανάμεσα σε άλλα είναι η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης. Κυρίως δηλαδή εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τα εγκλήματα αυτά...

...αφορούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα αφού είναι μέλος του Καταστατικού του συγκεκριμένου δικαστηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες της υπάγονται στη δικαιοδοσία του, καθώς και ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεούται σε δικαστική συνεργασία ιδίως σε περιπτώσεις όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με παραπομπή στο Δ.Π.Δ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Το κομμάτι του διεθνούς μπορεί να ακούγεται πολύ ξένο σε σχέση την ελληνική πραγματικότητα, στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγω των εξελίξεων συνολικά στα Βαλκάνια ,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (βλ. υπόθ. Καντάφι κτλ.). Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενες γνώσεις, ενώ όσοι αγαπάτε το διεθνή τομέα θα το λατρέψετε. Στα δικά μου χρόνια (καλοκαίρι 2011) το μάθημα δίδασκε η Αν. Καθ. Παζαρτζή, που έχει γράψει το σχετικό σύγγραμμα με τον Καθ. Γιόκαρη.

ΠΟΙΝΙΚΟ:

Το κομμάτι αφορά στο μεγαλύτερο βαθμό τη λεγόμενη εφαρμογή του ελληνικού (ή και αλλοδαπού) ποινικού δικαίου σε περιπτώσεις που τα τοπικά όρια του εγκλήματος (από Έλληνα ή κατά Έλληνα) βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. Το μάθημα διδάσκει κυρίως ο Επ. Καθ. Τριανταφύλλου, ενώ το σχετικό σύγγραμμα είναι του Καθ. Μυλωνόπουλου. Πέρα από τις επιμέρους αρχές στα άρ. 5 επ. του Π.Κ, πολλή σημασία αποδίδουν ο Μυλωνόπουλος και ο Τριανταφύλλου στο κεφάλαιο που αφορά τον ‘’τόπο τέλεσης’’ του εγκλήματος, κεφάλαιο τομή για όλο το μάθημα. Επομένως ο νοών νοείτω. Λιώστε το. Το μάθημα για όσους ενδιαφέρονται για το ποινικό, εκτός από τον πολύ ιδιαίτερα γοητευτικό χαρακτήρα του, έχει και μεγάλη πρακτική σημασία ιδίως μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας αλλά και  τεράστιο ενδιαφέρον για ζητήματα συνεργασίας των μελών της Ε.Ε στην καταστολή εγκλημάτων εντός της Ε.Ε και  την προσπάθεια για χάραξη μιας κοινής πολιτικής καταστολής του εγκλήματος (βλ. επίσης και  την αρχή ‘’ne bis in idem’’). Για ορισμένα ζητήματα θα χρειαστεί αρκετές φορές να φρεσκάρετε τις γνώσεις σε  Γενικό Ποινικό Δίκαιο.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Κατά την ταπεινή μου άποψη το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές με ενδιαφέρον και για τους δύο τομείς. Βαθμοί μπαίνουν αν ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το μάθημα, ενώ προσφέρονται και εργασίες που ενισχύουν τον τελικό βαθμό (διαλέγεις τομέα αν θυμάμαι καλά). Αν κάποιος θέλει μπορεί να την παρουσιάσει.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Σε όσους έχουν τεράστιο θέμα με έναν από τους δύο τομείς, καθώς γράφεις υποχρεωτικά ερωτήσεις που αφορούν και τους δύο. Επίσης αν κάποιος θέλει να ξεμπερδεύει με επιλογής, μπορεί να βρει σίγουρα άλλες επιλογές. Το μάθημα απαιτεί κόπο στην κατανόηση και κυρίως έχει τεράστια για επιλογής μάθημα ύλη. Γύρω στις 450 σελ.! Επαναλαμβάνω πάντως, πως, αν κάποιος θέλει να κυνηγήσει αξιόλογη επίδοση, δεν θα του την στερήσουν.



Σημειώνω εδώ ότι παρακολούθησα το μάθημα στο εαρινό εξάμηνο του 2011. Από τότε έχει αλλάξει το καθεστώς διανομής συγγραμμάτων. Αν δεν κάνω λάθος, εναλλάξ κάθε χρόνο μοιράζεται σύγγραμμα ΜΟΝΟ για ένα τομέα. Το αν αυτό έχει κάποια επίπτωση στην εξέταση, δεν το γνωρίζω .Καλό είναι να απευθυνθεί κάποιος στους διδάσκοντες, ή σε μικρότερους συναδέλφους που εξετάστηκαν πρόσφατα στο μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου