5 Μαΐου 2020

Πανεπιστήμιο του Bordeaux - Γαλλία


του Κανδυλάκη Ιωάννη

Αγαπητέ φοιτητή, αγαπητή φοιτήτρια,

Στο τρίτο έτος των σπουδών στην Νομική, συμμετείχα στο πρόγραμμα ERASMUS  στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ στην Ν.Δ. Γαλλία.  Έφτιαξα ένα ενιαίο κείμενο, για να απαντήσω τα βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις, πριν κάνεις την επιλογή σου.

Ως προς την προδικασία: Είχα Μ.Ο. 7,3 όταν με επέλεξαν, οπότε δεν θα έλεγα ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.
Στο learning agreement, είχα δηλώσει 7 μαθήματα, έδωσα και πέρασα τα 3, που αντιστοιχούν σε 12 ECTS, ανάμεσα σε αυτά αναγνώρισα και Διεθνή Προστασία. Τα άλλα τα πέρασα ως ελεύθερης επιλογής.

Ως προς το Πανεπιστήμιο και τα Ακαδημαϊκά θέματα: Τα μαθήματα γίνονταν στα γαλλικά, τουλάχιστον όσα επέλεξα, με τυπική παράδοση. Δεν υπήρχε αλληλεπίδραση, δεν παρακολουθούσα γιατί δυσκολευόμουν γλωσσικά. Υπάρχουν μαθήματα στα οποία μπορείς να εκπονήσεις εργασία, τα οποία και απέφυγα.
Το Πανεπιστήμιο διαθέτει αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, πολλαπλά εστιατόρια γήπεδα, γυμναστήρια, και οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Έκανα νωρίς αίτηση και με πήραν στις εστίες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές, άλλες παλαιότερες και άλλες νεώτερες με διαφορετικές παροχές. Οι παλαιότερες έχουν μεγαλύτερα δωμάτια (13 m2) αλλά κοινή κουζίνα και ψυγείο ανά όροφο (δηλαδή ανά 4-5 δωμάτια) Οι νεώτερες είναι μικρότερα δωμάτια (9 m2) αλλά με αυτόνομο ατομικό ψυγείο και φούρνο μικροκυμάτων. Όλες έχουν ατομικό μπάνιο προφανώς. Ήμουν στις νεώτερες. Πλήρωνα νοίκι 250 τον μήνα.

Ως προς το κόστος ζωής:  Χωρίς να υπολογίζω εξόδους, μόνο με σούπερ μάρκετ (υπολόγισε κατά κύριο λόγο διπλή τιμή από Ελλάδα στα προϊόντα), κάρτα ΜΜΜ (30 τον μήνα), κάρτα τηλεφώνου (γαλλικός αριθμός, 15 τον μήνα) και τρώγοντας στα φοιτητικά εστιατόρια, ο μήνας πήγαινε στα 250. + νοίκι= 500€.

H πόλη είναι πανέμορφη, με μεγάλο διατηρημένο νεοκλασικό οικισμό στο ιστορικό κέντρο (παγκόσμια κληρονομιά UNESCO), πλούσια ιστορία, πάρκα, μουσεία, καφέ, μπαρ. Γενικά την λάτρεψα. Το κλίμα είναι πολύ καλό φθινόπωρο άνοιξη καλοκαίρι. Τον χειμώνα έχει πολλή υγρασία και βροχή. Με Filx bus πολύ εύκολα γυρίζεις όλη την Γαλλία, και Ισπανία. Έχει τραίνο για Παρίσι, και αεροδρόμιο. Η ζωή της πόλης είναι θα έλεγα λίγο πιο ήπια, σε σχέση με Τουλούζ πχ. που είναι καθαρά φοιτητική πόλη. Υπάρχουν εννοείται επιλογές για κάθε γούστο, και άπειρες δραστηριότητες. Εμένα οι λίγο πιο χαλαροί ρυθμοί μου ταίριαζαν καλύτερα πάντως. (για μια πιο βιωματική ματιά, προτείνω το εξαιρετικό κείμενο της Χρύσας Χαρίση που βρίσκεται στην σελίδα, η οποία και με ώθησε στο να επιλέξω την πόλη του Μπορντώ)

Τελική εκτίμηση:  Γενικά, πιστεύω ότι η πόλη δεν έχει τρομερή σημασία. Το Εράσμους είναι κατά κύριο λόγο μία ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί κανείς, να δημιουργήσει δεσμούς και να διαμορφωθεί. Όλοι περνάνε τέλεια όπου και να πάνε αν αφήσουν τον εαυτό τους να χαλαρώσει. Είναι μια όμορφη εμπειρία που σίγουρα θα κρατήσετε μαζί σας. Αν κάποιος τώρα το κάνει για καθαρά ακαδημαϊκούς σκοπούς βέβαια, νομίζω ότι ίσως να μην είναι ιδανικό. Επίσης είναι αλήθεια ότι είναι αρκετά ακριβό, ιδιαίτερα στην Γαλλία. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τι να περιμένεις.
Σε κάθε περίπτωση ελπίζω να βοήθησα και εύχομαι να επιλεγείς και να περάσεις τέλεια όπου κι αν πας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου