22 Μαρτίου 2018

Πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο της Ljubljana

Των Κώστα Σηφάκη και Νεφέλης Σταμέλου

Διαδικαστικά 

Να είστε προετοιμασμένοι για την όποια γραφειοκρατία, το θετικό είναι ότι η υπεύθυνη του International office είναι πάρα πολύ βοηθητική, απαντάει αμέσως στα mail και τις απορίες σας και γενικότερα ό,τι χρειάζεστε υπογεγραμμένο θα το έχει στείλει πίσω σε διάστημα λίγων ωρών. Προσοχή μόνο, να διαβάζετε τα mail που στέλνει με τις οδηγίες του τι χρειάζεται να κάνετε, είναι πολύ ξεκάθαρα και αν κάνετε ανούσιες ερωτήσεις ίσως εκνευριστεί....


Στέγαση
Tο κομμάτι αυτό ίσως σας ταλαιπωρήσει περισσότερο από όλα. Έχετε δύο επιλογές: είτε να μείνετε στις εστίες είτε να βρείτε ένα διαμέρισμα μόνοι σας. 
Οι εστίες που φιλοξενούν Ερασμίτες είναι δύο: η Rozna dolina και το Bezigrad. Η Rozna είναι πιο κοντά στο κέντρο και τη σχολή γι’ αυτό και οι φοιτητές της νομικής επιλέγουν αυτή κατά κύριο λόγο, ενώ του Bezigrad είναι λίγο πιο έξω, αλλά μην φανταστείτε κάτι το τρομερό. Η Rozna, από τα πολλά κτίρια που διαθέτει, έχει 2 διαθέσιμα για εισερχόμενους φοιτητές. Το dom 4, το οποίο είναι λίγο πιο φθηνό, γύρω στα 180€/μήνα και μοιράζεστε το δωμάτιο με ένα άτομο και κουζίνα-μπάνιο με όλο τον όροφο. Στο dom 14 δίνετε λίγο περισσότερα χρήματα 200κατι€/μήνα αλλά έχετε σαν διαμερισματάκι στο οποίο μοιράζεστε το δωμάτιο με ένα ακόμα άτομο και την κουζίνα και το μπάνιο με άλλους 2. Το πρόβλημα με τις εστίες είναι το εξής: Επειδή το Πανεπιστήμιό μας είναι λίγο αργοκίνητο καράβι και ακόμα και οι αιτήσεις για το ΕΡΑΣΜΟΥΣ ανοίγουν πολύ αργά (φανταστείτε μέχρι να στείλει το ΕΚΠΑ στο Πανεπιστήμιο ότι "στέλνει" εσάς και να μαζέψετε όλες τις απαιτούμενες υπογραφές από τους καθηγητές μας εδώ) περνάει κάπως ο καιρός. Δηλαδή εσείς μπορεί να στείλετε αίτηση για τις εστίες αρχές Μαΐου για παράδειγμα, αλλά να λάβετε μέιλ μετά ότι δε σας δέχτηκαν γιατί αλλά άτομα στέλνουν αιτήσεις από το Φεβρουάριο και ότι είστε νούμερο 80+ στη σειρά αναμονής (true story). Αν λοιπόν οι εστίες ήταν η πρώτη σας επιλογή και υποθέτοντας πως η διαδικασία από το Πανεπιστήμιό μας παραμένει η ίδια οι πιθανότητες να σας δεχτούν δεν είναι πολύ αυξημένες. 
Και εκεί αρχίζει, θέλοντας και μη, το ταξίδι αναζήτησης σπιτιού στη Λιουμπλιάνα... Μια γενική εικόνα για τιμές είναι από 150-200κάτι € για διπλό δωμάτιο στο κέντρο και από 300κατι € μέχρι 450€ για μονό δωμάτιο στο κέντρο (εννοείται σε διαμέρισμα με αλλά άτομα) ενω πιο έξω οι τιμές μειώνονται και μπορεί να βρείτε μονό δωμάτιο και με 200-250€. Να είστε ψυχικά προετοιμασμένοι: θα φάτε πολλά άκυρα πριν βρείτε κάτι που να σας δεχτούν. Γενικά οι περισσότεροι ζητάνε είτε μόνο Σλοβένους είτε συμβόλαιο για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη σε ό,τι ομάδα υπάρχει με τις λέξεις Erasmus/Ljubljana καθώς και σε αυτό το γκρουπ https://www.facebook.com/groups/195726830526565/ και να στέλνετε απανωτά μηνύματα σε ό,τι αγγελία βρείτε για σπίτι. Ωστόσο όσο χάλια και να πάει η αναζήτηση: μην αποθαρρυνθείτε!!! Σίγουρα θα βρείτε κάπου να μείνετε, ενώ αν απαντάτε θετικά και στα μέιλ που σας στέλνουν από το Πανεπιστήμιο που ρωτάνε αν θέλετε να εξακολουθήσετε να είστε στη λίστα αναμονής για τις εστίες, στο τέλος θα σας δεχτούν εκεί.

Κόστος ζωής
Γενικά η ζωή είναι πάνω κάτω τα ίδια με Ελλάδα. Στο σούπερ μάρκετ κάποια προϊόντα είναι λίγο πιο ακριβά, κάποια λίγο πιο φθηνά. Θα γλιτώσετε αρκετά (σε σύγκριση με Αθήνα) σε μπύρες και καφέδες (ενδεικτικά ο καφές 1,6-1,8€ και οι μπύρες 500ml 2,8-2,9€). Το φαγητό τώρα θα γίνει ένα καθοριστικό κομμάτι της εμπειρίας σας στη Λιουμπλιάνα και αυτό γιατί υπάρχει το αγαπημένο σύστημα του Studentski Boni. Τι είναι αυτό τώρα: το κράτος έχει μια συμφωνία με έναν τεράστιο αριθμό εστιατορίων στην πόλη (και σε όλη τη Σλοβενία) και δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να τρώνε σε αυτά πλήρες γεύμα (σούπα, σαλάτα, κυρίως, φρούτο/γλυκό) από 0 μέχρι 4,37€. Για να το ενεργοποιήσετε πρέπει να πάτε στα γραφεία του SOU (KAMPUS), να πάρετε από εκεί μια σλοβένικη SIM (σας παρέχεται δωρεάν) και να καλέσετε σε ένα "μηχάνημα" για να καταχωρηθείτε στο σύστημα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχετε κάθε φορά μαζί σας τη SIM και την ταυτότητα σας ή το πάσο σας, γιατί στα εστιατόρια, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το σύστημα, θα πρέπει κάθε φορά να καλείτε στο μηχάνημα. Οπότε άμα δεν έχετε dual SIM κινητό, θα ήταν βολικό να πάρετε μαζί σας μια παλιά συσκευή (ή αλλιώς να αλλάζετε κάθε φορά τις κάρτες στο κινητό σας). Εναλλακτικά μπορείτε να βγάλετε πάλι από τα γραφεία του SOU μια κάρτα αντί για τη SIM, με τη μόνη διαφορά ναι είναι ότι η κάρτα κοστίζει 15€ και ότι δε θα χρειαστεί να έρθετε αντιμέτωποι με το "πρόβλημα" του τι κάνετε αν δεν έχει μπαταρία το κινητό σας. Με το σύστημα αυτό, έχετε δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τα "κουπόνια" σας μέχρι 2 φορές τη μέρα, με διαφορά τουλάχιστον 4 ωρών μεταξύ των 2 γευμάτων. Προσοχή όμως: προφανώς το σύστημα δε δίνει απεριόριστα boni (μην είμαστε και αχάριστοι). Έχετε ένα κουπόνι για κάθε εργάσιμη μέρα του μήνα, δηλαδή καμία 20αρια το μήνα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε (και ΣΚ δηλαδή). Παρόλα αυτά δύσκολο να ξεμείνετε από boni, λίγο ένα ταξιδάκι από δω, ένα τραπέζι με φίλους από κει, σίγουρα σας περισσέψουν και ό,τι σας μένει μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τον επόμενο μήνα.

Πώς να φτάσετε στη Λιουμπλιάνα
Καθώς είναι αρκετά μικρή σαν χώρα, το αεροδρόμιό της δεν είναι και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει απευθείας πτήση από την Αθήνα. Έτσι λοιπόν για να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα υπάρχουν 2 δυνατότητες: είτε μέσω Τουρκίας, είτε μέσω Σερβίας με Turkish και AirSerbia αντίστοιχα. Ωστόσο τα εισιτήρια αυτά είναι πολύ ακριβά συνήθως (του τύπου 200€ χωρίς επιστροφή). Μια πολύ καλή εναλλακτική είναι να επιλέξετε κάποιο κοντινό αεροδρόμιο στο οποίο πετάνε low cost εταιρίες (π.χ. Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, Ιταλία) και μετά να πάρετε λεωφορείο. Εμείς πετάξαμε Βενετία με Volotea και από εκεί πήραμε ένα βανάκι (https://www.goopti.com/en/ ). Η διαδρομή είναι 3-3,5 ώρες και συμφέρει 100%!! 

Residence permit
Μόλις φτάσετε εκεί (δεδομένου ότι έχετε βρει που θα μείνετε), το μόνο διαδικαστικό που μένει είναι να κάνετε την αίτηση για το Residence permit. Γενικά είναι υποχρεωτικό, αν μένετε στις εστίες και δεν τους το πάτε μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σας πετάνε έξω, αλλά πολλά άτομα που έμεναν σε σπίτι δεν έκαναν καν την αίτηση -για να γλιτώσουν τα 10κατι ευρώ και την πολύωρη αναμονή- και δεν είχαν κανένα θέμα. Οπότε αν δεν σκοπεύετε να σας πιάσει η αστυνομία δε χρειάζεται να τρελαθείτε με αυτό, από την άλλη δεν είναι κόπος να την βγάλετε (συνήθως) και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Μετακινήσεις
Η Λιουμπλιάνα είναι η κουκλίστικη πρωτεύουσα της Σλοβενίας (όχι της Σλοβακίας) και έχει μόλις 300.000 κατοίκους, γεγονός που κάνει το κλίμα της πόλης ιδιαίτερα οικογενειακό. Ως Europe’s Green Capital για το 2015, δε θα μπορούσαν να λείπουν από την καθημερινότητα των κατοίκων τα ποδήλατα. Δεν πρέπει να υπάρχει Σλοβένος που να μην ξέρει πώς να κάνει και γενικά θα δείτε από παιδάκια μέχρι ηλικιωμένους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο μεταφοράς, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και πιο έξω, καθώς υπάρχουν παντού ποδηλατόδρομοι. Σε περίπτωση που θέλετε να εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυνατότητα, η οποία δε μας χαρίζεται τόσο απλόχερα στην Αθήνα, μπορείτε να προμηθευτείτε ποδήλατα από μια υπαίθρια αγορά μεταχειρισμένων ποδηλάτων ή από το http://www.bolha.com/ , ενώ όταν έρθει η στιγμή να φύγετε θα τα ξεφορτωθείτε πολύ εύκολα πουλώντας τα σε Ερασμίτες του επόμενου εξαμήνου. Για όσους είτε δε θέλουν να διαθέσουν 30-60€ για να αγοράσουν ποδήλατο είτε πιστεύουν ότι δε θα το χρησιμοποιούν καθημερινά, η πόλη διαθέτει, σε πάρα πολλά σημεία, σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων, με μόλις 3€ το χρόνο!! Προκειμένου να μπορείτε να τα αξιοποιήσετε, θα πρέπει να προμηθευτείτε μια κάρτα για τα μέσα (URBANA), η οποία κοστίζει 2€ και μετά να κάνετε εγγραφή στο σύστημα. Ωστόσο, να είστε πολυ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο! Μην οδηγείτε ΠΟΤΕ ποδήλατο αν έχετε πιει (ούτε καν ένα ποτό)!! Αν σας σταματήσει η αστυνομία το πρόστιμο κυμαίνεται απο 300-1200 €!!! Και γενικά μην πάτε με το σκεπτικό «σιγά μη σταματήσουν εμένα», σταματάνε πολύ συχνά φοιτητές το βράδυ –για ευνόητους λόγους- και δε συγκινούνται με τη δικαιολογία «είμαι Erasmus, δεν το ήξερα». 
Μιας και αναφερθήκαμε στην URBANA card, ορίστε λίγες πληροφορίες για το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης: η Λιουμπλάνα δε διαθέτει μετρό ή τραμ (λόγω του ότι δεν τα χρειάζεται), αλλά το σύστημα των λεωφορείων είναι αρκετά καλό. Αν μείνετε λίγο πιο έξω ή έχετε σκοπό να χρησιμοποιείτε συχνά τα λεωφορεία, μπορείτε να βγάλετε τη μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών η οποία κοστίζει 20€, διαφορετικά μπορείτε να βγάλετε μια προπληρωμένη URBANA από τους αυτόματους πωλητές (2€) και να τη φορτώνετε διαδρομές (μια διαδρομή κοστίζει 1,2€ και έχει διάρκεια 1,5 ώρα).

Πανεπιστήμιο
Το τμήμα της Νομικής βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα, το Dragon Bridge. Τόσο η διοίκηση του Πανεπιστημίου, όσο και οι υπεύθυνοι του Εράσμους της σχολής είναι αρκετά οργανωμένοι και εξυπηρετικοί.

• Τα μαθήματα για τους ερασμίτες διδάσκονται στα αγγλικά.

• Από ακαδημαϊκής σκοπιάς είναι αρκετά ενδιαφέροντα, ζητείται συνήθως μια απλή εργασία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, οι παρακολουθήσεις στα περισσότερα δεν είναι υποχρεωτικές και βαθμοί μπαίνουν εύκολα (εκτός αν επιλέξετε Roman Law). Βάση για να περάσετε το μάθημα είναι το 6/10 και όχι το 5/10.

• Το ακαδημαϊκό εξάμηνο είναι συνήθως μικρό, γύρω στους 4 ολόκληρους μήνες (π.χ. το χειμερινό εξάμηνο του 17’-18’ διαρκούσε από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλη Γενάρη, πράγμα που σημαίνει ότι προλάβαινες και εξεταστική Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου στην Αθήνα – ίσως όχι όλα τα μαθήματα αλλά κάποια σίγουρα). Για τις ημερομηνίες συμβουλευτείτε την coordinator της Νομικής της Λιουμπλιάνας και όχι το σάιτ του Πανεπιστημίου.

• Υπάρχουν 3 ημερομηνίες εξετάσεων για το κάθε μάθημα και οι φοιτητής επιλέγει σε ποια θέλει να εξεταστεί. Αν αποτύχετε σε κάποια εξέταση, μπορείτε να πάτε και στην επόμενη. Ουσιαστικά έχετε 3 ευκαιρίες να περάσετε το κάθε μάθημα.

• Η σχολή έχει άριστες εγκαταστάσεις, με αναγνωστήριο, τουαλέτες που ανοίγουν ηλεκτρονικά με την φοιτητική ταυτότητα και εστιατόριο σχετικά καλό – αν και με τα študentski boni μπορείς να πάς σε πολύ καλύτερα.

• Λογικά λίγο καιρό πριν πάτε στη Λιουμπλιάνα θα σας έρθει μέηλ να σας ενημερώνει για το Buddy System (κοινώς: αν θέλετε να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος φοιτητής της σχολής για να γνωριστείτε και να έχετε κάποιον ντόπιο να σας βοηθάει αν έχετε κάποιο πρόβλημα). Καλό είναι να έχετε κάποιον Buddy, που ανάλογα με ποιος σας τύχει μπορεί να είναι και πολύ κομπλέ άτομο και να κάνετε και παρέα. Τα παιδιά που ασχολούνται με αυτό διοργανώνουν και διάφορα events για τους ερασμίτες της σχολής κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

• Προτεινόμενα μαθήματα για χειμερινό:
o International and European Social Security Law: αντιστοιχίζεται με Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης (υποχρεωτικής επιλογής).
o Mergers, Acquisitions and Corporate Restructurings: αν σας αρέσουν τα οικονομικά και οι εταιρίες, θα το λατρέψετε.
o Labor Law: Ένα τρίωρο την εβδομάδα αλλά ο καθηγητής ίσα-ίσα κάνει καμιά ώρα και μετά σας αφήνει. Αστεία εύκολες εξετάσεις.
o Το Roman Law είναι πολύ απαιτητικό μάθημα, ο καθηγητής δεν χαρίζεται, έχει πολλές απαιτήσεις και βάζει δύσκολα βαθμούς. Μπορεί και να σας κόψει.
o Το Diplomatic and Consular Law στη χρονιά μας απαιτούσε να συμμετάσχουν οι φοιτητές σε ένα MUN, που οργανωνόταν μέσα στο εξάμηνο. Άμα δεν είστε για πολλά-πολλά, απλά σιγουρευτείτε πριν το δηλώσετε.

Διασκέδαση
Αν και σχετικά μικρή πόλη η Λιουμπλιάνα έχει πολλά bars και pubs. Τα περισσότερα θα τα βρείτε δίπλα στο ποτάμι, γύρω από τον κεντρικό δρόμο της Slovenska cesta και σε ένα κάπως πιο εναλλακτικό κομμάτι της πόλης που ξεκινά από την Trubarjeva cesta δίπλα στην Ροζ Εκκλησία. Το που θα καταλήξετε αφορά τις προτιμήσεις σας, αλλά εμείς ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά μαγαζιά που τιμήσαμε πολλές φορές με την παρουσία μας.

• Μπύρα: Zlata Ladjica, Daktari

• Θέα: Neboticnik Skyscraper (πιο κοντός και από τον πύργο του ΟΤΕ αλλά το 1933 που χτίστηκε ήταν το ψηλότερο κτίριο στη Γιουγκοσλαβία, οπότε έμεινε το όνομα)

• Καφές: Cafetino, Tozd, Local

• Για πρωινό-brunch δοκιμάστε Slovenska Hisa ή Le Petit Café

Εμείς την νυχτερινή ζωή με το αχαλίνωτο clubbing δεν την κάναμε οπότε να σας προτρέψουμε στο καλύτερο club δεν μπορούμε. Ωστόσο υπάρχουν 4-5 που μαζεύουν κόσμο και στα οποία διοργανώνονται συχνά πάρτι από το ESN.

Metelkova: πρόκειται για παλιά στρατιωτική βάση που λειτουργεί πλέον ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος από το 1993 με διάφορα club που παίζουν techno, λάιβς, και κάποιες εκθέσεις. Κόσμος μαζεύεται αργά, συνήθως Παρασκευές και Σάββατα, εκτός αν έχει κάποιο ιβέντ άλλη μέρα. Διακοσμείτε από πολλά γκράφιτι και αξίζει 100% έστω να περάσετε από εκεί.

Rog: πρόκειται για παλιό εργοστάσιο που βρίσκεται υπό κατάληψη, εν πολλοίς στην ίδια φάση με Metelkova, το οποίο αξίζει επίσης να επισκεφτείτε.

Όσον αφορά στο φαγητό, έχετε κυριολεκτικά αμέτρητες επιλογές με τα studenstki boni. Προτάσεις: Mediteraneo, Vodnikov Hram, Hisa Pod Gradom, Allegria, Focculus, Centralna Postaja, Fresco, Joe Pena, Cantina Mexicana, Dabuda, Han, Skuhna (ίσως το καλύτερο όλων).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Του Κωνσταντίνου Δρελιώζη

(Μάρτιος 2015)

Η χώρα
Η Σλοβενία βρίσκεται στο βορειότερο κομμάτι των ακτών της Αδριατικής. Συνορεύει στα δυτικά με την Ιταλία, στα νοτιοανατολικά με την Κροατία και την Ουγγαρία και στα βόρεια με την Αυστρία. Ο πληθυσμός της περνάει κατά πολύ λίγο τα 2.000.000 και μπορεί κανείς να τη διασχίσει κάθετα με αυτοκίνητο σε περίπου 4 ώρες. Πρόκειται για μια πάρα πολύ ήσυχη χώρα, με πραγματικά πανέμορφα τοπία. Η σλοβένικη εξοχή απαρτίζεται από μεγάλες καταπράσινες εκτάσεις με χωριά που κάποιες φορές δεν ξεπερνούν τα 10 σπίτια, με πυκνά δάση, ποτάμια, μεγάλες λίμνες, καθώς και το όρος Triglav που αποτελεί την υψηλότερη κορυφή των Άλπεων. Ξεχωρίζουν κυρίως οι λίμνες Bled και Bohinj, το εθνικό πάρκο που βρίσκεται πάνω στο Triglav, η συμπρωτεύουσα του Maribor και οι παραλιακές πόλεις Koper και Piran. Πολιτισμικά, αλλά και στην λαϊκή ιδιοσυγκρασία, η Σλοβενία αποτελεί ένα κράμα μεταξύ κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων, με τους κατοίκους της να προτιμούν να αναδεικνύουν το πρώτο. Ιστορικά, ήταν το πρώτο κράτος που διασπάστηκε από την Γιουγκοσλαβία και είναι ανεξάρτητη από το 1991. Προφανώς, η γεωγραφική της θέση είναι παραπάνω από προνομιακή για ταξίδια στα βόρεια Βαλκάνια, στην Ιταλία, στην Αυστρία, τις ακτές της Κροατίας, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία αλλά και την Γερμανία. Ωστόσο, την προνομιακή αυτή θέση μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς καλύτερα εάν έχει δίπλωμα οδήγησης, καθώς οι συνδέσεις προς άλλες χώρες είναι λίγο πιο δύσκολες από ότι οι συνδέσεις από άλλες χώρες προς αυτήν.


Η πόλη
H Λιουμπλιάνα είναι η πρωτεύουσα της χώρας και αριθμεί περί τους 330.000 κατοίκους. Είναι μια απ’ τις μικρότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και σίγουρα απ’ τις πιο πράσινες και οικολογικές. Εντός των τειχών της πόλης υπάρχουν τουλάχιστον 3 μεγάλοι λόφοι και ένα μητροπολιτικό πάρκο, έχει κυρίως μονοκατοικίες και το ποδήλατο είναι πλήρως ενταγμένο στην καθημερινότητα των κατοίκων. Το κέντρο της πόλης είναι μικρό και πάρα πολύ γραφικό, και το διατρέχει ο (μικρός σε πλάτος) ποταμός Λιουμπλιάνιτσα. Στο κέντρο της  δεσπόζει το Κάστρο της πόλης πάνω σε έναν λόφο.


Κλίμα – Καιρός
Γενικά θα ευχαριστηθείτε περισσότερο την πόλη αν την προλάβετε κάποιον από τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες, ίσως μέχρι και τέλη Οκτώβρη. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών μπορεί να το στρώσει μέχρι και σε μερικές ώρες και η θερμοκρασία το βράδυ φτάνει άνετα τους –5 με –10. Ωστόσο, οι κάτοικοι και ο Δήμος ξέρουν να αντιμετωπίζουν την κακοκαιρία.


Διασκέδαση – Ψυχαγωγία 
Από άποψη ψυχαγωγίας, η Λιουμπλιάνα δε πάει καθόλου πίσω όσον αφορά μουσεία και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Όσον αφορά την διασκέδαση έχει τα όρια μιας μικρής πόλης. Γενικά είναι φοιτητούπολη και δέχεται πολλούς ερασμίτες κάθε χρόνο, που κατά κανόνα βρίσκουν τον τρόπο να συναντιούνται καθημερινά και να περνάνε καλά. Ωστόσο, διαθέτει μικρό αριθμό και ποικιλία νυχτερινών κλάμπ και μπαρ (τη συγκρίνω προφανώς με την Αθήνα) ενώ πάει αρκετά καλύτερα όσον αφορά καφετέριες και φαγάδικα. Σημαντικό ρόλο παίζει η εκεί Φοιτητική Οργάνωση (SOU) που διοργανώνει συχνά πάρτυ και ταξίδια καθώς και μια (περίεργη κατά τη γνώμη μου) τοπική κατάληψη, η Metelkova, που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο.


Μετακινήσεις 
Η πόλη έχει ένα αρκετά καλό σύστημα λεωφορείων. Το κακό είναι πώς δεν υπάρχουν εισιτήρια όπως τα ξέρουμε στην Αθήνα παρά μόνο κάρτες που ονομάζονται Urbana, κοστίζουν 2 ευρώ και μπορεί κανείς να τις “γεμίσει” με χρήματα σε συγκεκριμένους μόνο σταθμούς. Προφανώς, δεν έχει ενδο-αστικό τρένο. Ωστόσο, πιο χρήσιμο θα βρει κανείς το ποδήλατο. Κατ’ αρχήν, μπορείτε να αγοράσετε πάμφθηνα (γύρω στα 25 ευρώ) μεταχειρισμένα –αρκετά- ποδήλατα σε μια υπαίθρια αγορά στη κεντρική πλατεία κάθε Κυριακή. Αν δε θέλετε όμως να το κάνετε αυτό, υπάρχουν δημόσιοι σταθμοί δανεισμού ποδηλάτων μόνο με 1 ευρώ την εβδομάδα, όπου μπορεί κανείς να εγγραφεί με την πιστωτική του κάρτα ηλεκτρονικά. Η πόλη έχει σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και τρένων με αρκετές συνδέσεις.


Στέγαση 
Εδώ μπαίνει ένα σημαντικό ζήτημα. Στη Λιουμπλιάνα υπάρχουν δύο μεγάλες φοιτητικές εστίες (το Bezigrad και η Rozna Dolina). Και οι δύο διαθέτουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό δωματίων για τους ερασμίτες φοιτητές (νομίζω γύρω στα 400). Αντιστοιχεί ένα δωμάτιο ανά δύο φοιτητές με κοινή κουζίνα και μπάνιο ανά 4 (στο Bezigrad) ή ανά 10 (στη Rozna). Το κόστος είναι γύρω στα 100 ευρώ το μήνα. Αν και είναι άβολες αν σκοπεύετε να φιλοξενήσετε πολλούς επισκέπτες ή αν είστε τύπος που θέλει καμιά φορά την ησυχία του, είναι αντίθετα απολύτως επιβεβλημένες αν είστε πιο χύμα και θέλετε να γνωρίσετε πολύ κόσμο και να περάσετε όσο καλύτερα γίνεται. Καλώς ή κακώς, για πολλούς ερασμίτες η κοινωνική τους ζωή στη Λιουμπλιάνα αρχίζει και τελειώνει στην εστία που μένουν, γιατί απλά δε χρειάζεται να πάνε παρά πέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: το εκεί πανεπιστήμιο δίνει κάθε χρόνο μια προθεσμία μέχρι την οποία μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις εστίες. Ωστόσο, οι εστίες έχουν συνήθως γεμίσει πριν την καταληκτική ημερομηνία. Οπότε όσο το γρηγορότερο τόσο καλύτερα. Και πάλι όμως, ακόμα και αν δε γίνετε δεκτοί αρχικά, όταν καταφθάσετε δοκιμάστε να ρωτήσετε ξανά στην διοίκηση των εστιών, υπάρχουν πιθανότητες να βρείτε δωμάτιο έτσι. Κατά τα άλλα, μπορείτε να βρείτε δωμάτια σε διαμερίσματα σε όλη τη πόλη από 150 ευρώ (χωρίς τα διάφορα κόστη)  , αρκεί να μπείτε στο κόπο να ψάξετε στο ίντερνετ αφού φτάσετε. 


Κόστος 
Σε γενικές γραμμές η πόλη και η χώρα είναι σχετικά φθηνότερες από την Ελλάδα. Αν και σε κάποια πράγματα ίσως η Λιουμπλιάνα να αποδεικνύεται ακριβότερη απ’ την Αθήνα (πχ: το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει 1,20 ευρώ, καλύτερα να μην κάνετε το λάθος να καλέσετε ταξί απ το δρόμο και άλλα τέτοια) συνολικά είναι σίγουρα φθηνότερη (ειδικά σε είδη κατανάλωσης, ποτά, καφέδες κτλ). Υπάρχει επίσης ένα πάρα πολύ καλό σύστημα φοιτητικής σίτισης όπου οι φοιτητές μπορούν να τρώνε σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια της πόλης με πολύ λίγα χρήματα (ανάλογα και το εστιατόριο)


Το Πανεπιστήμιο
Το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου καθώς και το τμήμα της Νομικής βρίσκονται στο κέντρο της πόλης σε αντίθεση με τα περισσότερα τμήματα που είναι αποκεντρωμένα. Γενικά, το διοικητικό του κομμάτι λειτουργεί άψογα οπότε κανένας φόβος επ’ αυτού, μπορείτε να ζητάτε  ό, τι βοήθεια θέλετε και θα την έχετε άμεσα. Οι εγκαταστάσεις της Νομικής είναι αντικειμενικά πάρα πολύ καλές και το ίδιο και το επίπεδο των μαθημάτων από ακαδημαϊκής άποψης. Κατά κανόνα, οι καθηγητές θα σας ζητήσουν να κάνετε μια σχετικά απλή εργασία-παρουσίαση, κάποιοι από αυτούς κρατάνε παρουσίες και φαίνονται να το κάνουν αυστηρά αλλά νομίζω στη πραγματικότητα δε τους δίνουν τρομερή σημασία ενώ δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος άγχους για τις εξετάσεις αφού με ένα μέτριο διάβασμα 4-5 μέρες πριν την εξέταση μπορεί κανείς να πάει πάρα πολύ καλά. Το μόνο κακό είναι ότι τα προσφερόμενα μαθήματα φτάνουν στη καλύτερη για να αναγνωριστούν ως υποχρεωτικής επιλογής ενώ τα περισσότερα πάνε κυρίως για ελεύθερης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά (όπως πχ ιδιωτικό διεθνές). Επίσης, αν κανείς δίνει βάση στο ακαδημαϊκό κομμάτι του Εράσμους, οι καθηγητές εκεί διοργανώνουν αρκετά πράγματα εκτός των βασικών παραδόσεων, ενώ ορισμένοι είναι και διεθνούς φήμης στους αντίστοιχους τομείς τους. Τέλος, είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να γνωρίζει κανείς ότι ενώ στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου αναφέρεται ότι το ακαδημαϊκό εξάμηνο διαρκεί περίπου 5 μήνες (πχ: από αρχές Οκτωβρίου-τέλος Φεβρουαρίου) στη πραγματικότητα μπορεί να έχει τελειώσει το εξάμηνό του και τις εξετάσεις του ήδη στους δυόμιση μήνες ενώ δε μπορεί πολύ εύκολα να το τραβήξει πάνω από τους τέσσερεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να μην χάσει καμία εξεταστική πίσω στην Αθήνα. Ωστόσο, και αυτό έχει σημασία για το μέγεθος της υποτροφίας καθώς αυτή υπολογίζεται ανά μήνα, το γραφείο διεθνών υποθέσεων εκεί δεν θα υπογράψει για περισσότερους μήνες από όσους πράγματι κάνατε. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει λόγος μπερδέματος καθώς αυτό το θέμα λύνεται εύκολα και προφανώς δε προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με την υποτροφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου