3 Φεβρουαρίου 2013

Ελσίνκι - University of Helsinki

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Του Βασίλη Κορλού

Καλησπέρα/μέρα!! Πριν αναφερθώ αποκλειστικά στα της Φιλανδίας θέλω να πω μερικά πράγματα για το Erasmus: 1ον και κυριότερο, το Εrasmus είναι ακριβό χόμπυ. Ιδιαίτερα όσοι σκέφτεστε σκανδιναβικές, βόρειες ή γενικότερα άκρως εξευρωπαισμένες χώρες καλύτερα να έχετε ένα υπολογίσιμο budget στη διάθεσή σας γιατί η υποτροφία που μας δίνεται (μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη) μπορεί να σας εξασφαλίσει τα απαραίτητα αλλά σίγουρα δεν αρκεί. Δεδομένου μάλιστα ότι η ίδια η φύση του προγράμματος σε ωθεί να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα, ένα δυνατό budget είναι απαραίτητο. 2ον Ετοιμαστείτε για πολύ τρέξιμο. Όλη η διαδικασία που απαιτείται να λάβει χώρα πριν και μετά την επιστροφή είναι ψυχοφθόρα, αγχώδης και άκρως εκνευριστική (μην πω και ανούσια). Οπότε να είστε ψύχραιμοι. 3ον Να κάνετε σωστή έρευνα Πανεπιστημίων. Αποφασίστε αν αυτό που θέλετε είναι να πάτε να διαβάσετε ή να περάσετε καλά. Δυστυχώς πολύ λίγα πανεπιστήμια προσφέρουν και τα δύο είδη ζωής. Μη ντραπείτε να στείλετε πολλά email και να ψάξετε λίστες με τους πρώην erasmίτες. Όσες περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώσετε τόσο το καλύτερο. 4ον Φροντίστε η απάντησή σας στην ερώτηση: "Πώς πέρασες;" να είναι το περίφημο Erasmus Smile...

Το Ελσίνκι είναι η βορειότερη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και η Φιλανδία διαθέτει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Η πόλη είναι τόσο μικρή που μπορείς να την περπατήσεις ολόκληρη, το σύστημα μεταφορών είναι εξαιρετικό και οι υποδομές οι καλύτερες. Στα μείον είναι οι υπερβολικά ψηλές τιμές, το συνεχές σκοτάδι (το χειμώνα) και οι απλησίαστοι κοινωνικά άνθρωποι (πράγμα που όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει γιατί πίνουν πολλοί και χαλαρώνουν). Το κρύο είναι τρομακτικό στην αρχή αλλά οι Φιλανδοί έχουν μάθει να το αντιμετωπίζουν και όλα είναι ζήτημα συνήθειας. Το πανεπιστήμιο είναι γαμάτο, η βιβλιοθήκη τεράστια, οι αίθουσες απίστευτες και οι καθηγητές άψογοι. Τα μαθήματα είναι γενικώς βατά αλλά υπάρχουν και διακυμάνσεις. Οι Φιλανδοί είναι άκρως τυπικοί σε όλα και δεν είναι ποτέ αγενείς. Ακόμα κι όταν γίνονται λιώμα είναι άκακοι. Τα πάρτυ είναι επικά και αξιομνημόνευτα. Το πανεπιστήμιο σου παρέχει και στέγαση αλλά μπορείς να βρεις και μόνος σου σχετικά εύκολα (όχι όμως φθηνά). Η εστία του πανεπιστημίου είναι πολύ καλά οργανωμένη, ζεστή και πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο. Το Ελσίνκι και η τοποθεσία του είναι ιδανική για ταξίδια σε Ταλίν (2 ώρες με το πλοίο), Αγία Πετρούπολη, Στοκχόλμη, Λαπωνία (ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΕΤΕ).

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση είμαι στη διάθεσή σας και ακόμα περισσότερο άμα η ερώτηση αφορά στο Ελσίνκι. Ελπίζω να βοήθησα.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Της Μαρίας Νικολοπούλου

Η αλήθεια είναι ότι η Σκανδιναβία γενικότερα, και δη η Φινλανδία, δεν είναι και ο πλέον δημοφιλής προορισμός από τους Έλληνες φοιτητές για Erasmus. Και όντως, σε όσους έλεγα ότι θα πάω στο Ελσίνκι με αποθάρρυναν με τα γνωστά σε όλους στερεότυπα: «πολύ μακριά», «κρύος λαός», «δε ξέρουν να διασκεδάζουν», «έχει συνέχεια σκοτάδι» κλπ. Για εμένα, ο μόνος ενδοιασμός που πρέπει να υπάρχει είναι αναφορικά με το κόστος ζωής, καθώς είναι αρκετά πιο ακριβά από την Αθήνα και θέλει ένα αρκετά καλό budget για να περάσεις άνετα και να κάνεις και καινούργια πράγματα ταυτόχρονα, αφού  η υποτροφία (500 ευρώ τον μήνα) μπορεί να μη φτάνει ούτε για να καλύψει τα έξοδα της εστίας, αν επιλέξετε την πιο ακριβή. Όλα τα υπόλοιπα είναι μύθοι.

Το πανεπιστήμιο:

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, άρα η συγκοινωνία είναι βολική από οποιοδήποτε σημείο μένεις. Υπάρχει μια ευρεία επιλογή από μαθήματα (γύρω στα 50), κυρίως του τομέα διεθνούς και εμπορικού (διεθνής προστασία, διεθνείς οργανισμοί, δίκαιο ελεύθερου ανταγωνισμού, διεθνές εμπορικό) αλλά και άλλα που πραγματεύονται πιο σύγχρονα ζητήματα (προστασία προσωπικών δεδομένων, διεθνές φορολογικό…). Οι καθηγητές είναι πολύ καλοί, προσιτοί και συνεργάσιμοι, το επίπεδο διδασκαλίας καλό και οι εξετάσεις όχι ιδιαίτερα απαιτητικές. Σε πολλά μαθήματα θα είστε μαζί με Φιλανδούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ωστόσο η πλειονότητα των μαθημάτων είναι βατά και δε θα δυσκολευτείτε (όλοι κατανοούν ότι τα αγγλικά δεν είναι η μητρική μας γλώσσα), ενώ σε ορισμένα οργανώνονται και επισκέψεις σε νομικές εταιρείες και το μάθημα γίνεται εκεί. Πολλά μαθήματα (που όμως έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση) μπορούν να περαστούν μόνο με κάποια παρουσίαση ή γραπτή εργασία, ενώ άλλα έχουν απλώς τη συνηθισμένη γραπτή εξέταση. Το κάθε μάθημα δεν εκτείνεται συνήθως σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, κάποια τελειώνουν μέσα στον Οκτώβριο, κάποια άλλα αρχίζουν τότε, οπότε γενικά δύσκολα θα έχετε πάνω από 4 ώρες μάθημα την ημέρα. Ίσως να έχετε μια μικρή εργασία για το σπίτι, αλλά όχι κάτι το τραγικό. Η βιβλιοθήκη είναι τεράστια και σύγχρονη, ιδανική για διάβασμα.

Οι εστίες:

Επειδή έπεσα πάνω στην τραπεζική αργία και στα capital controls δεν έμεινα στις εστίες που προτείνει το πανεπιστήμιο, καθώς ζητούσαν προκαταβολή για να κλείσεις το δωμάτιο. Γενικά όμως είναι καλές, σε κεντρικά σημεία με βολική συγκοινωνία και το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 600 ευρώ, ανάλογα με το αν θα έχεις δικό σου διαμέρισμα ή θα συγκατοικείς, αν θα μοιράζεσαι κουζίνα και μπάνιο με άλλους κλπ. Μη σας αγχώνει το κοινό μπάνιο πάντως, δεν είναι κάτι τραγικό.

Το κόστος ζωής:

Προφανώς είναι αρκετά πιο ακριβό από την Ελλάδα. Ενδεικτικά ο κινηματογράφος έχει γύρω στα 10 ευρώ και το φαγητό σε εστιατόριο έξω κοστίζει επιεικώς 16-17 ευρώ το άτομο. Υπάρχουν όμως προσφορές ανά διαστήματα (πχ μενού με 10 ευρώ σε πολλά εστιατόρια) και το lidl είναι πάντα η πιο οικονομική λύση σε οποιαδήποτε χώρα. Για τις μετακινήσεις δικαιούστε μειωμένο εισιτήριο (25 ευρώ τον μήνα), ενώ με 2,60 τρώτε στο εστιατόριο του πανεπιστημίου (το φαγητό είναι αρκετά καλό). Το αλκοόλ είναι ακριβό λόγω φορολόγησης, αλλά στο Kallio υπάρχουν πολλά μπαρ που οι τιμές ξεκινούν από 4 ευρώ, ενώ πάντα υπάρχει το Τάλιν δίπλα, με πολύ πιο φθηνές τιμές.

Ο καιρός:

Όταν έφτασα γύρω στις 20 Αυγούστου ο καιρός ήταν τέλειος, γύρω στους 25 βαθμούς, ήλιος, η πόλη μέσα στο πράσινο, ενώ νύχτωνε γύρω στις 10:30 το βράδυ. Σταδιακά αρχίζει να κάνει περισσότερο κρύο, τίποτα όμως που να μη μπορείς να αντέξεις. Η πόλη είναι δίπλα στη θάλασσα έτσι κι αλλιώς, οπότε το κλίμα είναι αρκετά πιο ήπιο απ’ ότι στο εσωτερικό της χώρας.

Ταξίδια:

Η περιοχή προσφέρεται για αρκετά ταξίδια, εντός και εκτός της χώρας. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αρκετά εθνικά πάρκα που αξίζει να επισκεφτείς αλλά και αρκετές γραφικές πόλεις (PorvooTampere). To Τάλιν είναι 2 ώρες μακριά με το καράβι και το εισιτήριο γύρω στα 15 ευρώ, η Ρίγα είναι επίσης κοντά, εύκολα θα βρείτε προσφορές (ακόμα και με 2 ευρώ) για κρουαζιέρα στην Στοκχόλμη, ενώ οργανώνονται εκδρομές σε Αγία Πετρούπολη (μη την χάσετε, πάρτε μαζί διαβατήριο!) και Λαπωνία. Υπάρχουν επίσης φθηνά αεροπορικά για τις γειτονικές Σκανδιναβικές χώρες.


Γενικά είναι μια εμπειρία που αξίζει και με το παραπάνω να τη ζήσει κανείς, θα περάσετε τέλεια! Οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί και ευγενικοί και η πόλη παρόλο που δεν είναι η κλασική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα εξακολουθεί να είναι όμορφη και να προσφέρει πράγματα να κάνεις και να δεις!  Είναι ένας λαός με αρκετά διαφορετική (και ενδιαφέρουσα) κουλτούρα από τη μεσογειακή, που απέχει όμως αρκετά από το στερεότυπο του κρύου Σκανδιναβού. Αν θέλετε να συνδυάσετε ένα αρκετά καλό πανεπιστήμιο που θα μάθετε αρκετά πράγματα με την κλασική Erasmus ζωή παράλληλα, είναι πιστεύω μια καλή επιλογή και δε θα το μετανιώσετε. Ό,τι χρειαστείτε θα χαρώ να σας βοηθήσω!

*Το παραπάνω κείμενο αναφέρεται στο χειμερινό εξάμηνο 2015-2016.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσε κάποιος από τους δύο να μου πει ποια μαθήματα επέλεξαν και με ποια αντιστοιχίζονται στο πανεπιστήμιο μας εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή