10 Μαρτίου 2015

Universidad de Malaga - Ισπανία

Της Nάγιας Τσίτουρα

Η πόλη

H Μάλαγα είναι μια παραθαλάσσια πόλη της νότιας Ισπανίας και αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Ανδαλουσίας, μιας από τις ομορφότερες περιοχές της Ισπανίας, σε πολύ μικρή απόσταση από πόλεις όπως η Σεβίλλη, η Γρανάδα και η Κόρδοβα (με πολύ φθηνά εισιτήρια λεωφορείου), απέχει 2,5 ώρες με τραίνο από τη Μαδρίτη, ενώ είναι πολύ εύκολο να οργανώσει κανείς εκδρομή στο Μαρόκο (πάρτε διαβατήριο!).  Έχει δικό της αεροδρόμιο (δυστυχώς χωρίς απευθείας πτήσεις από Ελλάδα). Είναι αρκετά ευχάριστη και ζωντανή πόλη, με νυχτερινή ζωή και ειδικά τους ανοιξιάτικους, καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι αργά το φθινόπωρο καθώς δέχεται και πολλούς τουρίστες λόγω των παράλιων που διαθέτει, παρόλο που δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλη έκταση...
την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική εκτός του κέντρου. Οι τιμές είναι λογικές, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης (σουπερμάρκετ κλπ) και στη νυχτερινή έξοδο. Oι αστικές συγκοινωνίες είναι λίγο ακριβές, το εισιτήριο του λεωφορείου κάνει 1,30 ενώ η μηνιαία κάρτα 27, ενώ πλέον διαθέτει και μετρό (δεν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σταθμοί).

Το πανεπιστήμιο

Τα τμήματα της Νομικής και της Εγκληματολογίας, βρίσκονται στο campus Teatinos το οποίο απέχει γύρω στα 15 λεπτά με το λεωφορείο από το κέντρο. Μπορούμε να επιλέξουμε μαθήματα και από τα δύο τμήματα, καθώς και ένα 40% από άλλες σχολές, ανεξαρτήτως αντικειμένου. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κατά βάση στα ισπανικά,η Νομική προσφέρει ένα ή δύο (μέχρι τη δική μου χρονιά τουλάχιστον), στα αγγλικά. Στην αίθουσα είμαστε μαζί με τους Ισπανούς φοιτητές και θεωρητικά πρέπει να ασχοληθούμε και εμείς με τα trabajos (πρακτικά ή μικρές εργασιούλες) που γίνονται ανά 2 βδομάδες περίπου. Εμένα με εξέτασαν κανονικά στο τέλος γραπτά, μαζί με το υπόλοιπο τμήμα αν και οι καθηγητές μου είπαν πως αν ζητηθεί υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού τρόπου εξέτασης για τους ερασμίτες. Οι παρακολουθήσεις δεν είναι υποχρεωτικές, απλώς κάνουν καλό για να υπάρχει μια επαφή με το μάθημα και τη γλώσσα.

Διαμονή

Εστίες δεν προσφέρονται, οπότε όλοι οι ερασμίτες νοικιάζουν σπίτια στο κέντρο (οι Ισπανοί κατά βάση νοικιάζουν στο Teatinos, κοντά στη σχολή αλλά δεν θα το πρότεινα σε καμία περίπτωση). Εγώ έμενα με άλλα τρία παιδιά και πλήρωνα γύρω στα 250 ευρώ αλλά βρίσκει κανείς και φθηνότερα.

Άλλα γενικά

Έχει πάρα πολύ καλό καιρό, οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί και φιλικοί, παρόλο που πολλοί δυσκολεύονται (ή δεν θέλουν) να μιλήσουν αγγλικά και έχουν μια χαρακτηριστική ανδαλουσιανή προφορά. Πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται, αν και είναι αρκετά επαρχιακή πόλη για τα ισπανικά δεδομένα (σίγουρα δεν διαθέτει όσες η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη). Να δοκιμάσετε churros, paella και να πιείτε αραβικά τσάι με ναργιλέ κοντά στον καθεδρικό. Για οτιδήποτε άλλο θα χαρώ να βοηθήσω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου