3 Φεβρουαρίου 2013

Μπολόνια - Alma Mater Studiorum-Universita degli Studi di Bologna

Της Ελένης Μαρκάκου

Η πόλη:
 
Η Μπολόνια (Bologna) είναι πόλη της βόρειας  Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια(Emilia-Romagna). Η αρχαιότατη πανεπιστημιούπολη (επισήμως από το 1088,το πανεπιστήμιο της Μπολόνια είναι το παλαιότερο της Ευρώπης), φιλοξενεί περίπου 100.000  φοιτητές, που της προσδίδουν πλούτο και ζωντανεύουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της. Είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο. Την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ' ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά του San Luca, μήκους 3,5 χιλιομέτρων και με 666 καμάρες, ξεκινώντας από την κεντρική piazza Maggiore. Έχει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης ,μετά από εκείνο της Βενετίας, το οποίο παραμένει καλοδιατηρημένο ...

...χάρη σε μια προσεκτική πολιτική ανακαίνισης και διατήρησης που άρχισε τη δεκαετία του '60. Τα επτά μυστικά της προσελκύουν πολλούς τουρίστες και την καθιστούν διάσημη. Η υγρασία είναι αρκετή και το κρύο είχε ξεκινήσει από τις αρχές Νοέμβρη-στα μέσα του Δεκέμβρη είχε αρχίσει να χιονίζει! Είναι αρκετά προσιτή από οικονομική άποψη, αφού στα βασικά είδη οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές από την Αθήνα. Οι αποστάσεις είναι αρκετά κοντινές και φυσικά υπάρχουν πολλά ποδήλατα, τα οποία βρίσκεις να πωλούν  στο δρόμο και κοστίζουν 15-20 ευρώ. Δεν αξίζει να τα αγοράσετε από κάποιο κατάστημα γιατί είναι πανάκριβα αφενός και, αφετέρου, μπορεί και να σας τα κλέψουν!

Η ζωή: 

Στην Ιταλία γενικά, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πολύ ανεπτυγμένο, κάτι που διευκολύνει  την πρόσβαση σε πολλές ενδιαφέρουσες πόλεις. Προτείνω λοιπόν, να κάνετε όσα περισσότερα ταξίδια μπορείτε! Η Μπολόνια, εξάλλου, βρίσκεται πολύ κοντά σε πόλεις όπως  Βενετία, Φλωρεντία, Πάρμα, Μοντένα για τις οποίες η διαδρομή είναι λιγότερο από μία ώρα και το εισιτήριο ποικίλλει στα 8-12 ευρώ. Κοντά, επίσης, είναι το Μιλάνο, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά,και η Ρώμη, περίπου 2 ώρες. Πριν την αναχώρηση από Ελλάδα, θα ήταν χρήσιμο να ανακαλύψετε τα γκρουπάκια των Εράσμους στο facebook. Θα βοηθήσει να δικτυωθείτε και να φύγει το πρώτο άγχος. Υπάρχουν δύο οργανώσεις για τους Εράσμους, που ειλικρινά, κανονίζουν κάθε μέρα κάτι διαφορετικό : parties, προβολή ταινιών, εκδρομές, ξεναγήσεις σε μουσεία και φυσικά με μειωμένες τιμές! Αξίζει να συμμετέχετε, αυτή είναι η όλη φιλοσοφία του προγράμματος! Αγαπημένη τους συνήθεια είναι το botellon, όπου συγκεντρώνονται όλοι και πίνουν ακατάπαυστα! Είναι ωραίο να γνωρίζεις έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής και πώς λειτουργούν οι νέοι στις υπόλοιπες χώρες! Εκεί ανακαλύπτεις μία απέραντη πολυπολιτισμικότητα! Θα εκπλαγείτε από το πόσοι Ισπανοί υπάρχουν, οι οποίοι ούτε καν μιλούν τη γλώσσα! Ευτυχώς, όλοι πολύ φιλικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν, καθώς είναι εξοικειωμένοι με τους φοιτητές του προγράμματος. 

Το σπίτι: 

Όσον αφορά το σπίτι, η συγκατοίκηση είναι κάτι δεδομένο. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, μονόκλινο δωμάτιο(camera singola),όπου κοιμάσαι μόνος και δίκλινο δωμάτιο(camera doppia), το μοιράζεσαι με άλλον. Κοστίζουν 300-350 ευρώ και 200-300 ευρώ αντίστοιχα. Να διευκρινίσετε όμως τι περιλαμβάνεται ακριβώς στην τιμή, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Υπάρχουν αρκετά μεσιτικά γραφεία, αλλά συνήθως θέλουν 2 ενοίκια και την αμοιβή τους με την υπογραφή του μισθωτηρίου, οπότε ίσως συμφέρει να το ψάξετε μόνοι σας από το ίντερνετ ή και πηγαίνοντας καμιά δεκαριά μέρες νωρίτερα. Αν και παλιά εξωτερικά,τα σπίτια μέσα είναι πολύ καλά ανακαινισμένα και άνετα.Επίσης, καλή είναι και η λύση της εστίας. Εγώ έμενα σε μία ιδιωτική και είχα δικό μου δωμάτιο και μπάνιο,κοινόχρηστους τους άλλους χώρους και έτρωγα εκεί. Ήταν λίγο υπερεκτιμημένη, αλλά η υποτροφία κάλυπτε σχεδόν το μισό ποσό.

Το πανεπιστήμιο: 

Το πανεπιστήμιο ονομάζεται “Alma Mater Studiorum-Universita degli studi di Bologna”.Είναι το αρχαιότερο της Ευρώπης και ξεκίνησε με τη σχολή της Νομικής. Όλες οι σχολές-πλην Πολυτεχνείου- βρίσκονται συγκεντρωμένες εντός των τειχών της πόλης, στη Via Zamboni. Ο δρόμος αυτός καθημερινά έχει πάρα πολύ κόσμο και στο ενδιάμεσο βρίσκεται η piazza Verdi, μία τεράστια πλατεία,όπου μαζεύονται τα βράδια φοιτητές και όχι μόνο, με μπύρες στο χέρι, κιθάρες και πολύ κέφι. Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για βραδινή διασκέδαση. Εγώ ήμουν χειμερινό εξάμηνο, τα μαθήματα ξεκίνησαν 24 Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκαν αρχές Δεκέμβρη. Έχουν ένα απίστευτο σύστημα που διαρθρώνεται σε 3 εξεταστικές, τους μήνες Δεκέμβρη, Ιανουάριο, Φεβρουάριο (οπότε αντίστοιχα Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο το εαρινό)όπου οι καθηγητές για να μοιράσουν τον κόσμο, εξετάζουν τα μαθήματα (appelli) σε όποια εξεταστική περίοδο επιλέγεται από τον φοιτητή. Έτσι, υπάρχουν 3 ευκαιρίες να περαστεί το μάθημα! Βέβαια, πάντα θα πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση με τον καθηγητή, σε περίπτωση που θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό στο μάθημα του για τους φοιτητές Εράσμους. Οι εξετάσεις είναι όλες προφορικές- στην αρχή με τρόμαξε λιγάκι αλλά τολμώ να πω ότι δεν χρειάζεται κανένα άγχος! Τα μαθήματα είναι στα ιταλικά, υπάρχουν γύρω στα 3-4 στα αγγλικά, τα οποία παρακολουθούνται κυρίως από Εράσμους. Οι καθηγητές είναι αρκετά συνεργάσιμοι και δέχονται απορίες και ερωτήσεις είτε στην ώρα ακρόασης, είτε μέσω του προσωπικού e-mail που χορηγεί το πανεπιστήμιο. Υπήρχαν αρκετές προαιρετικές εργασίες, με τις οποίες είναι καλό να ασχοληθείτε- είναι τρόπος κοινωνικοποίησης και εκμάθησης της γλώσσας ακόμα καλύτερα! Τα διαδικαστικά δεν έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, σε γενικές γραμμές έχουν καλή οργάνωση σαν πανεπιστήμιο. Βεβαίως έχουν και αυτοί μια απέραντη γραφειοκρατεία! Ειλικρινά, ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες! Το προτείνω ανεπιφύλακτα, τόσο για την πόλη, όσο και για τη ζωή εκεί!


1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα!Θελω να ρωτησω εσεις γνωριζατε την Ιταλικη γλωσσα; Ειναι απαραιτητη; Σκεφτομουν να ξεκινησω καποια μαθηματα πρωτου φυγω για Ερασμους στην Ιταλια... Τα μαθηματα ειναι στα Αγγλικα για εμας απο Ερασμους ή και στις δυο γλωσσες δηλαδη; Πως λειτουργει; Εγω ειμαι στον κλαδο της ψυχολογιας και σπουδαζω στη Βουλγαρια. Ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή