3 Φεβρουαρίου 2013

Δρέσδη - Law in Context Fakultaet

Της Αγγελικής Μουστάκη

Λοιπόν θα προσπαθήσω να σας πείσω εδώ για την εμπειρία ζωής που είναι το Εράσμους. Φαντάζομαι ήδη το ξέρετε εσείς που έχετε αποφασίσει να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα.Απλά θα προσπαθήσω να σας παραθέσω πως βιώνω εγώ τη ζωή μου στη Δρέσδη,ως φοιτήτρια Εράσμους!

Για την πόλη:

Η Δρέσδη είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας, στη βορειοανατολική Γερμανία. Έχει περίπου 500.000 κατοίκους και σε έκταση είναι μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη (η σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα είναι νομίζω ευκολότερη και αντιληπτή από όλους!) Την ονομάζουν και Φλωρεντία του Βορρά! Είναι μια πανέμορφη πόλη,με τον ποταμό Έλβα να διασχίζει την  παλιά πόλη, το κομμάτι δηλαδή της πόλης που έμεινε όρθιο μετά το βομβαρδισμό της Δρέσδης το Φεβρουάριο το 1945 από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Πραγματικά είναι παραμυθένια!

Η Frauenkirche, η Kreutzkirche, το παλάτι Zwinger, το κτίριο της όπερας και άλλα πολλά πανέμορφα κτίρια σε κάνουν να νιώθεις ότι...

...είσαι σε μια άλλη εποχή. Άμαξες με άλογα γυρνάνε στους πλακόστρωτους δρόμους! Πανέμορφη η βόλτα πάνω από την  Augustusbrucke,  όπου περνώντας πάνω από το ποτάμι έχεις θέα όλη την παλιά πόλη.

Ο Grosser Garten είναι ένας τεράστιος πανέμορφος κήπος τον οποίο οι Γερμανοί συχνά απολαμβάνουν για τρέξιμο, περπάτημα, πικνίκ και γενικά για διασκέδαση και ξεκούραση.
Αλλά και όλη η υπόλοιπη πόλη είναι συμμετρική, όμορφη, καθαρή, με τεράστιους δρόμους, καλοχτισμένες πολυκατοικίες, τεράστιες(τα λεγόμενα Altplauen) και με πολύ πράσινο, όμοια με όλες τις πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας. Ποδηλατόδρομοι υπάρχουν σε όλην την πόλη. Πάρκα και πλατείες παντού, διάσπαρτα σε όλην την πόλη.

Η ζωή στη Δρέσδη:

Για έναν φοιτητή απλά ΤΕΛΕΙΑ! Πραγματικά έχει τα πάντα. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε πάντα να έχεις πολλά να κάνεις και να μη βαριέσαι δεν έχει όμως και αυτό το χαοτικό και το κουραστικό της πρωτεύουσας. Επειδή είναι πανεπιστημιούπολη πάντα συμβαίνουν events φοιτητικά! Live πολλά,τζαζ μπαράκια, κλαμπ με όλα τα είδη ροκ μουσικής είναι όλα φανταστικά.
Η Neustadt, όπως λένε οι Γερμανοί το μέρος της πόλης όπου είναι όλες οι μπυραρίες και οι καφετέριες, είναι πραγματικά πολύ όμορφο! Η Neustadt σφύζει από ζωή και από φοιτητές! Το στυλ της είναι πιο χαλαρό,πιο ροκ. Θυμίζει αρκετά Εξάρχεια. Δε θα βρεις στη Δρέσδη μαγαζιά τύπου Κολωνάκι.

Τα πάντα είναι πάμφθηνα,τα πάντα όμως!Οι μπύρες, το σούπερ-μάρκετ,τα μαγαζιά,ΟΛΑ!
Η Δρέσδη θεωρούταν από παλιά και δικαίως πόλη με πολλή κουλτούρα. Η Semperoper, θεωρείται από τις καλύτερες όπερες της Ευρώπης και από τις πιο όμορφες και είναι πραγματικά επιβλητική και τα φοιτητικά εισιτήρια είναι πολύ φθηνά. Όπως και το Schauspielhaus θεωρείται από τα καλύτερα κρατικά θέατρα της Γερμανίας με επίσης φθηνά εισιτήρια προσιτά σε κάθε φοιτητή και ένα επιβλητικό κτίριο!

Η πόλη έχει πολλά όμορφα μουσεία, και η Gemaeldete Art Gallerie έχει πραγματικά μια φανταστική έκθεση Αναγεννησιακών πινάκων.

Το Πανεπιστήμιο:

Θα είμαι ειλικρινής. Όποιος ενδιαφέρεται να κερδίσει και ακαδημαϊκά από το Εράσμους του, να μην πάει Δρέσδη. Το πανεπιστήμιο εκεί ,επειδή κυρίως είναι Πολυτεχνικό, δεν έχει Νομική  σαν τη δική μας.'Έχει το Law in Context Fakultaet, φανταστείτε κάτι σαν το Πολιτικών Επιστήμων στην Αθήνα. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να επωφεληθεί ακαδημαϊκά στο πλαίσιο σπουδών της Νομικής όπως την ξέρουμε εμείς, ας μην προτιμήσει τη Δρέσδη. Για όποιον πάλι απλά ενδιαφέρεται να περάσει τα μαθήματα έτσι ώστε να του χορηγηθεί η υποτροφία και κατά τα αλλά να διασκεδάσει, το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Το νομικό τμήμα είναι ιδιαίτερα φιλικό και εξυπηρετικό με τους Εράσμους φοιτητές και συνήθως έχει 2 μαθήματα στα αγγλικά ,για όποιον τα προτίμα από τα γερμανικά.Δε χρειάζεται διάβασμα ή παρακολούθηση υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του εξαμήνου συνήθως(εξαρτάται βεβαία και από τον εκάστοτε καθηγητή). Επίσης με το semester fee που  πληρώνεις κατά την εγγραφή σου εκτός των αστικών μεταφορικών μέσων που καλύπτει, τα οποία λειτουργούν  φανταστικά και όλο το 24ωρο,σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύεις δωρεάν με το τρένο σε όλη τη Σαξονία!! Οπότε οι Ερασμίτες κάνουμε διάφορες τέτοιες εκδρομές!

Γενικά θα περάσετε τέλεια άμα έρθετε για Εράσμους στη Δρέσδη και εδικά άμα έρθετε εαρινό εξάμηνο ,όπου η πόλη είναι ακόμα πιο όμορφη την άνοιξη και θα μπορείτε να απολαμβάνετε τον ήλιο ξαπλώνοντας στις όχθες του Έλβα!

Α!  Επίσης πολύ σημαντικό:
Στέγαση:

Δύσκολα,σχεδόν ποτέ, θα ακούσεις φοιτητή να έχει κάνει αίτηση στις εστίες και να μην τον έχουν δεχθεί. Τα ενοίκια των εστιών κυμαίνονται από 170Ε έως και 290Ε. Εξαρτάται από το πόσο παλιά είναι η εστία ,αν οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστες  ή όχι και όλα αυτά που ισχύουν παντού.Επίσης πολύ φθηνά είναι και τα ενοίκια στα WG(Wohngemainschaft).Για όποιον δε γνωρίζει είναι πολύ σύνηθες οι Γερμανοί να μένουν 3- 3 ή 4-4 σε ένα διαμέρισμα έχοντα καθείς το δικό του δωμάτιο και να μοιράζονται τους κοινούς χώρους.Τα ενοίκια στα WG κυμαίνονται γύρω στα 250Ε, αλλά σίγουρα μπορεί κανείς να βρει και πιο φθηνά.

Αυτά!!!!!!Για οτιδήποτε χρειαστείτε: angie_mous@hotmail.com

Viel Spass in Dresden!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου