3 Φεβρουαρίου 2017

Πανεπιστήμιο Université de Limoges

Της Εύας Ασημακοπούλου

Βλέπω πως είμαι η πρώτη που θα επιχειρήσει να μοιραστεί την εράσμους εμπειρία της από την πόλη της Λιμοζ, γι αυτό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιεκτική μπορώ.

Η πόλη:

Θα βρεις τη Λιμόζ και τους 137.500 κατοίκους της, στην κεντρική Γαλλία , πρωτεύουσα του αντίστοιχου ‘νομού’ Limousin. Γενέτειρα του ζωγράφου Renoir αλλά  παγκοσμίως γνωστή κυρίως για τις πορσελάνες  και την ομάδα basket της. Η πρώτη επαφή είναι βέβαια ο σταθμός των τρένων Bénédictins που σου δίνει μια πολλή καλή πρώτη εντύπωση της πόλης όσον αφορά στην αρχιτεκτονική της .Κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο πράσινες πόλεις της Γαλλίας και το φυσικό περιβάλλον της ποτέ δε χάνει ευκαιρία να το υπενθυμίζει....
Σίγουρα αξίζει μια βόλτα στις όχθες του Vienne , του ποταμού που την διασχίζει , αλλά και των πάρκων της, όπως  το υπέροχο Parcdel’Aurence.
Βέβαια και σε θέμα πολιτιστικών στέκεται με το κεφάλι ψηλά , με πληθώρα μουσείων ,εκθέσεων, θεάτρων ακόμα και ‘Οπερας – που αξίζει να επισκεφτείς. Ανάλογα το εξάμηνο επιλογής θα χεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις στα διάφορα δρώμενα της πόλης όπως η FrairiedesPetitsVentres , οι εορτασμοί των Χριστουγέννων με το Χριστουγεννιάτικο χωριό και Λούνα Παρκ ή γιατί όχι και το Καρναβάλι. 
Το έτος 2016 ανακηρύχθηκε η λιγότερο ακριβή φοιτητική πόλη της Γαλλίας και αν συνυπολογιστεί και η στρατηγική της θέση,αυτό θα ευνοήσει τα μελλοντικά ταξιδάκια σου. Βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ οτι μιλάμε για μια γαλλική πόλη και ο όρος ‘ακριβή’ είναι σχετικός. Η μετακίνηση με ποδήλατο για παράδειγμα -που συστήνω ανεπιφύλακτα παρά τις ανηφόρες- παρέχεται έναντι ενός ευρώ μηνιαίως – κι όμως . Ενώ η κάρτα των μέσων για λεωφορείο-τρόλεϊ έναντι 23 ευρώ/μήνα, ίσως αξίζει να την πάρει κανείς για όλο το χρόνο κάπου στα 90 ευρώ, αλλά εξαρτάται απ’ το χρόνο διαμονής σου.
Στο θέμα της νυχτερινής διασκέδασης υπάρχουν τόσα μπαρ και κλαμπς ώστε να μην βαρεθείς μεν αλλά και να γνωριστείς με τους ντόπιους δε – στο τέλος του εξαμήνου σου οι μπαρμαν  και οι θαμώνες θα σε ξέρουν με το μικρό σου. Προτιμώμενες μέρες Τετάρτες και Πέμπτες. Τα Σάββατα τιμώνται βεβαίως απλά οι περισσότεροι Γάλλοι φοιτητές που έρχονται από άλλες πόλεις γυρνάνε σπίτι τα σαββατοκύριακα και η πόλη είναι αισθητώς πιο ‘ήρεμη’. Γι αυτό και τα περισσότερα φοιτητικά πάρτι γίνονται τις Πέμπτες.(Μη βάλεις μαθήματα την Παρασκευή.)
Φυσικά υπάρχουν παντού στην πόλη γλυκά cafés , pattiseries  και salonsdethé για κάτι πιο χαλαρό.


Το πανεπιστήμιο:

Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά αρχές Σεπτέμβρη και τελειώνει μέσα Γενάρη (συμπεριλαμβάνεται η εξεταστική).
Το πανεπιστήμιο της Λιμόζ είναι ένα αλλά χωρίζεται σε διάφορες Σχολές-facultés. Η Νομική Σχολή μαζί με τις Οικονομικές επιστήμες στεγάζονται στο Campus στο κέντρο της πόλης, δίπλα απ’ το Δημαρχείο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν και μπορείς θεωρητικά να επιλεγείς με πτυχίο αγγλικών ,τα μαθήματα που προσφέρονται στους Ερασμίτες είναι μόνο στα Γαλλικά και είναι αυτά που διδάσκονται κανονικά όλοι οι φοιτητές της Σχολής.
Το μάθημα σε γενικές γραμμές είναι ένας καθηγητής που μιλάει ακατάπαυστα  και φοιτητές που πληκτρολογούν εκνευριστηκά κάθε , μα κάθε λέξη του. Η κατάσταση θυμίζει σχολείο με τη διαφορά οτι στα διαλείμματα οι Γάλλοι συμφοιτητές δε θα ρθουν να σου πιάσουν την κουβέντα . Εντούτοις θα πρέπει να κρατήσεις ένα φιλικό προφίλ γιατί θα χρειαστείς τις σημειώσεις τους, που είναι και η ύλη των εξετάσεων.
Οι εξετάσεις είναι γραπτές ή προφορικές. Στις γραπτές εξετάζεσαι στα ίδια θέματα και τις ίδιες ώρες με τους Γάλλους. Γενικά, η παρουσία στο μάθημα εκτιμάται αρκετά απ’ τους καθηγητές , ειδικά για τα μαθήματα με παρουσίες ,TD (σαν τα φροντιστηριακά δικά μας μαθήματα , αλλά σε 20-25 άτομα ). Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι τη διάθεση να βοηθήσουν και μπορεί να εισπράξεις μέχρι και ειρωνία διδάσκοντος κατά την προφορική εξέταση αλλά αυτό ευτυχώς είναι η εξαίρεση.
Ως φοιτητής θα ‘χεις προνόμια, όπως εκπτώσεις σε μαγαζιά , δωρεάν είσοδο σε μουσεία , αλλά και εγγραφή σε ateliers culturels ή σε αθλήματα (από κολύμβηση και βόλει μέχρι ιππασία και parachuting).
Δυστυχώς οι φοιτητές εράσμους είναι πολλοί λίγοι , τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες πόλεις γι αυτό δεν υπάρχει κάποια οργάνωση που να διοργανώνει events ή ταξίδια. Αλλά το ποσοστό των international φοιτητών απο Ευρώπη, Αμερική , Ασία και Αφρική είναι πολύ μεγάλο και αυτοί το ίδιο χαμένοι όσο κι εσύ , ειδικά στις αρχές του χειμερινού εξαμήνου.To πανεπιστήμιο διοργανώνει πολλά évènements για τους διεθνείς φοιτητές , όπως εσύ!


Στέγαση:

Λίγο πριν το καλοκαίρι ανοίγουν οι αιτήσεις του Crous – του οργανισμού που ασχολείται με τα θέματα στέγασης και εστίασης των Γάλλων φοιτητών. Επιλέγεις τα κριτήριά σου και το πιο πιθανό είναι να βρεθείς στην ίδια εστία με εμένα τη  LaBorie, 4 κτήρια , 4 όροφοι το καθένα. Το δωμάτιο ανακαινισμένο , 9 τ.μ. με δική του τουαλέτα και πλήρως λειτουργικό. Κάθε όροφος έχει 2 συλλογικές κουζίνες και  είναι ο κατάλληλος χώρος για να συναντήσεις τους καινούριους σου φίλους. Το ενοίκιο ανέρχεται κάπου στα 230 ευρώ το μήνα , αλλά μετά από πολύ τρέξιμο ίσως λάβεις το Caf, επίδομα του γαλλικού κράτους για το ενοίκιο που πληρώνεις που μπορεί να στο ρίξει και στα 140 ευρώ. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστεί να κάνεις κάποια έξοδα οικοσυσκευών όπως π.χ. κατσαρόλες. Κλινοσκεπάσματα νοικιάζονται με τον μήνα αλλά δεν ξέρω ακριβώς τιμή. Υπάρχει κοινή ηλ. Σκούπα και πλυντήρια-στεγνωτήρια σε κάθε κτήριο. 
Στο ίδιο συγκρότημα βρίσκεται το CampusLaBorie όπου στεγάζονται οι Θετικές επιστήμες ,η λέσχη σίτισης- που δεν την προτείνω- και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός του κολυμβητηρίου. Σε απόσταση ενός λεπτού έχεις δίπλα σου γήπεδο στίβου-για φαντάσου!
Με το ποδήλατο το κέντρο της πόλης είναι γύρω στο τέταρτο , ενώ η σχολή με τα μέσα γύρω στο μισάωρο. (πρέπει να αλλάξεις 2 λεωφορεία)
Υπάρχει πάντα η λύση ενοικίασης κάποιου διαμερίσματος στο κέντρο αλλά πραγματικά δεν πιστεύω πως αξίζει.


Ανεξάρτητα πόλης ή χώρας...

Αν μετά απ’ όλα αυτά με ρωτάς αν αξίζει η γενική εμπειρία και επειδή ήμουν στη θέση σου, σου λέω πως ναι . Δε θα ‘ναι όλα εύκολα ή ρόδινα , δεν ισχύει καθόλου αυτό ,αλλά ακόμα και τις δυσκολίες θα μάθεις να τις αντιμετωπίζεις με χαρά. Αν οι λόγοι που σε κρατάνε πίσω απ το να το τολμήσεις είναι καθαρά δικά σου θέματα και όχι κάτι σοβαρό, τότε θα σου πρότεινα να κάνεις στην άκρη τις ανασφάλειες. Είναι μια εμπειρία που θα σε αλλάξει ολοκληρωτικά. Αυτά που τώρα σου φαίνονται θυσίες , όταν γυρίσεις θα τα θεωρείς αστεία. Αν πάλι δεν σε κρατάει τίποτα και θες να το ζήσεις όσο θέλω να το ξαναζήσω κι εγώ , τότε απλά μάζεψε δυνάμεις γιατί όπως πολύ σωστά θα ‘χεις ξανακούσει ‘’το εράσμους δεν είναι 6 μήνες απ’ τη ζωή σου , αλλά η ζωή σου σε 6 μήνες’’ .
Do it et bonne chance !

Μια πρώην πλέον ερασμίτισσα , 
Ασημακοπούλου Εύα.

Με χαρά θα απαντήσω σε όποιες απορίες σου εδώ: eyaasim@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου