27 Φεβρουαρίου 2013

Βιέννη - University of Vienna

Της Μαρίας Μουζάκη

Για το Πανεπιστήμιο:

Το πανεπιστήμιο της Βιέννης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ένα πανέμορφο κλασικό κτήριο. Η νομική, δυστυχώς, δεν βρίσκεται στο κτήριο αυτό, αλλά σ’ ένα πολύ σύγχρονο και πολυώροφο κτήριο λίγα μέτρα παρακάτω. Τα μαθήματα γίνονται στα Γερμανικά, ενώ για όσους δεν γνωρίζουν Γερμανικά υπάρχουν πολλά μαθήματα που γίνονται στα Αγγλικά. Όποιος δεν ξέρει τη γλώσσα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ούτε σε σχέση με το Πανεπιστήμιο, ούτε σε σχέση με την ζωή στη Βιέννη. Οι καθηγητές μου φάνηκαν πολύ φιλικοί, προσιτοί και συνεννοήσιμοι. Βοηθάνε όσους είναι Εράσμους, ενώ κάποιοι επιτρέπουν και λεξικό κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης,  απαντάνε αμέσως στα e-mails. Μην διστάσετε να παρακολουθήσετε πιο σύγχρονα και άγνωστα σε μας μαθήματα, όπως το δίκαιο του διαστήματος. Τα μαθήματα στα οποία είναι μεγάλο το ακροατήριο γίνονται σε μορφή διάλεξης. Υπάρχουν, όμως, πολλά μαθήματα με μικρό αριθμό φοιτητών στα οποία γίνονται παρουσιάσεις και δίνονται εργασίες.

Για την Πόλη και τη Διασκέδαση:

 Η Βιέννη είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες. Συγκεντρώνει φοιτητές απ’ όλη την Ευρώπη γι’ αυτό και...

... σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σπίτι σου από την στιγμή που θα φτάσεις. Έχει πάρα πολλές και διαφορετικές επιλογές όσον αφορά στη διασκέδαση. Ειδικά όσοι είναι Εράσμους δεν χρειάζεται ν’ανησυχούν καθόλου για την διασκέδαση, γιατί η ESN της Βιέννης φροντίζει να υπάρχουν πολλά πάρτυ κάθε εβδομάδα. Είναι μία πανέμορφη πόλη, με πολλά αξιοθέατα και πολλές εκδηλώσεις. Ένα από τα πολύ θετικά είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και άρα ενδείκνυται για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στις γύρω χώρες (π.χ Γερμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία). Επίσης η ESN οργανώνει εκδρομές στις γύρω χώρες σε συμφέρουσες τιμές.

Για τη Διαμονή και το Κόστος:

Η ζωή στη Βιέννη θα έλεγα ότι είναι λίγο πιο ακριβή από την ζωή της Αθήνας, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Για παράδειγμα, σε πολλά μαγαζιά το ποτό είναι πολύ πιο φθηνό (μπύρα 2,50-3,50 ευρώ). Στο φαγητό και στο σουπερμάρκετ, οι τιμές είναι λίγο πιο υψηλές. Για τα μέσα μεταφοράς υπάρχει μία τετράμηνη φοιτητική κάρτα που κοστίζει 128 ευρώ, αλλά αξίζει, γιατί το δίκτυο συγκοινωνίας είναι πάρα πολύ καλό. Επιπλέον, στη Βιέννη υπάρχουν πάρα πολλές εστίες, επομένως είναι πολύ εύκολο, για οποιονδήποτε θέλει να μείνει σε εστία, να βρει δωμάτιο, αρκεί βέβαια να ψάξει μόλις γίνει δεκτή η αίτηση του από εδώ. Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται από χαμηλές έως και αρκετά υψηλές αναλόγως του τι ζητάει ο καθένας, Εγώ, για παράδειγμα, έμενα με συγκάτοικο, είχαμε κοινή κουζίνα στον όροφο και πλήρωνα ενοίκιο 280 ευρώ. Θα έλεγα ότι το μηνιαίο κόστος ζωής (μ’ ένα ενοίκιο όπως το δικό μου) κυμαίνεται γύρω στα 700 ευρώ. (η υποτροφία είναι 440 ευρώ το μήνα). Τέλος, κάποια χρήσιμα site σχετικά με τις εστίες είναι τα εξής: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου