3 Φεβρουαρίου 2013

Όσλο - University of Oslo (UiO)

Του Γιώργου Πατσαβού

To Πανεπιστήμιο:


Η Νομική σχολή βρίσκεται στο κέντρο του Όσλο, στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, δίπλα από τα σημαντικότερα σημεία της, και όχι στο campus. Οι φοιτητές από την Αθήνα καλούνται να επιλέξουν (αυστηρά και μόνο) μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου. Παρέχονται πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές και το site ( www.uio.no/english/ ) είναι καλά οργανωμένο και εύχρηστο. Οι ώρες παρακολούθησης δεν είναι πολλές (συγκριτικά μιλώντας), ενδεικτικά το κάθε μάθημα διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα και καλούμαστε να επιλέξουμε (τουλάχιστον) τρία (έτσι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου υπάρχει αρκετός χρόνος να εξερευνήσει κανείς την πόλη και να ταξιδεύσει). Η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά στα αγγλικά, ενώ παρέχονται και μαθήματα νορβηγικών (αρκετά απαιτητικά, που όμως αρκούν για το πρώτο πτυχίο γλωσσικής επάρκειας σε μόλις ένα εξάμηνο) στα οποία οι φοιτητές erasmus έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων.
Η οργάνωση και η λειτουργία του πανεπιστημίου είναι πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο για έναν Έλληνα φοιτητή, με μια λέξη υποδειγματικές. Το επίπεδο της διδασκαλίας είναι πολύ ικανοποιητικό, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι επισκέπτες-διδάσκοντες (δικηγόροι, στελέχη εταιριών, δημοσιογράφοι) και η διαδραστική φύση του μαθήματος. Ίσως από άποψη όγκου και εμβάθυνσης στη γνώση να υστερεί του δικού μας, όμως η ενεργή συμμετοχή και το ανοικτό πνεύμα του UiO κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία πολύ ευχάριστη. Οι εξετάσεις απαιτούν αρκετό διάβασμα, δεν είναι όμως δύσκολο να επιτύχεις. Θα πρότεινα σε κάποιον το (αρκετά δύσκολο) Ναυτικό και τα Διεθνή μαθήματα (τα οποία αναγνωρίζονται ως ελεύθερης ή υποχρεωτικής επιλογής).

Το Όσλο: 

Μικρή πόλη, χωρίς μεγάλο πληθυσμό και ιστορικό ενδιαφέρον, μα πανέμορφη και καταπράσινη.Οι εξορμήσεις στα μεγάλα πάρκα και δάση, σε απόσταση ελάχιστη από το κέντρο, είναι καθημερινή συνήθεια, ενώ υπάρχουν και αρκετά αξιοθέατα. Γενικά η Νορβηγία είναι μια πανέμορφη χώρα από άποψη φυσικού περιβάλλοντος και με πολλές επιλογές εσωτερικού τουρισμού. Το Όσλο είναι μια πόλη καθαρή όπου ελλείπει τελείως η εγκληματικότητα και το επίπεδο ζωής είναι υψηλότατο, ζωντανή το καλοκαίρι και με πολλές επιλογές τον χειμώνα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Μην σας τρομάζει το κρύο και το σκοτάδι, οι περισσότερες αφηγήσεις είναι υπερβολικές και η εμπειρία της ζωής υπό διαφορετικές συνθήκες αξίζει. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα φτηνής μετακίνησης στις γύρω Σκανδιναβικές χώρες. Το δίκτυο των ΜΜΜ είναι, τέλος, εύχρηστο και οργανωμένο.

Εστίες: 

Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε εστία, το Πανεπιστήμιο αμέσως θα σας στείλει μια μεγάλη λίστα και γενικά είναι εύκολο να βρεις λόγω κεντρικής διαχείρισης. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία Erasmus προτείνω Kringsja ή Sogn. Ακόμη και τα απλά δωμάτια στις εστίες είναι πάντως σχετικά ακριβά (μην σκεφτείτε καν το ενδεχόμενο να νοικιάσετε σπίτι).

Ζωή-Κόστος: 

To Όσλο ήταν η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για το 2013. Οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες επίσης. Τα λεφτά που παίρνουμε είναι αρκετά καλά (άνω των 650 των μήνα) και καλύπτουν πολλές ανάγκες. Ο οικονομικός παράγοντας είναι ίσως ανασταλτικός.Επίσης η νυχτερινή ζωή δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχουν όμορφα μέρη, bar, εστιατόρια, clubs αλλά όλα μέχρι τις 3. Το αλκοόλ και τα τσιγάρα είναι πολύ ακριβά επίσης λόγω της υψηλής τους φορολόγησης.
Συμπερασματικά, η Νορβηγία και το Όσλο είναι μια σχετικά ακριβή επιλογή που δεν θα προσφέρει ακριβώς την εμπειρία erasmus (πάρτυ, κλπ) που έχει κάποιος στο μυαλό του, μα θα προσφέρει μια εμπειρία ζωής σε μια πανέμορφη, χώρα με μοναδικό φυσικό περιβάλλον και οργάνωση, που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπει κάποιος τα πράγματα. Προτείνω το Όσλο ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου