11 Φεβρουαρίου 2013

Παρίσι - Université Paris Descartes (Paris V)

Της Ειρήνης Τσιώστα

Η Πόλη:

Όποιος  έχει επισκεφθεί το Παρίσι γνωρίζει για την ομορφιά και τη μοναδικότητα της πόλης και όποιος όχι ακόμη, τότε θα καταλάβει γιατί είναι γνωστή ως μία από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο!

Λόγω του μεγέθους της (10.000.000 πληθυσμός) δεν είναι ‘’φοιτητούπολη’’, συγκεντρώνει ωστόσο μεγάλο αριθμό  φοιτητών Erasmus από όλη την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική και η φοιτητική κοινότητα είναι πολύ καλά οργανωμένη. Στο facebook υπάρχουν πολλά γκρουπ Εράσμους οργανώσεων (EIAP, Parismus, Erasmus Paris 2012-2013 κ.α.) με χρήσιμες πληροφορίες και με όλα τα νέα για τα event της εβδομάδας και τις εκδρομές.

Το Πανεπιστήμιο:

Είναι οργανωμένο κατά ανάλογο τρόπο με τη ΝΟΠΕ (Faculté de droit, de l’économie et de gestion et des études politiques), το κεντρικό κτήριο βρίσκεται στην περιοχή της Σορβόννης (στάση μετρό Odeon) και το τμήμα της Νομικής...


...στο 14ο διαμέρισμα (Malakoff-Plateau de Vanves). Το πανεπιστήμιο στέλνει τον Απρίλιο ενημερωμένο και πλήρη οδηγό σπουδών από όπου μπορείς να διαλέξεις μαθήματα από όλα τα έτη (Licence 1,2,3 και Master 1). Τα μαθήματα είναι στα γαλλικά και συνήθως οι Εράσμους επιλέγουν αυτά του Master. Μπορείς να επιλέξεις και TD - πρόκειται για φροντιστηριακού τύπου μαθήματα σε ολιγομελή τμήματα που έχουν παραπάνω ECTS. Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι μόνο online. Για το διάβασμα θα χρειαστεί ένας Γάλλος πρόθυμος να μοιραστεί τις σημειώσεις του! Στη σχολή υπάρχουν 2 βιβλιοθήκες, αίθουσα πολυμέσων και γήπεδο τένις. Μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων το πανεπιστήμιο διοργανώνει μαθήματα γλωσσικής προετοιμασίας και πολιτιστικής ένταξης όπου η συμμετοχή είναι προαιρετική και την 2η εβδομάδα στη σχολή διοργανώνεται integration day, με ξενάγηση και γνωριμία με τους υπόλοιπους φοιτητές Εράσμους.

Διαμονή & Κόστος Ζωής:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ερασμίτη φοιτητή είναι ένα και συνοψίζεται σε μία φράση… ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ!!! Το πανεπιστήμιο αν και στέλνει online αίτηση για τις δημόσιες εστίες του CROUS είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να έχετε δωμάτιο ή στούντιο σε εστία (300-400€). Μία εναλλακτική είναι το campus της Cité Universitaire - το μεγαλύτερο φοιτητικό campus στο Παρίσι. Στη Cité κάθε χώρα - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - διαθέτει τη δική της εστία (Fondation Hellenique), όμως είναι εξίσου δύσκολη η αποδοχή της αίτησης. Τα ενοίκια είναι πανάκριβα και κυμαίνονται στα 600-900€ για ένα σπίτι από 10- 20τμ. (ενδεικτικά εδώ). Πολλοί φοιτητές νοικιάζουν δωμάτιο σε σπίτι ή συγκατοικούν με άλλους φοιτητές. Γενικότερα το θέμα της διαμονής απαιτεί πολύ υπομονή και κουράγιο!... Το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαμονή αλλά σε κάθε περίπτωση είναι περίπου 1000-1400€/μήνα. Στη Γαλλία χρησιμοποιούνται κυρίως χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες παντού γι’αυτό είναι απαραίτητη διαδικασία το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (BNP Parisbas με την οποία συνεργάζεται το πανεπιστήμιο). Ο τραπεζικός λογαριασμός είναι απαραίτητος για την επιδότηση ενοικίου από τη γαλλική κυβέρνηση. Η επιδότηση είναι maximum 200€/μήνα, ανάλογα με το ύψος του ενοικίου. Υπάρχουν παντού στη πόλη λέσχες του CROUS και η Cité διαθέτει εστιατόριο όπου το γεύμα κοστίζει 3-4€.

Μετακινήσεις:

Το Παρίσι διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα συγκοινωνιών. Το μετρό μόνο αποτελείται από 14 γραμμές και ανά 200μ. θα βρεις και μία στάση. Υπάρχει ακόμη προαστιακός (RER), τραμ, λεωφορεία και τα Noctilien, που είναι νυχτερινά λεωφορεία και συνδέουν όλες τις περιοχές της πόλης. Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (Navigo) κοστίζει 63€/μήνα για τις ζώνες 1-2. Αν είσαι φίλος με το ποδήλατο, τότε υπάρχει και το Velib.

Φοιτητική ζωή:

Κάθε εβδομάδα υπάρχουν πάρτυ (67 club, MIX club, Porte Maillot), πικνίκ, πάρτυ με κρουαζιέρα στο Σηκουάνα και διάφορα άλλα events, εκδρομές σε άλλες γαλλικές πόλεις και σε άλλες χώρες (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες). Φοιτητικά μαγαζιά για ποτό και φαγητό βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Σορβόννης, του Pantheon, της Plage Monge, της Rue Mouffetard. Έντονη νυχτερινή ζωή έχει το Marais, η Bastille, η rue Oberkampf, η rue Montorgueil και η rue Cler και εναλλακτικά το Bercy Village. Από τα πιο δημοφιλή bar-club είναι το Café Oz (στάση μετρό Denfert-Rousseau)… To Παρίσι προσφέρει πολλά για να δεις και να ανακαλύψεις στα 20 διαμερίσματα τα οποία αποτελούν το κέντρο - ενδεικτικά υπάρχουν: μουσεία (Louvre, Orsay, Centre Pompidou), μνημεία (Notre Dame, Tour Eiffel, Arc de Triomphe, Trocadéro), ιδιαίτερες γειτονιές (Monmartre, Marais-les Halles, Quartier Latin-Sorbonne, Grenelle-Gros Caillou και Saint-Germain) και  πάρκα (Jardin de Tuileries, Jardin de Luxembourg, Buttes Chaumont). Σε αυτό το site μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της εβδομάδας. Δημοφιλείς γιορτές κατά το χειμερινό εξάμηνο είναι: Nuit Blanche, Fête de Vin-Monmartre, Halloween, Marchés de Nöel.

Με λίγα λόγια, το Erasmus ήταν μοναδική εμπειρία και το Παρίσι δεν μπορείς παρά να το λατρέψεις!Paris je taime λοιπόν και βαλίτσες για την Πόλη του Φωτός!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου