29 Μαρτίου 2020

Πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο Université de Bourgogne της Ντιζόν

της Λίλας Παπαδάκη


Πόλη

Η πόλη της Ντιζόν είναι μια επαρχιακή πόλη ανατολικά της Γαλλίας με 150.000 περίπου κατοίκους και αποτελεί την πρωτεύουσα της Βουργουνδίας. Απέχει απο το Παρίσι 1,5 ώρα με το «TGV» και γύρω στις 3 ώρες με το τρένο σταθερής γραμμής. Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Λυών, όπου υπάρχει κι εκεί αεροδρόμιο, αλλά προσβάσιμη είναι και μέσω Ελβετίας, κάθως βρίσκεται κοντά στα σύνορα, από όπου μπορεί κάποιος να πάρει λεωφορείο και σε 4 περίπου ώρες να βρίσκεται στη Ντιζόν.

Προσωπικά, η πόλη της Ντιζόν μου έκανε την καλύτερη εντύπωση από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το κέντρο της πόλης έχει διατηρήσει τον ιστορικό χαρακτήρα του, είναι σχεδόν όλο πεζοδρομημένο και γεμάτο εμπορικά μαγαζιά, εστιατόρια και καφετέριες. Λόγω του Πανεπιστημίου, η πόλη έχει πολλους φοιτητές και κατ’επέκταση αρκετά μέρη για εξόδους. Οι συγκοινωνίες της πόλης είναι τρομερά οργανωμένες, με τις δύο γραμμές του τραμ και τα λεωφορεία, να εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες ενός φοιτητή. Σημειωτέον, το λεωφορείο που συνδέει το Πανεπιστήμιο με το κέντρο, απο Πέμπτη μέχρι Κυριακή λειτουργεί όλο το 24ωρο.


Ο σταθμός των τρένων της Ντιζόν, συνδέει την πόλη με σχεδόν όλες τις πόλεις της Γαλλίας, αλλά και με ορισμένες της Ελβετίας, οπότε η δυνατότητα για εξορμήσεις είναι τρομερά εύκολη. Η περιοχή φημίζεται για τους αμπελώνες της, οπότε συστήνω ανεπιφύλακτα μία εκδρομή στο διπλανό χωριό «Beaune», για οινογνωσία.

Ολοκληρώνοντας, θα χαρακτήριζα τη Ντιζόν, ως μία πόλη, που συνδυάζει τη ζωντάνια μιας μικρής φοιτητούπολης, με την απίστευτη ηρεμία της γαλλικής επαρχίας. Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτω το καλό φαγητό (και συγκεκριμένα τα παραδοσιακά σαλιγκάρια και το bœuf bourguignon), το κρασί και τη μουστάρδα.

Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο είναι όλο συγκεντρωμένο στο Campus, από το οποίο διέρχεται το τραμ με στάσεις «Εrasme» και «Université». Η απόσταση από το κέντρο είναι στα 15’ με τις συγκοινωνίες και είναι εύκολα προσβάσιμο, με το κτίριο της Νομικής να είναι δίπλα στη στάση «Erasme».

Από την προσωπική μου εμπειρία, η επικοινωνία μέσω emails πριν την άφιξη στο Πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη∙ ωστόσο, όλοι οι υπεύθυνοι δια ζώσης είναι εξυπηρετικότατοι, οπότε τυχόν απορίες που θα έχει κάποιος περί των μαθημάτων, λύνονται κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα τα μαθήματα για τους Εράσμους φοιτητές έχουν 5 πιστωτικές μονάδες (ETCS) και οι φοιτητές δεν υποχρεούνται να παρακολουθούν τα φροντιστηριακά μαθήματα (TD), καθώς σε συνεννόηση με τον εκάστοτε καθηγητή δίνουν διαφορετικές εξετάσεις. Επιπλέον, ένας Εράσμους φοιτητής μπορεί να διαλέξει μαθήματα και από τα 3 έτη (Licence 1,2 ή 3), αλλά και από τα αντίστοιχα του Master, αρκεί να είναι του αντίστοιχου εξαμήνου.

Στέγαση

Ως προς τη διαμονή, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να νοικιάσει κάποιος ένα διαμέρισμα ή ένα στούντιο∙ ωστόσο, λόγω των υψηλών ενοικίων, τα διαμερίσματα νοικιάζονται συνήθως με συγκατοίκους.

Από την άλλη πλευρά, η προσωπική μου συμβουλή για έναν φοιτητή Εράσμους που θα μείνει μόλις 4 με 5 μήνες στην πόλη, είναι να κάνει δήλωση για δωμάτιο στις πανεπιστημιακές εστίες που βρίσκονται στο Campus. Η δήλωση σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια της Γαλλίας, είναι πολύ εύκολη και γίνεται ταυτόχρονα με τη δήλωση στο πανεπιστήμιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου για τους φοιτητές μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής (προσοχή στις προθεσμίες).

Η επιλογή αφορά είτε δωμάτια με προσωπικό μπάνιο (254 ευρώ/μήνα) είτε χωρίς (161 ευρώ/μήνα), καθώς η κουζίνα σε κάθε περίπτωση είναι κοινόχρηστη. Τα δωμάτια είναι ειλικρινά μικρά (περίπου 10 τετραγωνικά), οφείλω όμως να ομολογήσω ότι ήταν πλήρως εργονομικά με επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους.

Γενικές Συμβουλές

Συμβουλεύω όσους επιλέξουν το Πανεπιστήμιο στη Ντιζόν να εξοπλιστούν με μεγάλη υπομονή ως προς τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να θυμούνται πάντα πως όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα λυθούν εν καιρώ.

Για τις ημερομηνίες ως προς την έναρξη και τη λήξη του εξαμήνου να συμβουλευτούν το περσινό ακαδημαϊκό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ, ακόμη κι αν δεν ξέρετε με σιγουριά το λόγο για τον οποίο θέλετε να ζήσετε μια τέτοια εμπειρία, πιστέψτε με, μετά από ένα εξάμηνο, θα τον έχετε βρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου