3 Φεβρουαρίου 2013

Ισπανία - Universidad of Jaen


Της Νάντιας Μορφωνιού


Τοποθεσία

Το Πανεπιστήμιο του Jaen βρίσκεται στην Ανδαλουσία, μία από τις καλύτερες περιοχές της Ισπανίας. Η πόλη εδώ θεωρείται μικρή, αν και έχει περίπου 120,000 κατοίκους, ως επί το πλείστον φοιτητές, γεγονός που τη μεταμορφώνει σε ένα ιδανικό περιβάλλον για σπουδές αν κάποιος θέλει έντονο φοιτητικό πνεύμα!!! Το Χαέν είναι μια πόλη ιστορικού ενδιαφέροντος, με έντονα τα αραβικά στοιχεία και στα περισσότερα σημεία του διατηρεί την παράδοσή του. Για τους φυσιολάτρες δε είναι ιδανικό, καθώς έχει αρκετά φυσικά πάρκα στον περιβάλλοντα χώρο, τα οποία κανείς έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί στο πλαίσιο πανεπιστημιακών αθλητικών δραστηριοτήτων. Από αυτήν την πόλη ακόμα, έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς και άλλες ιστορικές και δημοφιλείς περιοχές της Ανδαλουσίας , όπως η Κόρδοβα, η Γρανάδα, η Σεβίλλη, οι οποίες εντοπίζονται σε κοντινές αποστάσεις από το Χαέν. Η κυρίως πόλη του Χαέν περιέχει τα μοντέρνα στοιχεια της, καθώς πρόκειται για μιά καινούρια πόλη, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί και τα παραδοσιακά της στοιχεία, όπως π.χ. ο Καθεδρικός, το παλάτι, τα αραβικά λουτρά, το κάστρο με την απίστευτη θέα.

Σπουδές

Οι σπουδές στο πανεπιστήμιο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθαρά “ερασμίτικες”. Και αυτό γιατί οι καθηγητές δεν επιμένουν ιδιαίτερα στην παρακολούθηση των μαθημάτων, ούτε και είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Προσοχή χρειάζεται σε δύο θέματα: α) πριν την επιλογή του Πανεπιστημίου αυτού, βεβαιωθείτε πως για το δεδομένο εξάμηνο που επιθυμείτε να επιλέξετε υπάρχουν μαθήματα που καλύπτουν επαρκώς τον αριθμό των ECTS που χρειάζεστε. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε από το σαιτ της σχολής και μην το θεωρήσετε και δεδομένο κιόλας, καθώς τα προσφερόμενα μαθήματα αλλάζουν συνήθως μόλις ανοίξουν οι δηλώσεις. β) όσο και να πιστεύετε ότι τα μαθήματα που επιλέξατε θα είναι στα αγγλικά, ακριβώς επειδή δηλώσατε ότι θέλετε να τα διδαχτείτε στα αγγλικά, γελαστήκατε..... εδω θα σας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη!! Τα μαθήματα παραδίδονται μόνο στα ισπανικά λόγω ελλειψης πόρων του Πανεπιστημίουκαι αν σας αρέσει. Αυτός είναι και άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι καθηγητές δε θα επιμείνουν να παρακολουθήσετε τα μαθήματα. Απλά θα σας δώσουν μια ύλη να μελετήσετε από ένα αγγλικό σύγγραμα και θα τους ξαναδείτε στις εξετάσεις! Αντε στην χειρότερή σας να σας ζητήσουν να κάνετε και κανα-δυο εργασίες. Α!!! Και μη σας διαφύγει το εξής: το πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν μαθήματα Ισπανικής για όλα τα επίπεδα, πράγμα το οποίο πρέπει να ψάξετε γιατί δε θα σας ενημερώσουν οι ίδιοι, τα οποία σας προσφέρουν και έξτρα ECTS.

Φοιτητική ζωή

Όσον αφορά τη διαμονή, παιδιά αν και οι εστίες αποτελούν μια εύκολη λύση, είναι συνήθως και η πιο ακριβή.  Σας προτείνω να αναζητήσετε σπίτι στην πόλη, όσο πιο κεντρικά μπορείτε, ούτως ώστε να έχετε τα πάντα στα πόδια σας: τα κλαμπ, τα μαγαζιά και το πανεπιστήμιο. Εγω προσωπικά έμενα σε τόσο κεντρικό σημείο που δε χρειάστηκε ποτέ να πάρω ούτε καν λεωφορείο. Τα σπίτια συνήθως είναι τεράστια, με κατά κύριο λόγο 4 υπνοδωμάτια, δυο μπάνια και κουζίνα, πλυσταριό, σαλόνι και διαδρόμους και κοστίζουν 150-170 ευρώ/άτομο που φτάνουν τα 200 ευρω με τους λογαριασμούς. Αν επιλέγετε χειμερινό εξάμηνο προτείνω να βρείτε κάτι με θέρμανση γιατί ενδέχεται να το δαγκώσετε, ενώ αν επιλέγετε εαρινό διαλέξτε κατά προτίμηση διαμέρισμα με πισίνα ( μην το γελάτε, υπάρχουν αρκετά και μάλιστα σε απίστευτα χαμηλές τιμές- περίπου 170/μήνα). Καλό είναι με βάση την κοινή εμπειρία να μείνετε με άτομα αλλοδαπής εθνικότητας και όχι έλληνες....καθώς συνήθως οι ομοεθνείς σχηματίζουν μια “κλίκα” και αποκόπτονται από τους υπόλοιπους, ενώ η διαβίωση με αλλοεθνείς σας “δικτυώνει” απίστευτα γρήγορα και προσθέτει ποικιλία στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Και πάμε σε αυτό που σας καίει περισσότερο. Την καλοπέραση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στο πανεπιστήμιο είναι να αναζητήσετε το ESN, την οργάνωση των ερασμιτών έτσι ώστε να εγγραφείτε και να απολαύσετε ολες τις προσφορές, πάρτυ, δωρεάν εισόδους στα κλαμπ και τις εκδρομές και δραστηριότητες που διοργανώνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα (ορισμένες φορές και κάθε μέρα). Χρήσιμο είναι και να αναζητήσετε δυο μήνες περίπου πριν την άφιξή σας στο πανεπιστήμιο υποδοχής το Buddy Program που διεξάγεται από την ίδια οργάνωση, σύμφωνα με το οποίο το πανεπιστήμιο ορίζει ένα άτομο ως υπεύθυνο να σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα στην πόλη ως προς τη διαμονή, τις σπουδές κ.α.  Τα tapaδικα είναι άπλετα στην περιοχή, υπάρχουν τέσσερα βασικά κλαμπ και μπαρ με τρελές τιμές (ενδεικτικά μπυρα ή το παραδοσιακό τίντο 1- 1,5 ευρώ, ποτό 3 ευρώ, σφηνάκι 1,5 ευρω στα κλαμπ). Τα σούπερ μάρκετ και γενικά οι τιμές σε όλα τα προιόντα είναι περίπου 20% χαμηλότερες από τα ελληνικά. Να τονίσω πως ο καφές ανέρχεται στο 1,80 ευρώ. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τα άπειρα μποτεγιόν που διοργανώνονται από τους ίδιους τους ερασμίτες, πράγμα που θα σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας.....!!!
   
Θα πρότεινα το Χαέν σε οποιονδήποτε θέλει να ξεφύγει από το χάος μιας μεγαλούπολης και επειθυμεί να απολαύσει μια τρελή και αλησμόνητη εμπειρία σε μία λίγο πιο περιορισμένη αλλά όχι αχανή πόλη της Ισπανίας. Και φυσικά θα πρότεινα να μην περιοριστεί μόνο σε αυτήν, αλλά να προσπαθήσει να ταξιδέψει όσο το περισσότερο μπορεί, καθώς εδώ έχουν εφευρεθεί άπειροι τρόποι προκειμένου ο φοιτητής να ζει και να ταξιδεύει on a low budget. Σας εγγυώμαι ότι η εμπειρία αυτή θα είναι η καλύτερη της ζωής σας!!!
Και για οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε απορία σχετικα με το Jaen η κάποια άλλη πόλη της Ισπανίας, επικοινωνήστε ελεύθερα μαζί μου!!!
  

1 σχόλιο: