9 Μαρτίου 2015

Université Nice Sophia Antipolis της Νίκαιας

Του Βίκτωρα Μηναιόπουλου

Καταρχάς θα ήθελα να τονίσω πως όπου και αν διαλέξετε να πάτε η εμπειρία του Erasmus είναι μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Αφήστε λοιπόν τη σχολή για λίγους μήνες και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, για να ανοίξετε ένα καινούριο κύκλο γνωριμιών και φίλων από όλο τον κόσμο. Εγώ αυτούς τους υπέροχους 6 μήνες τους πέρασα στη Νότια Γαλλία στην Κυανή Ακτή.

Το Πανεπιστήμιο

Σε αυτόν τον τομέα δεν έχω να πω και πολλά καθώς ως Ερασμίτης η επαφή μου δεν ήταν καθημερινή. Παρόλα αυτά μπορώ με βεβαιότητα να σας πω πως σε θέματα οργάνωσης και βοήθειας το υπεύθυνο γραφείο διεθνών σχέσεων είναι άψογο. Ό,τι και αν χρειαστείτε είναι πολύ πρόθυμοι και έτοιμοι να βοηθήσουν. Ως προς τα μαθήματα θα σας πρότεινα να μην δυσκολέψετε τον εαυτό σας χωρίς λόγο και να διαλέξετε μαθήματα πρώτου έτους όπου...
είναι και τα θεωρητικά πιο εύκολα. Εάν θέλετε να αντιστοιχίσετε κάποιο μάθημα, δηλώστε το ιδιωτικό διεθνές καθώς είναι από τα λίγα που αναγνωρίζονται στη σχολή μας. Η καθηγήτρια είναι πολύ ευγενική, πρόθυμη και ελαστική με τους ερασμίτες. Η συμβουλή μου είναι να μην τρελαθείτε με την σχολή και τις παρακολουθήσεις, απλώς να βρείτε κάποιον Γάλλο ή κάποιον ερασμίτη που να ασχολείται για να σας προμηθεύσει με σημειώσεις. Ως προς τις διαλέξεις στην Γαλλία μου φάνηκε απρόσωπο και βαρετό, καθώς στα περισσότερα μαθήματα ο καθηγητής απλώς διαβάζει τις σημειώσεις που έχει προετοιμασμένες και οι φοιτητές κρατάνε και την παραμικρή λέξη . Για εμάς τους μη γαλλόφωνους αυτό βοηθάει στην παρακολούθηση όμως θέλει επιμονή και συγκέντρωση. Το αρνητικό είναι πως οι διαλέξεις είναι τρίωρες με μικρά διαλείμματα. Γενικά πάντως να μην διστάσετε να μιλήσετε με τους καθηγητές , να τους τονίσετε πως είστε εράσμους και να επιμείνετε να ζητήσετε προφορική εξέταση. Το πανεπιστήμιο της Νίκαιας έχει διάφορα campus και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου με 30 ευρώ μπορείτε να κάνετε διάφορα σπορ. Το campus της νομικής είναι το campus Trotabas, όπου βρίσκεται στα 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο.

Η Πόλη

Η πόλη της Νίκαιας είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και βρίσκεται νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Είναι αρκετά μεγάλη πόλη, όμορφη και κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι παραθαλάσσια. Γενικά θυμίζει αρκετά Ελλάδα λόγω του καλοκαιρινού κλίματος ακόμα και το χειμώνα, όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς. Εάν επιλέξετε το θερινό εξάμηνο πάρτε το μαγιό σας και ετοιμαστείτε από νωρίς για μπάνια. Ακόμα και το χειμερινό όμως να διαλέξετε μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου μπορείτε άνετα να κάνετε μπάνια. Η πόλη χωρίζεται σε διάφορες περιοχές με κεντρικό εμπορικό δρόμο την Jean-Medecin όπου θυμίζει Ερμού. Ο δρόμος της παραλίας, η Promenade des Anglais, προσφέρεται για βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατο αλλά και για άραγμα το βράδυ. Για βραδινές εξόδους στην παλιά πόλη της Νίκαιας υπάρχουν πολλά όμορφα εστιατόρια, bar και pub όπου μένουν ανοιχτά μέχρι τις 2 και μετά κάποια μαγαζιά όπου συνεχίζουν μέχρι τις 5-6. Μην περιμένετε πάντως ιδιαίτερη έξαλλη βραδινή ζωή τύπου Ελλάδας, αφού τις καλύτερες βραδιές μπορείτε να τις περάσετε είτε στην παραλία όπου μαζεύονται οι περισσότεροι ερασμίτες είτε σε πάρτυ σε εστίες και σπίτια. Εκδρομές μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα στις κοντινές Κάννες και Μονακό, σε μικρά χωριουδάκια γύρω από την Νίκαια, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη και Γαλλία αφού μπορείτε να βρείτε low cost πτήσεις αρκετά εύκολα.

Στέγη

Οι επιλογές σας είναι είτε σπίτι είτε εστία. Προσωπικά έμεινα σε εστία και ήμουν αρκετά ικανοποιημένος από την επιλογή μου αυτή. Στην εστία μπορείς να γνωρίσεις περισσότερους Γάλλους, δεδομένου ότι ως ερασμίτης οι επαφές σου με τους Γάλλους δεν είναι τόσο πολλές και ως international student λόγω των events που διοργανώνει το ESN (Erasmus Student Network) κάνεις παρέα με άτομα που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσένα. Εάν επιλέξεις εστία, τα θετικά είναι το μειωμένο κόστος (γύρω στα 300 ευρώ), οι γνωριμίες και τα πάρτυ και συνολικά η χαλαρή ζωή που επιθυμείς να έχεις ως ερασμίτης. Τα αρνητικά της εστίας είναι ότι συνήθως οι εστίες βρίσκονται σχετικά μακριά από το κέντρο (15 λεπτά με το λεωφορείο) και ότι πιθανώς να έχεις κοινές τουαλέτες και κουζίνες στον όροφο σου. Εάν πάλι επιλέξεις σπίτι καλό θα ήταν να πας στην Νίκαια για να το κλείσεις καθώς χρειάζεται προσοχή για τυχόν απάτες που παίζονται συχνά εις βάρος φοιτητών. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις ένα σπίτι με συγκάτοικο/ους, όπου το κόστος μειώνεται κατά πολύ, παρόλα αυτά να είσαι έτοιμος να πληρώσεις από 350 ευρώ και άνω καθώς οι τιμές των ενοικίων, ακόμη και για ένα δωμάτιο, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Απόφυγε τις περιοχές κοντά στον σταθμό του τρένου καθώς και τις περιοχές που βρίσκονται μακριά από το κέντρο. Μην ξεχνάς πάντως πως σε οτιδήποτε και να διαλέξεις το γαλλικό κράτος δίνει το επίδομα CAF και στους international students για την στέγαση τους. Εάν διαλέξεις εστία κάνε σύντομα το dossier σου στο CROUS γιατί υπάρχει προθεσμία, αλλά ακόμη και αν είναι εκπρόθεσμο πιθανώς να βρεις δωμάτιο αφού οι εστίες κρατάνε κάποια δωμάτια για τους ERASMUS.

Μεταφορές

Το ποδήλατο είναι το καλύτερο μέσο για αυτή την πόλη. Οι αποστάσεις είναι μικρές και το maximum που θα κάνετε για την μεγαλύτερη απόσταση είναι 15 λεπτά. Η πόλη της Νίκαιας προσφέρει το velo bleu, μια υπηρεσία με στάσεις ποδηλάτων κάθε 50 μέτρα όπου μπορείς να νοικιάσεις το ποδήλατο επιτόπου στο ηλεκτρονικό μηχάνημα και να το αφήσεις σε μια άλλη στάση κοντά στο προορισμό σου. Το κόστος της ετήσιας κάρτας είναι στα 25 ευρώ. Εκτός από το ποδήλατο, το λεωφορείο και το τραμ βολεύουν πάρα πολύ, όμως προσέξτε να βγάλετε απευθείας μηνιαία κάρτα-20 ευρώ για φοιτητές- γιατί το εισιτήριο είναι αρκετά ακριβό μεμονωμένο (κοστίζει 1,50 ευρώ και δεν υπάρχει φοιτητικό). Παρόλα αυτά ετοιμαστείτε να περπατήσετε αρκετά αφού οι αποστάσεις είναι κοντινές και πολύ ευχάριστες είτε μέσα στην πόλη είτε στην Promenade des Anglais.

Κόστος

Το κόστος ζωής είναι υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα σε όλους τους τομείς. Ενοίκιο, φαγητό, διασκέδαση κτλ, οπότε καλό θα ήταν να μαζέψετε χρήματα προτού πάτε γιατί η ζωή στην Νίκαια είναι αρκετά ακριβή. Δεν πρέπει να ξεχνάτε άλλωστε ότι η περιοχή βρίσκεται στις πιο πρωτοκλασάτες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσω πως πραγματικά το εράσμους είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία για γνωριμίες με παιδιά από όλο τον κόσμο, πάρτυ και γενικά ο,τι καλύτερο προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους φοιτητές της. Μην διστάσετε να το κάνετε! Θα περάσετε τέλεια γεμάτοι αναμνήσεις και πιθανώς κάποια στιγμή να επιστρέψετε στο εξωτερικό αφού ήδη θα έχετε πάρει μια πρώτη γεύση. ;)

Mηναιόπουλος Βίκτωρας
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία θα ήμουν χαρούμενος να σας απαντήσω.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Ως επίπεδο σπουδών πώς θα το συγκρίνατε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών; Το προτείνετε για προπτυχιακές σπουδές, με τη σκέψη τη συνέχιση σε κάποιο μεγάλο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης;

    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς και δε συγκρίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή