3 Φεβρουαρίου 2013

München - Ludwig-Maximilians-Universität (LMU)

Του Δημήτρη Τσιλίκη

 H Πόλη:


Το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βαυαρίας.Έχει πληθυσμό περίπου 1,5 εκ. ανθρώπους με καλή κατανομή, αφού σε καμιά περίπτωση δε νιώθεις ότι πνίγεσαι.Είναι η τρίτη σε έκταση πόλη της Γερμανίας.Μεγάλο κατ’ αρχήν αρνητικό της πόλης είναι ότι είναι η ακριβότερη της χώρας.Δεν έχει καμιά σχέση με την υπόλοιπη Γερμανία,όπως θα διαπιστώσει κάποιος ταξιδιώτης.Oι τιμές είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ενώ θεωρείται ότι ως πόλη έχει το καλύτερο βιοτικό επίπεδο εντός της τελευταίας.Αυτή η διαπίστωση έχει αρκετά μεγάλη δόση αλήθειας, αφού  η πόλη είναι η πλουσιότερη της Γερμανίας, με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους από τους γνωστούς γερμανικούς ομίλους επιχειρήσεων αλλά και μια πανίσχυρη συνολικά στο κρατίδιο αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.Θα σας φανεί παράξενο,αλλά όταν συγκρίνεται με την ελληνική πραγματικότητα,η πανάκριβη για τους Γερμανούς πόλη του Μονάχου με τους μέσους μισθούς των 2000 ευρώ έχει πάνω κάτω τις ίδιες τιμές με την Αθήνα,με σημαντικό μειονέκτημα το κόστος των μετακινήσεων και τα ενοίκια που είναι στο Θεό (θα επανέλθω) ,αλλά σημαντικό πλεονέκτημα...

... το κατά πολύ φθηνότερο σούπερ-μάρκετ και γενικά το φαγητό.

Το Μόναχο έχει αρκετά σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα αφού συνεχώς βρίσκει κάποιος ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις,μουσικές σκηνές και την περίφημη του Όπερα με ειδικές εκπτώσεις για φοιτητές.Πολλά και σημαντικά επίσης αξιοθέατα, από τα μουσεία, τα παλάτια και τις πινακοθήκες μέχρι το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau. Η νυχτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα πλούσια, κυρίως όμως από Πέμπτη μέχρι Κυριακή. Εντούτοις, αν ψαχτείτε, σίγουρα θα βρείτε και καλές (λίγες βέβαια) επιλογές τις υπόλοιπες μέρες. Θα είστε στη Γερμανία και μάλιστα στο Μόναχο ,την πόλη σταθμός για τη  μπύρα (Prost!) , η οποία σε γενικές γραμμές κινείται σε αρκετά φθηνότερα επίπεδα από την Ελλάδα. Επομένως η μπύρα αποτελεί την καλύτερη επιλογή, μιας και τα υπόλοιπα ποτά δεν είναι τόσο δημοφιλή στους Βαυαρούς αλλά και πολύ ακριβότερα.Όσοι διαλέξετε το Μόναχο για χειμερινό εξάμηνο,θα έχετε την τύχη(μέσα Σεπτεμβρίου έως πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη) να επισκεφθείτε το περίφημο και ιστορικό Octoberfest, φεστιβάλ βαυαρικής μπύρας με τουρίστες από όλο τον κόσμο, όπου αναβιώνει εδώ και 200 χρόνια το γλέντι (20 ημερών περίπου!) για το γάμο του βασιλιά της Βαυαρίας Ludwig του Α΄ (πατήρ του ‘’δικού’’ μας Όθωνος).
 Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεγάλο ρόλο παίζει πού μένει κάποιος, καθώς η μηνιαία ή εβδομαδίαια κάρτα ποικίλλει ανάλογα με το σημείο της πόλης που κατοικείς (βλ. Ring στο mvg.de).Σε γενικές γραμμές ,σε μια σχετικά φυσιολογική απόσταση από το κέντρο θα χρειαστείτε 40-45 ευρώ για τη μηνιαία κάρτα/10-12 για την εβδομαδιαία. Η πόλη έχει εξαιρετικό δίκτυο συγκοινωνιών με μετρό,λεωφορείο (και νυκτερινό ;)  και τραμ. Συγκρατείστε ότι μετά από δημοψήφισμα των φοιτητών, από το χειμερινό εξάμηνο του 2013-2014 το κόστος μετακινήσεων αλλάζει ριζικά. Θα ισχύει το λεγόμενο Semester-Ticket με τιμή ,αν δεν κάνω λάθος ,στα 150 ευρώ για όλο το εξάμηνο (Οκτώβρης-αρχές Απρίλη). Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι το ποδήλατο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, πολλώ δε μάλλον των φοιτητών. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός να είστε προσεκτικοί,καθώς τα ποδήλατα αποτελούν ισότιμο με τα υπόλοιπα μέσο μεταφοράς,πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τηρεί κάποιος τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς,αφού αγαπημένη δουλειά της τοπικής αστυνομίας είναι να κόβει κλήσεις στους ποδηλάτες. Γι αυτό ,πάντα κράνος και πίσω φώτα! Επίσης και πεζοί να είστε επιφυλακτικοί,καθώς αν παραβιάσετε το σηματοδότη ο αστυνομικός δε θα σας χαριστεί και θα κλαίτε το 15εύρω (πρόστιμο).
Για τους ταξιδιώτες,σημειώνω μόνο ότι το Μόναχο είναι στην καρδιά της Κεντρικης Ευρώπης με τη δυνατότητα να ταξιδέψετε σε σχετικά χαμηλές τιμές στις γειτονικές χώρες.Υπάρχει επίσης και το λεγόμενο Bayern Ticket για να γυρίσετε με την παρέα σας σε πολύ χαμηλές  τιμές την Βαυαρία (μαστ το Ρέγκενσμπουργκ και κυρίως η χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης) αλλά και το πανέμορφο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.Για τους πολύ εξτρίμ, οι Βαυαροί πάνε σαν τρελοί στις Άλπεις για σκι που είναι δίπλα  ,σε πολύ καλύτερες τιμές από την Ελλάδα (έτσι τουλάχιστον μου είπαν όσοι πήγαν).
Δε θα μπορούσα να μην σημειώσω το πολύ σημαντικό ελληνικό χρώμα που έχει το Μόναχο. Με σημαντική παρουσία της ελληνικής κοινότητας από ελληνικά σχολεία μέχρι ελληνικά μαγαζιά (ταβέρνες κλπ.) είναι αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο να μη συναναστραφείτε με Έλληνες (ομογενείς ή φοιτητές που είναι και αυτοί άπειροι). Έτσι θα μείνετε άφωνοι ,όταν είστε μεθυσμένοι σε κάποιο γερμανικό μπαρ τα ξημερωμάτα και ξαφνικά ακούσετε να αλλάζει το ρεπερτόριο από ξένες ροκιές σε ελληνικά (από Ξύλινα Σπαθιά και Θανάση Παπακωνσταντίνου μέχρι Μαργαρίτη). Αν και από τη μία δε θα σας κάνει καθόλου καλό η απόλυτη συναναστροφή με Έλληνες,γιατί δε θα ‘’δεθείτε’’ (όσο γίνεται) με την πόλη και την κουλτούρα των Βαυαρών και από την άλλη θα μεταφέρετε την Ελλάδα στο Μόναχο,το σίγουρο είναι ότι πάντα θα βρεθεί κάποιος Έλληνας μετανάστης να σας βοηθήσει σε απλά καθημερινά ζητήματα που τυχόν προκύψουν (πχ η πόλη έχει άπειρους Έλληνες γιατρούς). Σε κάθε περίπτωση βέβαια,για να μην  αδικήσουμε και τους άλλους,οι Βαυαροί παρά τα σημαντικά προβλήματα γραφειοκρατίας που έχουν, είναι αρκετά φιλικοί στην εξυπηρέτηση και πρόθυμοι να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών.

Το Πανεπιστήμιο:

Το πανεπιστήμιο είναι το τρίτο αρχαιότερο σε ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία,δώρο του βασιλιά Ludwig  στο λαό του κρατιδίου, από τον οποίο και προέρχεται το όνομά του ιδρύματος (Ludwig-Maximilian). Στην πόλη υπάρχει και Πολυτεχνείο (TU) γεγονός που δικαιολογεί την ύπαρξη τόσων χιλιάδων φοιτητών.Το LMU θεωρείται από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα γερμανικά πανεπιστήμια με φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τη σίτιση,υπάρχουν διάφορα πανεπιστημιακά εστιατόρια στη πόλη,με το σημαντικότερο να είναι πολύ κοντά στο Hauptgebäude στη Giselastraße. Το φαγητό είναι αρκετά καλό (για δεδομένα λέσχης πάντα) αλλά με αρνητικό το σχετικά υψηλό κόστος (περίπου 5 ευρώ για να φας ικανοποιητικά) και το καθόλου βολικό ωράριο. Στα συν ,το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού της λέσχης είναι Έλληνες και έτσι απολαμβάνουμε (και καλά) ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Το πανεπιστήμιο σε ό,τι έχει να κάνει με τους νομικάριους, είναι στην καρδιά της πόλης όπως και οι σημαντικότερες βιβλιοθήκες. Με 10 ευρώ το εξάμηνο μπορεί κάποιος να μάθει από πόλο, σκι μέχρι να παίζει κλαρίνο και να χορεύει οριεντάλ, ενώ σημαντικό είναι και το γραφείο ευρέσεως εργασίας. Στη Βαυαρία ισχύει νόμος που απαγορεύει στους φοιτητές να εργάζονται πάνω από 14 ώρες την εβδομάδα,οπότε αν ψαχτείτε και ξέρετε καλά γερμανικά μπορείτε να βρείτε και δουλειά με μισθό 350-400 ευρώ. 

Όσον αφορά τη Νομική Σχολή, θεωρείται επίσης από τις σημαντικότερες σχολές σε όλη τη χώρα με μεγάλη παράδοση στους βασικούς κλάδους του δικαίου.Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει σχεδόν τα ίδια μαθήματα που παρέχει και η Σχολή μας ,αρκετά σημαντικό σημείο σε σχέση με τη δυνατότητα αναγνώρισής τους στην Ελλάδα. Επομένως,σχεδόν όλα τα μαθήματα που παρέχει η δική μας σχολή διδάσκονται και στο Μόναχο (και μάθημα ελληνικής νομικής ορολογίας παρακαλώ, που όμως δεν θα σας αναγνωριστεί στην Ελλάδα!).Τα μαθήματα διεξάγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην Ελλάδα, δηλαδή υπάρχει η διάλεξη (Vorlesung) όπου παραδίδεται ο βασικός κορμός της διδακτέας ύλης και τα φροντιστήρια (Tutorium) όπου λύνονται πρακτικά. Οι βιβλιοθήκες διαθέτουν αρκετά  αντίτυπα με τη δυνατότητα δανεισμού, σκαναρίσματος αλλά και φωτοτύπησης (σχεδόν απλησίαστες οι τιμές εκτός πανεπιστημίου). Αρκετά βοηθούν οι σημειώσεις των Καθηγητών που αναρτώνται μετά το πέρας του μαθήματος στο ίντερνετ.Το επίπεδο των Καθηγητών είναι αρκετά ικανοποιητικό.Στην πλειοψηφία τους είναι  φιλικοί με τους Έλληνες μιας και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ελληνική φοιτητική κοινότητα. Η παρακαλούθηση είναι σχεδόν σε όλα τα μαθήματα προαιρετική και δεν υπάρχουν απουσίες (εξαίρεση τα σεμινάρια). Τα μαθήματα είναι ως επί το πλείστον στη γερμανική γλώσσα,αφού παρακαλουθείς το κανονικό πρόγραμμα σπουδών με τους Γερμανούς φοιτητές, με κάποια απειροελάχιστα εμπορικά στα αγγλικά. Η αρχή είναι σίγουρα πολύ δύσκολη,ιδίως αν δεν έχετε έρθει και με τα καλύτερα γερμανικά (όπως εγώ),αλλά με διάβασμα και παρακολούθηση ολοένα και θα αισθάνεσθε καλύτερα. Η συμβουλή μου είναι να παρακολουθήσετε όσο περισσότερο μπορείτε, για να ‘’σπάσει’’ όπως σωστά λέει ένα φίλος το αυτί. Το πανεπιστήμιο και το ίδρυμα του IUCM προσφέρει ικανοποιητικά μαθήματα γλώσσας σε μεγάλα γκρουπ με αντίτιμο περίπου 120 ευρώ το εξάμηνο αλλά και μαθήματα προσαρμογής διάρκειας 2 εβδομάδων (ίδια τιμή περίπου) πριν την έναρξη του εξαμήνου. Συνιστώ και το μάθημα του DKFA όπου διδάσκεται  γερμανική νομική ορολογία, διάρκειας 2,5 μηνών και αξίας 90 ευρώ.

Γενικά οι εξετάσεις είναι γραπτές (Klausur) ή προφορικές ανάλογα με τον διδάσκοντα. Στα κλασσικά ερασμίτικα μαθήματα (διεθνή κτλ) είναι προφορικές. Όσον αφορά τη δυσκολία των εξετάσεων,με τη μέχρι τώρα εμπειρία μου νομίζω ότι με συστηματικό διάβασμα είναι αντιστοίχως εφικτό να ανταποκριθείς.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: οι φοιτητές του προγράμματος Εράσμους έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό ,στο οποίο άλλωστε συμμετέχουν  μόνο αλλοδαποί φοιτητές (το λεγόμενο LLM). Συγκεκριμένα,αν κάποιος μείνει στο Μόναχο για δύο εξάμηνα μπορεί να παρακολουθήσει όλο το πρόγραμμα του μεταπτυχιακού παρότι δεν έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή μας στην Ελλάδα. Επί του πρακτέου ,μπορείς ως προπτυχιακός να δώσεις κανονικά όλα τα μαθήματα του μεταπτυχιακού,να επιστρέψεις στη χώρα σου και από τη στιγμή που αποφοιτήσεις να επιστρέψεις στο Μόναχο οποτεδήποτε για να παραδώσεις την διπλωματική εργασία σου.Σε κάθε περίπτωση,μπορεί κάποιος να παρακαλουθήσει στο χειμερινό εξάμηνο όσα από τα μαθήματα του μεταπτυχιακού θέλει (Αστικό,Ποινικό,Δημόσιο) και να εξεταστεί γραπτώς σε αυτά ,ανεξάρτητα από το αν ενδιαφέρεται για το LLM.
  
Η Αχίλλειος Πτέρνα:

Το μεγάλο μειονέκτημα της πόλης είναι η στέγαση. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φοιτητών,είναι αρκετά δύσκολο έως απίθανο να βρεις δωμάτιο σε πανεπιστημιακή ή ιδιωτική εστία (300-350 ευρώ) αλλά εξίσου δύσκολο να βρεις σπίτι. Τα ενοίκια είναι πανάκριβα (από 600 ευρώ για να μείνεις σε τρύπα). Μόνη λύση είναι η συγκατοίκηση. Επαναλαμβάνω,είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις σπίτι ακόμα και με συγκάτοικο. Θέλει απίστευτη τύχη (εκτός αν διαθέτετε 1000 ευρώ σε μεσιτικό γραφείο) και δεν είναι δεδομένο ότι θα βρεις. Το πανεπιστήμιο σε βοηθάει κάπως στο θέμα της κατοικίας (αγγελίες κτλ) αλλά  το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Ανήκω στο μικρό ποσοστό των τυχερών, αλλά γνωρίζω πολλά παιδιά που είτε γύρισαν πίσω είτε συμβιβάστηκαν με άλλες λύσεις. Μία από αυτές είναι να συμμετέχεις σ ένα πρόγραμμα του πανεπιστημίου για ανθρώπους τρίτης ηλικίας,όπου μένεις σ'ένα δωμάτιο σπιτιού κάποιου ηλικιωμένου. Γι'αυτό παίρνει μεγάλο ρίσκο όποιος έρχεται για τόσο λίγο διάστημα (βλ. 6μηνο). 

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ την εμπειρία να ζήσεις σε μια ξένη πόλη πολύ σπουδαία για πολλούς και διάφορους λόγους. Προσωπικά φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Minga (Μόναχο κατά την βαυαρικήν). Όλα βέβαια είναι υποκειμενικά σ αυτή τη ζωή! Με μεγάλη μου χαρά, όποιος ενδιαφέρεται  ας μου στείλει ένα mail ν’ απαντήσω στις ερωτήσεις του (paradiso14@hotmail.com).
Grüß Gott!

Σημαντικά links:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Του Νίκου Παυλάκου

Στο εξάμηνο που πέρασε επισκέφθηκα το Μόναχο για να φοιτήσω στο Ludwig Maximilians
Universität στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. Η εμπειρία άξιζε όσο λίγες και την
συστήνω ανεπιφύλακτα στον καθένα!

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αποτελεί ένα απ ́τα παλαιότερα
Πανεπιστήμια της Γερμανίας, ίσως το καλύτερο (εξίσου “ελίτ” θεωρούνται το Πανεπιστήμιο της
Haidelberg, της Köln, του Tübingen) ενώ η Νομική του Σχολή καταλαμβάνει (μαζί με την Νομική
Σχολή της Χαϊδελβέργης) την 25η με 30η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των νομικών σχολών. Το
κύρος του LMU, όπως είναι τα ακρωνύμια του, ειδικά για μεταπτυχιακά ή διδακτορικά σε αστικό,
ποινικό δίκαιο είναι αναγνωρίσιμο παντού, ενώ ειδικά για σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο θεωρείται
μάλλον η καλύτερη στην Ευρώπη.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει εξάμηνη ή ετήσια παραμονή στους φοιτητές erasmus, μια εμπειρία
που θα σας δώσει πολλά μεταξύ άλλων και σε γλωσσικό / γνωστικό επίπεδο. Τo LMU διαθέτει μερικές απ ́τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες των γερμανικών πανεπιστημίων, και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, προσβάσιμο από οπουδήποτε μέσω των γραμμών του μετρό (U-Bahn) ή του τρένου (S-Bahn), τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Προσφέρονται πολλά μαθήματα στα αγγλικά, οπότε οι μη γερμανομαθείς μην φοβάστε!
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα για όποιον σκέφτεται να συνεχίσει τις σπουδές του στην γερμανία
αποτελεί το γεγονός πως στο LMU οι ερασμίτες μπορούν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν
σε μαθήματα μεταπτυχιακού, καθώς και να τα αναγνωρίσουν στο μάστερ τους αργότερα. Για τους
άλλους προσφέρονται τα γνωστά ερασμίτικα μαθήματα, με αναγνώριση στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο έχει πολύ καλές υποδομές, οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι εξυπηρετικοί και
ευγενείς, οι καθηγητές διαθέσιμοι για κάθε βοήθεια ιδίως στους φοιτητές erasmus.

Το Μόναχο είναι πολύ όμορφη πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη στην Γερμανία, με αρκετά αξιοθέατα,
καφετέριες, μαγαζιά. Η νυχτερινή ζωή της πόλης, ειδικά για ερασμίτες δεν απογοητεύει, καθώς
κάθε εβδομάδα διοργανώνονται τα γνωστά parties του erasmus. Για τους πιο ψαγμένους η πόλη
είναι γεμάτη από jazz bars, θεατρικές παραστάσεις, όπερα (η Bayerisches Staatsoper είναι απ ́τις
πιο φημισμένες), καθώς και αρκετά χαλαρά μπαράκια.

Η πόλη είναι απ ́τις πιο ακριβές της Γερμανίας, όμως οι φοιτητές έχουν αρκετά προνόμια. Γενικά
με όχι υπερβολικά έξοδα περνάς άνετα. Οι συγκοινωνίες της πόλης είναι πολύ εξυπηρετικές και συνδέουν ακόμα και απομακρυσμένες περιοχές μεταξύ τους. Πολύ θετικό ότι στο γερμανικό δίκτυο σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn, DB) προσφέρεται το Bayern Ticket, με το οποίο με 25- 30 ευρώ από 1-5 άτομα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Βαυαρία, καθώς και στο Salzburg και Innsbrück της Αυστρίας. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η Βαυαρία είναι γεμάτη τουριστικούς προορισμούς, καθιστά ένα erasmus στο Μόναχο ευκαιρία για πολλές εκδρομές. Εξάλλου μέσω λεωφορείου (για χαμηλές τιμές) ή τρένου μπορείτε να επισκεφθείτε προορισμούς όπως Πράγα, Βουδαπέστη, Βερολίνο, Βιέννη κλπ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του LMU (και του Πολυτεχνείου TUM) προσφέρουν πολλά ταξίδια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Βασικό πρόβλημα η διαμονή: οι εστίες του Πανεπιστημίου είναι φθηνές, αλλά είναι δύσκολο να
βρεις διαθέσιμο δωμάτιο. Εμπειρικά σας λέω πως οι περισσότεροι ερασμίτες βρήκαν στην δική μου
χρονιά, αλλά δεν ξέρω τί συμβαίνει στις άλλες. Εναλλακτική λύση ιδιωτική εστία ή διαμέρισμα
(κοστίζουν περίπου το ίδιο, πάνω απο 500 ευρώ μηνιαίως), αλλά μην εγκαταλείψετε την
προσπάθεια για ανεύρεση δωματίου στην δημόσια εστία.

Δοκιμάστε το! Αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου