20 Αυγούστου 2016

Πανεπιστήμιο Westfälische Wilhelms Universität του Münster


Των Χριστίνα Γρομητσάρη-Μαραγιάννη και Μιχαήλ Θεοδωρακόπουλου


ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Το Μύνστερ (Münster) είναι μια μεσαίας έκτασης πόλη της Γερμανίας. Βρίσκεται στo κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κρατιδίου, θεωρείται το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και είναι μια από τις παλιές πανεπιστημιουπόλεις της Γερμανίας, με έναν ιδιαίτερο και μεγαλοπρεπή χαρακτήρα και ένα εξαιρετικό επίπεδο και ποιότητα ζωής. Το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ ιδρύθηκε το 1780 και είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, ενώ καταφέρνει πολύ συχνά να «σκαρφαλώνει» ψηλά στις θέσεις των καλύτερων πανεπιστημίων της σε κατά καιρούς δημοσιευμένες κατατάξεις αξιολόγησης.


Η πόλη διαθέτει ένα μικρό τοπικό αεροδρόμιο, τo Münster-Osnabrück International Airport, ωστόσο, εξυπηρετείται κατά κύριο λόγο από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, από το οποίο απέχει 1,5 ώρα με το τρένο και από το οποίο εκτελούνται και οι περισσότερες διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις. Από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του Μύνστερ είναι η λίμνη Aasee, όπου οι φοιτητές συγκεντρώνονται τα Σαββατοκύριακα για μερικές στιγμές χαλάρωσης και πικ-νικ και το Promenade, μια καταπράσινη διαδρομή που ξεκινά από την άκρη του κέντρου της πόλης και είναι ιδανική για βόλτες και ποδηλασία. Επίσης, εξαιρετικά υποβλητικοί είναι οι ναοί της πόλης, με βασικότερα την St. Paulus Dom (στην κεντρική πλατεία Domplatz) και την St. Lambertus Kirche στον κεντρικό πεζόδρομο, που συχνά αποτελούν σημεία συνάντησης των ντόπιων.  

Η τοποθεσία του Μύνστερ δίνει την ευκαιρία για πολλά ταξίδια εντός και εκτός Γερμανίας. Στην αρχή κάθε εξαμήνου οι φοιτητές πληρώνουν ένα ποσό 330 ευρώ περίπου, το οποίο θεωρείται κοινωνική συμβολή των φοιτητών έναντι της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Semesterbeitrag). Καταβάλλοντας αυτό το ποσό, ο φοιτητής προμηθεύεται το “Semesterticket”, το οποίο παρέχει μετακίνηση με τα τοπικά λεωφορεία και χρήση του σιδηροδρόμου (Deutsche Bahn) σε όλο το κρατίδιο, κάτι που δίνει την ευκαιρία για ταξίδια σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κρατιδίου (Ντίσελντορφ, Βόννη, Κολωνία, Άαχεν, Ντόρτμουντ, Έσσεν κ.α.), αλλά και σε ένα ολλανδικό ακριτικό χωριό (Enschede). Εξαιρούνται ωστόσο τα τραίνα ταχείας κυκλοφορίας, αλλά αυτό δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς τα συμβατικά δρομολόγια είναι συχνά και βολικά. Επίσης, εύκολα μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς αμφότερες οι χώρες βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση ή και σε γειτονικές πόλεις της Βεστφαλίας, όπως η Φρανκφούρτη. Στο σχετικό ζήτημα μπορείτε να ερευνήσετε τις δυνατότητες μετακίνησης χαμηλού κόστους με λεωφορεία, κάτι που οι φοιτητές προτιμούν ιδιαιτέρως (Megabus, Flixbus, Deinbus…κλπ).

Οι μετακινήσεις εντός της πόλης πραγματοποιούνται με λεωφορεία, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των φοιτητών χρησιμοποιούν ποδήλατα. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων είναι εξαιρετικά οργανωμένο και εκτεταμένο και εποπτεύεται από την αστυνομία, η οποία συχνά επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις. Οι φοιτητές ERASMUS εύκολα αγοράζουν μεταχειρισμένο ποδήλατο, το οποίο μετά εύκολα μπορούν να πουλήσουν σε παζάρια που διοργανώνονται σε μηνιαία βάση ή και ελεύθερα.

ΣΤΕΓΑΣΗ

Οι επιλογές στέγασης είναι αρκετές:

Μπορεί κάποιος να επιλέξει να μείνει σε εστία (τις εστίες διαχειρίζεται ο εθνικός φορέας Studentenwerk) ή να νοικιάσει δωμάτιο –για συγκατοίκηση- σε W(ohn) G(emeinschaft). Όσον αφορά τις εστίες, υπάρχουν αρκετές επιλογές ανάλογα με το ύψος του ενοικίου που επιθυμεί να διαθέσει κάποιος. Υπάρχουν εστίες στο κέντρο της πόλης, καθώς και στα πέριξ του κέντρου. Έχει κανείς τη δυνατότητα να επιλέξει ατομικό διαμέρισμα (δωμάτιο με κουζινάκι και μπάνιο) ή ατομικό δωμάτιο με κοινόχρηστη κουζίνα και μπάνιο. Ενδεικτικά, οι τιμές ξεκινούν από 230 ευρώ για ατομικό διαμέρισμα έξω από το κέντρο της πόλης με το ενοίκιο να περιλαμβάνει όλα τα έξοδα (ρεύμα, νερό και Internet). Για να είναι κάποιος σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει δωμάτιο ή διαμέρισμα σε εστία του Πανεπιστημίου, καλό θα ήταν να υποβάλει εγκαίρως αίτηση, καθώς σε κάποιες εστίες υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τους 12 μήνες. Οι βασικές φοιτητικές εστίες βρίσκονται στις οδούς Bismarckallee (στην λίμνη), Heekweg και Gescherweg (στα πέριξ της πόλης) και στην Steinfurter Strasse (10-15’ περπάτημα από την πόλη).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ & ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το Πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά οργανωμένο. Πριν από την άφιξη του φοιτητή ERASMUS, ανατίθεται σε κάποιον ντόπιο φοιτητή (buddy) να βοηθήσει τον νέο στην προσαρμογή του στα δεδομένα της πόλης και να τον κατατοπίσει εν γένει.

Η υποστήριξη που παρέχεται στους φοιτητές ERASMUS από το Πανεπιστήμιο είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει κάποιος βοήθεια και να μην υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τους υπεύθυνους. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων διοργανώνεται εβδομάδα καλωσορίσματος, όπου μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων ο νέος φοιτητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους συμφοιτητές του και να περπατήσει την πόλη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου διοργανώνονται ομαδικές δραστηριότητες και διάφορες εκδρομές.

Η Νομική Σχολή στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Juridicum), δίπλα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη (Landesbibliothek), η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για έναν εκτεταμένο χώρο με πολλούς ορόφους και αίθουσες, όπου οι φοιτητές συγκεντρώνονται για να μελετήσουν και να προετοιμασθούν για τα μαθήματά τους καθ’ όλη την διάρκεια του εξαμήνου. Οι φοιτητές του ERASMUS μπορούν να διαλέξουν μαθήματα από όλο το πρόγραμμα σπουδών των Γερμανών φοιτητών. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα σε κάποια μαθήματα (π.χ. Εγκληματολογία)  να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μαζί με τους Γερμανούς φοιτητές αλλά να εξεταστούν, εφόσον το ζητήσουν, γραπτώς στα αγγλικά.

Όσον αφορά τα μαθήματα:

Το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό. Η ύλη στα μαθήματα είναι βατή, αν κάποιος καταβάλει στοιχειώδη προσπάθεια, ωστόσο, οι καθηγητές είναι φειδωλοί ως προς το ζήτημα της βαθμολόγησης. Η βαθμολογική κλίμακα είναι ιδιάζουσα: εκτείνεται από το 0 έως το 20, όπου ως βάση τίθεται το 4. Σπάνια όμως κάποιος αλλοδαπός φοιτητής θα καταφέρει να ξεπεράσει το 12, βαθμολογία που αντιστοιχεί σε βαθμό 8 στην εθνική κλίμακα. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι ότι προσφέρεται πληθώρα μαθημάτων και σε άλλες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά). 
Προϋπόθεση, όμως, ώστε να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει και να εξεταστεί  σε αυτά είναι να κάνει ένα επίσης ιδιόμορφο τεστ γλώσσας (σε κείμενα μέτριας  δυσκολίας συμπλήρωσης κενών). Το όριο για τους φοιτητές του  ERASMUS είναι 60%. Δεν είναι κάτι δύσκολο, και αν κάποιος έχει ένα καλό επίπεδο, εύκολα συγκεντρώνει ένα καλό ποσοστό. Σε περίπτωση αποτυχίας, μην απογοητευθείτε: μπορείτε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο για τα ζητήματα αυτά, κ. Becker, για να σας βοηθήσει εν προκειμένω. Συμβουλή μας πάντως είναι να εξετασθείτε το συντομότερο δυνατόν στο τεστ, καθώς με την επιτυχή εξέταση σε αυτό μπορείτε να εγγραφείτε για την παρακολούθηση των μαθημάτων που σας ενδιαφέρουν. Αν το αμελήσετε, μπορεί να μην δύνασθε να παρακολουθήσετε το εκάστοτε μάθημα, λόγω συμπλήρωσης των θέσεων από άλλους «ταχύτερους» ενδιαφερομένους. Κατά τα λοιπά, αναλόγως του εξαμήνου σπουδών, το Πανεπιστήμιο εκδίδει μια λίστα με τα προσφερόμενα μαθήματα, που κατά κύριο λόγο άπτονται του Διεθνούς Δικαίου, του Εμπορικού Δικαίου και του Κοινού Δικαίου (Common Law).

Ως προς τη γλώσσα:

Τα Γερμανικά είναι μια γλώσσα απαιτητική και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή τουλάχιστον δυσκολεύεται κανείς να εξοικειωθεί με την νομική ορολογία. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει μαθήματα Γερμανικών τόσο πριν την έναρξη των σπουδών, όσο και κατά τη διάρκειά τους. Της έναρξης των μαθημάτων προηγούνται 2 εβδομάδες εντατικής διδασκαλίας Γερμανικών για όλα τα επίπεδα (μετά από αντίστοιχο τεστ κατάταξης βάσει του ποσοστού), οι οποίες αποδίδουν 2 ECTS.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει φοιτητικά εστιατόρια (MENSA), στα οποία κάποιος μπορεί να φάει με 5 ευρώ περίπου/ γεύμα είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ. Το φαγητό είναι εξαιρετικά καλό και κάθε εβδομάδα το μενού είναι διαφορετικό. 

Η ΖΩΗ

Το Μύνστερ είναι μια πόλη ήρεμων ρυθμών, με κόστος ζωής χαμηλότερο από την Αθήνα. Προσφέρει αρκετές επιλογές για διασκέδαση, ωστόσο, σαφώς η ζωή είναι πιο χαλαρή από ό,τι σε μια πρωτεύουσα-μεγαλούπολη. Υπάρχουν club, pub, εστιατόρια και καφέ που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Ωστόσο, έχει τα χαρακτηριστικά γερμανικής επαρχιακής πόλης, κάτι που σημαίνει ότι τις καθημερινές η κίνηση είναι εμφανώς μειωμένη και που μπορεί να εκπλήξει αρνητικά κάποιον, ο οποίος έχει συνηθίσει να κινείται και να διασκεδάζει σε ρυθμούς πρωτεύουσας. Διοργανώνονται φυσικά πολυάριθμα party σε εστίες άλλων Ερασμιτών κι έτσι η διασκέδαση μένει σχεδόν ανεπηρέαστη για τον φοιτητόκοσμο του ERASMUS. Η νυχτερινή ζωή εντοπίζεται κατά βάση πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό και πέριξ του λιμανιού (Hafen), περιοχή που αξίζει επίσης και για βόλτα, καφέ ή φαγητό κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι άνθρωποι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Οι περισσότεροι μιλάνε Αγγλικά, έτσι δεν θα συναντήσει κάποιος, ο οποίος δεν είναι ακόμη εξοικειωμένος με τη γλώσσα, πρόβλημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το ERASMUS είναι μια αξέχαστη εμπειρία και αξίζει να το ζήσει κανείς, όποια πόλη και αν επιλέξει. Το Μύνστερ αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή και ιδανικό προορισμό για όποιον αναζητά να αφιερώσει αυτή την ξεχωριστή περίοδο της ζωής του σε ένα καλό πανεπιστήμιο, σε μια πανέμορφη γερμανική πόλη που δίνει την ευκαιρία για πολλές εξορμήσεις στην κεντρική Ευρώπη, και όχι μόνο ! Συνιστά μια ιδανική ευκαιρία στην περίπτωση που αναζητάτε ένα διάλειμμα από το χάος της πρωτεύουσας  και επιθυμείτε να περάσετε ένα όμορφο γεμάτο εμπειρίες και εντυπώσεις εξάμηνο, να γνωρίσετε φίλους από όλη την υφήλιο και να αποκομίσετε εκπαιδευτικές εμπειρίες από ένα διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης και καθηγητές από όλες τις ηπείρους.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

https://www.studentenwerk-muenster.de/           [Φοιτητικές Εστίες]

http://www.jura.uni-muenster.de/                      [Νομική]

http://spz.uni-muenster.de/                                [Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου