29 Απριλίου 2013

Φεμινισμός και Δίκαιο

Από τον οδηγό σπουδών 2016-2017

Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής εαρινού εξαμήνου από τον Τομέα Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου 

Διδάσκουσα: Ε. Ρεθυμιωτάκη

Πρώτη ενότητα: Εισαγωγή στη φεμινιστική νομική θεωρία και τα επιμέρους ρεύματα σκέψης που την συγκροτούν, τις ιδιαίτερες θεματικές και μεθοδολογικές τους επιλογές. Οι έννοιες του κοινωνικού 50 φύλου και του έμφυλου καταμερισμού κοινωνικών ρόλων και θέσεων.

Δεύτερη ενότητα: οι κοινωνικές διαδικασίες παραγωγής έμφυλων ταυτοτήτων και η συμβολή του δικαίου ως μηχανισμού παγίωσης ή μεταβολής αντιλήψεων περί φύλου και έμφυλων ρόλων μέσα από την εξέταση ιστορικών μορφών οργάνωσης της οικογένειας και της συγγένειας στον ελληνικό χώρο.

Εξετάζονται τοπικά εθιμικά συστήματα, η πρώιμη νεωτεριστική νομοθεσία για τον οικογενειακό θεσμό, η παγίωση της πατριαρχικής πυρηνικής οικογένειας στον Ελληνικό Αστικό Κώδικα και η αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου του 1982. Τέλος, εξετάζονται σύγχρονα νομοθετήματα (ιατρική υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής, σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης κλπ) για να αναδειχθεί η σύγχρονη προβληματική του φύλου που παρακολουθεί τα νέα οικογενειακά μορφώματα και τις εξελίξεις στο χώρο της συγγένειας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Ζήτημα του Φύλου και της Έμφυλης Διαφοράς στον Ελληνικό Χώρο (Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις των Δικαιϊκών και Θεσμικών Αναπαραστάσεων)

Της Σάρας Γκανή

Μάθημα ελεύθερης επιλογής, εαρινού εξαμήνου που προβλέπεται για το 2ο έτος. Το παρακολούθησα την άνοιξη του 2011, με διδάσκουσα καθηγήτρια την κυρία Μαρίνα Μαροπούλου.
Το μάθημα διεξάγεται μία φορά τη βδομάδα και είναι τρίωρο.

Η ύλη των παραδόσεων χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες: α) Νομική φεμινιστική σκέψη και β) Οικογένεια και έμφυλοι ρόλοι στα παραδοσιακά νομικά εθιμικά συστήματα του ελληνικού χώρου.
Υποχρεωτική και απαλλακτική είναι η εκπόνηση εργασίας. Η επιλογή θεμάτων είναι ελεύθερη αλλά η καθηγήτρια μπορεί να βοηθήσει είτε στην επιλογή είτε στην εξειδίκευση του θέματος. Η εργασία μπορεί να έχει κάποιο καλλιτεχνικό υπόβαθρο, για παράδειγμα η αποτύπωση των έμφυλων ρόλων μέσα σε μια ταινία, ένα βιβλίο, τη μουσική κ.α. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει την επιλογή θέματος με περισσότερο νομικές ή ακόμα και πολιτικές διαστάσεις. Στο τέλος του εξαμήνου και μετά την εξεταστική, ορίζεται μια μέρα για παρουσίαση των εργασιών.

Δεν υπάρχουν εξετάσεις και ο βαθμός υπολογίζεται με βάση την γραπτή εργασία, την προφορική παρουσίαση και την συμμετοχή στο μάθημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Η βαθμολογία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Η διδάσκουσα θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή μέσω ερωτήσεων, παρατηρήσεων και διατύπωση απόψεων. Να επισημάνω ότι η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και ότι αν αποφασίσεις να το δηλώσεις δεν μπορείς να λείψεις σε πολλά μαθήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιλέγουν πολλοί το μάθημα, το οποίο και γίνεται σε μικρό κύκλο ατόμων.

Το προτείνω σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα της νομικής και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους σε θέματα θεωρίας του δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου