3 Φεβρουαρίου 2013

Βουδαπέστη - Karoli Gaspar University of the Reformed Church

Της Αναστασίας Γράσσου
 
Το Πανεπιστήμιο
 
Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνει κανείς πόσο ξενέρωτο είναι αυτό το πανεπιστήμιο.Θα είμαι ξεκάθαρη φίλε ή φίλη που σκέφτεσαι να πας. ΑΠΛΑ ΜΗΝ ΠΑΣ. Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο στη μέση του πουθενά, 40 λεπτά από το κέντρο χρησιμοποιώντας τις συγκοινωνίες. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν οτι στα πρωινά μαθήματα στις 8 νταν δεν ξυπνάς για κανένα λόγο στους -10 βαθμούς και το παχύ το χιόνι να πας στο ξεχασμένο απο το Θεό Karoli Gaspar να μορφωθείς. Και αν νομίζεις οτι θα βρεις εκεί τους συνερασμίτες φίλους σου να κάνετε χαβαλέ,χαμό και τζέρτζελο πλανάσαι πλάνην οικτράν. Εμείς ήμαστε 3 άτομα συνόλικά μέσα στην αίθουσα και όχι γιατί οι υπόλοιποι ήταν τεμπέληδες και τους πλάκωσε το πάπλωμα αλλά γιατί απλώς δεν υπήρχαν άλλοι. Το προηγούμενο εξάμηνο (το οποίο σε πληροφορώ ήταν και η πρώτη φορά που δέχτηκε το πανεπιστήμιο γενικά Εrasmus φοιτητές) ήταν πιο extreme ,ήταν στο σύνολο 8!! Στα μέιλ σου δε θα απαντήσουν ποτέ και αν σκεφτείς και τη γραφειοκρατεία που απαιτεί το πρόγραμμα γενικά με υπογραφές και έγγραφα το σίγουρο είναι οτι θα ταλαιπωρηθέις αρκετά. Ωστόσο οι καθηγητές είναι πολύ προσιτοί,το μάθημα μοιάζει πιο πολύ με συζήτηση,οι εξετάσεις γελοίες και με το minimum προσπάθειας γυρνάς πίσω καμαρωτός-ή με 5-6 μαθήματα περασμένα με άριστα 10.


Οι εστίες 

 
Ένα σχόλιο θα κάνω : ΟΧΙ
Δίπλα ακριβώς από το πανεπιστήμιο. Σε μια έρημη δηλαδή industrial παρακμιακή συνοικία έξω από το κέντρο της πόλης που δεν έχει τίποτα τριγύρω παρά μόνο δεκαόροφες πολυκατοικίες.Θες να πας να πιείς έναν καφέ,να δεις ανθρώπους,να βγεις ρε παιδί? Παίρνεις συγκοινωνία και φτάνεις μετά από 40 λεπτά στον πολιτισμό. Τις πρώτες μέρες το κάνεις. Στην πορεία βαριέσαι γιατί δεν είναι ελλαδάρα εκεί στα βόρεια να έχεις ήλιο συνέχεια πάνω απ το κεφάλι σου κέφια για μεγάλες αποστάσεις,περιπάτους και χάχανα. Εκεί θα χορτάσεις κρύο και
συννεφιά. Γιαυτό καλό είναι να νοικιάσεις ένα σπιτάκι στο κέντρο να κάνεις τις βολτούλες σου όποτε θες και να γνωρίσεις και κουλ συγκατοίκους από όλο τον κόσμο. Γιατι μπορεί να είναι φθηνές οι εστίες (120 ευρω) αλλά μη νομίζεις ότι θα κάνεις φίλους εκεί. Όλα τα διαμερίσματα είναι γεμάτα ξενοφοβικούς ούγγρους (είπαμε συνερασμίτες δεν έχεις ,λυπάμαι κρίμα) που δεν ξέρουν γρι αγγλικά. Κανένας τους. Όχι μόνο οι φοιτητές. Ούτε οι υπεύθυνοι. Επομένως αν σου χαλάσει η βρύση πας στον υπεύθυνο αρχίζεις την παντομίμα και το body language, δε βγάζεις άκρη , στέλνεις μέιλ στο πανεπιστήμιο για βοήθεια,σου απαντάνε μετά από τρεις βδομάδες αφού έχεις στείλει πέντε-έξι μηνύματα ακόμη και μετά ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μπορείς να βρεις διαμερίσματα στο κέντρο από 150 ευρώ. Γιατί ό,τι και να λέμε πιο ωραίο είναι να ξυπνάς και να αγναντέυεις τον Δούναβη τις γέφυρες και τα κάστρα πίνοντας ζεστή σοκολάτα με τον Πορτογάλο ή τη Βραζιλιάνα συγκάτοικό σου παρά να βλέπεις τα εργοστάσια δίπλα από το Karoli Gaspar.


H πόλη 
 
Ό,τι και να πω για τη Βουδαπέστη θα είναι λίγο. Πανέμορφη και ελεεινά φθηνή.
Η
νυχτερινή ζωή τρελιάρικη με τα ωραιότερα πάρτυ της κεντρικής ευρώπης (στο λεω γιατί τη γύρισα). Μπορεί να μην γνωρίσεις άτομα στο πανεπιστήμιο αλλά έξω είναι αδύνατον να μην κάνεις γνωριμίες. Και αυτό γιατί η Βουδαπέστη είναι γεμάτη ερασμίτες που απλά ήταν έξυπνοι αρκετά να μη διαλέξουν το Karoli.

Οι
τιμές ελεεινές. Ενδεικτικά :
Μισόλιτρη μπίρα 1 Ε και κοκτέιλ από 2 Ε.
Φαγητό παραδοσιακό με ορεκτικό,κυρίως και γλυκό 5 Ε.

Τι να πρωτοπώ για
τις συγκοινωνίες? Σε συμβουλεύω να βγάλεις μηνιαία κάρτα με 10 Ε με την οποία χρησιμοποιείς όλα τα μέσα (μετρό,λεωφορείο,τραμ,τρόλει και καραβάκι). Πρόσεχε όμως το εξής :Άμα λέει το πρόγραμμα ότι το λεωφορείο θα περάσει 12.49 και εσύ πας 12.50 δυστυχώς το έχασες. Το πόσο οργανωμένο είναι το σύστημα των μέσων θα σε εκπλήξει.

Τέλος, η πόλη αυτή ευνοεί τα
ταξίδια. Υπάρχουν τρένα για όλη την κεντρική ευρώπη και τα βαλκάνια που αναχωρούν καθημερινώς με χαμηλές τιμές.

Με λίγα λόγια:
Βουδαπέστη: ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙ
Karoli Gaspar:
ΟΧΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου