3 Φεβρουαρίου 2012

Βαρσοβία - Alcide de Gasperi University of Euroregional Economy in Jozefow

Της Χριστίνας Αντωνοπούλου


Το Πανεπιστήμιο:

Είναι ένα μικρό αλλά πάρα πολύ σύγχρονο και ζεστό πανεπιστήμιο με μια μικρή βιβλιοθήκη και υπολογιστές για τους φοιτητές. Υπάρχουν πολλά μαθήματα στα αγγλικά για να επιλέξεις, τα περισσότερα απ' τα οποία σχετίζονται, βέβαια, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομικά. Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα για το πανεπιστήμιο και τα μαθήματα, καθώς είναι ακόμα οι πρώτες μου μέρες στην Πολωνία και τα μαθήματα δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Πάντως, η υπεύθυνη του Erasmus είναι πάρα πολύ συνεννοήσιμη και εξυπηρετική!


Η περιοχή:

Εγώ επέλεξα να μείνω κοντά στο κέντρο της Βαρσοβίας, διότι ήθελα να έχω περισσότερες επιλογές όσον αφορά σε αγορά και εξόδους.Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην περιοχή Jozefow, μια μικρή επαρχιακή πόλη που απέχει απ' το κέντρο της Βαρσοβίας 1 ώρα με λεωφορείο ή τρένο, αλλά πραγματικά αξίζει να κάνεις τη διαδρομή κάθε μέρα λόγω των υπέροχων τοπίων και της θέας του παγωμένου -την περίοδο που είμαι εγώ- ποταμού Βιστούλα.

Η Βαρσοβία είναι μια πανέμορφη μεγαλούπολη με μεγάλη αγορά, πολύ καλές συγκοινωνίες και μια υπέροχη γοτθική αισθητική στην αρχιτεκτονική της και όχι μόνο. Επιπλέον, κάθε γωνιά της Βαρσοβίας έχει ιστορικότητα. Παντού συναντώ μνημεία αφιερωμένα στα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (η Πολωνία είχε τα περισσότερα θύματα από κάθε άλλη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της). Εξάλλου, είναι υποχρέωση όποιου ενδιαφέρεται να έρθει στην Πολωνία, να επισκεφτεί το Άουσβιτς (είναι πάνω κάτω σαν Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το τρένο απ' τη Βαρσοβία).


Κόστος ζωής:

Η Πολωνία δεν έχει ευρώ, έχει ζλότυ, αλλά είναι πανεύκολο να υπολογίζεις σε ευρώ. Και γενικώς όλα είναι πολύ οικονομικά, συγκοινωνίες, ταξί, σούπερ μάρκετ κλπ. και σίγουρα είναι πιο φθηνά απ' την Ελλάδα. Επίσης, το πανεπιστήμιο προσφέρει πολύ οικονομικά δωμάτια σε εστία, ωστόσο θεώρησα πως ήταν λίγο παρακμιακά (προσωπική μου εκτίμηση) κι έτσι επέλεξα να βρω διαμέρισμα και να συγκατοικήσω με άλλο ένα άτομο που επίσης βρίσκεται εδώ με το Erasmus. Τα ενοίκια είναι επίσης πολύ χαμηλά, ακόμα και για μεγάλα, επιπλωμένα διαμερίσματα!

Το μόνο πρόβλημα για όποιον αποφασίσει να έρθει στην Πολωνία, είναι αυτό της γλώσσας. Δυστυχώς, ελάχιστοι Πολωνοί μιλούν αγγλικά και γενικά θα πρέπει να αναπτύξετε τη νοηματική... Υπάρχει, βέβαια, και η δυνατότητα γλωσσικής προετοιμασίας έναν μήνα πριν την έναρξη των μαθημάτων, αλλά αποτελεί και πρόκληση να προσπαθείς να βρίσκεις τα πάντα με τη βοήθεια ενός χάρτη και ενός λεξικού τσέπης! Οπότε όποιος έχει την ενέργεια, ας το τολμήσει και σίγουρα θα θυμάται για πάντα την εμπειρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου