3 Φεβρουαρίου 2013

Γαλλία - Université Paris 13

Της Ελένης Νεοπτολέμου

Εγώ ήμουν στο Παρίσι για το χειμερινό εξάμηνο του 2013-14, στο Πανεπιστήμιο 13. Για το Παρίσι υπάρχουν ήδη κι άλλα κείμενα με αρκετές χρήσιμες πληροφορίες, όπως αυτό του Μάνου Γιακουμάκη, ο οποίος ήταν και στο κέντρο. Παρ’ όλα αυτά, ας σας παρουσιάσω κι εγώ το Παρίσι όπως το έζησα τον περασμένο χειμώνα. 

Για την πόλη

Είναι πραγματικά μια πρόκληση να ζήσει κανείς μερικούς μήνες στο Παρίσι. Υπάρχουν άπειρα πράγματα να δει και να κάνει κανείς εκεί, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις και το ποσό που μπορεί να διαθέσει, από μουσεία, θέατρα, συναυλίες, μέχρι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Επιπλέον, λόγω του κομβικού σημείου της πόλης, μπορείς εύκολα να κάνεις πολλά ταξίδια, είτε στη Γαλλία είτε στο εξωτερικό, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, κυρίως αν ταξιδεύσεις με λεωφορείο. Διοργανώνονται επίσης πάρα πολλές δραστηριότητες για τους φοιτητές Εράσμους από όλο το Παρίσι, αλλά και από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ιδιαίτερα, κάτι στο οποίο θα αναφερθώ εκτενέστερα πιο κάτω. Από νυχτερινή ζωή, νομίζω ότι το Παρίσι δεν θα σε απογοητεύσει, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μπορείς να βγεις έξω, μέχρι αργά! Οι συγκοινωνίες είναι πολύ βοηθητικές. Μπορείς να βρεις στάση του μετρό σε κάθε γωνιά στο κέντρο και μετά τις 1-2 που κλείνει το μετρό, υπάρχουν νυχτερινά λεωφορεία που μπορούν να σε εξυπηρετήσουν για να επιστρέψεις σπίτι, όπου και να μένεις στο Παρίσι. Υπάρχει μία κάρτα μέσων, που ανάλογα με το πού ζεις και πού είναι το πανεπιστήμιό σου (2 ή 3 ζώνες) μπορεί να σου κοστίζει 60 ή 85 ευρώ το μήνα (το εισιτήριο για μια διαδρομή του μετρό στοιχίζει 1,70), αλλά νομίζω ότι σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσεις πάρα πολύ. 

Για το σπίτι

Προσωπικά έμενα σε πανεπιστημιακές εστίες, τις οποίες μου πρόσφεραν οι Crous, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Δεν είχα δικαίωμα επιλογής εστίας, αλλά επέλεξα το ύψος του ενοικίου που μπορούσα να διαθέσω καθώς και εάν επιθυμούσα ή όχι συγκάτοικο, και αυτοί μου έδωσαν ένα δωμάτιο ανάλογα με τις επιλογές μου, σχετικά κοντά στο πανεπιστήμιο. Στην δική μου περίπτωση, δεν μοιραζόμουν με κανένα, ούτε μπάνιο, ούτε κουζίνα και είχα ένα δωμάτιο 19m2 το οποίο στοίχιζε κοντά στα 400 ευρώ (συμπ. νερό, ρεύμα, θέρμανση). Μπορούσε κανείς, όμως, να ζητήσει και σπίτι και με λιγότερα χρήματα, γύρω στα 300 ευρώ ίσως. Στην εστία, προσωπικά πέρασα υπέροχα, γιατί ήμασταν όλο φοιτητές, κάναμε πάρτι, βγαίναμε έξω παρέα και είχαμε δείπνα όλοι μαζί. Ωστόσο, αν κανείς θέλει, μπορεί να ενοικιάσει και σπίτι στο Παρίσι, κανονικό διαμέρισμα. Είναι, όμως, αρκετά δύσκολο, τρομερό κυνήγι και ανταγωνισμός, και καλό θα ήταν να αρχίσει από πολύ νωρίς να ψάχνει (προσοχή μην πληρώσετε τίποτα για σπίτι που έχετε δει μόνο από φωτογραφίες και όχι από κοντά!). Είναι επίσης κάπως ακριβά, ίσως ακόμα και τρεις φορές το ενοίκιο που έδινα εγώ, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω γι΄αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες, μιας και δεν έμενα σε σπίτι. Τέλος, μπορείτε αν θέλετε να κάνετε αίτηση στο CAF για να λάβετε φοιτητικό επίδομα για τη στέγαση, καθώς όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν στη Γαλλία δικαιούνται ένα ποσό για το ενοίκιο που πληρώνουν. Πρέπει όμως να κάνετε πολύ νωρίς την αίτηση, γιατί μπορεί 5 μήνες μετά, όταν θα φεύγετε πια, να μην έχετε πάρει ακόμη τα λεφτά! Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε και στο http://www.caf.fr/ . 

Για το πανεπιστήμιο

Δεν είναι στο κέντρο! Είναι σε μια περιοχή λίγο έξω από το Παρίσι (για τους Παριζιάνους δεν θεωρείται καν Παρίσι), στη Villetaneuse. Δεν υπάρχει κοντά μετρό, οπότε η καλύτερη διαδρομή για να πας είναι από το κέντρο πρώτα με την γραμμή Η του SNCF και μετά με λεωφορείο 156 μέχρι το πανεπιστήμιο. Γενικότερα για τις μετακινήσεις σου στο Παρίσι καλό θα ήταν στην αρχή να κοιτάζεις πρώτα στο σχετικό site ( http://www.ratp.fr/ ), γιατί πολύ συχνά ίσως να έχεις πρόβλημα με την επικοινωνία στην αρχή (κυρίως με την προφορά - έχουν δικό τους τρόπο και όταν είσαι ξένος το καταλαβαίνουν αμέσως - σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι που θα είναι πολύ βοηθητικοί, αλλά όχι τόσο κοντά στην περιοχή του πανεπιστημίου). Στο πανεπιστήμιο, οδηγός και βοηθός σε κάθε σου πρόβλημα θα είναι η υπεύθυνη κυρία του γραφείου διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, κ. Dubois (πάρα πολύ βοηθητική και εξυπηρετική). Στο Learning Agreement θα πρέπει να δηλώσεις γύρω στα 10 μαθήματα (γιατί έχουν από 3 μονάδες ECTS), αλλά δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθείς όλα.
Καλό είναι να αποφύγεις τα μαθήματα TD, είναι τύπου εργαστήρια, όπου κάνουν επανάληψη της ύλης που ειπώθηκε στο αμφιθέατρο, σε μικρότερες ομάδες, με εργασίες και παρουσιάσεις. Το μάθημα είναι περισσότερο σαν υπαγόρευση, όπου οι φοιτητές, συχνά με laptops - μην ξαφνιαστείς-, γράφουν την κάθε λέξη του καθηγητή. Χρειάζεται να περάσεις τουλάχιστον 2 μαθήματα για να μην έχεις προβλήματα και καλό είναι, αν μπορείς, για τις εξετάσεις να ζητήσεις σημειώσεις από Γάλλους συμφοιτητές σου. Μπορεί να μην σου στείλουν όλοι, αλλά τουλάχιστον ένας θα το κάνει! Επίσης, μπορείς να ζητήσεις από τους καθηγητές να έχεις προφορική εξέταση, αφού έχουν ιδιαίτερο τρόπο επίλυσης θεμάτων, τον οποίο μπορεί να δυσκολευτείς να συνηθίσεις ώστε να μπορείς να επιτύχεις στις εξετάσεις. Οι καθηγητές δείχνουν αρκετή κατανόηση με τους ξένους φοιτητές, αλλά σίγουρα δεν θα σου χαριστούν στο βαθμό (αλλά θα περάσεις το μάθημα)! Τα μαθήματα είναι 1,5 ώρας και έχουν 15 λεπτά διάλειμμα. Συνήθως το μεσημέρι υπάρχει και κενό για μεσημεριανό. Στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν μικρές καντίνες και καφετέριες, αλλά το πιο χρήσιμο είναι το εστιατόριο, όπου μπορείς να έχεις πλήρες γεύμα με μόνο 3 ευρώ (τιμή ρεκόρ για το Παρίσι). Περισσότερα για το Πανεπιστήμιο εδώ: http://www.univ-paris13.fr/dsps

Επιπλέον, στο πανεπιστήμιο λειτουργεί ο εθελοντικός οργανισμός "J' aime Erasmus", που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές Εράσμους να απολαύσουν και να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται τη διαμονή τους στο Παρίσι. Διοργανώνουν εβδομαδιαία events, κάποιες φορές και περισσότερα από ένα, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, είτε πιο τουριστικά για να γνωρίσετε την πόλη, είτε σχετικά με πράγματα που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν, π.χ. την καλύτερη κρεπερί στο Παρίσι. Είναι ακόμη πάρα πολύ βοηθητικοί για ό,τι χρειαστείτε, όπως για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για το CAF. Το γκρουπ τους στο facebook: https://www.facebook.com/groups/jemerasmusp13/ Την πρώτη εβδομάδα υπάρχει επίσης μία σειρά από "μαθήματα"- ενημέρωση για τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε στο Παρίσι. 

Μερικές ακόμα συμβουλές για τέλεια διαμονή

Στο πανεπιστήμιο υπάρχει μια service culturelle, από όπου μπορείς να αγοράσεις εισιτήρια για παραστάσεις ή συναυλίες που γίνονται στο Παρίσι για 3 ευρώ το ένα! Επίσης, κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα δίνονται δωρεάν εισιτήρια στην Comedie francaise σε φοιτητές, αλλά πρέπει να περιμένεις στην ουρά 1-2 ώρες πριν (στους Γάλλους αρέσει να περιμένουν σε ουρές παραδόξως!). 

Όσο για το Εράσμους, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου! Αν έχετε απορίες ή ξέχασα σημαντικές πληροφορίες, σχολιάστε και θα απαντήσω!




1 σχόλιο:

  1. Καλησπερα. Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου και σε ευχαριστω πολυ. Εγω ειμαι στο τμημα πολιτικης επιστημης και ιστοριας στο παντειο κια εχω επιλεγει για ερασμους στο paris 13. Eπειδη θα ηθελα να μου δωσεις μερικες επιμερους πληροφοριες θα μπορουσες να μου δωσεις το email η το facebook σου για να σου γραψω απο κει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή