3 Φεβρουαρίου 2013

Γενεύη - Université de Genève

Της Ηρώς Κεπεσίδη

Διαδικαστικά:

Μην ξεχνάτε ότι η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Για αυτό πρέπει να αλλάξετε τα ευρώ σας σε φράγκα πριν έρθετε (1 ευρω=1 φράγκο)  και επίσης να λάβετε υπόψην σας ότι αν και μπορείς να ταξιδέψεις από την Ελλάδα στην Ελβετία χωρίς διαβατήριο αλλά για να μείνεις πάνω από 3 μήνες πρέπει να έχεις άδεια παραμονής. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες θα σας δοθούν από το Πανεπιστήμιο.  

Κόστος:

Το πιο βασικό που πρέπει να γνωρίζετε για την Γενεύη είναι ότι πρόκειται για μια ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ πόλη. Αν ετοιμάζεστε για Εράσμους με το Dolce Vita  στην Ελβετία ξανασκεφτείτε το τώρα! Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι η υποτροφία από το Καποδιστριακό είναι πολύ παχυλή (της τάξεως των 650 ευρώ το μηνά) αλλά πιστέψτε με...

... θα τα χρειαστείτε μέχρι τελευταίο σεντ. Πάντως αν ζεις ως φοιτητής και δεν κάνεις υπερβολές στην Γενεύη δεν θα ξοδέψεις περισσότερα απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο Εράσμους. Το φαγητό είναι σχετικά ακριβό (οπότε μην πολυτρώτε έξω, προτιμήστε το σουπερμάρκετ αν μπορείτε) και οι τιμές στο κρέας αστρονομικές (εμείς πηγαίνουμε και το αγοράζουμε στην Γαλλία, δεν είναι τίποτα, ένα τραμ είναι για να περάσεις τα σύνορα). Για τις δημόσιες συγκοινωνίες που είναι άψογες μπορείτε να πάρετε ένα απεριορίστων κάθε  μήνα, κοστίζει γύρω στα 45 φράγκα. Τέλος, το φαγητό της λέσχης είναι εξαιρετικό (σε επίπεδα εστιατορίου φανταστείτε) αλλά λάβετε υπόψην σας ότι πρέπει να το πληρώνετε (μεταξύ 7-13 φράγκα το πιάτο, αναλόγως τι θα πάρεις).

Διαμονή:

Τα ενοίκια είναι παρά πολύ ψηλά, φανταστείτε ακόμα και στην εστία θέλεις 450 φράγκα (=400 ευρώ) το λιγότερο για ένα δωμάτιο. Εστίες υπάρχουν αρκετές όμως οι φοιτητές είναι περισσότεροι και για αυτό υπάρχει μόνιμο πρόβλημα στέγασης. Προσωπική συμβουλή: κατσαδιάστε, φωνάξτε τους, στοχεύστε στο φιλότιμο για να σας δώσουν δωμάτιο σε εστία. Ειδάλλως ο προϋπολογισμός θα ξεφύγει αν προσπαθήσετε να νοικιάσετε ένα δωμάτιο (έχω ακούσει και ιστορίες για 1100 φράγκα το μήνα). Εναλλακτικά το πανεπιστήμιο προτείνει διάφορες (ελεγμένες) αγγελίες για υπενοικίαση δωματίων αλλά δεν θα το πρότεινα σε κανένα γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να συγκατοικήσεις με μια οικογένεια/σε ένα δωμάτιο κτλ. Μην είστε  επιλεκτικοί με τις εστίες, αν καταφέρετε να κλείσετε σε κάποια πάρτε την (είναι όλες πολύ αξιοπρεπείς από πλευράς καθαριότητας, αν και ίσως χρειαστεί να φέρετε μαζί σας σεντόνια/κουζινικά ανάλογα με την εστία)

Πανεπιστήμιο:

 Έχω να πω τα καλύτερα, εξαιρετικές εγκαταστάσεις, οι καθηγητές πολύ καλοί και πρόθυμοι να λύσουν απορίες , πολύ κατανοητικοί στο θέμα της γλώσσας,  γιατί τα δυο τρίτα σχεδόν των φοιτητών δεν έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα γαλλικά. Τα μαθήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αν είστε 2ο-3ο έτος αξίζει να κάνετε αίτηση για το ‘Certificate du droit transnational’. Είναι ένα πτυχιάκι σε επίπεδο μάστερ διάρκειας ενός εξαμήνου. 5 μαθήματα , 30 πιστωτικές μονάδες και αν επιτύχεις σου δίνουν και βεβαίωση παρακολούθησης. Μονό όμως αν δεν φοβάστε το διάβασμα στα γαλλικά, είναι σχετικά απαιτητικό. Ειδάλλως κάντε μαθήματα Bachelor. Είναι αρκετά πιο εύκολα, αλλά θα πρέπει να πάρετε περίπου 10.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει καλοκαιρινά μαθήματα γλώσσας διάρκειας σχεδόν ενός μήνα. Πραγματικά αξίζει να τα παρακολουθήσει κανείς ακόμα και αν έχει ήδη πτυχίο στα γαλλικά , βοηθούν πολύ και στο επίπεδο της γλώσσας και στην ενσωμάτωση με  τους Εράσμους.

Επίσης προσφέρονται πάρα πολλές αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες στα πλαίσια του ακαδημαϊκού προγράμματος. Πραγματικά ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Από κλασικά ομαδικά παιχνίδια (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.τ.λ.) μέχρι τα απόλυτα αουτσάιντερ (καποέιρα, χόκεϊ δωματίου). Και από λέσχες θεάτρου μέχρι μαθήματα σουίνγκ και εργαστήρια ποίησης. Χρόνο και όρεξη να έχεις (και συνήθως και μια μικρή συμμετοχή)…

Πόλη:

 Η πόλη είναι πολύ όμορφη και ζωντανή ιδίως τους ανοιξιάτικους μήνες, οπότε συστήνω ανεπιφύλακτα Εράσμους στο εαρινό εξάμηνο. Αν όμως έρθετε το χειμερινό μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε για πεζοπορίες στα βουνά της Ελβετίας, είναι πραγματικά πανέμορφα! Δεν θα κουράσω με την απαρίθμηση των αξιοθέατων, θα σας πω μόνο ότι είναι πολύ όμορφη η παλιά πόλη, τα Ηνωμένα Έθνη, ο βοτανικός κήπος και η γραφική γειτονία του Carouge. Πρέπει οπωσδήποτε όταν μπορέσετε να κλείσετε μια ξενάγηση για να δείτε το CERN και φυσικά να επισκεφτείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης , το Jet d’Eau. 

Νυχτερινή Ζωή:

Εντάξει ήσυχα σχετικά πράγματα, δεν  έχει τρελό κλάμπινγκ και τέτοια (πολλοί φοιτητές εντούτοις πηγαίνουν στην κοντινή Λωζάννη που είναι πολύ ζωντανή πανεπιστημιούπολη). Οι παμπ όμως είναι πολύ ωραίες με τιμές ιδίως στις μπύρες πολύ καλύτερες από ότι στην Ελλάδα και μπορείτε να βρείτε πολλά σημεία για εναλλακτικές εξόδους.

Κοινότητα Ερασμους:

Γενικά  η επιτροπή Ερασμους εδώ είναι αρκετά δραστήρια. Οπωσδήποτε 1 έξοδος κανονισμένη κάθε εβδομάδα και γενικά 2-3 δραστηριότητες κάθε μήνα. Είναι μια πολύ καλή διέξοδος για low budget εκδρομές και για να γνωρίσετε λίγο παραπάνω την κουλτούρα της  Ελβετίας. Επίσης η ατμόσφαιρα είναι πιο πολυπολιτισμική απ’ ότι σε ένα κανονικό Εράσμους. Θα γνωρίσετε άτομα από την Αμερική, την Αφρική και την Κίνα εκτός από Ευρώπη. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Μη χάσετε την ευκαιρία όμως να πάτε και μόνοι σας εκδρομές στην γειτονική Γαλλία και Ιταλία. Είναι πολύ όμορφα και αρκετά φτηνά.

Σε γενικές γραμμές αυτά. Οι Ελβετοί είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι  και οι Γενοβέζοι πολύ ευγενικοί με τους ξένους. Αν επιλέξετε τελικά την Γενεύη δεν θα περάσετε τόσο τρελά όπως στην Ολλανδία ή την Ισπανία αλλά θα αποκομίσετε εμπειρίες ζωής και μια πολύ διαφορετική άποψη για τον κόσμο. 

2 σχόλια:

  1. Σχετικά με το παραπάνω άρθρο θα ήθελα απλά να σημειώσω 2 λεπτομέρειες: το Universität Wien είναι στη Βιέννη και όχι στη Γενεύη όπου βρίσκεται το Université de Genève. Επίσης η ισοτιμία ευρώ-φράγκων δεν είναι 1 προς 1 αλλά 1 ευρώ = 1,24 φράγκα (στην πράξη γύρω στο 1,3).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα σε ευχαριστούμε πολύ για την παρατήρηση.Ο λάθος τίτλος οφειλόταν καθαρά σε εκ παραδρομής ατόπημα της Διαχειριστικής Ομάδας του blog.Σε ευχαριστούμε και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή