29 Απριλίου 2013

Διεθνής Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Του Δημήτρη Καραγκούνη

Υποχρεωτικής επιλογής μάθημα του διεθνούς. Το διδάσκει η κα Γαβουνέλη και εξετάζεται γραπτά. Η ύλη είναι ένα βιβλίο του Ρούκουνα, γύρω στις 350 σελίδες, αρκετά παλιό (του 1997) γι’ αυτό πρέπει να αναζητηθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει από τότε (υπάρχει και δεύτερη επιλογή πιο πρόσφατη αλλά όχι το ίδιο καλή). Ασχολείται με τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα ανθρωπινά δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ και ΕΣΔΑ κυρίως). Αρκετά ενδιαφέρον, ειδικά το σκέλος με την ΕΣΔΑ αφού σε όλα τα μαθήματα γι’ αυτήν μιλάμε, οπότε είναι χρήσιμο για όλους τους κλάδους του δίκαιου. Δίνονται και εργασίες τις όποιους όμως δε συνιστώ, γιατί η κα Γαβουνέλη είναι αρκετά απαιτητική στο πώς θα την γράψεις. Οι εργασίες είναι κατά βάση ομαδικές και παρουσιάζονται μερικές και στο μάθημα. Παρακολούθηση δεν χρειάζεται αφού όλα υπάρχουν στο βιβλίο. Η εξέταση τώρα είναι το θέμα. Από τα 3 ερωτήματα γράφεις τα δυο. Το ένα από τα τρία δε άφορα μια διεθνή υπόθεση, την όποια αναφέρει απλώς ονομαστικά και δε σου λέει τίποτε άλλο (οπότε αν δε θυμάσαι το όνομα Lautsi κατά Ιταλίας τι σημαίνει, πάει χαμένο το ερώτημα). Είναι αρκετά δύσκολα τα ερωτήματα καθώς οι ερωτήσεις είναι γενικόλογες (τουλάχιστον η μια) και πρέπει να γράψεις ό,τι ξέρεις ή ό,τι θυμάσαι από το μάθημα. Και στους βαθμούς υπάρχει θέμα, αφού είναι πολύ αστάθμητοι: παιδιά που έκαναν εργασία πήραν 7 ενώ εγώ που δεν έκανα πήρα 8 (άστα να πάνε δηλαδή).

***


Της Αλεζίνης Λόξα

Πρόκειται για υποχρεωτικής επιλογής μάθημα το οποίο εντάσσεται στον τομέα Διεθνών Σπουδών. Κατά το πρόγραμμα σπουδών διδάσκεται στο Δ' εξάμηνο.

Αν και το μάθημα καλείται "Διεθνής Προστασία", οι παραδόσεις εστιάζουν κυρίως στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στα αρχικά μαθήματα διδασκόμαστε το οικουμενικό σύστημα προστασίας (Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα 2 Σύμφωνα για τα Ατομικά και Πολιτικά, και για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά δικαιώματα). Έπειτα, ακολουθεί μια συγκριτική παρουσίαση του οικουμενικού αυτού συστήματος με την ΕΣΔΑ και τους μηχανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου που εντοπίζονται σε αυτήν. Στα υπόλοιπα περιφερειακά συστήματα προστασίας γίνεται απλή αναφορά. Από εκεί και πέρα οι παραδόσεις περιστρέφονται γύρω από τα επιμέρους άρθρα της ΕΣΔΑ. Εκεί εξετάζεται το πεδίο εφαρμογής τους, οι περιορισμοί που τυχόν τίθενται και οι σπουδαιότερες παραβιάσεις που έχουν διαπλάσει τη νομολογία του ΕΔΔΑ.

Το εν λόγω μάθημα διδάσκεται από κοινού από την Επίκουρη Καθηγήτρια κα Μ. Γαβουνέλη και την Ειδική Επιστήμονα κα. Ε. Μίχα.
Η κα Γαβουνέλη έκανε κάποιες εμφανίσεις στα αρχικά μαθήματα, αλλά από την αρχή της ενασχόλησης με την ΕΣΔΑ, δεν την ξαναείδαμε. Γενικά η Γαβουνέλη είναι τρομερή στις...

...παραδόσεις της. Καθώς παραδίδει σχεδιάζει πάντοτε στον πίνακα ένα διάγραμμα στο οποίο παραμένει πιστή και "βάζει σε μια τάξη" την ύλη. Εμμένει στην κατανόηση αυτών που διδάσκει και κατά τη διάρκεια του μαθήματος προωθεί πάντοτε τη συζήτηση με τους φοιτητές. Δεν της πολυαρέσει να μονολογεί. Ωστόσο υπήρξαν κάποια θεματάκια με τις εργασίες, καθώς λόγω της ενασχόλησής της και με άλλες δραστηριότητες, δεν απαντούσε στα μέιλ που της στέλναμε, δεν ξέραμε εγκαίρως ποιος παρουσιάζει τι και το κυριότερο δεν υπήρξε ακριβής συνεννόηση με την κα Μίχα. 

Η κα Μίχα από την άλλη συνιστά μια τελείως διαφορετική παρουσία. Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται κατά τον κλασικό ακαδημαϊκό μονόλογο. Έχει αρκετές γνώσεις σχετικά με την ΕΣΔΑ και τις υποθέσεις που παρουσιάζει, ωστόσο το μάθημά της δεν έχει την ίδια τάξη με αυτό της Γαβουνέλη. Οι γνώσεις της φαίνεται να αποτελούν ένα συνονθύλευμα στο μυαλό της και ακόμα και τα διαγράμματα που επιχειρεί να μας παρουσιάσει στον πίνακα είναι μπλεγμένα. Πάντως έχει διάθεση να βοηθήσει το φοιτητή και αυτό φαίνεται.

Για το μάθημα υπάρχουν 2 προτεινόμενα συγγράμματα και τα 2 ακατάλληλα:

Διεθνής προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρούκουνας Εμμανουήλ:
Το σύγγραμμα παρουσιάζει το γενικό πνεύμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο δεν έχει ανανεωθεί από το 1995 και ως αποτέλεσμα, οι μηχανισμοί προστασίας που παρουσιάζονται σε αυτό είναι πλέον απαρχαιωμένοι. Αν κάποιος βασιστεί σε αυτό μόνο το σύγγραμμα θα μάθει την ιστορία της προστασίας των δικαιωμάτων και όχι τις σύγχρονες εξελίξεις.

Μηχανισμοί προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διεθνείς πράξεις, θεωρία και πρακτική, Νάσκου- Περράκη Παρούλα:

Εδώ έχουμε κάτι πιο πρόσφατο(2008), αλλά και πάλι όχι σύγχρονο των εξελίξεων. Καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο βιβλιαράκι, αλλά με πολλές εξτρά πληροφορίες για τα περιφερειακά συστήματα που δε διδασκόμαστε στο μάθημα. Από όλο το βιβλίο, μόμο γύρω στις 200 σελίδες περιλαμβάνονται στην ύλη που έχουμε διδαχτεί,

Από τις διδάσκουσες προτάθηκε ως μόνη λύση το συνδυαστικό διάβασμα από τα 2 εγχειρίδια. Επίσης έχουν ανεβάσει στο e class άλλα 3 ξενόγλωσσα εγχειρίδια και γύρω στις 20 αποφάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται κανονικά στην ύλη. Γενικά θεωρώ ότι, αν μπορείτε, καλύτερα να βρείτε σημειώσεις και να τις διαβάσετε μαζί με τις αποφάσεις, γιατί αλλιώς θα χαθείτε σε έναν τεράστιο όγκο ύλης που δε διδάχτηκε ποτέ στο αμφιθέατρο.

Βέβαια από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, στα προτεινόμενα συγγράμματα θα προστεθεί το εξής : " Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος"
Πρόκειται για ένα συλλογικό σύγγραμμα, κεφάλαιο του οποίου έχει συγγράψει και η κ. Μίχα. Η δομή του είναι απόλυτα προσανατολισμένη στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος. Οπότε όσοι επιλέξετε το μάθημα αυτό πιθανότατα θα γλιτώσετε την αγωνία και το άγχος για την εξεταστική, αφού εικάζω ότι το σύγγραμμα θα σας καλύπτει πλήρως.

Στο μάθημα δίνονται γραπτές εργασίες και προφορικές παρουσιάσεις, υποχρεωτικά ομαδικές. Είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, αν σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με την προστασία. Πιθανότατα επιδρούν βελτιωτικά στο βαθμό, αλλά δεν γνωρίζω αν πρόκειται για σημαντική επίδραση.

Η 
εξέταση μέχρι πρότινος γινόταν μέσω τριών θεωρητικών ερωτήσεων(εκ των οποίων και μια υπόθεση). Όταν η Γαβουνέλη, κατά την έναρξη των παραδόσεων, είχε ερωτηθεί για τη μορφή των θεμάτων, είχε απαντήσει ότι το βράδυ πριν την εξέτασή μας, θα αποφάσιζε τι θα μας έβαζε. Επομένως, μέχρι την εξέταση του μαθήματος βρισκόμασταν σε μια σύγχυση ως προς τη μορφή των θεμάτων, απλά και μόνο για να δούμε στην εξεταστική την ίδια ακριβώς θεματολογία με τα προηγούμενα έτη (2 θεωρητικά ζητήματα και 1 απόφαση, εκ των οποίων απαντάμε υποχρεωτικά σε 2 οποιαδήποτε θέματα).

Εδώ να σημειώσουμε ότι στις παραδόσεις η κα Μίχα είχε 
τονίσει ότι στις εξετάσεις θα κληθούμε να επιλύσουμε ένα πρακτικό ζήτημα(άσχετο με την απόφαση που είθισται να τίθεται), γεγονός που προβλημάτισε την πλειοψηφία των φοιτητών. Η ίδια έδωσε σημαντικές κατευθύνσεις για τη μορφή και τον τύπο που θα είχε το πρακτικό, αλλά και για την επιθυμητή απάντηση και μάλιστα δήλωσε ότι και τα προηγούμενα χρόνια συνηθιζόταν πρακτικό ζήτημα προς επίλυση (από ποια παλαιότερα θέματα το συμπέρανε αυτό δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω).

Γενικά το μάθημα είναι ζόρικο και δεν αξίζει να το πάρετε, εάν δε σας ενδιαφέρει ο τομέας του διεθνούς  Οι απαιτήσεις του μαθήματος το ανεβάζουν σε επίπεδο δυσκολίας υποχρεωτικού.
Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε το σε κάποιο από τα μεγαλύτερα εξάμηνα, καθώς οι προσφυγές στο ΕΔΔΑ είναι γενικού περιεχομένου και θα χρειαστείτε ορισμένες δικονομικές γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου