3 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανία - Freie Universität Berlin


Του Γιώργου Γεωργίου

Το Erasmus είναι μια μοναδική εμπειρία. Για μένα θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικό. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσω να πείσω αυτούς που σκέφτονται να πάνε Erasmus. Πιο πολύ θέλω να περιγράψω την εμπειρία μου για να βοηθήσω αυτούς που ήδη έχουν αποφασίσει να πάνε να διαλέξουν (ή να μην διαλέξουν), το FU Berlin. 

Ας μιλήσουμε λίγο για το ένα από τα δύο πανεπιστήμια του Βερολίνου, που δέχονται φοιτητές από τη σχολή μας.

Η πόλη 

Το Βερολίνο είναι υπέροχο. Το θεωρώ μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου. Η πόλη είναι τεράστια: έχει έκταση 891.85 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 3,5 εκατομμύρια πληθυσμό. Το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι τουλάχιστον άριστα οργανωμένο. Μπορείς να πας παντού, από οποιοδήποτε σημείο της πόλης, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Τα νυχτερινά λεωφορεία είναι το ακριβώς αντίθετο από την Αθήνα, έχουν μεγάλη συχνότητα και πολλά δρομολόγια. Αυτό είναι αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στο Βερολίνο.

Είναι μια πόλη που προσφέρει ευκαιρίες για διασκέδαση και ψυχαγωγία σε όλους τους τύπους ανθρώπων. Από τα μοναδικά μουσεία, μέχρι τα πιο underground club, το Βερολίνο θα εντυπωσιάσει και τα πιο δύσκολα γούστα. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι κάτι που παρόμοιο του δεν έχουμε ξαναζήσει, όπως και οι αγορές που στήνονται κάθε Κυριακή σε διάφορα μεγάλα πάρκα και πλατείες της πόλης, στις οποίες μπορεί κανείς να βρει από φαγητό και ρούχα μέχρι βινύλια, κουζινικά και παραισθησιογόνους κάκτους. Οι Βερολινέζοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην προώθηση των αξιοθέατών τους, με κυριότερα τον πύλη του Βρανδεμβούργου και το κοινοβούλιο (Reichstag), στο οποίο η είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν. Ο ζωολογικός κήπος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Επίσης σαν πόλη είναι πολύ καθαρή.

Η κοινωνία του Βερολίνου είναι μια κοινωνία ελεύθερη. Άνθρωποι τελείως διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών και απόψεων ζουν αρμονικά. Όλοι έχουν τη θέση τους στην κοινωνία αυτή. Η πόλη από μόνη της είναι πού εναλλακτική και τραβά πολλούς καλλιτέχνες.

Το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλό. Αν εξαιρέσουμε τα ενοίκια στα, έτσι και αλλιώς δυσεύρετα, σπίτια, θα έλεγα ότι το μηνιαίο κόστος ζωής στο Βερολίνο είναι μισό από αυτό στην Αθήνα. Τα σούπερ μάρκετ είναι πολύ φθηνά, όπως και το φαγητό στο δρόμο. Μόνο τα εισιτήρια των ΜΜΜ είναι ακριβότερα από την Ελλάδα, αλλά με τη φοιτητική ταυτότητα – εισιτήριο εξαμήνου (Semesterticket) (που κοστίζει 250 ευρώ, δηλαδή περίπου 40 ευρώ το μήνα), η χρήση τον ΜΜΜ δεν έχει άλλη χρέωση. 

Αναφορικά με τον καιρό: η αλήθεια είναι ότι φέτος ήταν από τους πιο ήπιους χειμώνες, από ό,τι μου είπαν. Και πάλι χιόνισε μια βδομάδα το Δεκέμβριο και άλλες δύο το Γενάρη. Προφανώς, ήπιο χειμώνας δεν σημαίνει ελληνικός χειμώνας, καθώς υπήρχαν περίοδοι που η θερμοκρασία έπαιζε ανάμεσα σε 0 και -15 για μέρες.  

Το πανεπιστήμιο

Το FU Berlin βρίσκεται στο Dahlem, που αποτελεί προάστιο της πόλης στα νοτιοδυτικά της. Η περιοχή είναι κυρίως περιοχή κατοικιών, οι οποίες παλαιότερα ανήκαν σε πλούσιους Εβραίους και αργότερα σε Ναζί αξιωματούχους. Τώρα μερικά από αυτά τα κτήρια ανήκουν στο πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον Β’ ΠΠ. Το πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλο και πολύ απλωμένο, αφού έχει κτήρια σε (τουλάχιστον) 2 στάσεις του μετρό και 4 του λεωφορείου. Προφανώς και δεν το εξερεύνησα όλο. Το κεντρικό κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι φιλολογίες είναι γνωστό για την βιβλιοθήκη του, την επονομαζόμενη και The Brain, γιατί μοιάζει με ανθρώπινο μυαλό (όχι). Πρόκειται για μια τριώροφη βιβλιοθήκη με πολλές θέσεις και πάρα πολλά βιβλία… που δεν ενδιαφέρουν καθόλου τους νομικούς, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό βιβλίο. Η βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο της νομικής βρίσκεται στο „Campus“ της νομικής, ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από 4-5 κτήρια στα οποία διδάσκονται μαθήματα, έχουν τα γραφεία τους οι καθηγητές, στεγάζεται η βιβλιοθήκη και οι διοικητικές υπηρεσίες της νομικής. Το πανεπιστήμιο έχει έναν μεγάλο αριθμό φοιτητικών εστιατορίων, που προσφέρουν καλό φαγητό σε λογική τιμή.

Οι περισσότερες αίθουσες είναι στο ίδιο μέγεθος με τις δικιές μας, ενώ υπάρχουν και αίθουσες στις οποίες μετά βίας χωράνε 20 άτομα. Οι περισσότεροι πηγαίνουν με λάπτοπ στο μάθημα για να κρατήσουν σημειώσεις. Είναι αυτονόητο ότι σε κάθε γωνία του πανεπιστημίου υπάρχει wifi, το οποίο καλύπτει την ευρεία περιοχή του Dahlem και όχι μόνο το πανεπιστήμιο. Το σήμα του ίντερνετ προφανώς και πιάνει μέσα στις αίθουσες και παρόλα αυτά οι φοιτητές δεν χαζεύουν στο Facebook, η σε αθλητικά sites. Επίσης είναι υπερβολικά ήσυχοι στο μάθημα. Οι καθηγητές είναι ανοιχτοί, επιδιώκουν την συμμετοχή, μιλάνε αγγλικά αν χρειαστεί, κάνουν το μάθημα μέσω παρουσιάσεων και έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αλαζονεία και την αίσθηση ανωτερότητας που έχουν πολλοί Έλληνες συνάδελφοί τους.

Αναφορικά με τα μαθήματα: προσφέρονται πολλά μαθήματα στα αγγλικά, πολλά από τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές Erasmus ή Themis. Τα μαθήματα στα γερμανικά παρακολουθούν οι ξένοι φοιτητές μαζί με τους Γερμανούς, αλλά επειδή στα περισσότερα οι Γερμανοί δεν έχουν εξέταση κανονίζει ο φοιτητής μόνος του με τον καθηγητή προφορική εξέταση, η οποία γίνεται σε πολύ φιλικό κλίμα και με σκοπό ο φοιτητής να βοηθηθεί και να περάσει το μάθημα. Μερικά από τα μαθήματα έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση, αλλά είναι το πολύ 4 ώρες τη βδομάδα, ενώ τα περισσότερα είναι μόνο 2 ώρες  τη βδομάδα. Υπάρχει πληθώρα σεμιναρίων με υποχρεωτική παρακολούθηση, από τα οποία απαιτείται από τον φοιτητή ενεργή συμμετοχή και πολλή δουλειά στο σπίτι. Βέβαια, ακριβώς επειδή ξένοι και Γερμανοί κάνουν μαζί μαθήματα, οι απαιτήσεις είναι λίγο πιο υψηλές από την κοροϊδία, που έχουν περιγράψει άλλοι φοιτητές, που έχουν πάει σε άλλα πανεπιστήμια, κυρίως αγγλόφωνα, αφού το επίπεδο της παράδοσης είναι υψηλό και η εξέταση έχει αντικειμενικές δυσκολίες (πέρα από το επίπεδο της γλώσσας), άσχετο αν η βαθμολόγηση είναι πιο επιεικής (δεν θα μπουν βαθμάρες, αλλά τουλάχιστον το μάθημα θα περαστεί). Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί δουλειά και παρακολούθηση από μέρους του φοιτητή, για να περάσει το μάθημα.

Στέγαση

Όπως είπα και πριν το Βερολίνο, όπως και όλες οι γερμανικές πόλεις από ό,τι έχω καταλάβει, έχει τρομερό πρόβλημα στέγασης. Είναι δύσκολο να βρει κάποιος διαμέρισμα για 6 μήνες, πόσω μάλλον αυτό να είναι φθηνό, σε καλή περιοχή ή να βολεύουν οι συγκοινωνίες προς το πανεπιστήμιο ή το κέντρο. Όμως υπάρχει το Studentenwerk Berlin,ο οργανισμός που παρέχει δωμάτια σε φοιτητικές εστίες σε όλους τους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων του Βερολίνου. Αυτό ήταν που επέλεξα και εγώ. Έκανα μια αίτηση στις αρχές του Ιουνίου και τοποθετήθηκα σε μια εστία της επιλογής τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής εστίας, περιοχής ή χαρακτηριστικών (κουζίνα, μπάνιο). Στο mail που τους έστειλα μου απάντησαν ότι δύσκολα θα λάβουν υπόψη τις προτιμήσεις μου, οπότε δεν μπήκα στον κόπο να στείλω προτιμήσεις. Στην εστία που με τοποθέτησαν (Halbauer Weg) μοιραζόμουν το μπάνιο με ένα άτομο (κοπέλα – σύνηθες φαινόμενο να μοιράζονται μπάνιο άτομα και των δύο φίλων) και την κουζίνα με άλλα 7. Τα δωμάτια ήταν μεγάλα (20-22 τ.μ.), ενώ αντίθετα η κουζίνα δεν χώραγε και τα 8 άτομα, αν ήθελαν να τρώνε ταυτόχρονα, αφού είχε μόνο 4 καρέκλες και γενικά ήταν αρκετά πιο μικρή από τα δωμάτια. Οι φοιτητές του FU τοποθετούνται σε εστίες στα νότια του Βερολίνου, που απέχουν περίπου 25-45 λεπτά με τις αστικές συγκοινωνίες από το πανεπιστήμιο, και αντίστοιχο χρονικό διάστημα από το κέντρο της πόλης. Στις άλλες εστίες από όσο ξέρω τα μπάνια μοιράζονταν περισσότερα άτομα, το ίδιο και τις κουζίνες. Το κόστος των δωματίων των συγκεκριμένων εστιών, ανέρχεται περίπου στα 200-250 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρισμού, θέρμανσης και ύδρευσης. Το ίντερνετ δεν παρέχεται από την εστία αλλά υπάρχουν άτομα που πουλάνε το ίντερνέτ τους σε γείτονες και υπάρχει πάντα η δυνατότητα αγοράς μιας σύνδεσης κατευθείαν από τον πάροχο. Η εστία μας είχε και μπαρ και γυμναστήριο, όπως και δωμάτιο με πλυντήρια, των οποίων η χρήση έχει έξτρα χρέωση.

Διασκέδαση

Δεν θα πω πολλά για τη διασκέδαση. Το Βερολίνο προσφέρει τα πάντα. Mainstream clubs: check, metal συναυλίες: check, Club που πρώτα έχουν metal συναυλίες και μετά drum n bass, dubstep: check, μουσεία: check, γκαλερί και άλλους εκθεσιακούς χώρους τέχνης: πάρα πολλούς, street performances : αμέτρητες, ενδιαφέροντα πράγματα, χωρίς κόστος: άλλο τίποτα. Γενικά το αλκοόλ ρέει άφθονο, οι μπύρες είναι, όντως, πιο συνηθισμένες από το νερό και έχουν την ίδια τιμή με το νερό στα σούπερ μάρκετ, στα οποία γενικά το αλκοόλ είναι συνήθως στη μισή τιμή από την Αθήνα. Αλλά και στα περισσότερα μαγαζιά, τα ποτά είναι πιο φθηνά από την Αθήνα, ενώ υπάρχουν και πολύ περισσότερες επιλογές ανάμεσα σε μάρκες.  Για μετά τη βραδινή έξοδο υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά, με οικονομικό και γευστικό φαγητό.

Επειδή λατρεύω την πόλη μου είναι πολύ δύσκολο να βρω αρνητικά της, αλλά θα προσπαθήσω να πω τα συν και τα πλην επιγραμματικά.

Γιατί να κάνω Erasmus στο Βερολίνο;

Γιατί (όπως εγώ) έχω συνηθίσει τη μεγαλούπολη και θα μου φαινόταν αδιανόητο να ζήσω σε μια πόλη που δεν προσφέρει τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό διεξόδων με την Αθήνα.
Γιατί είμαι φαν της Electro, καθώς το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα αυτής της μουσικής.
Γιατί είναι πολύ εύκολο να ταξιδέψεις παντού από το Βερολίνο, εντός και εκτός Γερμανίας, με τρένο, λεωφορείο ή αεροπλάνο ( η Πράγα είναι 4 ώρες με το τρένο, το ίδιο και η Φρανκφούρτη, ενώ το Άμστερνταμ είναι 5 κτλ.) .
Γιατί το πανεπιστήμιο είναι τόσο μεγάλο ώστε να υποδέχεται άτομα από όλες τις χώρες του κόσμου και από όλες τις σχολές, τόσο προπτυχιακούς, όσο και μεταπτυχιακούς (στον διάδρομό μου π.χ. ήμασταν 3 νομικοί από τα 16 άτομα, από 11 διαφορετικές εθνικότητες).
Για το χαμηλό (σε σχέση με τις περισσότερες άλλες γερμανικές πόλεις) κόστος ζωής.
Γιατί έχει παντού Έλληνες.
Για όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω.

Γιατί να προτιμήσω το Fu Berlin από το Humboldt Universitätät Berlin;

Αυτή την ερώτηση δεν μπορώ ακόμα να την απαντήσω. Είναι και τα δύο εξαιρετικά πανεπιστήμια. Το HU είναι πιο ιστορικό, με πολύ πιο όμορφη κτήρια. Επίσης είναι στο κέντρο της πόλης και όχι στα προάστια, οπότε υποθέτω ότι και οι εστίες θα είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο από τις εστίες για το FU. Ο λόγος που έβαλα το FU πρώτο και το HU δεύτερο στη δήλωσή μου είναι επειδή το site του FU είναι πολύ πιο user-friendly από το αντίστοιχο του HU, όταν είναι στα αγγλικά.

Γιατί να μην κάνω Erasmus στο Βερολίνο;

Γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες (όχι. Μεγαλύτερες από αυτό που φαντάζεσαι αυτή τη στιγμή).
Γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι δίπλα στη εστία.
Γιατί τα γερμανικά μου δεν είναι τόσο καλά όσο νομίζω (είχα C1, αλλά πολλά χρόνια που δεν ασχολήθηκα με τη γλώσσα οπότε δυσκολεύτηκα πολύ, ειδικά στο να μιλήσω και λιγότερο στο να καταλάβω), οπότε καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στη Γερμανία, αν και στο πανεπιστήμιο προσφέρονται αρκετά αγγλόφωνα μαθήματα ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να δηλώσω γερμανικά μαθήματα.
Γιατί θέλω το Erasmus μου να είναι πιο οικογενειακή φάση – οι εστίες είναι παντού μέσα στην πόλη, οι ερασμίτες πάνε σε 3-4 διαφορετικά πανεπιστήμια και δύσκολα γνωρίζεις πολύ κόσμο από άλλα πανεπιστήμια/ άλλες εστίες και ακόμα πιο δύσκολα καταφέρνεις να συναντιέσαι τακτικά με άτομα που δεν μένουν δίπλα σου.
Γιατί θέλω βελτιώσω τα γερμανικά μου ( λόγω του ότι υπάρχουν πάρα πολλά αγγλόφωνα τμήματα στο πανεπιστήμιο, πολλά άτομα κάνουν Erasmus χωρίς να ξέρουν καθόλου γερμανικά, οπότε στην παρέα μου μιλούσαμε όλοι αγγλικά, αφού ήταν πιο εύκολο για όλους).
Γιατί έχει παντού Έλληνες.
Γιατί θα χρειαστεί να κάνω και λίγη δουλεία για τα μαθήματα και όχι μόνο τουρισμό.
Γιατί βαριέμαι την γραφειοκρατία (και οι Γερμανοί είναι απίστευτα γραφειοκράτες – δυστυχώς δεν αναπαραγάγω στερεότυπο, αλλά παρουσιάζω αυτό που έζησα).
Γιατί δεν μου αρέσει να μοιράζομαι το μπάνιο μου και την κουζίνα μου.
Γιατί θέλω τους Γερμανούς μου αντικοινωνικούς και όχι ανοιχτούς σαν τους Βερολινέζους.

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία, για την οποία δεν μετάνιωσα ούτε στο ελάχιστο την επιλογή μου. Μπορεί τα μαθήματα να μην ήταν όσο εύκολα θα ήθελα, αλλά στο τέλος όλα πήγαν καλά. Η υπέροχη πόλη του Βερολίνου θα μου μείνει αξέχαστη.

Βασικά αυτά είχα να πω για την εμπειρία μου στο Freie Universität Berlin, για όποιες ερωτήσεις, απορίες στείλτε μου στο ggeorgiou6693@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου