20 Αυγούστου 2017

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο και εγκλήματα Διαφθοράς (παλαιό Δίκαιο Οικονομικής Εγκληματικότητας)

Του Νίκου Τσέλιου


Το μάθημα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 μετονομάστηκε από Δίκαιο Οικονομικής Εγκληματικότητας σε Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο και Εγκλήματα Διαφθοράς. Στο μάθημα πραγματοποιείται ουσιαστικά μία εισαγωγή στην έννοια του οικονομικού εγκλήματος μέσω μιας επισκόπησης των επί μέρους οικονομικών εγκλημάτων του ουσιαστικού μέρους, ενώ τονίζονται και ιδιαιτερότητες διαδικασιών της δικονομίας που εφαρμόζονται όταν υπό κρίση υπόθεση αφορά κάποιο οικονομικό έγκλημα.


Το μάθημα διδάσκεται δύο δίωρα την εβδομάδα, ενώ φέτος τη διδασκαλία είχαν αναλάβει ο κ. Λίβος, ο κ. Ανδρουλάκης, η κ. Διονυσοπούλου και η κ. Αναστασοπούλου. Το περιεχόμενο του μαθήματος χωρίστηκες φέτος σε τρία μέρη. Το πρώτο περιελάμβανε το Γενικό μέρος του Οικονομικού Ποινικού Δικαίου και διδάχθηκε από τον κ. Λίβο. Έγινε μια εισαγωγή στην έννοια του οικονομικού εγκλήματος μέσω μιας ιστορικής αναδρομής, σημειώθηκαν τα εγκλήματα που φαίνονται αλλά δεν είναι οικονομικά, αναλύθηκε διεξοδικά το προστατευόμενο έννομο αγαθό των εγκλημάτων που μας απασχολούν, ενώ δόθηκε και ένας ορισμός.....
Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με το κρίσιμο θέμα της ευθύνης των επιχειρήσεων και των διευθυντικών στελεχών αυτών για τα οικονομικά εγκλήματα. Το δεύτερο μέρος ήταν το Ειδικό και περιελάμβανε την ανάλυση συγκεκριμένων εγκλημάτων. Ο κ. Ανδρουλάκης ασχολήθηκε με την έννοια της Διαφθοράς, των εγκλημάτων της Δωροληψίας και Δωροδοκίας (235 επ. ΠΚ) και με περιφερειακές διατάξεις αυτών. Τον μεγάλο όγκο του μαθήματος ανέλαβε η κ. Αναστασοπούλου, την οποία βλέπαμε στα μαθήματα από το τέλος Απριλίου μέχρι και μέσα Ιουνίου. Διδάχθηκαν τα φορολογικά εγκλήματα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (η βασική έννοια της φοροδιαφυγής και επί μέρους ζητήματα όπως η ευθύνη των διοικούντων ανώνυμη εταιρεία λόγω φοροδιαφυγής, η παραγραφή της, η φοροδιαφυγή ως προτέρα πράξη ξεπλύματος, η σχέση της με τη μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο), τα χρηματιστηριακά εγκλήματα, ο ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και συνοπτικά η Κοινοτική Απάτη (την οποία είχε αναλάβει η κ. Διονυσοπούλου που εμφανίστηκε μία φορά στην οποία δεν έγινε καν εισαγωγή στο έγκλημα). Το τρίτο μέρος του μαθήματος είχε να κάνει με δικονομικά θέματα, όπως η έννοια του Οικονομικού Εισαγγελέα (άρθρο 17Α του ν. 2523/1997), η έννοια του Εισαγγελέα Διαφθοράς (ν. 4022/2011), ο ν. 4312/2014, οι ειδικές ανακριτικές πράξεις των 253Α και 253Β του ΚΠοινΔικ, η έννοια της ποινικής συνδιαλλαγής και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τα οποία όλα διδάχθηκαν από την κ. Αναστασοπούλου.

Ύλη του μαθήματος είναι οι σημειώσεις από το μάθημα, βιβλίο δε δίνεται από τον Εύδοξο και, όπως καταλαβαίνετε, η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Η εξέταση ήταν γραπτή (αν και έγινε μια προσπάθεια για προφορική, αλλά υπήρχε κάποιο κώλυμα, οπότε υπάρχει η προδιάθεση για του χρόνου) και μας επετράπη να έχουμε μαζί τους δύο κώδικες και όχι τους προαναφερθέντες νόμους. Χρειάστηκε και παπαγαλία για κάποια θέματα. Έβαλε μία ερώτηση ο κάθε διδάσκων και έπρεπε να απαντήσουμε τρεις από τις τέσσερις. Ατυχής ήταν η ερώτηση της κ. Διονυσοπούλου για την Κοινοτική Απάτη, διότι το θέμα δεν αναφέρθηκε από την κ. Αναστασοπούλου με την οποία ουσιαστικά ξεφυλλίσαμε τον νόμο στο τελευταίο μάθημα. Γενικά, η Κοινοτική Απάτη θα έπρεπε να απουσιάζει από τις εξετάσεις, καθώς το έγκλημα δε διδάχθηκε όπως έπρεπε.

Προτείνω το μάθημα μόνο σε όσους ενδιαφέρονται για τον τομέα. Η διδασκαλία είναι ενδιαφέρουσα και οι τρεις διδάσκοντες πολύ καλοί και με γνώση του θέματος (στα πολύ θετικά η κ. Αναστασοπούλου). Προσωπικά, θα προτιμούσα ενδεχομένως να μην ασχοληθούμε (μερικές φορές πολύ βιαστικά) με όλα αυτά τα θέματα και να εμβαθύνουμε με λίγο υλικό της Νομολογίας σε ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, αλλά από την άλλη είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε κατά το δυνατόν στον κόσμο του οικονομικού εγκλήματος σχηματίζοντας μια γενική εικόνα ενός σημαντικότατου κλάδου του Ποινικού Δικαίου.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

3 σχόλια:

  1. Παρακαλώ αναρτήστε σημειώσεις και ύλη για Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο και εγκλήματα Διαφθοράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ανεβουν σημειωσεις για αυτο το μαθημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παρακαλω αναρτηστε σημειώσεις καιγομαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή