28 Απριλίου 2013

Γενική Κοινωνιολογία

Του Παναγιώτη Τσιάλα

Σκληρά θεωρητικό μάθημα, το οποίο παρουσιάζει ελάχιστη σχέση με τη Νομική Επιστήμη. Η ύλη του είναι σπιθαμιαίου μεγέθους (2 τόμοι με συνολικό αριθμό σελίδων κάτω των 250!). Η διδάσκουσα είναι ευγενέστατη και γλυκύτατη αλλά εντελώς ακατανόητη στις παραδόσεις της. Από την άλλη μεριά, προσφέρονται εθελοντικές εργασίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά εύκολες (λίγες σελίδες και χωρίς ανάγκη προσφυγής σε εκτενή βιβλιογραφία). Η ανταμοιβή για όποιον αναλάβει προαιρετική εργασία είναι η δυνατότητα να μετάσχει σε προφορική εξέταση, και άρα σε μια (σιωπηρά) ευνοϊκότερη βαθμολογική αντιμετώπιση. Βαθμολογική ποινή για όσους δεν ανέλαβαν εργασία δεν υπάρχει.  Αντικείμενο του μαθήματος είναι οι διάφορες μέθοδοι της κοινωνιολογίας (π.χ. στατιστικές, παρατηρήσεις, δειγματοληψίες, ανθρωπολογικές μελέτες κλπ), τα ρεύματα στην κοινωνιολογία (π.χ. δομολειτουργισμός) καθώς και οι βασικοί εκπρόσωποί τους (π.χ. Γκίντενς, Λεβι Στρος, Μαρξ, Μπουρντιέ). Σκέτη παπαγαλία κατά βάση. Οι παρακολουθήσεις φοβάμαι ότι δε θα σας βοηθήσουν, παρά μόνον αν κατορθώσετε να εννοήσετε όσα διδάσκει η διδάσκουσα (εγώ δεν τα κατάφερα).

Συμπερασματικά: θα χρειαστεί να βάλετε μέσον για να κοπείτε, αλλά αν δεν σας αρέσει το αντικείμενο του μαθήματος, για το θεό μην βασανίσετε τον εαυτό σας. Η νομική προσφέρει κι άλλα εύκολα μαθήματα επιλογής, πολύ πιο ενδιαφέροντα.

***

Της Χλόης Ιορδανίδου

Ευχάριστο μαθηματάκι. Δυνατότητα λήψης εργασίας. Όσοι παίρνουν εργασία παρουσιάζουν και προφορικά. Η θεματική  επιλέγεται από την καθηγήτρια. Όποιος παρουσιάσει εργασία εξετάζεται προφορικά και, αν παρακολουθεί και λίγο, παίρνει τουλάχιστον 7 (αν απαντήσει δε και ολόσωστα 9).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου