29 Μαρτίου 2018

Πληροφορίες για το πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου


της Ηρώς Τζιντρούδη-Γαϊτανίδη

 Το Λουξεμβούργο είναι μία μικρή χώρα με 500.000 κατοίκους, συνορεύει με Γερμανία, Γαλλία. Βέλγιο. Αν και είναι πολύ μικρή χώρα είναι πανέμορφη γιατί έχει άπειρα μικρά χωριουδάκια μέσα στα δάση, τα ποτάμια και τις λίμνες, οπότε αν είσαι άνθρωπος της φύσης σίγουρα θα σου αρέσει. Ακόμη και το κέντρο της πόλης είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα, το κάτω είναι η παλιά πόλη την οποία την διασχίζει ένας ποταμός, μέσα στο πράσινο και γύρω γύρω ένα κάστρο. Το πάνω μέρος είναι η "νέα"πόλη με μαγαζιά, πλατείες πάρκα. Ουσιαστικά όλη η χώρα είναι μια πόλη, η πόλη του Λουξεμβούργου και όλα τα υπόλοιπα είναι κωμοπόλεις. 
 Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μια άλλη πόλη, 30 λεπτά με το τρένο από το κέντρο και όλοι οι φοιτητές μένουν εκεί. Απ' τη μία είναι καλό γιατί μέσα σε 10 λεπτά είσαι στη σχολή από την άλλη όμως βρίσκεσαι μακριά απ την πόλη του Λουξεμβούργου που έχει κάπως περισσότερη ζωή. Η πόλη που βρίσκεται το πανεπιστήμιο λέγεται Esch sur Alzette και αν και μένουν πολλοί φοιτητές δεν υπάρχει ζωή. Βέβαια, γίνονται πάρτυ σε εστίες και υπάρχει ένα μπαρ αλλά σε καθημερινή βάση δεν κινείται τίποτα. Η Νομική βρίσκεται στο ίδιο κτίριο και με άλλες σχολές. 
  Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου είναι υπερσύγχρονες και όλα οργανωμένα και στην εντέλεια. Οι καθηγητές είναι πάρα πολύ ανοιχτοί, χαλαροί και προσιτοί και το επίπεδο τους πάρα πολύ υψηλό. Τα μαθήματα είναι κοινά για erasmus και κανονικούς και οι παρακολουθήσεις δεν είναι υποχρεωτικές. Δίπλα απ τη σχολή υπάρχει λέσχη στην οποία πληρώνεις 4 ευρώ και τρως από μπουφέ και τα κυρίως πιάτα είναι πάντοτε πεντανόστιμα και υγιεινά. 
   Στο Λουξεμβούργο η συγκοινωνία τις καθημερινές είναι πάρα πολύ εύκολη, τα λεωφορεία λόγω των μικρών αποστάσεων κινούνται γρήγορα και είναι πάντα στην ώρα τους, όπως και το τρένο. Επίσης, το τρένο Παρασκευή και Σαββάτο είναι ανοιχτό μέχρι τις 3 το πρωί. Τα σαββατοκύριακα βέβαια τα λεωφορεία όπως και το τρένο κινούνται λίγο πιο αργά. Οι μετακινήσεις για τους φοιτητές είναι δωρεάν!!
   Η ζωή στο Λουξεμβούργο κυλάει αργά και σταθερά. Όλα είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν τέλεια, υπάρχει ακόμη και Wifi στο δρόμο. Είναι σαν να ζεις σε μια ήσυχη πόλη στο κέντρο της Ευρώπης. Το μεγάλο ατού που έχει αυτή η χώρα είναι ότι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης!!!! Τα ταξίδια είναι εύκολα, γρήγορα και πάμφθηνα! Η πτήση για Λονδίνο είναι μια ώρα με 20 ευρώ πήγαινε-έλα, Βερολίνο μία ώρα επίσης με τα ίδια λεφτά, Παρίσι 2 ώρες με τρένο, Άμστερνταμ 5 ώρες με λεωφορείο, Βρυξέλλες 1,5 ώρα. Ταξίδια και μόνο ταξίδια!! 
   Το ενοίκιο για επίπεδα Λουξεμβούργου δεν είναι υψηλό, κυμαίνεται από 300-350 ευρώ για δωμάτιο με κοινή κουζίνα κοινό μπάνιο, βέβαια το κοινό μην σας τρομάζει γιατί έρχεται καθαρίστρια 2 φορές την εβδομάδα και όλοι είναι τόσο διακριτικοί που δεν υπάρχει θέμα. Βέβαια με περισσότερα χρήματα βρίσκετε δωμάτιο με προσωπικό μπάνιο. Τα υπόλοιπα βέβαια έξοδα της καθημερινότητας είναι αρκετά ακριβά αλλά έτσι είναι σε όλη την Ευρώπη. 
   Οι άνθρωποι θέλουν τον χρόνο τους μέχρι να σε συνηθίσουν και να σε μάθουν αλλά είναι και αναλόγως τι ψάχνει ο καθένας. Και επειδή το πανεπιστήμιο έιναι multicultural τόσο στη σχολή όσο και στην εστία μπορείς να βρεις άτομα και από άλλες χώρες που να ταιριαζεις. 
  Το Λουξεμβούργο είναι μια high profile χώρα αρκετά ελιτίστικη μπορώ να πω η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Θα την πρότεινα για erasmus γιατί εγώ πέρασα τέλεια και δοκίμασα έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής άκρως ευρωπαϊκό! 
Ελπίζω να βοήθησα. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στείλτε μου στο facebook: Ero Gaitanides 
Good Luck!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου