29 Απριλίου 2013

Φορολογικό Δίκαιο

Του Ιάσονα Καρανίκα

Πρόκειται για μάθημα υποχρεωτικής επιλογής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Διδάσκεται από τον Λέκτορα κ. Α. Τσουρουφλή και διανέμεται το σύγγραμμα του Καθηγητή κ. Θ. Φορτσάκη, που εκδόθηκε το 2013. Παρά το μεγάλο όγκο του συγγράμματος, ο διδάσκων δεν επιμένει στις συνεχώς μεταβαλλόμενες λεπτομέρειες, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του βιβλίου, ενώ είναι επίσης εκτός ύλης τα δύο τελευταία κεφάλαια (διοικητική φορολογική διαδικασία και δικαστική προστασία). Το μάθημα γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών σημειώσεων-παρουσιάσεων και οι σημειώσεις αυτές, που αναρτώνται στο e-class, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση ή το επιλεγμένο διάβασμα του βιβλίου, επαρκούν για τις εξετάσεις. Εξετάζονται ζητήματα όπως: Έννοια του φόρου, διακρίσεις των φόρων, συνταγματικές αρχές, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων, φορολογία δαπάνης (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, δασμοί κλπ ), φορολογία περιουσίας, ευρωπαϊκό και διεθνές φορολογικό δίκαιο, φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και καταπολέμησή τους. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται συγκριτική παρουσίαση των διαφόρων φορολογικών συστημάτων που υιοθετεί η κάθε χώρα. Ο κάθε φοιτητής επιλέγει μεταξύ της προφορικής προεξέτασης και της γραπτής εξέτασης. Και στις δύο περιπτώσεις η εξέταση περιλαμβάνει διάφορα ερωτήματα πολύ σύντομης απάντησης. Το μάθημα είναι γενικά μια αρκετά βατή και ενδιαφέρουσα επιλογή μεταξύ των μαθημάτων του Τομέα.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tης Βιργινίας Γριβέα

Μάθημα υποχρεωτικής επιλογής του τομέα Δημοσίου του 8ου εξαμήνου στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Διδάσκεται δύο φορές την εβδομάδα από ένα δίωρο. Το παρακολούθησα το εαρινό εξάμηνο του 2016, ενώ βρισκόμουν στο τρίτο έτος και θεωρώ ότι βγαίνει εύκολα και για τριτοετείς, ακόμα και για δευτεροετείς. Ως μοναδικά προαπαιτούμενα χρειάζονται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις Διοικητικού και Συνταγματικού δικαίου. Ο διδάσκων, κος Τσουρουφλής, προσπαθεί να κάνει το μάθημα όσο πιο κατανοητό γίνεται και γι’ αυτό δεν επιμένει σε τεχνικές λεπτομέρειες ή νόμους (οι οποίοι άλλωστε αλλάζουν σχεδόν κάθε εξάμηνο πλέον). Ύλη του μαθήματος είναι οι διαφάνειες που ανεβάζει ο ίδιος στο e-class και από αυτές βγαίνουν και τα θέματα των εξετάσεων. Στον Εύδοξο μπορείτε να βρείτε τα συγγράμματα του Φορτσάκη (2013) και του Φινοκαλιώτη (2014), τα οποία όμως δεν χρειάζονται για να περαστεί το μάθημα, εκτός αν θέλετε να έχετε κάποιο για την προσωπική σας βιβλιοθήκη. Η παρακολούθηση σίγουρα θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με το αντικείμενο, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη. Εάν ωστόσο καταφέρετε να το παρακολουθείτε έστω μία φορά την εβδομάδα, θα διευκολυνθείτε ακόμα περισσότερο στο διάβασμα σας. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και ενίοτε δίνεται και η δυνατότητα προφορικής προεξέτασης τον Ιούνιο (εναπόκειται στην κρίση του διδάσκοντα). Οι γραπτές εξετάσεις περιλαμβάνουν περίπου 11-12 ερωτήσεις (διαλέγετε τις 10 από αυτές) εξαιρετικά σύντομης απάντησης (συνήθως τις απαντάτε πάνω στην κόλλα των θεμάτων) που βγαίνουν όλες, όπως έγραψα και πιο πάνω, από τις διαφάνειες του καθηγητή. Στην προφορική προεξέταση, εξετάζεστε σε γκρουπ των 3-5 ατόμων και στον καθένα γίνονται 4-5 ερωτήσεις. Ο καθηγητής, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ ευγενικός και θέλει να βοηθήσει όπως μπορεί, επομένως να είστε σίγουροι ότι εάν έχετε διαβάσει στοιχειωδώς, θα περάσετε και δεν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν πάλι έχετε διαβάσει καλά, σας περιμένει ένα άνετο 9-10.


Συνοψίζοντας, το Φορολογικό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και βατή επιλογή του τομέα και με τεράστια χρησιμότητα, ιδίως τη σημερινή εποχή. Θα μάθετε για το ισχύον φορολογικό σύστημα και για όρους που ακούτε καθημερινά (π.χ φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φοροδιαφυγή, φοροαπαλλαγή κ.ά), δεν θα ταλαιπωρηθείτε με το διάβασμα και την εξέταση και θα έχετε να κάνετε με έναν συνεργάσιμο και ευγενικό καθηγητή, με όρεξη για το αντικείμενο του.  Καλή επιτυχία!

3 σχόλια:

  1. Μακράν η καλύτερη επιλογή για τον Τομέα Δημοσίου και ένα μάθημα από το οποίο μαθαίνεις και 2-3 χρήσιμα πράγματα για την καθημερινή ζωή. Ο καθηγητής (κος Τσουρουφλής) πολύ καλός και με διάθεση να βοηθήσει. Βάζει 11 ερωτήσεις και ζητάει να απαντηθούν οι 10. Κατά τα λεγόμενα του (και ισχύει αυτό) οι 5 ερωτήσεις είναι απλούστατες. Οι υπόλοιπες 6 (3+3) απαιτούν λίγο παραπάνω διάβασμα και προσοχή (αλλά σε καμία περίπτωση τρελά πράγματα). Δύο μέρες θεωρώ ότι είναι αρκετές για έναν καλό βαθμό. Εγγύηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι εύκολο για έναν φοιτητή του β' εξαμήνου ή θα ήταν καλύτερα να το επιλέξει σε μεγαλύτερο εξάμηνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω θα ηθελα να ρωτησω αν το μαθημα βγαινει μονο με παρακολουθηση και τις αναρτησεις απο το e-class ή θελει οπωσδηποτε βιβλιο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή