3 Φεβρουαρίου 2013

Αννόβερο - Leibniz Universität Hannover

Της Λυδίας Παναρίτη

Λίγα λόγια για την πόλη

Το Αννόβερο (στα γερμανικά Hannover) βρίσκεται στην βόρεια Γερμανία και πιο συγκεκριμένα ανήκει στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας-Niedersachsen,του οποίου είναι και η πρωτεύουσα. Ο πληθυσμός είναι περίπου 500.000 ωστόσο θα σας φανεί μεγαλύτερος λόγω του μεγάλου αριθμού των αλλοδαπών φοιτητών. Όπως ενημερώνονται όλοι οι φοιτητές τις πρώτες μέρες (orientation days), το Αννόβερο είναι η πιο πράσινη πόλη της Γερμανίας, πράγμα που εγγυάται πολλές βόλτες στα τεράστια πάρκα και τα δάση!!! Από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης είναι το Νέο Δημαρχείο (Das neue Rathaus), το οποίο είναι πανέμορφο, η πραγματικά τεράστια λίμνη Maschsee, που βρίσκεται πολύ κοντά από το κέντρο της πόλης και μπορεί κανείς να κάνει πατινάζ τον χειμώνα (αν παγώσει εντελώς), το κτίριο της όπερας, τα μουσεία και οι κήποι στο Χερενχαουσεν (Herrenhäuser Garten). Σίγουρα όποιος πάει θα παρατηρήσει, τα πολύ όμορφα κτίρια της πόλης, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση ...

...με τις πολυκατοικίες της Αθήνας. Γενικά το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ καλό και η πόλη δεν είναι χαοτική, γεγονός που δεν σε κουράζει ιδίως αν είσαι φοιτητής. Ένα ακόμη θετικό είναι ότι το Αννόβερο βρίσκεται κοντά σε πολλές γνωστές πόλεις. Εντός του κρατιδίου μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Αμβούργο,τη Βρέμη,το Χίλντεσχάιμ και άλλες όμορφες γραφικές πόλεις. Πέρα από το κρατίδιο όμως μπορεί κανείς να βρει διάφορες προσφορές για προορισμούς όπως το Βερολίνο, η Κολωνία κ.α.. Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή οι επιλογές είναι πολλές λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών και μπορεί κανείς να βρει μέρη με οποιοδήποτε είδος μουσικής, επομένως δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Οι τιμές γενικά είναι αρκετά καλές. Ας μην αναφερθούμε και στα διάφορα φοιτητικά πάρτυ, όπου βρίσκεις την μπύρα και με ένα ευρώ!!!

Μεταφορά-Στέγαση:

Στην πόλη μετακινείται κανείς με U-bahn, που είναι κάτι σαν το δικό μας τραμ, με λεωφορεία,ποδήλατο και πόδια για κοντινές αποστάσεις. Οι συγκοινωνίες είναι πολύ καλά οργανωμένες και συνήθως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις ούτε καν στα λεωφορεία.. Στην αρχή του εξαμήνου οι φοιτητές παίρνουν από το πανεπιστήμιο ένα εισιτήριο που διαρκεί όλο το εξάμηνο (Semesterticket), και το οποίο κοστίζει περίπου 200 ευρώ (μην τρομάζετε) αλλά συμφέρει αν σκεφτείτε ότι περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε ολόκληρο το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας. Ο γερμανικός σιδηρόδρομος είναι εξαιρετικά οργανωμένος και δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς σε πολλές πόλεις της Γερμανίας και όχι μόνο. Εύκολα βρίσκει κανείς διάφορες προσφορές όπως το Schoneswochenende, το οποίο αφορά την Γερμανία  και λειτουργεί ως εξής. Περιλαμβάνει τα έξοδα διαδρομής έως 5 ατόμων και κοστίζει 40 ευρώ (40/5). Όμως πέρα από τα ταξίδια εντός της Γερμανίας υπάρχουν και άλλες προσφορές, π.χ. μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Παρίσι με 29 ευρώ. 
Όσον αφορά τις εστίες είναι πολλές και σε διάφορα σημεία της πόλης. Θα έλεγα οτι ποικίλλουν.. Άλλες είναι πιο παλιές και άλλες πιο καινούργιες, άλλες στο κέντρο της πόλης και άλλες πιο μακριά. Πάντως τα ενοίκια δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά, από 200 έως 250 ευρώ, περίπου η μισή υποτροφία δηλαδή. Τα δωμάτια σε κάθε όροφο χωρίζονται ανά 8 τις περισσότερες φορές και οι ένοικοι μοιράζονται το ίδιο μπάνιο και την ίδια κουζίνα. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει νιπτήρας! Ωστόσο αν κάποιος προτιμήσει να μείνει σε διαμέρισμα, τα ενοίκια κυμαίνονται γύρω στα 440 ευρώ  επομένως μπορεί να σκεφτεί και το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης.

Το Πανεπιστήμιο:

Γενικά το Αννόβερο φημίζεται για την Ιατρική και για τις σχολές του Πολυτεχνείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στην νομική. Από πλευράς εγκαταστάσεων, το πανεπιστήμιο είναι όμορφο.Διαθέτει πάρα πολλούς χώρους για αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες παίρνει κανείς φυσικά μέρος δωρεάν, όπως και στην Ελλάδα. Πολύ κοντά στη σχολή βρίσκεται η βιβλιοθήκη στην οποία έχουν οι φοιτητές του Erasmus όπως και όλοι οι άλλοι ελεύθερη πρόσβαση. Στην αρχή κάθε εξαμήνου αλλά και κατά την διάρκεια δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές Erasmus να παρακολουθήσουν εντατικά μαθήματα γλώσσας έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η παρακολούθηση των μαθημάτων. Σχεδόν όλα τα μαθήματα είναι στα γερμανικά και μόνο ένα ή δυο γίνονται στα αγγλικά και φυσικά ο φοιτητής Erasmus παρακολουθεί τα μαθήματα μαζί με τους γερμανούς φοιτητές. Σίγουρα οι διαλέξεις οι οποίες γίνονται στα γερμανικά αποτελούν ένα μικρό προβληματάκι αλλά ας μην ξεχνάμε τα Hochdeutsch που μιλούν στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να εξασκήσει κανείς την γλώσσα. Στους φοιτητές Erasmus μοιράζεται ένας οδηγός από τον οποίο επιλέγει κανείς τα μαθήματα. Εκτός από 2-3 μαθήματα τα οποία είναι υποχρεωτικά, τα υπόλοιπα είναι θέμα επιλογής του καθενός. Υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά μαθήματα, στα οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να επικεντρωθεί κανείς δεδομένου ότι έχει περισσότερες πιθανότητες αναγνώρισης τους στην Ελλάδα. Γενικά οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτικές με εξαίρεση κάποια (1-2) μαθήματα στα οποία κατά κανόνα χάνεται το δικαίωμα εξέτασης μετά τις 3 απουσίες. Ωστόσο υπάρχει μια μεγαλύτερη ελαστικότητα με τους φοιτητές Erasmus. Οι καθηγητές είναι αρκετά συνεννοήσιμοι, επομένως μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτούς αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Κάτι αντίστοιχο του δικού μας mystudies είναι εδώ το StudIp, στο οποίο βρίσκει κανείς όχι μόνο τα μαθήματα που παρακολουθεί αλλά επιπλέον τις ώρες και μέρες διεξαγωγής των μαθημάτων και τέλος υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή το υλικό που διδάσκεται κάθε φορά στο πανεπιστήμιο. Και το φαγητό? Το πανεπιστήμιο διαθέτει δυο λέσχες. Η μια είναι πιο φθηνή με σχετικά καλό φαγητό και η άλλη η οποία μάλιστα βρίσκεται απέναντι από το πανεπιστήμιο είναι ελάχιστα πιο ακριβή με πολύ ωραίο και αρκετό φαγητό!! Προσωπικά το Erasmus είναι για μένα εμπειρία ζωής και θα σας δώσει την δυνατότητα να μάθετε να ζείτε όχι απλά μακριά από τους γονείς σας,αλλά με τελείως διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες. Κατά τη γνώμη μου το Εrasmus αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο το οποίο δεν θα ξαναζήσει κανείς στην ζωή του με τον ίδιο τρόπο. Επομένως το συνιστώ ανεπιφύλακτα και πιστεύω πως αξίζει να το δοκιμάσει οποιοσδήποτε!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Της Σοφίας Δεληγιάννη

Η πόλη

Το Αννόβερο βρίσκεται στη βόρεια Γερμανία και είναι η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Κάτω Σαξονίας. Ο πληθυσμός του είναι γύρω στις 500.000 κατοίκους και είναι ιδιαίτερα γνωστή πόλη για τις εκθέσεις που φιλοξενεί. Θεωρείται η πιο πράσινη πόλη της Γερμανίας καθώς έχει τεράστια πάρκα και δάση μέσα στην πόλη!!! Αξίζει ιδιαίτερα η παλιά πόλη (Altstadt), το δημαρχείο (Das neue Rathaus), η λίμνη (Machsee) και άλλα πολλά! Είναι φοιτητούπολη και ο αριθμός των εράσμους φοιτητών ιδιαίτερα μεγάλος! Η νυχτερινή ζωή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική, ωστόσο διαθέτει μια ποικιλία για κάθε γούστο,όπως αρκετά club στο κέντρο της πόλης, αλλά και μπαράκια και μπυραρίες στις 2 πιο "χαλαρές περιοχές" της πόλης (Linden και Christuskirche)! Σε κάθε περίπτωση διοργανώνονται και ερασμίτικα πάρτυ όπου συναντιούνται όλοι οι ερασμίτες.

Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης, το Αννόβερο είναι ιδιαίτερα οικονομικό, σίγουρα πιο φτηνό από Αθήνα, σε όλους τους τομείς, διασκέδαση, φαγητό, σουπερμάρκετ κλπ.

Συγκοινωνία

Στο θέμα της μετακίνησης δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς υπάρχουν τραμ (u bahn), λεωφορεία άλλα και τρένα (s bahn). Παρασκευή και Σάββατο μάλιστα 24ωρα!!! Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται και ποδήλατο, ιδιαίτερα για οποίον πάει εαρινό εξάμηνο. Το εισιτήριο για τα μέσα (Semesterticket) το προμηθεύεται ο κάθε φοιτητής από το πανεπιστήμιο στην αρχή του εξάμηνου, κοστίζει 280€, αλλά δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις με το τρένο  σε όλο το κρατίδιο, ιδιαίτερα για μονοήμερες εκδρομές σε κοντινές πόλεις, στο Αμβούργο, Βρέμη, Γκόττιγκεν, Τσέλε κλπ. Φαίνεται ακριβό αλλά πραγματικά αξίζει αν το εκμεταλλευτείς σωστά !!! Λόγω τοποθεσίας ενδείκνυται επίσης το Αννόβερο για αρκετά ταξίδια σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς βρίσκεται 1,5 ώρες μακριά από Βερολίνο και 4 από Άμστερνταμ με το τρένο!

Στέγαση

Οι εστίες είναι πολλές και σε πολλά σημεία της πόλης. Άλλες ανακαινισμένες και άλλες όχι. Το ενοίκιο είναι γύρω στα 200€ (η μισή υποτροφία) και στις περισσότερες εστίες μοιράζεσαι κουζίνα σαλόνι μπάνιο με 10 περίπου άτομα. Ακούγεται κάπως, άλλα είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις πολλά καινούρια άτομα, σπάνια δε νιώθεις μόνος! Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συγκατοικήσει κάνεις (wohngemeinschaft, wg), τα ενοίκια βεβαία είναι πιο ακριβά, γύρω στα 350€ άλλα μοιράζεσαι ένα διαμέρισμα με 2-3 άτομα.

Πανεπιστήμιο

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο,  ένα πανέμορφο κάστρο, στο οποίο στεγάζονται οι περισσότερες σχόλες εκτός από τη νομική, το οικονομικό και τη φιλοσοφική!! Το τμήμα της νομικής στεγάζεται σε ένα συγκρότημα καινούριων κτιρίων, συμπεριλαμβανόμενου της βιβλιοθήκης, της λέσχης και 2 καφέ! Η βιβλιοθήκη ιδιαίτερα οργανωμένη, προσφέρει πολλά αντίτυπα βιβλίων και δίνεται η δυνατότητα δανεισμού βιβλίου μέχρι και 3 βδομάδων!! Σχεδόν όλα τα μαθήματα γίνονται στα γερμανικά και οι ερασμίτες παρακολουθούν τα μαθήματα μαζί με τους Γερμανούς φοιτητές. Προσφέρονται επίσης 3 μαθήματα καθαρά ερασμίτικα, ευρωπαϊκού δικαίου, σίγουρα ευκολότερα από τα υπόλοιπα καθώς υπάρχει μια κατανόηση απέναντι στους ερασμίτες. Στο θέμα των καθηγητών επίσης δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι ανοιχτοί σε κάθε είδους απορία και αρκετά φιλικοί. Η ποιότητα του μαθήματος είναι αξιοπρόσεκτη, η διδασκαλία είναι πιο διαδραστική, καθώς οι καθηγητές είναι ανοιχτοί στο διάλογο μέσα στο μάθημα, δεν μένουν μόνο στο θεωρητικό κομμάτι και βέβαια όλα τα μαθήματα παραδίδονται μέσω σλάιντς, τα οποία και μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρει στο Studip, κάτι αντίστοιχο του δικού μας mystudies. Τέλος προσφέρεται η δυνατότητα του Studybuddy συνήθως ένας Γερμανός φοιτητής ο οποίος τον πρώτο καιρό σε κατατοπίζει πλήρως στο πανεπιστήμιο, τα μαθήματα, αλλά και την πόλη!! Σίγουρα τον πρώτο καιρό οι διαλέξεις στα γερμανικά είναι ακατανόητες αλλά με λίγη υπομονή και προσωπική προσπάθεια δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα!

Προσωπικά έζησα ένα απίστευτο εξάμηνο, ήταν μια μοναδική εμπειρία και δεν μετάνιωσα ούτε στο ελάχιστο την επιλογή μου. Το Αννόβερο είναι μια πάρα πολύ όμορφη πόλη που όμως δεν προσφέρει τα ίδια με μια μεγάλη πόλη τύπου Αθήνα. Για όποιον έχει κουραστεί από το χάος της μεγαλούπολης το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη! Παρ' όλα αυτά δεν είναι η πόλη που κάνει το εράσμους αλλά οι άνθρωποι, τα ταξίδια και τα πάρτυ!!!!! Θα περάσετε τέλεια!

Το e mail μου: sofia.deligianni@ymail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου