3 Φεβρουαρίου 2013

Aix-En-Provence - Université Aix-Marseille

Της Σάρας Γκανή

Η πόλη:  

Το Aix είναι μια όμορφη και γραφική πόλη στο γαλλικό νότο, πολύ κοντά στη Μασσαλία. Εκεί ζωγράφιζε ο Σεζάν. Δεν έχει πολλούς κατοίκους και ο πληθυσμός της αποτελείται σε σημαντικό βαθμό από φοιτητές, Γάλλους και ξένους. Το κλίμα είναι μεσογειακό και δεν διαφέρει πολύ από αυτό της Ελλάδας. Γύρω από το κέντρο της πόλης, με τα όμορφα στενά και τα σπίτια που παραπέμπουν σε άλλη εποχή, ξεδιπλώνονται οι διάφορες γειτονιές. Οι αποστάσεις είναι μικρές και λεωφορείο θα πάρεις μόνο αν βαριέσαι να περπατήσεις. Η πόλη σου αφήνει μια αίσθηση πλούτου και οικονομικής άνθισης. Το πιο κεντρικό σημείο είναι το συντριβάνι la Rotonde, που αποτελεί σημείο συνάντησης. Από εκεί ξεκινάει και ο πιο πολυσύχναστος δρόμος, la cour Mirabeau, που οδηγεί μέχρι την rue d’Italie.Πολύ κοντά βρίσκεται το βουνό Saint Victoire, και οι παραλίες του Cassis και του Ciotat.
 
Το Πανεπιστήμιο:  

Από τη στιγμή που θα σου ανακοινώσουν ότι επιλέχθηκες για Εράσμους στο Aix μέχρι να πας, η διαδικασία που θα ακολουθήσεις δεν είναι δύσκολη ,απλά κάπως αγχωτική. Τον Απρίλιο θα λάβεις ένα e-mail  με γενικές πληροφορίες για το πανεπιστήμιο. Εκεί θα βρεις και...

...τα στοιχεία επικοινωνίας με τον τομέα διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου. Τον Μάιο θα λάβεις ταχυδρομικά έναν φάκελο με έγγραφα και πληροφορίες. Στο φάκελο αυτό θα βρεις την αίτηση για δωμάτιο στις εστίες, λίστα μαθημάτων προς επιλογή και το contrat d’études (learning aggreement). Εντούτοις, τη λίστα με τα μαθήματα μπορείς να βρεις και στην ιστοσελίδα της σχολής, αν χρειαστεί να συμπληρώσεις το learning agreement εντός των πιεστικών προθεσμιών που σου θέτει το καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Προσοχή: οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εράσμους δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τα travaux dirigés  (TD) που ενδεχομένως θα έδιναν περισσότερες πιστωτικές μονάδες. Μπορείς να επιλέξεις μαθήματα από την Licence 1,2,3 ή το Master 1. Το Master 1 είναι χωρισμένο σε 2 υποεξάμηνα με ξεχωριστά μαθήματα.  Όσον αφορά την επιλογή μαθημάτων, μόλις φτάσεις στη Γαλλία και παρακολουθήσεις 2 περίπου βδομάδες μαθημάτων θα έχεις τη δυνατότητα να τη μεταβάλλεις έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προτιμήσεις σου και να μην πέφτει το ένα μάθημα πάνω στο άλλο. Θα σε συμβούλευα επίσης να προσπαθήσεις στο μέτρο του εφικτού να αφήσεις ελεύθερες τις Πέμπτες και τις Παρασκευές για να μπορείς να κάνεις εκδρομές τα σαββατοκύριακα.
 
Διαμονή:  

Για να βρεις δωμάτιο στην εστία θα στείλεις στο πανεπιστήμιο αίτηση και μετά από πολύ καιρό (ναι, θα υπάρχει κάποια καθυστέρηση) θα λάβεις με mail έναν κωδικό με όταν οποίο θα συνδεθείς στο Crous και θα κάνεις ηλεκτρονική αίτηση. Μόλις η αίτηση σου εγκριθεί θα πληρώσεις για τον πρώτο μήνα για να επιβεβαιώσεις την κράτηση.

Στις εστίες το δωμάτιο είναι 9τμ χωρίς συγκάτοικο και οι κουζίνες είναι κοινόχρηστες. Η τιμή του ενοικίου κυμαίνεται ανάμεσα στα 150 και 250 ευρώ το μήνα ανάλογα με το εάν το δωμάτιο έχει προσωπική τουαλέτα και ντουζ.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να νοικιάσεις δωμάτιο εκτός της φοιτητικής εστίας ή να προτιμήσεις τη λύση της συγκατοίκησης, αλλά δεν θα το συμβούλευα γιατί οι τιμές των ενοικίων δεν είναι καθόλου προσιτές.

Πρόσβαση:  

Η πρόσβαση γίνεται από το αεροδρόμιο Marseille Marignane. Από το Ελευθέριος Βενιζέλος απευθείας πτήση έχει μόνο η AirFrance και κοστίζει περίπου 100 ευρώ. Μπορείς επίσης να φτάσεις με ανταπόκριση μέσω Παρισιού. Από το αεροδρόμιο προς το Aix υπάρχει λεωοφορείο κάθε 20 λεπτά.
 
Για να βγεις:  

Το Aix δεν έχει τρελή νυχτερινή ζωή, αν όμως είσαι φοιτητής εράσμους είναι αναπόφευκτο να βγαίνεις. Τα περισσότερα μπαράκια είναι στη rue de la verrerie. Πολύ ωραίο είναι και το bar rue sextius   αν προτιμάτε τη reggae. Από club τα πιο γνωστά είναι τα woohoo, ipn, mistral και sunset.
Το πιο ωραίο είναι να μείνεις σε εστίες και να κάνετε κάθε βράδυ μαζέματα σε κουζίνες. Ο καθένας πάει με ένα μπουκάλι κρασί και αράζετε όλοι μαζί. Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά πολυπολιτισμική.

Tips:
  • Πριν πας, ψάξε στο facebook το γκρουπ των ερασμιτών φοιτητών. Θα σε βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείς πιο γρήγορα.
  • Βγάλε κάρτα Cartreize, και θα πηγαινοέρχεσαι Μασσαλία με 2 ευρώ
  • Πήγαινε Μασσαλία! Πολλές φορές! Ειδικά αν σε γοητεύει το αστικό τοπίο!
  • Μίλα με τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις εκεί. Έρχονται από όλο τον κόσμο και έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν!
Bon voyage !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου