3 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανία - Universität Regensburg

Της Κατερίνας Χατζή

Λίγα λόγια για την πόλη

Το Regensburg είναι μια πανέμορφη, μικρή, γραφική φοιτητούπολη. Βρίσκεται στη νότιο-δυτική Γερμανία και ανήκει στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Είναι σε στρατηγικό σημείο για εκδρομές αφού βρίσκεται στο κέντρο της Βαυαρίας και απέχει μιάμιση ώρα από το Μόναχο και μία από την Νυρεμβέργη. Η Αυστρία και ιδιαίτερα το πανέμορφο Salzburg αλλά και οι Άλπεις είναι πολύ κοντά.  H πόλη βρίσκεται επίσης κοντά στα σύνορα με την Τσεχία και η Πράγα απέχει μόνο 4 ώρες. Έχει γύρω στους 140.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φοιτητές. Η παλιά πόλη, η οποία αποτελέι και μνημείο της Unesco, είναι αξιοθέατο από μόνη της. Στενά πλακόστρωτα σοκάκια παντού και περιποιημένα πολύχρωμα σπίτια με λουλούδια στα παράθυρα. Σημαντικό αξιοθέατο ο επιβλητικός καθεδρικός ναός και η Stone Bridge που ενώνει τις δύο πλευρές της πόλης, που χωρίζει ο Δούναβης. Η παλιά πόλη περιβάλλεται από πάρκα όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν τον περίπατο τους και πολλοί φοιτητές οργανώνουν πικ-νικ. Η καινούργια πόλη είναι εξίσου όμορφη σε παρόμοιο στυλ με την παλαιά.

Το πανεπιστήμιο

Όλες οι σχολές του Regensburg στεγάζονται σε ένα μεγάλο campus, 10 λεπτά περίπου από το κέντρο με το λεωφορείο. Το πανεπιστήμιο είναι σχετικά καινούργιο και τα κτήρια είναι μοντέρνα και λαβυρινθώδη. Ο χώρος περιβάλλεται από πολύ πράσινο και αρκετές λιμνούλες. Η νομική βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με τα οικονομικά. Τα μαθήματα διδάσκονται κατ' εξοχήν στα γερμανικά αλλά σε κάθε εξάμηνο υπάρχουν 2 με 3 μαθήματα που διδάσκονται στα αγγλικά. Υπάρχουν και μερικά μαθήματα μόνο για φοιτητές εράσμους, στα οποία η βαθμολόγηση είναι πολύ επιεικής. Σε όλα πάντως τα μαθήματα, οι φοιτητές εράσμους εξετάζονται χωριστά από τους υπόλοιπους γερμανούς φοιτητές και οι απαιτήσεις των καθηγητών δεν είναι μεγάλες. Οι παρακολουθήσεις δεν είναι υποχρεωτκές και δεν χρειάζεται ιδιαίτερο διάβασμα για να περάσεις τα μαθήματα. Στο campus βρίσκεται και το πολύ οργανωμένο Sportszentrum, όπου κάθε φοιτητής μπορέι να συμμετέχει σε όποιο άθλημα (από πιλάτες μέχρι ορειβασία) θέλει, μόνο με 15 ευρώ το εξάμηνο. Στο campus επίσης βρίσκεται και η mensa, το φοιτητικό εστιατόριο, όπου τρως καλό και φτηνό φαγητό.

Στέγαση

Υπάρχουν πολλές εστίες στο Regensburg, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στη καινούργια πόλη. Τα ενοίκια είναι χαμηλά, συνήθως 150-250 ευρώ το μήνα και το πανεπιστήμιο εξασφαλίζει σε κάθε φοιτητή εράσμους ένα δωμάτιο σε κάποια εστία. Οι τύποι των δωματίων διαφέρουν. Τα περισσότερα έχουν δικό τους μπάνιο και κοινόχρηστη κουζίνα. Υπάρχουν και τα shared flats, στα οπόια 5 με 6 άτομα μοιράζονται μπάνιο και κουζίνα. Γενικά συστήνω την διαμονή σε εστία και λόγω του ''παρεϊστικου'' κλίματος που επικρατεί και λόγω της μεγάλης δυσκολίας εύρεσης διαμερίσματος στο Regensburg. Επίσης σε περίπτωση που θέλετε να παρατείνετε την παραμονή σας στο Regensburg για άλλο ένα εξάμηνο, δεν δικαιούστε να παραμείνετε στην εστία σας αλλά ούτε να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη. Θα πρέπει να ψάξετε μόνοι σας για διαμονή. Οπότε σκεφτείτε το από πριν και αν είναι δηλώστε εξαρχής ότι θέλετε την εστία για ένα χρόνο.

Μετακινήσεις

Οι περισσότεροι φοιτητές μετακινούνται στο Regensburg με λεωφορείο, ποδήλατο ή με τα πόδια. Το ποδήλατο είναι απαραίτητο στο Regensburg, ειδικά το φθινόπωρο και το καλοκαιρινό εξάμηνο. Οι αποστάσεις είναι κοντινές, παντού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και το έδαφος είναι επίπεδο. Αξίζει να πάρετε τον ποδηλατόδρομο παράλληλα με τον Δούναβη και να κάνετε πικ-νικ σε μία από τις πολλές εξοχές που υπάρχουν. Το δίκτυο των λεωφορείων είναι πολύ καλά οργανωμένο και τα δρομολόγια αρκετά συχνά.

Φοιτητική ζωή

Η ζωή των φοιτητών εράσμους στο Regensburg και οπουδήποτε αλλού είναι τέλεια! Ελάχιστο διάβασμα, πολλές εκδρομές και πολλά πάρτυ. Υπάρχουν πολλοί ερασμίτες, γύρω στους 300-400 κάθε εξάμηνο, οι οποιόι έχουν συγκεκριμένα στέκια στη πόλη και διασκεδάζουν όλοι μαζι. Το Regensburg γενικά έχει αρκετές pub, πολλά bar και 4-5 club. Οι ντόπιοι μάλιστα περιφανεύονται ότι η πόλη τους έχει τις περισσότερες pub στη Βαυαρία, αναλογικά με το μέγεθός της. Oι ερασμίτες βέβαια πολύ συχνά οργανώνουν πάρτυ στα common rooms στις εστίες και στις κουζίνες. Τα πάντα είναι πολύ φτηνά και ειδικά η μπύρα.

Γενικά το εράσμους αξίζει πολύ, είναι εμπειρία ζωής και  το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και αν κάποιος ψάχνει μια παραμυθένια, μικρή πόλη, χωρίς το χάος της Αθήνας, το Regensburg είναι το κατάλληλο μέρος.

Μην διστάσετε να μου στείλετε e-mail (chatzicaterina@gmail.com) για όποια απορία ή πληροφορία.

http://www.uni-regensburg.de/  : το πανεπιστήμιο
http://www.regensburg.de/tourismus/3854  : η πόλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου