8 Απριλίου 2017

Πανεπιστήμιο του Siegen (Siegen Universität)

Του Αλέξανδρου Γόγολου

Για αρχή να αναφέρω πως το Erasmus είναι μια εμπειρία ζωής, την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα. Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, η ζωή σε ξένη χώρα, η γνωριμία με ξένους ανθρώπους και οι εμπειρίες που αποκομίζεις είναι λίγοι ενδεικτικοί λόγοι για να πάει κάποιος Erasmus. Αναφορικά με την επιλογή Siegen Universität, θα μιλήσω στις εξής υποενότητες :


α) Πανεπιστήμιο : Το πανεπιστήμιο στεγάζεται στο παλιό παλάτι της πόλης και σε έναν μικρό λόφο, όπου είναι οι περισσότερες εγκαταστάσεις. Οι υποδομές που έχει είναι εξαιρετικές, πεντακάθαροι χώροι και μαθήματα σε πάρα πολύ καλές συνθήκες. Η λέσχη του φαγητού προσφέρει πλήρες μεσημεριανό γεύμα με τιμή κυμαινόμενη στα 2,20-2,70€. Μολονότι δεν είναι πολύ γνωστό πανεπιστήμιο, το επίπεδο γνώσης είναι αρκετά ανεβασμένο και είναι ως ένα βαθμό απαιτητικό...
Τα μαθήματα που θα βρει κάποιος φοιτητής Νομικής είναι αυτά του τομέα του Wirtschaftsrecht (Business Law), με μοναδικό μειονέκτημα το γεγονός ότι τα μαθήματα στα αγγλικά δεν είναι τόσα πολλά όσα στα γερμανικά. Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις εξαρτάται από τον καθηγητή, με τον οποίο πρέπει να υπάρχει επικοινωνία πριν την εκκίνηση του εξαμήνου και κατά προτίμηση να υπάρξει συνεννόηση για προφορική προεξέταση. Η ύλη των μαθημάτων είναι ασύγκριτα μικρότερη από αυτή της σχολής μας, απαιτητική ως το βαθμό που χρειάζεται, ενώ οι καθηγητές είναι πολύ καλοί και βοηθητικοί στην εξέταση, ενώ είναι και πολύ επιεικείς στη βαθμολογία.

β) Διαμονή : Το πανεπιστήμιο διαθέτει τις δικές του εστίες διαμονής : οι εστίες στο Adolf-Reichwein, Glückaufstraße βρίσκονται στον λόφο όπου στεγάζεται το ένα μέρος του Campus του πανεπιστημίου και είναι αυτές τις οποίες θα σύνιστούσα σε κάποιον για διαμονή. Το κόστος είναι 212€/μήνα και για τις εστίες του Engsbachstraße 207€/μήνα, οι οποίες δεν είναι κοντά στο πανεπιστήμιο αλλά προσβάσιμες με το αστικό λεωφορείο. Ένα άλλο συγκρότημα εστιών είναι και στην πανέμορφη περιοχή του Bürbach με το κόστος να ήταν(τουλάχιστον όταν αποχώρησα εγώ) στα 230€/μήνα.

γ) Η πόλη : Το Siegen είναι μια πόλη χτισμένη μέσα στο πράσινο. Σχετικά άγνωστη πόλη, ωστόσο σε εκπλήσσει με την ομορφιά της και το γεγονός πως ο πληθυσμός των 105.000 ευγενέστατων κατοίκων εκτείνεται σε μονοκατοικίες. Τριγωνικά σπιτάκια, το καθένα με τον δικό του κήπο αλλά και τα παλιά αρχοντικά συγκροτούν μια πολύ όμορφη και γραφική πόλη. Επιπλέον, τα παραδοσιακά στενά και η θέα της πόλης από ψηλά στο σημείο του παλιού κάστρου προσδίδουν μια άλλη γοητεία στην πόλη, ενώ είναι βέβαιο πως όποιος την επιλέξει θα προσθέσει άπλετο οξυγόνο στα πνευμόνια του! Από πλευράς διασκέδασης, υπάρχουν αρκετά πάρτυ στις εστίες(το glückspils party στις εστίες του Glückaufstraße είναι το αγαπημένο των φοιτητών), ενώ η ίδια η πόλη έχει κάποια καλά μπαρ(Extrablatt, BarCelona) και κλαμπ. Είναι η ιδανική πόλη για να κάνει κάποιος ταξίδια, διότι απέχει μόλις 1.30 ώρα με απευθείας τρένο προς την Κολωνία, η οποία είναι πολύ κεντρικό σημείο, τόσο για να περάσεις τη μέρα σου εκεί(πασίγνωστο το καρναβάλι της), όσο και για να κάνεις ταξίδια με τα πολλά τρένα που περνούν και το αεροδρόμιο. Ένα μειονέκτημα του Siegen είναι η εντός της πόλης συγκοινωνία : υπάρχουν μόνο λεωφορεία, τα οποία έχουν δρομολόγιο ανά μισή ώρα, με τα τελευταία να αναχωρούν  το αργότερο στις 00:00. Επίσης είναι πόλη που δεν περπατιέται εύκολα λόγω της μεγάλης έκτασής της και των αρκετών ανηφορικών δρόμων.

δ) Ερασμίτες κ.ά. : Το πανεπιστήμιο διαθέτει γραφείο international students, το οποίο οργανώνει πολύ καλά τις εβδομάδες υποδοχής (orientation weeks) των ξένων φοιτητών, στις οποίες δημιουργούνται οι βασικές παρέες. Εκεί δεν θα γνωρίσεις μόνο παιδιά του Erasmus αλλά και άλλους φοιτητές και όλοι μαζί κατά βάση θα είστε μια τεράστια παρέα που θα περάσετε πολλές όμορφες μέρες και νύχτες μαζί, ενώ τα daytrips και τα ταξίδια θα είναι πολλά. Λόγω του μικρού πληθυσμού της πόλης δεν υπάρχει περίπτωση να «χαθείς» με τους φίλους σου και από πλευράς διασκέδασης είναι σίγουρο πως πάντα θα έχεις κάτι να κάνεις.

ε) Κόστος ζωής : η πόλη, όπως και κάθε γερμανική πόλη, έχει πολύ φθηνά είδη πρώτης ανάγκης και τα σούπερ μάρκετ είναι πολύ φθηνότερα από τα ελληνικά, ενώ τα ποτά και φαγητά στα μαγαζιά έχουν χαμηλότερες τιμές. Για τη μετακίνηση δίδεται μια κάρτα για όλο το κρατίδιο της Ρηνανίας και για όλο το εξάμηνο αντί του (άπαξ καταβαλλόμενου) ποσού των 243€.

Παρ’όλο που το Siegen μπορεί να μη λέει πολλά στους περισσότερους σαν όνομα, είναι μια πόλη η οποία σε φοιτητή Erasmus θα αφήσει τις καλύτερες των εμπειριών.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε και με μήνυμα στο προφίλ μου στο facebook Alexandros Gogolos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου