3 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανία - Julius-Maximilians-Universität Würzburg


Από τις Χριστίνα Πέπονα και Αγάθη Χήρα

Ψάχνοντας τη λίστα για τα πανεπιστήμια πριν ένα χρόνο, δεν είχαμε ιδέα για την πόλη του Würzburg αφού δεν είναι πολύ γνωστή. Η μία από μας αναζητούσε ένα μέρος με φυσική ομορφιά, ενώ η άλλη έντονη νυχτερινή ζωή. Το Würzburg, λοιπόν, συνδυάζει και τα δύο! Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από το χάος και τις αποστάσεις της Αθήνας και να ζήσουν σε μία καθαρά φοιτητική πόλη, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

1.Πόλη:

Το Würzburg είναι η πρωτεύουσα της Κάτω Φρανκονίας στην Βαυαρία και διασχίζεται από τον ποταμό Μάιν. Έχει 134.000 κατοίκους εκ των οποίων 22.000 είναι φοιτητές. Αποτελεί την αρχή του romantische straße, αφού όντως πρόκειται για μια ρομαντική και παραμυθένια πόλη. Στην παλαιά πόλη η οποία είναι το κέντρο βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα μαγαζιά ( bar, club, pub, και μαγαζιά για ψώνια). Αυτή περιτριγυρίζεται από πάρκα στα οποία οι φοιτητές περνάνε μεγάλο μέρος του χρόνου τους. Δύο από τα ωραιότερα αξιοθέατα του Würzburg  είναι το επισκοπικό μπαρόκ παλάτι «Residenz», με τους κήπους του «Hofgarten», το οποίο μάλιστα προστατεύεται από την Unesco ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας και το Festung Marienberg, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, προσφέροντας όμορφη θέα της πόλης. Η προσέγγιση του γίνεται μέσω πανέμορφης διαδρομής που περιλαμβάνει κήπους, αμπελώνες και πολύ πράσινο. Κεντρικό σημείο της πόλης αποτελεί η παλιά γέφυρα, που κοσμείται από αγάλματα και αποτελεί τόπο συνάντησης για τα περίφημα pre-drinking των Ερασμιτών που πολύ θα αγαπήσεις. Τέλος, το Würzburg απέχει 1,5 ώρα από την Φρανκφούρτη και την Νυρεμβέργη και γύρω στις 3 από το Μόναχο (δεν θα χάσεις με τίποτα το Οκτόμπερφεστ)!

2.Πανεπιστήμιο:

Το Julius-Maximilians Universität είναι από τα παλαιότερα και πιο παραδοσιακά πανεπιστήμια της Γερμανίας με έτος ίδρυσης το 1402. Το Campus στο οποίο βρίσκονται οι περισσότερες σχολές και αρκετές εστίες απέχει 20 λεπτά με το λεωφορείο από το κέντρο της πόλης. Η νομική όμως στεγάζεται στο κέντρο της πόλης στα κτήρια του παλαιού και νέου Πανεπιστημίου.
Τα μαθήματα μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτά της Ελλάδας. Τα περισσότερα είναι απλές παραδόσεις με συνοδεία power-point χωρίς υποχρεωτικές παρουσίες, ενώ όλα γίνονται στα γερμανικά μαζί με τους γερμανούς φοιτητές. Οι εξετάσεις για τους φοιτητές εράσμους είναι κυρίως προφορικές και οι εξεταστές αρκετά επιεικείς (εξαρτάται βέβαια από τον καθηγητή και τη φύση του μαθήματος). Η οργάνωση της νομικής είναι εξαιρετική : υπάρχει καθημερινή ενημέρωση μέσω email, και ταυτόχρονα λειτουργούν δυο πλατφόρμες πληροφόρησης ( πχ eClass). Τόσο το διοικητικό προσωπικό όσο και οι καθηγητές είναι ιδιαίτερα βοηθητικοί και φιλικοί με τους φοιτητές εράσμους. Επιπλέον, το Κέντρο Γλώσσας του Πανεπιστημίου προσφέρει κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και ένα μήνα πριν την έναρξη του, τη δυνατότητα συμμετοχής  στους αλλοδαπούς φοιτητές σε δωρεάν μαθήματα γερμανικών για όλα τα επίπεδα, αλλά και διάφορων άλλων ξένων γλωσσών.

3. Στέγαση:

Όσον αφορά τη στέγαση είσαι πολύ τυχερή/ός! Όλοι οι φοιτητές εράσμους έχουν εξασφαλισμένη θέση σε εστία με τη δήλωση τους. Οι εστίες βρίσκονται σε διάφορα μέρη της πόλης, οι περισσότερες, όμως, είναι στο κέντρο και στο campus. Οι τιμές κυμαίνονται από 180-260 ευρώ και μπορείς να διαλέξεις είτε μονόκλινο δωμάτιο με δικό του μπάνιο και κουζίνα ή shared flat στο οποίο μοιράζεσαι μπάνιο και κουζίνα με 2-5 άτομα. Ο εξοπλισμός των δωματίων είναι ο βασικός αλλά η κατάστασή τους είναι πολύ καλή σε σχέση με αυτή των εστιών σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Γενικά σου προτείνουμε να δηλώσεις τις εστίες του κέντρου καθώς βρίσκονται κοντά στην σχολή και στα μέρη που θα βγαίνεις το βράδυ.

4.Μετακινήσεις:

Το δίκτυο συγκοινωνιών αποτελείται από λεωφορεία και τραμ που καλύπτουν όλες τις περιοχές που χρειάζεσαι. Τα εισιτήρια είναι ακριβά (2,45€), εσύ όμως δεν θα έχεις πρόβλημα, αφού πληρώνοντας το semester fee (100€), αποκτάς το φοιτητικό πάσο και έχεις ελεύθερη πρόσβαση σε όλα. Μην περιμένεις, όμως βραδινά λεωφορεία.. Αν και δεν θα σου χρειαστούν ιδιαίτερα, ακόμη και το χειμώνα! Καλή επιλογή, ειδικά για το εαρινό εξάμηνο, είναι και το ποδήλατο, αφού όλη η πόλη καλύπτεται από ποδηλατόδρομους.

5.Ζωή:

Το κόστος ζωής εδώ είναι αρκετά πιο χαμηλό σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια μέρη στα οποία μπορείς να φας οικονομικά, υπάρχει, επίσης η φοιτητική λέσχη η οποία, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα οικονομική χωρίς να προσφέρει ιδιαίτερη ποιότητα. Γι’αυτό η καλύτερη επιλογή είναι να τρως σπίτι, αφού το σούπερ μάρκετ είναι πάρα πολύ φθηνό.
Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή, καθημερινά διοργανώνονται φοιτητικές βραδιές στα διάφορα μπαρ/κλαμπ της πόλης με ιδιαίτερα προσιτές τιμές (2-3 ευρώ η μπύρα και το κρασί και 2-5 ευρώ η είσοδος, όπου υπάρχει). Γενικά η πόλη έχει αρκετά μέρη για να βγεις, αλλά αν είσαι ψαγμένο τυπάκι θα τα βρεις λίγο σκούρα ιδιαίτερα στην αρχή... Δεν λέμε, υπάρχουν και κάποια μικρά κρυμμένα μπαράκια αλλά οι ερασμίτες συνηθώς (οι ισπανοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία) προτιμούν τα κλαπμς. Βέβαια, όλα συνηθίζονται αρκεί να υπάρχει καλή παρέα και ποτό!

Υ.Γ.1: Σου προτείνουμε 100% να επιλέξεις αυτή την πόλη καθώς εμείς ήρθαμε μόνο για το χειμερινό εξάμηνο αλλά περνάμε τόσο ωραία που θα παραμείνουμε εδώ και για το εαρινό.

Υ.Γ.2: Ο καιρός του  Würzburg είναι ιδιαίτερα ήπιος σε σχέση με άλλες πόλεις της Γερμανίας. Φέτος συγκεκριμένα χιόνισε μόνο για δύο μέρες και η θερμοκρασία έπεσε λίγες φορές κάτω από το 0!

Οτιδήποτε και αν θελήσεις, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Τα e-mail μας είναι: agathichira@hotmail.com και xristina.pepona26@gmail.com

Viel Spaß!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου