Του Δημήτρη Σούλτη
Η Πόλη:
To Γκέτινγκεν αποτελεί πόλη του κρατιδίου Κάτω Σαξονία(Niedersachsen) της Γερμανίας και βρίσκεται ουσιαστικά σε κεντρικότατο σημείο, απέχοντας περίπου μία ώρα από το Ανόβερο, τρεις από το Αμβούργο στον βορρά και περίπου δύο ώρες από τη νοτιότερη Φρανκφούρτη. Για την προσέγγιση της πόλης είναι απαραίτητος ο συνδυασμός αεροπλάνου και τρένου, αφού η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο, με πιο ξεκούραστη αλλά και οικονομικότερη λύση την επιλογή αεροπλάνου για το σκέλος Αθήνα – Φρανκφούρτη, και τρένου για τη διαδρομή Φρανκφούρτη – Γκέτινγκεν. Η πόλη αποτελεί χωρίς υπερβολή μία τεράστια πανεπιστημιούπολη, αφού από τους περίπου 120.000 κατοίκους της, ποσοστό άνω του 50% αποτελεί φοιτητές, ενώ πάνω από 4.000 φοιτητές από άλλες χώρες φοιτούν στο πανεπιστήμιο σε όλες τις βαθμίδες αθροιστικά (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, αλλά και Erasmus).
Η διαβίωση και οι μετακινήσεις στο Γκέτινγκεν είναι κάτι παραπάνω από εύκολες, αφού ουσιαστικά
τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και...
... οι εστίες εκτείνονται σε έναν κύκλο 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα στον οποίο υπάρχουν τα βασικά τμήματα του πανεπιστημίου(όπως και η νομική) αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εστιών που προσφέρονται στους φοιτητές. Όσον αφορά το θέμα της στέγασης, ο καθένας μπορεί να βρει δωμάτιο ή διαμέρισμα με χαρακτηριστική ευκολία, αφού χωρίς υπερβολή υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 10 εστίες (είτε συνεργαζόμενες με το πανεπιστήμιο είτε ιδιωτικές), οι οποίες προσφέρουν δωμάτια -αυτόνομα ή με συγκάτοικους σε διαμερίσματα- οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνάνε τα 200 ευρώ τον μήνα και περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα, δηλαδή ρεύμα - νερό - θέρμανση - ίντερνετ. Αυτονόητο είναι ότι παρ' όλη την υπερπροσφορά στέγασης το έγκαιρο ψάξιμο σώζει και από ταλαιπωρία, αλλά και από υψηλότερες τιμές. Το βασικό μεταφορικό μέσο στην πόλη είναι το… ποδήλατο, αφού το γεγονός ότι πρόκειται για μικρής έκτασης πόλη με χιλιάδες φοιτητές και εξαιρετικό δίκτυο ποδηλατόδρομων ευνοεί την χρήση τους. Ο αριθμός των ποδηλάτων που βλέπει κανείς στους δρόμους θυμίζει εικόνες κλασικών ποδηλατοπόλεων όπως το Άμστερνταμ, ενώ ένας ακόμα λόγος για να αγοράσει κάποιος ποδήλατο είναι ότι τα μεταχειρισμένα ξεκινούν από τιμές 30-40 ευρώ, ενώ στο φοιτητικό πάσο δεν περιλαμβάνεται η δωρεάν χρήση των λεωφορείων της πόλης (μοναδικό μέσο συγκοινωνίας στο Γκέτινγκεν) , στα οποία το εισιτήριο για μία διαδρομή κοστίζει 2 ευρώ!
Το κόστος ζωής στην πόλη, όπως και κατ’ επέκταση στις περισσότερες γερμανικές πόλεις είναι αρκετά χαμηλό, με τις τιμές βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ να βρίσκονται μέχρι και στη μισή τιμή σε σχέση με την Ελλάδα. Ως προς το φαγητό, με την χρησιμοποίηση του φοιτητικού εισιτηρίου(πάσο), κάθε φοιτητής μπορεί να γευματίζει σε μία από τις 4 λέσχες της πόλης, όπου με περίπου 3 ευρώ ανά γεύμα μπορεί να έχει φαγητό ποιότητας και γεύσης ενός καλού εστιατορίου. Επίσης, εφόσον κάποιος μένει σε εστία και όχι αυτόνομα, μπορεί κατά κανόνα να βρει μαγειρικά σκεύη και να μαγειρεύει στο σπίτι, λύση που τα Σαββατοκύριακα είναι μάλλον μονόδρομος, αφού τα Σάββατα λειτουργεί μόνο η κεντρική λέσχη μέχρι το απόγευμα, ενώ τις Κυριακές είναι όλες κλειστές, όπως και η πλειοψηφία των μαγαζιών-καταστημάτων στην πόλη.
Λόγω του κατεξοχήν πανεπιστημιακού-φοιτητικού χαρακτήρα του Γκέτινγκεν, ο νεανικός παλμός και η δράση στην πόλη είναι αρκετά έντονα στοιχεία. Σίγουρα κάποιος που περιμένει τις άπειρες επιλογές ως προς την διασκέδαση και την ψυχαγωγία δεν θα καλυφτεί εδώ, αφού πρόκειται για μία μάλλον επαρχιακή πόλη, ωστόσο γύρω από το κέντρο της παλιάς πόλης(όλη πεζοδρομημένη) υπάρχουν αρκετές μπυραρίες και μπαρ καθώς και κάποια καφέ. Η πιο μαζική διασκέδαση στην πόλη συμβαίνει σε ένα από τα δύο μεγάλα μπαρ-κλαμπ που απευθύνονται σε φοιτητές και διαχειρίζονται από αυτούς, ενώ τα καλύτερα πάρτι γίνονται στις εστίες, συνήθως από συγκατοίκους που τα διοργανώνουν από κοινού.
Τέλος, η πόλη αποτελεί ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις στο κρατίδιο της Σαξονίας, αφού το φοιτητικό πάσο παρέχει δωρεάν μετακινήσεις με τα τοπικά τρένα (προσοχή, όχι τα ιντερσίτι), με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να επισκεφτεί πόλεις όπως το Ανόβερο, η Βρέμη, το Αμβούργο, το Βόλφσμπουργκ και το Μπράουνσβαϊγκ. Για ταξίδια εκτός Γερμανίας, με δεδομένο ότι το Γκέτινγκεν δεν έχει αεροδρόμιο, θα πρέπει πρώτα να μετακινηθείτε προς το αεροδρόμιο του Ανόβερου ή της Βρέμης και από εκεί φεύγουν αεροπλάνα σε πολύ φτηνές τιμές για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Πανεπιστήμιο:
Το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν είναι ένα από τα παλιότερα που υπάρχουν στη Γερμανία, με πιο γνωστό και δημοφιλές τμήμα του αυτό της Ιατρικής, αλλά και το Μαθηματικό. Όσον αφορά τη Νομική σχολή, φέτος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το ΕΚΠΑ και την δική μας σχολή, και θα προσφέρει και το επόμενο έτος δύο θέσεις για Έλληνες φοιτητές. Γνωστοί απόφοιτοι του τμήματος είναι οι δύο πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας, Σρέντερ και Μπίσμαρκ. Το νομικό τμήμα αυτό καθεαυτό δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο ως προς το επίπεδο και το βάθος σπουδών σε σύγκριση με την δική μας σχολή (προσωπική άποψη). Τα μαθήματα διεξάγονται ως επί το πλείστον στα Γερμανικά, συχνά μάλιστα οι φοιτητές του Εράσμους παρακολουθούν από κοινού με τους προπτυχιακούς ή και μεταπτυχιακούς Γερμανούς και ξένους φοιτητές, γεγονός που δείχνει και αυτό με τη σειρά του ότι τα μαθήματα γίνονται σε αρκετά γενικό-θεωρητικό επίπεδο, χωρίς να προσφέρεται η δυνατότητα εμβάθυνσης και εξειδίκευσης. Μετρημένα μαθήματα επιλογής γίνονται στα Αγγλικά και έχουν συνήθως σεμιναριακό χαρακτήρα, με προϋπόθεση την συγγραφή ή παρουσίαση εργασίας. Το παράδοξο (?) είναι ότι οι φοιτητές από άλλες χώρες παρακολουθούν τα λεγόμενα σκληροπυρηνικά μαθήματα πρώτων εξαμήνων (Γενικές αρχές αστικού, Γενικό Ποινικό κλπ) επειδή μπορούν να τα αναγνωρίσουν στα πανεπιστήμιά τους, γεγονός που δεν ισχύει με εμάς. Χωρίς να έχω συστηματικά παρακολουθήσει τέτοια μαθήματα και με το δεδομένο της μη αναγνώρισης, θα τα πρότεινα μόνο σε κάποιον που θέλει πραγματικά να δουλέψει κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ή και να εργαστεί αργότερα στο γερμανικό νομικό σύστημα. Πέραν της διδασκαλίας, το πανεπιστήμιο είναι κορυφαίο σε θέματα εγκαταστάσεων και υποδομών, ενώ η πόλη διαθέτει την μεγαλύτερη και πληρέστερη βιβλιοθήκη σε όλο το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, τόσο σε νομική όσο και σε άλλη βιβλιογραφία. Βασικό συστατικό της διδασκαλίας στη νομική είναι ότι η δουλειά γίνεται από τον φοιτητή, ο οποίος από μάθημα σε μάθημα πρέπει να έχει διαβάσει για να μπορεί να συμμετέχει. Πέραν της κλασικής διάλεξης (Vorlesung), στα σημαντικότερα μαθήματα διεξάγονται και φροντιστήρια (Begleitkolleg), όπου οι φοιτητές σχηματίζουν μικρές ομάδες και μπορούν να απευθύνουν τις απορίες τους ή να κάνουν περαιτέρω εμβάθυνση σε κάποιο σημείο του μαθήματος. Συγγράμματα δεν μοιράζονται, αλλά δεν είναι αναγκαία, αφού κάθε βιβλίο υπάρχει σε υπεραρκετά αντίτυπα στην βιβλιοθήκη και το αντίστοιχο e-class είναι υποχρεωτικό και λειτουργεί σε κάθε μάθημα. Οι περισσότεροι καθηγητές εξετάζουν προφορικά τους ξένους φοιτητές και είναι ιδιαίτερα επιεικείς, ενώ η υπεύθυνη του νομικού τμήματος για τους αλλοδαπούς φοιτητές αποτελεί υπόδειγμα εξυπηρέτησης και ευγένειας.
Παράλληλα με το υπό στενή έννοια ακαδημαϊκό πλάνο του πανεπιστημίου, αξιοσημείωτες είναι οι υποστηρικτικές δραστηριότητες που προσφέρονται στους φοιτητές, τόσο σε γνωστικό επίπεδο (σεμινάρια διδασκαλίας χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, διδασκαλία πάνω από δέκα ξένων γλωσσών, ειδικά εργαστήρια εμβάθυνσης σε συγκεκριμένα κομμάτια της γερμανικής γλώσσας, όπως γραμματική ή θεματικό λεξιλόγιο) όσο και σε πολιτιστικό-πολιτισμικό επίπεδο (αθλητικό κέντρο με απίστευτη ποικιλία αθλημάτων και χορών, οργανωμένες εκδρομές με συμβολικό κόστος και θεματικές σε γερμανικές πόλεις και χωριά, workshop ξένων γλωσσών, εργαστήρια θεάτρου, κινηματογραφικές λέσχες κλπ).
Σύνοψη:
Πέραν της κριτικής για την συγκεκριμένη πόλη και το πανεπιστήμιο, αξίζει να ακουστεί ότι η εμπειρία της διαβίωσης σε μια πόλη στο εξωτερικό και η αλληλεπίδραση με παιδιά από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες είναι κάτι το μοναδικό, και για αυτό το Εράσμους αποτελεί εμπειρία ζωής. Όσον αφορά το Γκέτινγκεν, πιστεύω πως κάθε επισκέπτης θα το βρει αναζωογονητικό και χαλαρωτικό σαν πόλη, αφού ουσιαστικά πρόκειται για εξοχή με πάρα πολλές ωραίες γειτονιές αλλά και κοντινά σημεία για εκδρομή. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι αποτελεί φοιτητούπολη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφές με άλλους φοιτητές (σε κάθε βήμα που κάνεις στην πόλη οποιαδήποτε ώρα και μέρα βλέπεις παντού μπουλούκια φοιτητών ) και για εξάσκηση της Γερμανικής γλώσσας, αφού ακόμα και οι γερμανοί φοιτητές είναι αρκετά φιλικοί και συμμετέχουν στις ερασμοπαρέες. Τελος, χαρακτηριστικό τόσο του συγκεκριμένου πανεπιστημίου όσο και αρκετών άλλων στη Γερμανία είναι ότι σε κάθε αλλοδαπό φοιτητή παρέχεται ο αποκαλούμενος "study – buddy", ο οποίος είναι συνήθως φοιτητής μεγαλύτερου έτους και βοηθάει τους καινούριους φοιτητές όχι μόνο με γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα, αλλά συνολικά στην ενσωμάτωσή τους στην καινούργια πόλη και κουλτούρα! Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία ή απορία μη διστάσετε να μου στείλετε στο dimsoul07@hotmail.com .
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Η Πόλη:
To Γκέτινγκεν αποτελεί πόλη του κρατιδίου Κάτω Σαξονία(Niedersachsen) της Γερμανίας και βρίσκεται ουσιαστικά σε κεντρικότατο σημείο, απέχοντας περίπου μία ώρα από το Ανόβερο, τρεις από το Αμβούργο στον βορρά και περίπου δύο ώρες από τη νοτιότερη Φρανκφούρτη. Για την προσέγγιση της πόλης είναι απαραίτητος ο συνδυασμός αεροπλάνου και τρένου, αφού η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο, με πιο ξεκούραστη αλλά και οικονομικότερη λύση την επιλογή αεροπλάνου για το σκέλος Αθήνα – Φρανκφούρτη, και τρένου για τη διαδρομή Φρανκφούρτη – Γκέτινγκεν. Η πόλη αποτελεί χωρίς υπερβολή μία τεράστια πανεπιστημιούπολη, αφού από τους περίπου 120.000 κατοίκους της, ποσοστό άνω του 50% αποτελεί φοιτητές, ενώ πάνω από 4.000 φοιτητές από άλλες χώρες φοιτούν στο πανεπιστήμιο σε όλες τις βαθμίδες αθροιστικά (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, αλλά και Erasmus).
Η διαβίωση και οι μετακινήσεις στο Γκέτινγκεν είναι κάτι παραπάνω από εύκολες, αφού ουσιαστικά
τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και...
... οι εστίες εκτείνονται σε έναν κύκλο 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα στον οποίο υπάρχουν τα βασικά τμήματα του πανεπιστημίου(όπως και η νομική) αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εστιών που προσφέρονται στους φοιτητές. Όσον αφορά το θέμα της στέγασης, ο καθένας μπορεί να βρει δωμάτιο ή διαμέρισμα με χαρακτηριστική ευκολία, αφού χωρίς υπερβολή υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 10 εστίες (είτε συνεργαζόμενες με το πανεπιστήμιο είτε ιδιωτικές), οι οποίες προσφέρουν δωμάτια -αυτόνομα ή με συγκάτοικους σε διαμερίσματα- οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνάνε τα 200 ευρώ τον μήνα και περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα, δηλαδή ρεύμα - νερό - θέρμανση - ίντερνετ. Αυτονόητο είναι ότι παρ' όλη την υπερπροσφορά στέγασης το έγκαιρο ψάξιμο σώζει και από ταλαιπωρία, αλλά και από υψηλότερες τιμές. Το βασικό μεταφορικό μέσο στην πόλη είναι το… ποδήλατο, αφού το γεγονός ότι πρόκειται για μικρής έκτασης πόλη με χιλιάδες φοιτητές και εξαιρετικό δίκτυο ποδηλατόδρομων ευνοεί την χρήση τους. Ο αριθμός των ποδηλάτων που βλέπει κανείς στους δρόμους θυμίζει εικόνες κλασικών ποδηλατοπόλεων όπως το Άμστερνταμ, ενώ ένας ακόμα λόγος για να αγοράσει κάποιος ποδήλατο είναι ότι τα μεταχειρισμένα ξεκινούν από τιμές 30-40 ευρώ, ενώ στο φοιτητικό πάσο δεν περιλαμβάνεται η δωρεάν χρήση των λεωφορείων της πόλης (μοναδικό μέσο συγκοινωνίας στο Γκέτινγκεν) , στα οποία το εισιτήριο για μία διαδρομή κοστίζει 2 ευρώ!
Το κόστος ζωής στην πόλη, όπως και κατ’ επέκταση στις περισσότερες γερμανικές πόλεις είναι αρκετά χαμηλό, με τις τιμές βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ να βρίσκονται μέχρι και στη μισή τιμή σε σχέση με την Ελλάδα. Ως προς το φαγητό, με την χρησιμοποίηση του φοιτητικού εισιτηρίου(πάσο), κάθε φοιτητής μπορεί να γευματίζει σε μία από τις 4 λέσχες της πόλης, όπου με περίπου 3 ευρώ ανά γεύμα μπορεί να έχει φαγητό ποιότητας και γεύσης ενός καλού εστιατορίου. Επίσης, εφόσον κάποιος μένει σε εστία και όχι αυτόνομα, μπορεί κατά κανόνα να βρει μαγειρικά σκεύη και να μαγειρεύει στο σπίτι, λύση που τα Σαββατοκύριακα είναι μάλλον μονόδρομος, αφού τα Σάββατα λειτουργεί μόνο η κεντρική λέσχη μέχρι το απόγευμα, ενώ τις Κυριακές είναι όλες κλειστές, όπως και η πλειοψηφία των μαγαζιών-καταστημάτων στην πόλη.
Λόγω του κατεξοχήν πανεπιστημιακού-φοιτητικού χαρακτήρα του Γκέτινγκεν, ο νεανικός παλμός και η δράση στην πόλη είναι αρκετά έντονα στοιχεία. Σίγουρα κάποιος που περιμένει τις άπειρες επιλογές ως προς την διασκέδαση και την ψυχαγωγία δεν θα καλυφτεί εδώ, αφού πρόκειται για μία μάλλον επαρχιακή πόλη, ωστόσο γύρω από το κέντρο της παλιάς πόλης(όλη πεζοδρομημένη) υπάρχουν αρκετές μπυραρίες και μπαρ καθώς και κάποια καφέ. Η πιο μαζική διασκέδαση στην πόλη συμβαίνει σε ένα από τα δύο μεγάλα μπαρ-κλαμπ που απευθύνονται σε φοιτητές και διαχειρίζονται από αυτούς, ενώ τα καλύτερα πάρτι γίνονται στις εστίες, συνήθως από συγκατοίκους που τα διοργανώνουν από κοινού.
Τέλος, η πόλη αποτελεί ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις στο κρατίδιο της Σαξονίας, αφού το φοιτητικό πάσο παρέχει δωρεάν μετακινήσεις με τα τοπικά τρένα (προσοχή, όχι τα ιντερσίτι), με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να επισκεφτεί πόλεις όπως το Ανόβερο, η Βρέμη, το Αμβούργο, το Βόλφσμπουργκ και το Μπράουνσβαϊγκ. Για ταξίδια εκτός Γερμανίας, με δεδομένο ότι το Γκέτινγκεν δεν έχει αεροδρόμιο, θα πρέπει πρώτα να μετακινηθείτε προς το αεροδρόμιο του Ανόβερου ή της Βρέμης και από εκεί φεύγουν αεροπλάνα σε πολύ φτηνές τιμές για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Πανεπιστήμιο:
Το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν είναι ένα από τα παλιότερα που υπάρχουν στη Γερμανία, με πιο γνωστό και δημοφιλές τμήμα του αυτό της Ιατρικής, αλλά και το Μαθηματικό. Όσον αφορά τη Νομική σχολή, φέτος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το ΕΚΠΑ και την δική μας σχολή, και θα προσφέρει και το επόμενο έτος δύο θέσεις για Έλληνες φοιτητές. Γνωστοί απόφοιτοι του τμήματος είναι οι δύο πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας, Σρέντερ και Μπίσμαρκ. Το νομικό τμήμα αυτό καθεαυτό δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο ως προς το επίπεδο και το βάθος σπουδών σε σύγκριση με την δική μας σχολή (προσωπική άποψη). Τα μαθήματα διεξάγονται ως επί το πλείστον στα Γερμανικά, συχνά μάλιστα οι φοιτητές του Εράσμους παρακολουθούν από κοινού με τους προπτυχιακούς ή και μεταπτυχιακούς Γερμανούς και ξένους φοιτητές, γεγονός που δείχνει και αυτό με τη σειρά του ότι τα μαθήματα γίνονται σε αρκετά γενικό-θεωρητικό επίπεδο, χωρίς να προσφέρεται η δυνατότητα εμβάθυνσης και εξειδίκευσης. Μετρημένα μαθήματα επιλογής γίνονται στα Αγγλικά και έχουν συνήθως σεμιναριακό χαρακτήρα, με προϋπόθεση την συγγραφή ή παρουσίαση εργασίας. Το παράδοξο (?) είναι ότι οι φοιτητές από άλλες χώρες παρακολουθούν τα λεγόμενα σκληροπυρηνικά μαθήματα πρώτων εξαμήνων (Γενικές αρχές αστικού, Γενικό Ποινικό κλπ) επειδή μπορούν να τα αναγνωρίσουν στα πανεπιστήμιά τους, γεγονός που δεν ισχύει με εμάς. Χωρίς να έχω συστηματικά παρακολουθήσει τέτοια μαθήματα και με το δεδομένο της μη αναγνώρισης, θα τα πρότεινα μόνο σε κάποιον που θέλει πραγματικά να δουλέψει κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ή και να εργαστεί αργότερα στο γερμανικό νομικό σύστημα. Πέραν της διδασκαλίας, το πανεπιστήμιο είναι κορυφαίο σε θέματα εγκαταστάσεων και υποδομών, ενώ η πόλη διαθέτει την μεγαλύτερη και πληρέστερη βιβλιοθήκη σε όλο το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, τόσο σε νομική όσο και σε άλλη βιβλιογραφία. Βασικό συστατικό της διδασκαλίας στη νομική είναι ότι η δουλειά γίνεται από τον φοιτητή, ο οποίος από μάθημα σε μάθημα πρέπει να έχει διαβάσει για να μπορεί να συμμετέχει. Πέραν της κλασικής διάλεξης (Vorlesung), στα σημαντικότερα μαθήματα διεξάγονται και φροντιστήρια (Begleitkolleg), όπου οι φοιτητές σχηματίζουν μικρές ομάδες και μπορούν να απευθύνουν τις απορίες τους ή να κάνουν περαιτέρω εμβάθυνση σε κάποιο σημείο του μαθήματος. Συγγράμματα δεν μοιράζονται, αλλά δεν είναι αναγκαία, αφού κάθε βιβλίο υπάρχει σε υπεραρκετά αντίτυπα στην βιβλιοθήκη και το αντίστοιχο e-class είναι υποχρεωτικό και λειτουργεί σε κάθε μάθημα. Οι περισσότεροι καθηγητές εξετάζουν προφορικά τους ξένους φοιτητές και είναι ιδιαίτερα επιεικείς, ενώ η υπεύθυνη του νομικού τμήματος για τους αλλοδαπούς φοιτητές αποτελεί υπόδειγμα εξυπηρέτησης και ευγένειας.
Παράλληλα με το υπό στενή έννοια ακαδημαϊκό πλάνο του πανεπιστημίου, αξιοσημείωτες είναι οι υποστηρικτικές δραστηριότητες που προσφέρονται στους φοιτητές, τόσο σε γνωστικό επίπεδο (σεμινάρια διδασκαλίας χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, διδασκαλία πάνω από δέκα ξένων γλωσσών, ειδικά εργαστήρια εμβάθυνσης σε συγκεκριμένα κομμάτια της γερμανικής γλώσσας, όπως γραμματική ή θεματικό λεξιλόγιο) όσο και σε πολιτιστικό-πολιτισμικό επίπεδο (αθλητικό κέντρο με απίστευτη ποικιλία αθλημάτων και χορών, οργανωμένες εκδρομές με συμβολικό κόστος και θεματικές σε γερμανικές πόλεις και χωριά, workshop ξένων γλωσσών, εργαστήρια θεάτρου, κινηματογραφικές λέσχες κλπ).
Σύνοψη:
Πέραν της κριτικής για την συγκεκριμένη πόλη και το πανεπιστήμιο, αξίζει να ακουστεί ότι η εμπειρία της διαβίωσης σε μια πόλη στο εξωτερικό και η αλληλεπίδραση με παιδιά από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες είναι κάτι το μοναδικό, και για αυτό το Εράσμους αποτελεί εμπειρία ζωής. Όσον αφορά το Γκέτινγκεν, πιστεύω πως κάθε επισκέπτης θα το βρει αναζωογονητικό και χαλαρωτικό σαν πόλη, αφού ουσιαστικά πρόκειται για εξοχή με πάρα πολλές ωραίες γειτονιές αλλά και κοντινά σημεία για εκδρομή. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι αποτελεί φοιτητούπολη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφές με άλλους φοιτητές (σε κάθε βήμα που κάνεις στην πόλη οποιαδήποτε ώρα και μέρα βλέπεις παντού μπουλούκια φοιτητών ) και για εξάσκηση της Γερμανικής γλώσσας, αφού ακόμα και οι γερμανοί φοιτητές είναι αρκετά φιλικοί και συμμετέχουν στις ερασμοπαρέες. Τελος, χαρακτηριστικό τόσο του συγκεκριμένου πανεπιστημίου όσο και αρκετών άλλων στη Γερμανία είναι ότι σε κάθε αλλοδαπό φοιτητή παρέχεται ο αποκαλούμενος "study – buddy", ο οποίος είναι συνήθως φοιτητής μεγαλύτερου έτους και βοηθάει τους καινούριους φοιτητές όχι μόνο με γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα, αλλά συνολικά στην ενσωμάτωσή τους στην καινούργια πόλη και κουλτούρα! Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία ή απορία μη διστάσετε να μου στείλετε στο dimsoul07@hotmail.com .
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου