3 Φεβρουαρίου 2013

Ρίγα - Riga Stradins University

Της Μαρίας Καββαλάκη

Λίγα λόγια για την πόλη

H Ρίγα είναι η πρωτεύουσα της Λετονίας και η μεγαλύτερη  πόλη των Βαλτικών κρατών (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) με πληθυσμό 706.413 κατοίκους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι Ρώσοι. Κανείς δύσκολα θα επέλεγε τη Ρίγα καθώς σε εμάς  τους μεσογειακούς το κρύο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και επιπροσθέτως διότι η Ρίγα ίσως να υστερεί για πολλούς στο κομμάτι της ανάπτυξης και της ευμάρειας που διακρίνει άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παρόλα αυτά , μην τη φοβηθείτε γιατί σίγουρα θα τη λατρέψετε! Πρώτον Το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή αρχιτεκτονική τέχνης Αρτ Νουβό, και έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό σημαίνει πανέμορφα πλακόστρωτα δρομάκια με ...

...εντυπωσιακά κτίρια που χαίρεσαι να περπατάς! Δεύτερον το μέγεθος της πόλης είναι εξαιρετικό για τον φοιτητή που έχει χάσει τον αυθορμητισμό του στην Αθήνα και επιθυμεί να βρει μια παρεΐστικη πόλη χωρίς να χάνει το χρόνο του στις μετακινήσεις! Η πόλη δεν διαθέτει μετρό αλλά το δίκτυο συγκοινωνίας καλύπτει πλήρως τον διαμένοντα με λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ( στις στάσεις αναγράφεται η ακριβής ώρα άφιξής τους). Το κρύο αργά ή γρήγορα συνηθίζεται και σίγουρα το καταπράσινο τοπίο το φθινόπωρο και το καλοκαίρι και το κατάλευκο τοπίο το χειμώνα , αντισταθμίζει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τρίτον η πόλη είναι γεμάτη λίμνες και μικρά ποτάμια πέρα από το πιο μεγάλο ποταμό Νταουγκάβα που την διασχίζει , στοιχείο που ενισχύει την ομορφιά της παρά το υγρό του κλίματος. Τέταρτον η πόλη παρουσιάζει ιδιαίτερα έντονη ζωή καθώς έχει αρκετούς φοιτητές τόσο ντόπιους όσο και ξένους (πολλοί Γερμανοί βρε παιδάκι μου) και το φαγητό ενώ δεν το περιμένεις είναι αρκετά καλό (καλά όχι όσο το Ελληνικό) με στοιχεία από γερμανική και σκανδιναβική κουζίνα!! Τέλος το κόστος ζωής είναι σχετικά χαμηλότερο της Αθήνας , πράγμα που δίνει την ευκαιρία και να περάσεις άνετα και να ταξιδέψεις (Αγία Πετρούπολη συνιστώ ανεπιφύλακτα).

Επειδή όμως ακούγομαι σαν πράκτορας προωθήσεως του τουρισμού στη Ρίγα , ας αναφέρω και κάποια κακώς κείμενα που κατ’εμέ είναι μηδαμινά. Οι Λετονοί δεν είναι και οι πιο εξωστρεφείς τύποι που μπορείς να συναντήσεις και δεν μιλάνε ιδιαίτερα αγγλικά! Οπότε η επικοινωνία μαζί τους είναι πάντοτε μια πρόκληση (προτείνω το μάθημα της Λετονικής γλώσσας).

Λίγα λόγια για το πανεπιστήμιο

Το Riga Stradins University αποτελεί ένα άρτια οργανωμένο πανεπιστήμιο που από τη πρώτη στιγμή κάνει τον φοιτητή να νιώσει κομμάτι του. Το διδακτικό προσωπικό αλλά και όσοι απασχολούνται στο χώρο του πανεπιστημίου είναι ιδιαίτερα φιλικοί και διαλλακτικοί πρόθυμοι να βοηθήσουν το φοιτητή όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίζει.  Αρνητικό στοιχείο που εντόπισα είναι ότι τουλάχιστον στον κλάδο της Νομικής , τα προσφερόμενα για τους φοιτητές Erasmus μαθήματα είναι περιορισμένα , γι’αυτό συνιστώ να ανατρέξετε στον πρόγραμμα σπουδών της εκάστοτε ακαδημαϊκής περιόδου που σας ενδιαφέρει. Ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων διαφέρει αρκετά από τον Ελληνικό, με αρκετές εργασίες , παρουσιάσεις και το τελικό διαγώνισμα αποτελεί απλά ένα μικρό κομμάτι του τελικού βαθμού!!Μην τρομάζετε , τα μαθήματα είναι αρκετά βατά.

That’s all! Ελπίζω να φανώ χρήσιμη για όσους επιλέξουν να περάσουν το Εράσμους τους στη Ρίγα! Για οτιδήποτε χρειαστείτε το mail μου είναι mariakavvalaki@hotmail.com! Και παιδιά το Erasmus είναι μια καταπληκτική και γόνιμη εμπειρία , μην τη χάσετε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου