27 Ιανουαρίου 2017

Πανεπιστήμιο Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität της Βόννης

Του Παναγιώτη Δεβελέκου


Τυπικά στοιχεία - πρόσβαση:

  Η Βόννη αποτελεί μία μεσαίας μεγέθους(κατ’ έκταση και πληθυσμό) πόλη της Γερμανίας και βρίσκεται κεντροδυτικά στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Σημαντικό επίσης, το ότι βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Κολωνία, μόνο μισή ώρα με το τρένο. Διαθέτει επίσης αεροδρόμιο(‘’Κολωνίας-Βόννης’’), μισή ώρα με το λεωφορείο, αλλά πτήσεις από Αθήνα υπάρχουν μόνο με την εταιρία ‘’Germanwings’’(για τα ‘’μέσα’’ πορτοφόλια). Προσβάσιμη είναι η πόλη και από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, με Aegean από Αθήνα και μετά 1 ώρα με το τρένο, κάτι που επέλεξα και εγώ. Πιο φθηνή επιλογή, είναι οι συνδυαστικές πτήσεις με Ryanair (Αθήνα- Βερολίνο, Βερολίνο-Κολωνία ή και το ίδιο μέσω Ρώμης), αλλά περισσότερο θα βολέψει όσους σας επισκεφθούν, που δε θα έχουν βαλίτσες, αλλά και περισσότερη ίσως τύχη στην περίοδο που θα ταξιδέψουν.


Η ατμόσφαιρα της πόλης:

  Η πόλη είναι χτισμένη πάνω και στις δύο πλευρές του Ρήνου, διαθέτει πολύ πράσινο και αρκετό χρώμα από την ποικιλία μεγάλων δέντρων σε όλη την πόλη...
Πέραν της μακράς ιστορίας της, αποτέλεσε πρωτεύουσα, τόσο της δυτικής Γερμανίας, όσο και της ενωμένης Γερμανίας, μέχρι το 1999, κάτι που αποτελεί και το χαρακτηριστικό της, καθώς μέχρι σήμερα διατηρούνται εκεί αρκετά κυβερνητικά κτήρια. Ακόμα, εγκαθίστανται εκεί 12 οργανώσεις του ΟΗΕ, στο ‘’UN-CAMPUS’’ της πόλης, καθώς και το ραδιοφωνικό τμήμα της ‘’Deutsche Welle’’. Το πανεπιστήμιο διαθέτει εντυπωσιακά κτήρια σε όλη την πόλη και πλημμυρίζει του δρόμους με τους φοιτητές του. Το ιστορικό κέντρο, με την παλιά πόλη με τις ανθισμένες ροζ κερασιές, τα παλιά κτήρια και την κεντρική αγορά, είναι πολύ καλά διατηρημένο και γεμίζει το μάτι με μια αίσθηση ζεστασιάς, λίγο πρωτόγνωρης για Αθηναίο. Εν πάσει περιπτώσει, κάθε κομμάτι της πόλης, προσφέρει μια ποικιλία εικόνων, που δεν συναντά κανείς σε μία πόλη τέτοιου μεγέθους. Με λίγα λόγια, αέρας πρωτεύουσας σε μια μικρή πράσινη, φιλική πόλη.


Το πανεπιστήμιο:
  
Απ’ όσο γνωρίζω, είναι από τα σημαντικότερα της Γερμανίας. Η εξυπηρέτηση για τους ερασμίτες, είναι σχεδόν εξαιρετική, καθώς βοηθά πολύ στο να σε ξεαγχώσει από τα ομολογουμένως αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια, που θα έρθουν στην απαραίτητη επαφή με την εστία και το δημαρχείο. Παρέχονται μαθήματα γερμανικών (επί πληρωμή), αλλά κυρίως προβλέπονται 2 μαθήματα, ως μέρος του προγράμματος σπουδών, εξαιρετικά εύκολα είναι η αλήθεια, ώστε να σε ξεαγχώσει και από το άγχος της συγκέντρωσης των υπόλοιπων ECTS και να μάθεις και λίγη γερμανική ορολογία. Ως προς τα ‘’κανονικά’’ μαθήματα, το επίπεδο είναι ικανοποιητικότατο, οι καθηγητές είναι επίσης αρκετά εξυπηρετικοί και κυρίως  παραδίδουν με power point και ανεβάζουν τις διαφάνειες στο αντίστοιχο e class, ώστε το πρόβλημα με τη γλώσσα, να μπορεί να ξεπεραστεί, με δουλειά στο σπίτι. Σίγουρα υπάρχει μεγάλο άγχος, καθώς οι παραδόσεις είναι στα γερμανικά, αλλά όσον αφορά τα αντίστοιχα μαθήματα επιλογής, οι καθηγητές βοηθούν αρκετά με προφορικές εξετάσεις μόνο για ερασμίτες και χωρίς να τους νοιάζει το γλωσσικό σου επίπεδο, παρά μόνο η ορολογία, ώστε να φανεί ότι διάβασες (και ο πολύ καλός βαθμός είναι δυνατός). Ίσως με γλωσσικό επίπεδο Β2 να χρειάζεται κάποια παραπάνω προσπάθεια, εφόσον σας νοιάζει και ένας καλός βαθμός σε 2 επιλογής, αλλά εφόσον σας νοιάζει μόνο η υποτροφία, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.


Εστία:
  
Το ενοίκιο κινείται, κατά μ.ο., στα 260 ευρώ το μήνα, για πλήρως ανεξάρτητο δωμάτιο, με κουζινάκι με 2 μάτια και μπάνιο. Η αλήθεια είναι πως τα κρεβάτια δεν είναι και τα πιο άνετα και τα έπιπλα είναι λίγο παλιά, αλλά τα πάντα μπορείτε να συνηθίσετε. Ένα επίσης αρνητικό, είναι ότι τα κτήρια των εστιών είναι διάσπαρτα και μπορεί οι φίλοι σας να ναι σε κάπως μακρινά κτήρια. Σε σχέση με το πανεπιστήμιο, δεν δείχνουν την ίδια κατανόηση (επικοινωνία στα mail , μόνο στα γερμανικά), αλλά υπάρχει διάθεση και όλα λύνονται. Θετικό είναι ότι υπάρχουν αρμόδιοι φοιτητές στη διάθεσή σου, που στην αρχή βοηθάνε πολύ, ακόμα και με μεταχειρισμένα κουζινικά, ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσεις. Σίγουρα χρειάζεται προσαρμοστικότητα και χαρακτηριστικό είναι ότι το χειρότερο κτήριο από άποψη διατήρησης, τελικά αποδείχτηκε το πιο ζωντανό και ευχάριστο για ερασμίτες. Τέλος και σημαντικότερο, στεγαστικό πρόβλημα υπάρχει σε όλη τη Γερμανία, γι’ αυτό η αίτηση στην εστία είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Εφόσον το κάνετε, σίγουρα θα σας δεχτούν. Πάνω απ’ όλα όχι άγχος, η απάντηση αποδοχής θα έρθει αργά, στον τελευταίο μήνα πριν να φύγετε. Ακόμα και αν δεν σε δεχτούν, στο τέλος πάντα ανοίγει κάποια θέση.


Φοιτητική ζωή- Δυνατότητες:
  
Όσον αφορά τα ταξίδια, νομίζω είναι  από τις πολύ καλές επιλογές. Στα σύνορα με Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, μπορείτε να ταξιδέψετε αρκετά φθηνά (με τραίνο και προσφορές για ομαδικά εισιτήρια, κυρίως όμως λεωφορείο και εταιρίες όπως η ‘’flixbus’’ και ‘’megabus’’ ) σε κοντινές σχετικά πόλεις, όπως Στρασβούργο, Μάαστριχτ, χωρίς να ξεχνάμε και εκδρομές σε πόλεις Γερμανίας, όπως Φρανκφούρτη, Χαιδελβέργη που επίσης είναι κοντά. Από το αεροδρόμιο της Κολωνίας, υπάρχουν εισιτήρια με Ryanair για Βερολίνο με 10 ευρώ και καλές τιμές γενικότερα πχ Ιταλία. Πολύ ευχάριστο είναι επίσης το αντίστοιχο φοιτητικό πάσο, για το οποίο πληρώνει κανείς αναγκαστικά 260 ευρώ, δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις διαδρομές, απλού τύπου τραίνων, σε όλο το κρατίδιο. Αυτό σημαίνει μονοήμερες εκδρομές, χωρίς να πληρώνετε κάτι, σε Κολωνία, Ντίσελντορφ, Άαχεν, Ντόρτμουντ κλπ. Σημειωτέον, κάθε σαββατοκύριακο, ‘’παίρνετε μαζί σας’’, πάλι χωρίς χρέωση, άλλο ένα άτομο, άρα άμα έρθουν φίλοι σαββατοκύριακο, μπορείτε να κάνετε εκδρομές και μαζί, πέραν Βόννης.
  Για εξόδους χαλαρού τύπου, είναι επίσης από τις πολύ καλές επιλογές. Άμα σας αρέσει το lifestyle των εκεί φοιτητών, μπορείτε να κάνετε πικνικ και να πίνετε πάμφθηνες μπύρες στο πάρκο του πανεπιστημίου, που γεμίζει με φοιτητές, όταν υπάρχει ήλιος. Φυσικά επίσης, υπάρχουν και πολύ καλές μπυραρίες και εστιατόρια. Κορυφαία ίσως επιλογή, μια μπύρα δίπλα στο Ρήνο με τα φώτα της γέφυρας το βράδυ.
  Τώρα όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή και πιο έντονου τύπου καταστάσεις, δεν ξέρω αν είναι και η καλύτερη επιλογή, γι’ αυτό και λόγω της ελεύθερης πρόσβασης στα τρένα, τα παρασκευοσάββατα οι φοιτητές συνήθως παίρνουν το τελευταίο τρένο για Κολωνία και τα εκεί clubs. Εφόσον υπάρχει διάθεση βέβαια, πάντα γίνεται να μαζευτείτε στις εστίες για κάποιο πάρτυ που θα γίνεται πολύ συχνά.
  Τέλος, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στο εαρινό εξάμηνο. Καταρχάς, οι φοιτητές Erasmus, ήταν αρκετά λίγοι, μόνο 6 στη νομική και κάπου 30 συνολικά, γι’ αυτό χρειάζεται μια παραπάνω διάθεση για επαφή και με τους προηγούμενους του χειμερινού που δεν συμβαίνει νομίζω εξαρχής. Ακόμα, το εξάμηνο άρχιζε Απρίλιο και η εξεταστική τελείωνε αρχές Αυγούστου, αρνητικό αν θες και κάποιες διακοπές στην Ελλάδα, πριν την εξεταστική του Σεπτέμβρη, αλλά και οικονομικό ζήτημα (πληρωμή ενοικίου ολόκληρου Αυγούστου ; ). Δεν είναι απαραίτητο να συμβεί το ίδιο και σε σας, αλλά και να συμβεί, όπως σε μένα, γίνεται να δώσετε μαθήματα με προεξέταση τέλη Ιουλίου, εξασφαλίζοντας την υποτροφία και να γυρίσετε τέλη Ιουλίου, χωρίς να δώσετε όλα τα επιλεγμένα μαθήματα. Από την άλλη, θα έχετε λιγότερο κρύο, ήλιο, ανάλογα με την ημέρα, από τα μέσα Μαΐου και μια πανέμορφη παλιά πόλη( βλ. φωτογραφία).


 Συμπέρασμα:

  Εφόσον, θέλει κανείς πόλη στη Γερμανία και είναι, λόγω μέσου όρου, εκτός ανταγωνισμού για Βερολίνο, Μόναχο, Χαϊδελβέργη, είναι από τις καλύτερες επιλογές, αν όχι η καλύτερη, ειδικά αν δεν σας ενδιαφέρει η ένταση μεγάλης πόλης. Πολύ πράσινο, υψηλό επίπεδο ζωής και αέρας πολυπολιτισμικής μεγαλούπολης, χωρίς τα κακά αυτής (βλ. Αθήνα). Ακόμα και για διασκέδαση, ο συνδυασμός, μπύρες στο πάρκο και έξοδοι στην Κολωνία, ικανοποιεί όλα τα γούστα. Ξεχάστε ό,τι κάνατε στην Ελλάδα και αποδεχτείτε ότι θα ‘ναι κάτι καινούργιο. Θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία.





           

1 σχόλιο:

  1. είναι εύκολο να επικοινωνήσω απευθείας μαζί σου για να με κατατοπίσεις σχετικά με το πανεπιστήμιο αν γίνεται; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή